TIGÁZ kötbér


ius latratus # 2011.10.08. 06:43

szilili59

Nem nagyon akad... S fordítva is igaz: a TIGÁZ sem nagyon nyer pert, de ennek prózai oka van: ezek el sem jutnak ebbe a szakaszba.
Nem győzöm hangsúlyozni, de úgy látszik értelme sincs: nem az ügyvéd maga a lényeg (jó, biztos nem egy tengerjoggal foglalkozó szakember kell ilyen esetekhez), hanem a tények. A tény, hogy a TIGÁZ hadilábon áll a jogszabályok értelmezésével, mikor eleve rosszhiszeműséget feltételez majd' minden egyes ügyfeléről. Ehhez egy ügyvédbojtár is elég (vagy éppen egy jogszabályok tengerében eligazodó polgár), csak az van, hogy elég tökös -e az illető (az ügyfél) ahhoz, hogy bevállaljon egy ilyen pert.
Ezek nem túl bonyolult ügyek - szakmailag - keresel egy ügyvédi irodát, elmondod panaszod, az ügyvéd (vagy bárki) meg ír egy-két levelet a TIGÁZ-nak.
...
A TIGÁZ meg (tapasztalat) simán leszarja...
Perre az megy, aki biztos a dolgában, s abban, hogy nem vételezett (mennyire hülye kifejezése a lopásnak, - de ez már más téma, ugyebár...) szabálytalanul gázt.
...
Na, ebből meg nagyon kevés van.

Bütyike # 2011.10.07. 09:24

szilili59!

Írj privátban, próbálok segíteni!

Űdv:

Bütyike

C a s a b l a n c a # 2011.10.07. 07:37

Ha van olyan ügyvéd, amely a TIGÁZ-zal szemben pert nyert, azt a TIGÁZ rögtön megvásárolta céges ügyvédjének...
(Legalábbis, ha én lennék a TIGÁZ vezérigazgatója, akkor így tennék...)

szilili59 # 2011.10.06. 16:24

Kedves Fórumozók!
Ha tudtok olyan ügyvédet, aki a TIGÁZ-zal kapcsolatban már pert nyert, kérem írjátok meg az elérhetőségét.
SÜRGŐS!
Köszönöm.

soni # 2011.10.05. 12:04

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, kinyomtattam, felkészülök belőlük és majd beszámolok a vizsgálat eredményéről. üdvözlök mindenkit.

lapidus # 2011.10.05. 08:15

Kedves Soni!

Íme egy megtörtént eset. Remélem tudod majd a gyakorlatban használni az itt található tanácsokat.

Tisztelt Fórumtársak!

Elöljáróban annyit hogy kb 3 hónapja kezdődött a szüleimmel is a Tigázzal való civódás mert a Tigáz azt állította -mint oly sok embernek az országban-,hogy jogtalan gázvételezés történt az órát megmágnesezték.

Az ügy végre lezárult, hogy hogyan azt mindjárt leírom. Azért szeretném megosztani veletek hogy ötletet merítsetek ebből. Mivel egy pár hete én is itt találtam ötletekre egy pár fórumozó által beírt üzenetben. Amiért hálás vagyok hogy legalább létrejött egy ilyen fórum. Én összeírtam mik azok a dolgok amikre feltétlen figyelni kell amivel vissza lehet támadni ellenük.

A történet röviden:

Kb 3 hónapja apám otthon volt amikor is a tigáz dolgozói csöngettek hogy óracsere lenne,le kell szerelniük a régi órát és feltesznek egy ujjat. Faterom be is engedte őket mondván jöjjenek cseréljék le. A mi gázóránkon volt 3db hűtőmágnes dísznek. Amikor a tigáz szerelője meglátta rögtön mondta "ajjaj ez nem jó nem kellene hűtőmágnest rárakni ide az órára".Fater kérdezte miért?"Hát mert nem kellene,nem szabad"Nos ezzel el is volt intézve az ügy ezen része. Az egyik cserélte az órát a másik pedig faterommal beszélgetett,végeztek majd elmentek.

