Kedves Fórumozók.
Egy olyan kérdésem lenne, ha a bejelentett állandó lakcímen a nagyszüleimhez szól és kapok leveleket postai úton, ők ezeket kibontják, elolvassák stb. ez nem számít bűncselekménynek? Van, hogy át is veszik a nevemben és a hivatalos, bizalmas, magán jellegű leveleimet olvassák.
(Megjegyezném, hogy egy bizonyos ügy miatt perben állok a nagyszüleimmel, és egy olyan levélre hivatkoznak ami az én nevemre jött, kibontották és most ezt próbálják meg felhasználni a bíróságon olyan címszóval, hogy ez a levél nekik jött. Ha nem bontják ki és nem olvassák nem tudhatnak erről a dologról.)
Köszönöm válaszukat!
Levél felbontás
Az ugyanazon lakcímen lakó közvetlen hozzátartozók minden külön meghatalmazás nélkül átvehetik a postádat. Ha a postás átadja nekik, akkor azt jogszerűen teszik. Ha ez neked nem felel meg, akkor bérelhetsz a postán magadnak postafiókot, és oda kérheted a postádat.
Ez persze nem jelenti, azt, hogy a hozzátartozók el is olvashatják a leveleidet. Ha ezt bizonyítani is tudod, akkor ez alapján akár be is perelheted őket.
Megjegyzem kezd kíváncsivá tenni, hogy mi volt amit a tudtuk nélkül a hátuk mögött, vélhetőleg a kárukra akartál elintézni, ami miatt úgy megsértődtek, hogy egyből be is pereltek? Nekem valamiért olyan érzésem támadt, hogy úgy kezdődött a "verekedés", hogy a másik visszaütött.
Erika199607,
De igen. A kibontás. Az átvétel nem.
Mint egyenes ági rokonaid, közös lakcímmel, a postatörvény szerint helyettes átvevőnek számítanak. Jogszerűen adja oda nekik a postás a leveleidet.
De azt természetesen az engedélyed nélkül - ha kifjezetten a te nevedre szól a küldemény - nem bonthatják fel. Ha megtették, akkor elkövették a Btk. 224.§-t, a levéltitok megsértése bűncselekményét. Magánindítványra büntetendő. Tegyél feljelentést.
Egyébként pereskedsz a nagyszüleiddel, de az állandó lakcímed oda szól, és közben nem ott élsz életvitelszerűen? Csak gratulálni tudok...
Már nem szól oda, 1,5 évvel ezelőtt átjelentkeztem. Egy jó pár évvel ezelőtt jött levelek lettek kibontva akkor. Azért szólt oda az állandó lakcímem mert az én nevemen van a ház, de nem lakom benne. Örököltem a testvéremmel 8 évvel ezelőtt. Édesapám nevén volt, elhunyt, de a nagyszülők laknak benne. Ők pereltek be minket elbirtoklás miatt. Nem részletezném a továbbiakban az ügyet. A kérdésemre a választ megkaptam, nagyon szépen köszönöm.
Mármint hogy
elbirtokolják az örökségedet?
Igen.
Ha 1.5 évvel ezelőtt te abban a lakásban, ami 8 éve a tulajdonod is, bejelentettként voltál, akkor ez az elbirtoklás ügy a nagyszülők részéről eléggé reménytelennek látszik.
entropia
„Ha 1.5 évvel ezelőtt te abban a lakásban, ami 8 éve a tulajdonod is, bejelentettként voltál, akkor ez az elbirtoklás ügy a nagyszülők részéről eléggé reménytelennek látszik.”
„1,5 évvel ezelőtt átjelentkeztem.....Örököltem a testvéremmel 8 évvel ezelőtt.
Édesapám nevén volt, elhunyt, de a nagyszülők laknak benne.”
Főleg hogy 8 évvel ezelőtt örökölték a testvérével, így még a 10 év is kicsit híján van, ami az elbirtoklás alapja lenne.
Ha a nagyszülők korábban birtokba kerültek ott, mint a 8 év, akkor is kit perelnének? A meghalt gyereküket? :-O
Felnőtt unoka fél a nagyszülők esetleges elbirtoklásától? Meglepő gondolkodásmód!
Alapos
„Felnőtt unoka fél a nagyszülők esetleges elbirtoklásától?”
Nem csak fél tőle:
„Erika199607 2024.10.16. 09:02
a nagyszülők laknak benne. Ők pereltek be minket elbirtoklás miatt.”
Én nem félek semmitől. Ha a bíróság úgy dönt, hogy az övéké, ám legyen. :) Nekem eszembe sem jutott ilyen, felnőtt emberek vagyunk, gyerekeket nevelünk, éljük a mindennapi életünket, úgy hiányzott ez az ügy mint hátunkra a púp. Ha annyira szerettünk volna velük kicseszni, már a hagyatéki tárgyaláson lemondunk volna a házról, de pont azért nem tettük hogy 80+ évesen ‘ne kerüljenek az utcára.’ Nekünk nincs szükségünk arra a házra, egy kis faluban van, tőlünk igen csak messze,nincs is jó állapotban.
