Pervesztes költségmentesség


horvathpatrik # 2024.07.01. 23:27

Kovács_Béla_Sándor: a felperesnek költségfeljegyzési jogot engedélyeztek

osztap: Az eljárást semmiképp se szeretném húzni. Egy örökölt ingatlanról van szó mi leszerettünk volna mondani az örökségről viszont kiderült hogy apánk nevén nem csak az a lakás volt ahol laktunk hanem a nagyszülök háza is meg egy 27 millió forintos adósság. A lakást közben már elárverezték szóval egyedül a ház maradt az öröklésből illetve még 8 millió ft adósság. Előszőr egy levelet küldtek ügyvéd által hogy mivel 25 éve ott laknak az elbirtoklás már megtörtént és adjuk át nekik a tulajdonjogot de a végrehajtó azt ajánlotta hogy ne adjuk át még akkor se ha vállalják az adósság kifizetését akkor se mert ha közben új követelés érkezik (érkezett is időközben) akkor is mi vagyunk az örökösök és hiába adtuk át a házat azt nekünk kell majd megtéríteni saját vagyonunkból. Viszont ha egy bírósági perben veszítjük el az örökség részét képző házat akkor a jövőben nem felelünk már semmilyen adósságért mivel a lakást már elárverezte a végrehajtó a házról meg van egy bírósági végzésünk hogy az valójában nem a miénk így nem felelünk érte

Kovács_Béla_Sándor # 2024.07.01. 16:51

Az alperes is kérhet, kaphat költségmentességet. De az köztudottan nem mentesít a pernyertes felperes ügyvédi költségeinek megtérítése alól. Kevésbé köztudott, de nem mentesít a felperes által megelőlegezett illeték megtérítése alól se. Ha más perköltség nincs, akkor tehát a pervesztes alperes számára semmit nem ér a mentesség.

osztap # 2024.06.28. 17:07

horvathpatrik,

Alperes pervesztes is kaphat költségmentességet. De az nem azt jelenti, hogy a perköltségből semmit nem kell megfizetnie. Például a pernyertes ügyvédi díját, pernyertes által előlegzett szakértői díjakat, stb. meg kell fizetnie. Olvasgasd ezt a cikket:
https://www.jogado.hu/…as-olcson-i/

Ha szerinted elbukod a pert, és olcsóbban akarsz kijönni belőle, akkor ne húzd az eljárást, hanem ismerd el a másik fél követelését, vagy keresd meg őket, hogy kössetek perben vagy peren kívül egyezséget.

horvathpatrik # 2024.06.28. 10:27

Sziasztok,

Alperes vagyok egy elbirtoklási perben minden bizonnyal én leszek a pervesztes ebben az esetben is lehet költségmentességet kérni? (4 fős család vagyunk egyedüli keresőként a fennmaradó havi jövedelmünk kb 500e ft ami 125e ft/fő jelent és kb 1.5 millió forint lesz a perköltség vagyon nincs) Sehol nem találtam arra vonatkozóan információt hogy esetleg egy pervesztes is lehet-e költségmentes vagy csak a felperes.

A válaszokat előre is köszönöm!!