Ingatlan adás / vétel


anka # 2008.04.02. 16:21

Tisztelt Hozzáértők!

Adott egy osztatlan közös telek, rajta egy 3 lakásos társasház. Nincs társasházi alapító okirat. Az egyik lakás az én tulajdonom. Mindegyik lakás rendelkezik használatbavételi engedéllyel. Létezik egy használati megállapodás arról, hogy minden lakás esetében az ajtótól befelé az adott lakás tulajdonosainak kizárólagos tulajdonát képezi, mely megállapodás ügyvéd előtt és minden tulajdonos által aláíratott. A telek fennmaradó részei pedig a tulajdonsok tulajdonrészeik hányadában használhatják.

Szeretném eladni a lakásomat, van is vevő, a kérése szerződéskötés előtt, hogy tüntessem fel az ingatlant a tulajdonilapon, mert szeretne hitelt felvenni. Sajnos a többi tulajdonostársam elzárkózik az ebből adódó költségektől.

Az volna a kérdésem, hogy feltudom-e úgy tüntetni, a tulajdonilapon csak a saját ingatlanomat, hogy a többi ingatlan pedig továbbra sem szerepelne a tulajdonilapon?

Az ideális ebből a szempontból a társasházi alapító okirat lenne, de mint említettem ez teljesen kizárt a másik két fél miatt.

Hitelfelvétel szempontjából milyen egyéb lehetőség létezik még?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.02. 16:33

A társasházat kérésre a bíróság is megalapítja, ha másképp nem megy. De az nem megy máról holnapra.

Jól értem: az épület nincs feltüntetve az ingatlannyilvántartásban?

Ilona # 2008.04.03. 10:09

Sziasztok,

segítséget kérek.

Több, mint egy éve elváltam, a közös néven lévő lakást azóta áruljuk. Január közepén a volt férjemmel megállapodtunk abban, hogy nem tud engem kifizetni, így a lakás továbbra is eladó, de tavaszra lesz pénze, akkor tudna adni nekem egy bizonyos összeget (jóval kevesebbet, mint ami nekem járna (50-50% alapján)). Ezzel akkor nem foglalkoztam, hiszen volt komoly érdeklődő a lakásra, akik még januárban elindították a hitel ügyintézését, és akiket épp a napokban értesített a bank, hogy megkapják a hitelt.

Erről értesítettem volt férjemet, aki sms-ben írta, hogy emlékeztetne arra, hogy ajánlatot tett nekem a részem kifizetésére, és elsőbbséget szeretne élvezni, így beszéljünk erről.

Most mit tegyek? A leendő vevők már számolják a napokat, amikor a bank utalja nekik a pénzt, és végre beköltözhetnek. Megakadályozhatja ezt a volt férjem annak ellenére, hogy a lakás eladásába januárban még ő is belement?

Köszi előre is.
I

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.03. 10:21

Aláírta az adásvételi szerződést?

Ilona # 2008.04.03. 10:31

Hát ez az, hogy még nem.

Szándéknyilatkozatot írt alá a lakás eladásáról ugyanezen vevők számára még 2006 őszén, illetve idén januárban szóban nyilatkozott, hogy nem tud engem kifizetni, és a lakás eladó.

Csak a hitelügyintézés még most ér(t) a végére.

anka # 2008.04.03. 12:11

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Igen jól értette, nincs feltüntetve az ingatlannyilván­tartásban. Mivel építési hitelt vett fel minden lakó, ezért a vállalkozó csak használatbavételi engedélyt intézett mindekinek, és ennyi. Itt megrekedt az ügy.

Nem szeretnék egy bírósághoz fordulni, ha egy mód van ennek kikerülésére. Minnél kevesebbet fektetnék abba az ingatlanba.

Ha van használati megosztás a felelk között, akkor ez elég lehet a bankoknak?

HUtothi # 2008.04.03. 14:59

Sziasztok!

Én szeretném megkérdezni, hogy milyen adózási kötelezettsége van annak a személynek, aki el ad egy ingatlant, ami már több mint 5 éve van a tulajdonába, és vesz egy másikat, kisebb értékben. A fen maradó összeg után kell adózni, vagy nem? Ez bele számit a személyi jövedelembe vagy nem?

Válaszotokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.03. 15:13

nincs feltüntetve az ingatlannyilván­tartásban.