Pár napra rá(nem emlékszem pontosan) telefonáltak a tigázról, hogy be kellene menni mert megvizsgálnák az órát. Anyám fogta magát és bement. Faterom otthon maradt,hisz "csak" egy általános vizsgálat. Anyám lement,kinyitották előtte a lepecsételt dobozt majd egy fa..kalap elkezdte barbár módon szétfaragni az órát. Majd egy polarizációs fóliával megnézte hogy mágneses e. A fólia kimutatta hogy mágneses az óra,anyám azt se tudja mi az hogy mágnesezni egy órát. Ekkor szólt fateromnak jöjjön le mert baj van. Fater se értette mi az hogy mágnesezve volt az óra. Persze nem ismerték el hogy ők mágnesezték volna az órát .

De az ürge erősködött hogy márpedig ezt az órát megállították mágnessel mert az órán a karcolás amit szemmel alig lehetett látni is arra utal,plusz még a fólia elszíneződése is kimutatta.(Ezt csak zárójelben jegyzem meg amikor csak anyám volt bent a vizsgálaton akkor a faszi elég lekezelő és flegma módon viselkedett anyámmal de érdekes hogy amikor már bement faterom akkor már visszavett jócskán az arcából.) Na mindegy a lényeg a lényeg szó szót követett ,mondták hogy bírságra számíthatunk stb,majd eljöttek. Egy héten belül jött is a papír hogy fizessünk 540ezret!Ekkor ügyvédhez ment apám mert azt mondta ha kell bíróságra viszi az ügyet de egy fillért nem fog fizetni azért amit el se követett!

Aztán az ügyvéd irt egy szép kis levelet,majd jött rá a válasz hogy hát végül is a felét elengednék és a többit pedig részletfizetésben lehetne törleszteni. Na ekkor megint egy ügyvéd által megfogalmazott levél ment a tigázhoz,mondván hogy alaptalanul ne vádoljanak minket mert bíróság elé viszi az ügyet és mellé még a médiát is bevonja ha kell!Egyébként meg kérik az egész vizsgálat megismétlését úgy hogy egy vadonatúj órára ráteszik a 3db hűtőmágnest majd pár perc után a fóliával nézzük meg hogy kimutatja e a mágnesezettséget vagy nem. Erre a levélre nem jött válasz,viszont jött egy másik levél a Nyíregyházi kirendeltségtől(az eset Miskolcon történt)hogy fizessünk mert ha nem elviszik az órát is.

Na ekkor faterom bement a tigázhoz és személyesen kérte a mielőbbi vizsgálat újbóli lebonyolítását. Már másnapra kaptak is időpontot reggel nyolcra. Na és most jön az amit senki se gondolt volna!!Mivel korábban írtam hogy főleg itt a fórumon és más fórumokon is olvasgattam ez ügyben összeszedtem 22 dolgot amire feltétlen lehetne hivatkozni amire figyelni kell(majd leírom azt is).Rögtön a fóliáról kiderült hogy gagyi tömegcikk csak tájékoztató jellegű hivatalos mérésre alkalmatlan!Kölcsön is szereztem egyet. Nem elfogadott mérésre,az OMH nem vizsgálta be nem hitelesítette!!

Szóval mivel én Pesten lakom a szüleim meg Miskolcon reggel 7-kor hívott apám hogy most mennek be mit csináljon. Gyorsba elmondtam hogy miket mondjon mire figyeljen mire hivatkozzon és azt hogy feltétlen vigye magával az ő fóliáját!!!Továbbá azt hogy kérje egy teljesen új bontatlan csomagolásban lévő gázóra vizsgálatát de úgy hogy még ne csináljanak vele semmit a 3db hűtőmágnest se tegyék rá csak úgy szimplán nézzék meg stb stb.

Szóval!!
Fateromék bementek.
Volt bent a helységben 2szakértő ill. az a fazon aki legelőször anyám jelenlétében vizsgálta az órát. Fater mondta hogy hívják ide valami igazgató féleséget akivel ő beszélt tegnap legyen ő is jelen. Be is jött a szobába!

Hoztak egy vadonat új tényleg egy zsír új órát!!Kibontották majd fater elővette az ő fóliáját. Ezek azt se tudták hogy hol vannak úgy meglepődtek. Mondta fater hogy neki is van ilyenje,ezek csak bámultak azt se tudták mit kérdezzenek.

Majd az egyik megkérdezte hogy honnan van mert ezt az országban csak egy helyen lehet venni. Fater mondta tudom Pesten!!