Itt kimondottan nem a nagyszülőkön van a hangsúly, hanem édesapám testvérén. Ő fél attól, ha a nagyszülők elhunynak “nem marad semmi utánuk” mivel a házat mi örököltük, ők pedig hitelből hitelbe esnek…
A mama pedig elég befolyásolható már csak a korát tekintve is. Papa pedig német, idős, nem is érti mi folyik körülötte. (Itt megjegyezném, ha annyira a mama ötlete lett volna, nem hiszem, hogy ennyi idősen az internetet bújva egy PESTI ügyvédet fogad, aki tőle 200 km-re van és pont a nagybátyám feleségének ismerőse..) Rendszeresen látogattuk őket, vittük az unokákat is, majd egyik alkalommal lettünk kész tények elé állítva, úgy hogy jött a bírósági levél. Onnantól már telefonon sem értük el őket, hogy esetleg beszéljünk arról mi is ez az egész. El lehet dönteni akkor ki és mitől fél. :)
Erika199607
„Itt kimondottan nem a nagyszülőkön van a hangsúly, hanem édesapám testvérén.
Ő fél attól, ha a nagyszülők elhunynak “nem marad semmi utánuk”
mivel a házat mi örököltük, ők pedig hitelből hitelbe esnek…”
Lehet meg kéne nekik tanulni addig nyújtózkodni, ameddig ér az a bizonyos takaró.
Te és a testvéred tulajdona a ház.
A nagyszülőknek van rajta haszonélvezeti joga, hogy ott laknak vagy méltányosságból élhetnek a házban?
Nagybátyádnak semmi köze hozzá, bár értem a miértjét, hogy tart attól, hogy elesett a lehetséges örökségtől, amennyiben a házat a nagyszülők építették, de valamiért apukád nevére lett írva.
Követelése a nagybácsinak ettől függetlenül nincs joga. A feleségének pláne nem (gondolom ő volt a felbujtó az elperelés ügyében).
Mit mondjak? Produkál kacifántos dolgokat az élet...
A magánlevél átvétele nem, viszont a felbontása és elolvasása szabályt sért.
Nincs haszonélvezeti joguk. 1996-ban hazaköltöztek Németországból akkor szerettek volna ingatlant vásárolni, közös névre szerették volna, de a papa német állampolgár, így megnehezítette volna a vásárlást, így édesapám nevére lett megvéve. (Azt hogy miért nem lett csak a mama nevére megvéve, elvégre ő magyar állampolgár, nem tudjuk, a bíróságon a mama nem is tudott erre a kérdésre választ adni. Az akkori ügyvédet “okolja”, hogy miért nem tájékoztatta őt erről.)
Azóta benn élnek az ingatlanban, évekig senkinek eszébe sem jutott, még a hagyatéki tárgyalás után sem, hogy a mama szeretné a nevére íratni a házat.. Tavaly mikor kezdődött ez a per, előtte a mamának rohamosan elkezdett az állapota romlani, gondolom ekkor kaptak észbe a nagybátyámék.. :)
Jelenleg is folyamatban van az ügy, tanú meghallgatás lesz még hónap végén is. A bíró nem vitatja az elbirtoklást.. :) De bizonyítania kell a mamának az igazát, ez van folyamatban. Tanuknak a nagybátyámat és feleségét jelölte meg a mama… :D micsoda véletlen, illetve beidézték az ingatlan előző tulajdonosait akiktől 28 éve vették az ingatlant.
Erika199607
„ 1996-ban hazaköltöztek Németországból akkor szerettek volna ingatlant vásárolni, közös névre szerették volna, de a papa német állampolgár, így megnehezítette volna a vásárlást, így édesapám nevére lett megvéve.....Örököltem a testvéremmel 8 évvel ezelőtt......A bíró nem vitatja az elbirtoklást....De bizonyítania kell a mamának az igazát, ez van folyamatban.”
Fura, hogy a bíró nem vitatja az elbirtoklást. Én laikusként úgy gondolom, hogy hiába laknak benne 1996 óta.
Édesapátok meghalt, vele szemben volt csak meg az az időszak, amire az elbirtoklás esetén hivatkozni lehetne.
Az elbirtoklás az örökléssel újra kellett induljon, ráadásul 1,5 évvel ezelőttig oda is voltál állandóra bejelentve.
Ergo jelenleg nincs meg a 10 év, én arra tippelek, hogy bukni fogják a pert.
Bizony, akkor a mama nevére kellett volna megvenni a házat, ha a papa állampolgársága bonyolította volna a helyzetet. Vagy pedig édesapátok és a testvére nevére. És akkor mindenki örökölt volna igazságosan.
Papír formailag viszont tiétek a tulajdonjog.
Hát én lehet azt tenném a helyedben, hogyha meghalnak a nagyszülők, eladnám a házat és megfelezném a pénzt a nagybácsival a jövőbeli családi béke érdekében.
Azt írod, nem túl értékes ingatlanról van szó. Pláne nem érne meg nekem egy egész életen át tartó viszálykodást, családi cirkuszt, átkozódást pár millió forint. Kapjanak a szülők után ők is pénzt, így mindenki befogja a száját.
Saját példából tudom, rohadt sz@r szájízt hagy maga után egy örökségből való kizárás csak azért, mert papíron más van.
Persze a Te döntésed, mit teszel.
Kis idő eltelt az utolsó válaszom óta. A héten kaptuk kézhez az ítéletet és elbukták a pert. Jelenleg arra várunk, hogy fognak-e fellebbezni vagy sem. Köszönöm mindenkinek a segítséget/választ.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02