Ingatlan öröklés

Szomorú örökös # 2025.04.28. 15:35

drbjozsef

A legcélszerűbb bérbe adni valakinek, és a bérleti díjból fedezni a költségeidet. Akár a gyermekeidnek.
Sőt, ebben a bérbe adásban a tulajdonosok azonos feltételekkel előnyt élveznek a külső személyekkel szemben ugyebár, nem?
Ergo amíg a tulajdonos igényt tart rá, hogy ő venné ezekkel a feltételekkel bérbe az ingatlant, addig külső személynek nem is adható ki.
De javítson ki bárki, ha ez nem így van! Én a jogszabályt így értelmeztem.

4:173. § (3) Ellenérték fejében a haszonélvezeti jog gyakorlását csak akkor lehet átengedni, ha a tulajdonos – azonos feltételek mellett – a dolog használatára nem tart igényt.

drbjozsef # 2025.04.28. 14:08

Klari,

A haszonélvezetedről egy konkrét összegért szokás lemondani, de szerződésben sok mindent lehet.
Sajnos az ingatlan nélkül nem nagyon van biztosítékod.

Ha nem adjátok el, csak bérbe adásra kerül, akkor a bérleti díj eleve téged illet, amíg haszonélvezeted fennáll.

Ha eladjátok, akkor a gyermekeiddel köthetsz szerződést, hogy valamilyen életjáradékot fizetnek neked. Hogy ez életed végéig fedezni fogja-e az ellátásodat, azt előre senki se tudhatja. De ha el van adva az ingatlan egy harmadik félnek, akkor nem nagyon marad biztosítékod.

drbjozsef # 2025.04.28. 14:05

Klari,

Ha haszonélvezeti jogod van, akkor Zoltanuss jól írta, az azt jelenti, hogy használhatod az ingatlant, és HASZNOSÍTHATOD is az ingatlant. A legcélszerűbb bérbe adni valakinek, és a bérleti díjból fedezni a költségeidet. Akár a gyermekeidnek. Persze, a bérbeadás sok macerával jár, gondolom, ez nem annyira szerencsés neked. Egyébként, amíg haszonélvező vagy, a tulajdonosok lényegében be se léphetnek az ingatlanba az engedélyed nélkül (akkor is legfeljebb ellenőrizni az ingatlan állapotát).

Ha mindenképpen eladásra kerül az ingatlan, akkor két lehetőséged van.

Vagy megtartod a haszonélvezetedet, azzal a teherrel adjátok el, akkor továbbra is fennáll,hogy te rendelkezhetsz az ingatlan használatáról, hasznosításáról. Így persze nem könnyű vevőt találni, és nyilván olcsóbban veszi meg.

Ha a haszonélvezetet megszüntetitek, és tehermentesen adjátok el, akkor tulajdonképpen az adásvételi szerződésben meghatározhatjátok, hogy mekkora összegért mondasz le a haszonélvezetedről. A vételárból ez a rész majd neked jár. Nincs szabály vagy megkötés arra, mekkora lehet ez az összeg, bármennyit kérhetsz. Támpontnak az illetéktörvény 72.§. szerinti számítása megfelelhet, amely az életkorod alapján árazza meg a haszonélvezeted értékét, de mondom, ez nem kötelező, kérhetsz kevesebbet, de többet is.
Ezt általában az eladáskor az ügyvéd lerendezi az adásvételi szerződésben, ilyenkor a megszűnő haszonélvezet miatt kell a te aláírásod is, és az általad megjelölt módon kaphatod meg a pénzt.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Klari # 2025.04.28. 13:43

Igen, a haszonélvezeti jog bejegyzésre került az ingatlan tulajdoni lapjára. Ha az ingatlan eladásra kerül gondolom le kell mondjak haszonélvezeti jogomról, de emellett hogyan tudom biztosítani, hogy az idõsek otthonával kapcsolatos költségek életem végéig fedezve legyenek?

Milyen tipusu jogilag is érvényesithetõ megállapodásra lenne ehhez szükség az ingatlan örököseivel? Például az ingatlan eladásából befolyó összeg egy részének a részemre való elkülönitése egy becsült várható élettartam alapján aminek a halálom után fentmaradó része vissza kerülne az örökösökhöz?

drbjozsef # 2025.04.28. 12:32

Klari,

Fontos kérdés, hogy HASZNÁLATI jogod van, vagy HASZONÉLVEZETI jogod van?
Ha ez egy hagyatéki eljárásban történt megegyezés a gyermekeiddel (mint örököstársakkal), akkor feltételezem, hogy ez egy haszonélvezeti jog, és ez bejegyzésre is került az ingatlan tulajdoni lapjára. Így van?

Zoltanuss # 2025.04.28. 12:20

A haszonélvező az eladáson kívül sok mindent tehet az ingatlanjával. Pl. bérbe adja és a lakbér egy részét az idősek otthoni ellátási díj kiegészítésére fordíthatja.
Viszont jobb ezt a tulajdonos családtagokkal megbeszélni

Klari # 2025.04.28. 11:52

Férjem halálakor az általunk addig közös tulajdonunkban levõ ingatlan gyermekeink tulajdonába került azzal a kikötéssel hogy nekem életem végéig használati jogom van.

Nemrég dõsek otthonába kerültem aminek költségei meghaladják nugdijamat, és kiegészítésre szorulnak.

Az ingatlan eladásakor mi a módja biztosítani, hogy az idõsek otthona költségei életem végéig biztosítva legyenek?