Na szóval a zsír új órát elkezdték szét vágni kb 1cm hosszú bevágást csináltak mikor fater mondja egy pillanat tegyük már rá a fóliát és JÉ A FÓLIA KIMUTATTA HOGY MÁGNESES AZ ÓRA,ELSZÍNEZŐDÖTT!

Erre fater mondja uraim ezt az órát manipulálták,hát látják vadonatúj mégis kimutatja a fólia hogy mágneses! Akkor hogy is van ez??? Ezek köpni nyelni nem tudtak csak próbáltak hebegni habogni de az se ment. Másik kérdés fateromtól: Ennek a kis fóliának van papírja arról hogy hiteles mérőeszköz? Hol van az OMH által kiáltott dokumentum,tudnának nekem mutatni egy ilyen papírt???

Ismét se köpni se nyelni nem tudtak,halkan az egyik azt mondta:hát..hát nem kell...nem szoktunk. Szóval ilyen értelmes mondatot bírt kinyögni. Na de behozták a mi eredeti óránkat amit már szétbarmoltak kiveszik a dobozból,hozzáteszik a fóliát és JÉ NEM MÁGNESES!!!

Ilyenkor mi van ???

Ott dörzsölték a fóliát hozzá de semmi. Még fater rájuk is szólt :nem kell dörzsölni csak oda kell tenni. Semmit se mutatott a fólia!!!persze a történet már eleve ott megbukott hogy nem egy hiteles mérővel mérték az órát a fólia erre nem alkalmas,gondolom csak kíváncsiságból hozták be a mi régi óránkat. A lényeg elismerték hogy tévedtek és ejtették az ügyet!!!

Amiről persze papírt is kaptunk!

Mindehhez hozzátartozik hogy fater elég erélyesen lépett fel velük szemben, nem volt tőlük megijedve,próbált kiállni az igazáért és sikerült.
Én csak azt tudom mondani amit ide is leírtam,hogy kérni kell az óra újbóli vizsgálatát úgy mint mi és feltétlen beszerezni egy ilyen kis fóliát mert erre nem számítottak. Erélyesen kell fellépni,aki tud ügyvéddel együtt menjen.(bár nekünk nem jött el az ügyvéd)

Kérni kell ennek a kis fóliának a hitelesítő papírját amit az OMH állít ki. De ennek nem lesz mert ez csak tájékoztató jellegű "mérőműszer".Ha nincs papír akkor akár már félbe is lehet szakítani a vizsgálatot,hivatkozni a papírra.

Én sok sikert kívánok mindenkinek és aki ártatlan ne fizessen mert nem szabad ha kell el kell menni a bíróságig. Az eljárásuk számtalan helyen kifogásolható! !

Beírom majd azt a pár tényt amire hivatkozni,figyelni lehet!Ezek saját magam által fogalmazott kérdések,észrevételek.
Hátha valakinek segítségére lesz!!!!!

Sok sikert a "harcban" mindenkinek!
avasika 2011.08.24. 18:56:14

1, Polarizációs fólia: A fólia nem egy kalibrált termék, minden egyes használatnál változik a mágneses tér, és az abból eredendő, időlegesen maradandó mágnesezettsége, mely minden esetben, minden használatnál más képet nyújt, ezért alkalmatlan pontos mérések elvégzésére és bizonyítására.

Fólia kizárólag tájékoztató jellegű mérésekre alkalmas! (Szakértői bizonyító ereje nincs!) A polarizációs fólia akár egy evőkanálon is kimutatja a mágnesezettséget.

2, Ami miatt mégis kilóg a lóláb az, hogy önmagában a sérülés jellege nem bizonyítottan (mondhatni szinte kizárt módon) befolyásolta a mérési pontosságot, tehát max. a mérő árának kiszámlázása, esetleg a szakértői díj kifizettetése lehet jogos,kötbér' megfizetése biztosan nem, hiszen semmi nem utal szabálytalan vételezésre (lopásra).

3, Szabálytalan vételezésnél a mérő pontossága/pontatlansága nem feltétel, az óra hibája önmagában nem elég, emellett a fogyasztó szándékosságát vagy súlyos gondatlanságát is bizonyítania kell a szolgáltatónak.

4, Ha a sérülés ellenére is hiteles a mérő ÉS mérési pontossága még a sérülés ellenére sem befolyásolható, akkor a szolgáltatónak nem jár kötbér.

5, Az óra lecserélésénél illegális gázvételre utaló nyomot nem találtak,sőt ennek a legkisebb jelét se észlelték a szerelők.