Akkor az nem is társasház. Hirtelen nem is tudom, hogy micsoda, de valószínűleg osztatlna közös tulajdon.
Ez még nem lenne akadálya a banki kölcsönnel történő vásárlásnak, de egy fel nem tüntetett - tehát ingatlnajogilag nem is létező - épületre aligha adnak hitelt.

HUtothi # 2008.04.03. 15:56

Sziasztok!

Én szeretném megkérdezni, hogy milyen adózási kötelezettsége van annak a személynek, aki el ad egy ingatlant, ami már több mint 5 éve van a tulajdonába, és vesz egy másikat, kisebb értékben. A fen maradó összeg után kell adózni, vagy nem? Ez bele számit a személyi jövedelembe vagy nem?

Válaszotokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.03. 16:53

Attól függ, milyen ingatlan. Ha lakásingatlan, akkor már nem adóköteles az ügyletből származó jövedelem.

gabika007 # 2008.04.03. 16:59

sziasztok.
olyan gondba vagyok, hogy lefoglalóztam egy házat és a szerződésbe rögzitettük, hogy az eladó vállalja hogy bemutatja a tehermentes tulajdoni lapot április 2-áig. De ebből csak annyi történt hogy április 2-án lett bejegyezve a törlés iránti kérelme.
Kérdésem, hogy ilyenkor ha mi már nem akarunk várni még az ingatlanra hogy tehermentes legyen (55 napot már vártunk) akkor a foglaló összege, vagy a kétszerese visszajár-e?
És az eladó egy levelet küldött hogy kér még 30 nap halasztást a fent említett dátum után... de mi már nem bízunk az eladóba nem akarjuk elfogadni.
És milyen lehetőségeink vannak?

punk # 2008.04.03. 17:21

Tisztelt segítők!
A kérdésem a következő 2005.-ben 6,5mFt-ért azonos értékben ingatlant cseréltünk, ugyanezen évben jelzálog hitelt vettünk fel egy másik házra(9mFt-ot), hogy részben ezt felújítsuk(számlák nélkül persze)most eladnánk 12mFt-ért és visszafizetnénk a jelzáloghitelt teljes egészében, ezt az APEH elfogadná vagy így is terhelne a különbözet (5,5mFt)után a 25% adó?
Válaszokat ekőre is köszönöm.
punk

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.03. 17:30

Ezeregyedszer is: megszűnt a lakásszerzési adókedvezmény.
Arról nem is beszélve, hogy a kölcsön visszafizetésre a kedvezmény soha nem vonatkozott.

gabika007 # 2008.04.03. 18:29

a lentebb irtabb problémámra nemtudja senki a válszat?

monalisa1 # 2008.04.03. 18:45

A törlés elrendelésével kapcsolatos bűrokratikus ügymenetbe az eladó is szenvedő fél volt a lassúság miatt, ezt neki nem lehet felróni - valamint a +2 nap képesedelem mondhatni még "benne van" az ilyenkor szokásos dolgokban.

Azonban az általa kért további 30 nap az teljesen új fejlemény, melyet szerintem nem vagytok kötelesek elfogadni.

Ha végül is úgy döntötök, hogy elálltok a vásárlástól, ajánlott-tértivevényes levélben (is) tudassátok ezt vele, egyben kérve a foglaló kétszeresét.

Arra nincs semmi garancia, hogy a 30 nap az esetlegesen nem lesz több..., meg különben is: árulja akkor a házát ha minden akadályt előzőleg már elhárított az útból.

nandy # 2008.04.03. 19:39

punk:

vagy így is terhelne a különbözet (5,5mFt)után a 25% adó?

Az 5,5 MFt 60%-a után kell az adót megfizetni.
Tehát 5,5 MFt x 60% x 25% = 825 ezer Ft

jockey # 2008.04.03. 22:03

Tisztelt Fórum!

Abban az ügyben kérném a segítséget, hogy lakásvásár-

lás előtt állok,ki is néztem már egyet de egy-két

dolog nem tiszta számomra. Esetemben a megvásárolandó

ingatlan tulajdonjogáról lenne kérdésem. Az ingatlant

egy testvérpár árulná, akik kb 1 éve örökösei az in-

gatlannak. De a ház az egyikük gyereke nevén van,mert

így tudták elkerülni azt,hogy ne fizessenek örökösö-

dési illetéket. Nem ismerem az idevágó törvényt, de

gondolom kiskorú,vagy fiatalkorú gyerekről lehet szó.

