Szálláshely - szolgáltatás


katicabogar # 2021.10.08. 09:54

Üdv,

Ha valaki esetleg tudna a következőben segíteni..: szeretnénk venni egy nyaralót a férjemmel, amelyet mi is használnánk, illetve kis is adnánk szállásként.

Ha jól értelmeztem a törvényt, ez ebben a formában magánszállás lenne, és adószámos magányszemélyként üzemeltetnénk.

Az részletes előírásokat megtaláltam a törvényben (amiből egyet kiemelnék, az egyszemélyes ágynál minimum 8, a kétszemélyes ágynál minimum 12 nm szobaméret, több helyen szálltunk már meg, ahol ez biztosan nem teljesült, ott akkor szabálytalanul volt, vagy más módon lehetett az kiadva? (Azért emeltem ezt ki, mert van egy nyaraló ami tetszik nekünk, de ez az egy feltétel nem teljesül.)

A másik kérdésem, hogy kizáró ok-e, ha művelési ág alól kivett zártkert a telek? (úgy tudom egyébként ez régi elnevezés, most külterület van meg belterület.) Szóval akkor az érdekel, ha külterületen van akadály-e, vagy függ az építmény besorolásától is? Ha az gazdasági épület, ki lehet adni? Ha nem, át lehet minősíteni? Sokat bújtam törvényeket, de nem találtam ezekkel kapcsolatban semmit. Köszönöm ha valaki fel tud világosítani (bármi olyanról is, ami még fontos lehet.)

Zöldövezeti11 # 2021.10.08. 12:33

Ha csak a méret nem stimmel, akkor azzal ne törődjetek.
Nem nevezitek szobának csak helyiségnek és minden ok.
De a higénia és egyéb feltételek teljesüljenek !

nanemaaa # 2021.10.14. 06:45

Az országos építésügyi követelmények szerint 8 m2 alatt nincs szoba.
Zártkertben (kertes mezőgazdasági területen) nincs és nem is lehet üdülő épület.
A gazdasági épület rendeltetésének megváltoztatását kormányrendelet kötelező jelleggel településképi bejelentés megtételéhez kötötte. A hatáskör gyakorlója az önkormányzat, mely a bejelentés alapján vizsgálni köteles a helyi építési szabályzatnak, valamint az országos érvényű építési követelményeknek való megfelelést. A településképi bejelentési eljárás részletes szabályait helyi önkormányzati rendeletnek kell tartalmaznia.

gylab # 2021.10.14. 06:50

Ha kivett, akkor miért is mezőgazdasági?

SZFE # 2024.09.09. 05:10

katicabogar sikerült végülis utána járnom? Én most ugyan ebben a cipőben vagyok mint amiben voltál és semmit sem találok