6, Az évek során köbméter gyanúsan sok köbméter ingadozás nem volt mely arra utalt volna hogy a gázt esetlegesen illegálisan vételezték volna.

7, Nem nekem kell bizonyítani hogy nem csináltam semmilyen illegális gázvételezési dolgot hanem a szolgáltatónak!

8, A helyszínen jelen lévők megmutatták e a gázmérő hitelesítéséről szóló dokumentációt?Ha nem az arra enged következtetni, hogy nincs vagy nem megfelelő annak a mérési eredménye.

9, A szakértői vizsgálatnál a dobozról készült fényképfelvételen épségben van e a doboz kibontás előtt?Illetve a doboz minden oldaláról készült e fénykép?ha nem készült a doboz minden oldaláról fénykép akkor miért nem???Magyarázat?A doboz minden oldalról sértetlen?

10, Mi a biztosíték arra nézve hogy a papírdobozt nem tették e ki mágneses hatásnak?Milyen körülmények között tárolják?A doboz tárolásáról készült e fénykép?Köztudott hogy a papír nem mágnes álló!A leszerelés és a vizsgálati idő között mágneses behatás is érhette a papírdobozt. Mi a garancia arra hogy nem érhette???

11, A mérés ellenőrzésére használt mérő hitelesítését igazoló dokumentumot a helyszínen megmutatták e?A mérés eredményét közölték e?

12, Milyen szerszámokkal lett szétszerelve a mérőóra?Pontos lista,jegyzőkönyv.

13, Az óra belsejében található reve a csőből is bele tudott áramolni az órába mivel csak egyirányú áramlás van. Ha a szakértő a vizsgálatnál belülről beletesz egy mágnest közvetlen a külső falhoz hogy "bemágnesezhető az óra" ne fogadd el. Összeszerelt állapotban nem lehet a mágnest az óra belsejébe juttatni!!!!Ha az óra belsejében szennyeződés van az nem bizonyíték semmire.

14, A szakértői vélemény nem tényfeltáró inkább részrehajló, nem az igazság és a valódi okok kiderítése volt a cél, minthogy a fogyasztó részére elmarasztaló véleményt formáljon meg, amivel a szolgáltató a fogyasztót kötbérfizetésre kötelezhesse.

15, A szakértői vizsgálat alkalmával elkészített fotókat és a jegyzőkönyvet aláírattatták e velem abba betekintést nyerhettem e?A fotókat hitelesítették e,egyedi jelzéssel ellátták e?

16, A lemágneseződést pedig nem ilyen-olyan fóliával vagyis próbálgatással nem lehet megállapítani, a koercív erő gyengülését is hiteles mérőeszközzel kell kimutatni.(OMH hivatal által hitelesített mérőeszköz)!

17, A szakértői vizsgálatot nem fogadom el a szerződésszegést nem ismerem el!

18, "Az eszköz hitelesítése során a mérésügyi szerv (a volt OMH) műszaki vizsgálattal ellenőrzi és tanúsító jellel és/vagy hitelesítési bizonyítvánnyal igazolja, hogy az eszköz megfelel a hitelesítési engedélyében foglalt követelményeknek.
A magyarországi hitelesítési engedéllyel rendelkező eszközöket illetően a megfelelő szakterület készséggel ad felvilágosítást."

Tehát leszűrve: nincs olyan hitelesített mérőeszköz, és a Törvény nem is írja elő, ami a maradandó mágnesesség JOGHATÁSSAL járó mérésére alkalmas.

19, Az hogy mágneses az órád még csak egyet jelent a Bíróság előtt: HOGY MÁGNESES AZ ÓRÁD! De az még nem bűncselekmény!

A mágneses
gázóra az még nem bizonyíték, csak rágalom a lopásra.

20, Honnan tudható, hogy amikor fel lett szerelve, akkor nem volt mágneses?Van róla mérési jegyzőkönyv?És szerepel rajta egy mértékegység is, hogy hány Gauss mágnesességet tartalmaz az óra, és mennyi a határ?

21, Ha az óra belsejében kinyúlt a membrán de a mérésegyeztetés jó volt akkor miért mondják hogy ha kinyúlik a membrán akkor nem mér pontosan az óra?Akkor a kettőnek ilyenkor mi köze egymáshoz?