A kérdésem az lenne,hogy ez nekem jelent-e bármilyen

hátrányt a vásárlásnál( plusz papírok intézése,stb.),

vagy teljesen normálisan lezajlik a vásárlás. Nem

vagyok jártas ilyen dolgokban és még semmi konkrét

dolgot nem tudok, csak ezt szeretném előre tudni.

A válaszokat előre is köszönöm!

gabika007 # 2008.04.03. 23:27

sziasztok ismét én. Szerintetek mit tehetek , ha annak ellenére hoyg az eladó hibájából nem lett tehermentes az ingatlan az ő általa vállalt és rögzitett időpontban mégis ő nem akarja visszafizetni a foglalot pláne nem a kétszeresét merthogy szerinte bőven elég hogy ő berongyolt azon a napon és kérelmezte a törlést.persze ettől még nem tudom tehermentesen megvásárolni de szerinte mégis én vagyok a hibás mert nem fizetem ki neki a vételárat illetve nem akarok szerződést módosítani 50 ezer ft ért amit oly kegyesen felajánlott persze ki hisz már neki hiszen a foglalót sem hajlandó visszafizetni.hogyan lehet rajta a pénzünket behajtani ha nekünk az visszajár pereskednünk kell ? vagy feljelentés ? vagy mit lehet tenni? légyszí segítsetek:::((((

gabika007 # 2008.04.04. 00:04

kedves jockey ,
nekem volt eg yhasonló szituációm én uyg tudom amig a gyerek nem lesz 18 éves addig a gyámhatóság adhat engedélyt az eladásra de csak akkor teheti ezt meg ha a szülők a kapott pénzt visszajuttaják az ő nevére amit elég kacifántosan tudnak előre biztosítani.szóval szerintem bonyolult lehet az ügy.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.04. 05:49

szülők a kapott pénzt visszajuttaják az ő nevére amit elég kacifántosan tudnak előre biztosítani.

Elég egyszerűen biztosítani tudják. Az ilyen vételárat ugyanis egy elkülönített számlára helyezik, amely fölött a törvényes képviselő csak a gyámhatóság jóváhagyásával rendelkezik. (Persze, hozzá bármikor tehet...:))

monalisa1 # 2008.04.04. 05:54

Jockey,
vagy gyámhatósági letétbe kerül a vételár a gyermekek nagykorúságáig, vagy ha másik ingatlant vesznek a szülők a pénzből, a gyerekek vagyoni értékét be kell vinni a megvásárlásra kerülő ingatlanba: a megörökölt/eladott vagyonnal egyezően tulajdonjogot kell hogy kapjanak az újban. Azonban ehhez is szükséges a gyámhivatal jóváhagyása. Ezen tulmenően amíg a gyerekek a nagykorúságukat el nem érik - az egyik másik mikor is majd -, az őket megillető vagyonnal a szülő köteles a gyámhivatal felé elszámolni, vagyis a pénzből megvásárlandó valami másikat tetszésük szerint nem adhatják el.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.04. 06:00

Gabika007; az a szerződés nem lehetetlenült el, legfeljebb késedelembe esett a másik fél. Miért kellene hát duplán visszafizetnie a foglalót?
Kis türelem...

monalisa1 # 2008.04.04. 06:02

gabika007,
a vevő összevissza, az ügy zavaros, vagyis ajánlott-tértivevényes levélben visszalépni, mégpedig az ő hibájából a meghiusulás, így jogosan követelhető a foglaló kétszerese, valamint az esetleges felmerült költségetek, károtok megtéritése.

Lehet hogy per lesz a dologból, ezt ugye előre nem lehetett tudni.

Beszélj ügyvéddel.

monalisa1 # 2008.04.04. 06:03

Ha kbs azt mondja, hogy kis türelem..., akkor akár miért is ne úgy.

monalisa1 # 2008.04.04. 06:05

Béla, a "kis türelem" 30 nap késedelmet jelent/okoz, és ki tudja akkora minden rendben lesz-e már az ingatlannal kapcsolatban.

Nos, a kérdezőnek kell tudni, a részleteket ő ismeri.