Táraasházi közös költség tartozás


chuck1980 # 2024.09.14. 10:11

Üdvözletem!

Egy olyan társasházban lakom, ahol 4 éve nem volt közgyűlés, sem elfogadott beszámoló, stb... Most jutott oda a társasház, hogy leváltsa a közös képviselőt és újat bízzon meg. Egyúttal a régi közös képviselőtől annyit sikerült kipréselniük, hogy kiküldje, melyik tulajdonosnak mennyi a közös költség tartozása.
A lényeg, hogy mindenki kapott egy A4-es papírt, rajta, hogy 2017-2024-es időszakra pl.1.000.000 Ft a tartozása. A kérdésem, hogy ez ha fizetési meghagyás lesz, majd abból per, akkor megállna-e a bíróságon? Nem kellene-e tartalmaznia legalább egy kalkulációt, illetve, évre/hónapra lebontva a tartozást? Mert ez így csak egy szám és nem tudok vele mit kezdeni. Az is problémám, hogy ha 2017-2018-as évekről beszélünk, akkor azok már élüvültek, viszont fogalmam sincs, hogy milyen összegekről van szó... Az elég nyilvánvaló, hogy erre senki sem akar fizetni, főleg nem ekkora összeget.

drbjozsef # 2024.09.14. 10:54

chuck1980,

ha fizetési meghagyás lesz, majd abból per, akkor megállna-e a bíróságon?
Szerintem nem. Ahogy írod, valamilyen nyilvántartás kellene, részletek, egy rendes mérleg, kiadásokkal, bevételekkel.

Én azt mondanám a közös képviselőnek, hogy ha nem akar személyesen megjelenni a bíróságon, és ott lemagyarázni, hogy miért nem volt évekig közgyűlés, éves költségvetés, beszámoló, és hol vannak a ki- és befizetésekről a bizonylatok, könyvek, akkor gyorsan kapja össze magát, mert a ház ha fizetési meghagyást indítana a tartozó tulajdonosok ellen, és ők vitatják a tartozásnak akár a jogalapját, akár az összegszerűségét, akkor nem lesz más, mint őt is beidézni, hogy igazolja a bíróságon is a tartozások jogosságát. Fogja tudni?

chuck1980 # 2024.09.14. 11:05

Köszönöm a válaszodat, szerintem ezt is meg fogjuk próbálni. Egy fizetési meghagyás- potenciális perek előtt egyáltalán látni kellene melyik félnek mennyi az esélye nyerni... Különben nincs értelme pereskedni - nyilvántartások nélkül csak kidobott pénz.

Majordomus # 2024.09.14. 11:11

Chuck
Ez nem a ti problémátok.
.
Az új közös képviselő jegyzőkönyvileg veszi át a társasház anyagát aminek része a tulajdonosok közös költség kimutatása is.
.
Ekkor kiderül hogy mennyire preciz a nyilvántartás.
Ha csak egy felszólitó levél kiment az elmúlt 5 évben az adósnak az megszakitja az elévülést.
.
A per úgy kezdődik:

  1. fizetési felszólitás a közös képviselőtől.
  2. Fizetési Meghagyás a közjegyzőtől
  3. ha ellentmond és perré alakul az ügy,a társasházat mint felperest terheli a bizonyitás.
  4. Be kell nyujtani az elmúlt időszakra az előírás/teljesítés/követelés kimutatást. A bíróság bekéri az Alapító Okiratot és az Szmsz-t.

5.az adós vagy bemutatja a befizetéseket vagy nem akkor határozatban kötelezi a bíróság a tartozás valamint a perköltség megfizetésére.

Esélyes hogy a kolléga nem a preciz munkavégzés mintaképe tehát őt is be kell idéztetni tanuként.
Ha szerencsétek van,akkor legalább a befizetési nyillvántartás pontos hiszen a kiküldött Á/4 lap is ebből készült.