22, A membrán anyaga a korábban – városi gáznál – használt kecskebőr helyett műanyag. A szintetikus anyagú membrán nem szárad ki, nem változtatja alakját, és ezért a mérési térfogat nem változik,anyaga miatt nem mágnesezhető!A tartószerkezet deformálódása, sérülése nélkül a membrán nem mozdul el a beépítés helyéről!

Nagyon fontos a legkisebb dologba is bele kell kapaszkodni!!

Forrás: http://zugugyved.blog.hu/…itott_gazora#…

Dödölle1 # 2011.10.05. 07:32

soni
2011.10.04. 20:22

Sürgős segitséget szeretnék kérni! Egy hete leszerelték egy napra a gázóránkat, mert müszaki átadás volt, átalakitás miatt, másnap hoztak másik órát, amit felszereltek. Ma jött hozzánk a szerelő, aki leszerelte az órát és azt mondta, hogy amikor leadta a raktárosnak az óránkat, az bedobozolta, mert volt rajta egy kis karcolás és bevizsgálják, mert biztos mágneseztünk. Biztos, hogy volt rajta karcolás, mert az épitkezéskor rengeteget kapott, ki tudja hogyan sérült meg. Amikor elvitték Velem nem közölték és nem is irattak alá semmi ilyet, hogy sérült. Most sik ideg vagyok, mert mi lesz, ha ránkfogják a mágnesezést, ami részünkről nem történt, azt sem tudom, honnan szereztem volna? A szerelő azt mondta, hogy majd jön a levél és behivatnak? Mi ilyenkor a teendő, kérlek segitsetek, köteles vagyok a helyszinen elfogadni, hogy sérült volt az órám?

Kedves Soni!

A szolgáltató, illetve annak a helyszínen eljáró képviselője súlyos mulasztást sőt jogszabálysértést követett el akkor, amikor az általa észlelt hibákról nem a helyszínen, az ügyfél (fogyasztó) jelenlétében vett fel jegyzőkönyvet, illetve amikor a gázórát a helyszínem, az ügyfél (fogyasztó) jelenlétében nem fényképezte le, illetve amikor a bedobozolást nem az ügyfél (fogyasztó) jelenlétében, a helyszínen végezte el.

Tekintettel az eljárásjogi jogszabálysértésekre, a későbbi eljárásban a fogyasztó részéről alappal vitatható, hogy a kérdéses karcolások akkor és ott, vagy esetlegesen később történtek.

A szolgáltató munkatársának az Ön által előadott eljárása ellentétes a 19/2009 (I.30.) Korm. rendelet 48. szakaszában kógensen előírtakkal.

Az ilyen eljárás alkalmas arra, hogy a szolgáltató munkatársai a gázórát úgy manipulálják, hogy az alkalmas legyen a fogyasztóval szembeni eljárásra.

Tekintettel arra, hogy a szolgáltató munkatársai anyagilag érdekeltek a minél nagyobb számú meggyanúsításban azt sem lehet kizárni, hogy a szolgáltató munkatársai –plusz juttatás reményében- a tisztességes fogyasztók kárára tisztességtelenül, szakmai tudásukkal, ismereteikkel visszaélve járjanak el .

Sajnos a szolgáltató az Ön által is említett jogszabálytsértő eljárást az ország jelentős területén, egyre nagyobb számú fogyasztó kárára, minden következmény nélkül folytatja/folytathatja.

19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet
a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról

1. számú melléklet a 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelethez

Gázelosztási Szabályzat

48. § (1) A felhasználási helyen végzett ellenőrzés eredményét minden esetben írásbeli dokumentumban kell rögzíteni (ténymegállapító jegyzőkönyv, egyszerűsített jegyzőkönyv, mérő felülvizsgálati lap, munkalap stb.).

(2) A felhasználási helyen végzett ellenőrzés csak a felhasználó, vagy képviselője, vagy tanú jelenlétében folytatható le.

(3) Az ellenőrzést végzőknek az ellenőrzés megkezdésekor egyértelműen közölni kell a felhasználóval, képviselőjével, vagy a tanúval az eljárás célját.

(4) Az ellenőrzést végzőknek fel kell kérni a felhasználót, képviselőjét, vagy a tanút, hogy az ellenőrzés teljes időtartama alatt tartózkodjon az ellenőrzés helyszínen. Ha a felkért személy ennek a kérésnek nem tesz eleget, ennek tényét az írásbeli dokumentumban rögzíteni kell.

(5) Az ellenőrzést végzők nem intézhetnek a felhasználó, képviselője vagy a tanú felé olyan kérést, amelynek teljesítése az ellenőrzés helyszínének elhagyását igényli.

(6) A felhasználó vagy képviselője az (1) bekezdés szerinti ellenőrzés során az ellenőrzést végzőkkel köteles együttműködni, így különösen a felhasználási helyre történő bejutást és az ellenőrzést lehetővé tenni, annak teljes időtartama alatt a helyszínen tartózkodni, az írásbeli dokumentumot aláírni. Az ellenőrzéssel, annak körülményeivel, illetve eredményével kapcsolatos állásfoglalását a felhasználó, vagy képviselője jogosult a jegyzőkönyvben feltüntetni.

(7) Ha az ellenőrzés során az ellenőrzést végzők szerződésszegést, vagy annak alapos gyanúját állapítják meg, arról videofelvételt vagy fényképet kell készíteni olyan módon, hogy az alkalmas legyen a jegyzőkönyvben rögzített tények bizonyítására.

A fentiek fényében vitathatja a szolgáltató eljárásának jog és szakszerűségét, hivatkozhat arra, hogy a szolgáltató képviselője sorozatosan jogszabályt sértett....

Javasolt ezzel kapcsolatban mind a szolgáltató, mind pedig a Magyar Energia Hivatal Elnöke felé írásban panasszal élni kérve kényszerítsék ki, hogy a szolgáltató tisztességes eljárásokat, helyszíni ellenőrzéseket folytasson le, annak során ne sértsék meg a Magyar Köztársaság hatályos jogszabályait.

A panaszlevélhez mintáka a

http://www.torokbalintiujsag.hu/…ekkoes-tigaz linken talál.

Ezen túlmenően javasolt végigolvasni az ott, az itt, valamint a

http://www.pertarskereso.hu/…el-vadolnak/

linken található észrevételeket, történeteket.

A "szakértői" ellenőrzésre célszerű jogi képviselővel és némi műszaki érzékkel rendelkező ismerőssel megjelenni.

Ennek okai, illetve részlet egy korábbi, hasonló kérdésre adott válaszból:

A szolgáltató mérőhely ellenőrzése, illetve a szakértői vizsgálat során az alábbiakra kell figyelni, illetve amennyiben a szolgáltató képviselői, vagy a szakértő az alábbiakat megsérti azt feltétlenül jegyzőkönyvbe kell foglalni, illetve célszerű haladéktalanul panasszal élni az illetékes szabályozó hatóságnál.

  1. Ha a szolgáltató "független" szakértő bevonását alkalmazza, akkor erről a fogyasztót időben tájékoztatni kell és meg kell hívni erre az eljárásra!
  2. A gázszerelők kötelesek magukat kérés nélkül arcképes igazolvánnyal, illetve megbízólevéllel, vagy munkalappal igazolni. Elmaradása eljárásjogi szabálytalanság amelyért a szolgáltatót a Magyar Energia Hivatal köteles marasztalni!
  3. Az ellenőrzésnél/szakértői vizsgálatnál legyen jelen a fogyasztó érdekeit védő jogvégzett ismerős, vagy jogi képviselő. Hiányában a szolgáltató hajlamos visszaélni helyzetével. Az ügyvéd/jogi képviselő fontosságára példa: I. „A vizsgálat részeként az órát szétszedte a szakértő. Az eredeti állapot - ami a manipulációt illetve annak hiányát bizonyíthatná - az elvégzett vizsgálat után már nem állítható helyre. Éppen ezért a szétszedés minden lépésénél szóban rögzíteni kellett, hogy semmilyen manipulációra utaló jel nem volt. Ezzel nem is volt baj, amíg nem kértük, hogy a jegyzőkönyvben szereplő „szabálytalan gázvételezés nem bizonyítható” kitétel mellett szerepeljen az is, hogy az óra szétszedése közben megbontásra utaló jel nem volt. Na, ügyvéd nélkül ez nem került volna bele az írásos anyagba.”

Forrás: http://www.torokbalintiujsag.hu/…ekkoes-tigaz
Példa II. …… jöttek a csapért a tigázosok hogy elvigyék bevizsgálni. Dobozba rakták lepecsételtették. Mi jogász jelenlétében néztük az eljárást…. Úgy meglepődtek, hogy még a cuccaikat is itt felejtették nálunk és utána jöttek vissza érte.
Forrás: bigdady 2011.07.31. 09:25
http://www.jogiforum.hu/…31/11407.1.0

4. Mielőtt a gázórát leszerelik, a plombát megbontják kérni kell annak sértetlenségének a jegyzőkönyvbe foglalását. Ezen kérés megtagadása esetén azt jelezni kell Magyar Energia Hivatal felé.

5. Célszerű a csere/szakértői vizsgálat teljes tartamáról videofelvételt készíteni. Csere esetén ennek a saját ingatlanban történő alkalmazását a gázszerelők nem tilthatják meg! Amennyiben azt a szakértői vizsgálat során tagadják meg annak tényét kérni kell jegyzőkönyvezni, illetve panasszal kell fordulni a Magyar Energia Hivatalhoz. (Ma a digitalizáció korában a szomszédnak, ismerősnek biztosan van olyan kamerája, ami kölcsönkérhető, de az újabb fényképezőgépek is alkalmasak rövid felvételek készítésére.)

6. Célszerű a csere/szakértői vizsgálatról folyamatosan fényképfelvételeket készíteni.

7. Az ügyfélnek joga van arra, hogy a jegyzőkönyv aláírása előtt észrevételeket tegyen. Ezeket a szolgáltató köteles írásba foglalni, amennyiben nem teszi úgy a fogyasztó azt saját kezűleg is rávezetheti a jegyzőkönyvre. Mindent vitatni kell, ami nem valós, vagy amivel a fogyasztó nem ért egyet! Szintén rögzíteni kell az eljárás során tapasztalt szolgáltató/szakértő általi jogszabálysértést. Hiányában a szolgáltató, hatóság, bíróság úgy tekinti, hogy az abban foglaltakkal a fogyasztó egyetért.

8. Amennyiben a szolgáltató a mérőhely ellenőrzés során a gázmérőt „teszterrel” ellenőrzi, úgy figyelni kell, hogy a gégecső felhelyezése során a gázóra nem karcolódik-e meg? Amennyiben igen, úgy azt jegyzőkönyvezni kell, mert a következő ellenőrzés során ezen karcolás miatt fogják a fogyasztót meghurcolni. (A „tesztert” a leszerelt gázórára többnyire az udvaron, a beton/kő járdán kötik rá, amelynek során a mérő többször meg fog csúszni, így az alja és a hátoldala karcolódik, ami pár hónap múlva be is rozsdásodik, ez pedig elegendő ok a szolgáltatónak arra, hogy a következő ellenőrzéskor ismét szabálytalan gázvételezéssel (gázlopással) vádolja a fogyasztót. A „teszterrel” történő ellenőrzés eredménye különben joghatás kiváltására alkalmatlan%!

9. Miközben az egyik szerelő a gázkészüléket szereli le a másik megkér, hogy vezesse végig a lakáson, mert szeretné a gázkészülékeket ellenőrizni és lefényképezni. Ennek teljesítését vissza kell utasítani! Az ellenőrzést végző nem intézhet a felhasználó felé olyan kérést, amely az ellenőrzés helyszínének elhagyását irányul!!!

10. Éljen az Alkotmányban és a hatályos jogszabályokban biztosított jogorvoslati lehetőségekkel és a panasztételhez való jogával!
(A hatályos jogi háttér és szolgáltatói gyakorlat alkalmas az ártatlan fogyasztók „meghurcolására”. A szolgáltató megrendelésére készült szakértői vélemény nem „perdöntő”, a szolgáltató nem hatóság, és a fogyasztónak van lehetősége jogorvoslatra.)

Ne hagyja magát megrágalmazni, becsapni, átverni, megkárosítani!

  • Jogi segítséget több szervezet is felajánlott ilyenek pl. a FOME és a MUOSZ, de Bütyike kérésre, privát e-mailban egy egész listát tud küldeni olyan ügyvédekről, akik hasonló ügyben már eljártak.
  • Amennyiben nem történt szabálytalan vételezés az igaza mellett álljon ki, ne hagyja magát megfélemlíteni.
  • Tapasztalni fogja, hogy a szolgáltató a leveleiben csúsztat, sokszor valótlant állít, az Ön által felvetett kérdésekre nem válaszol, érveit nem veszi figyelembe.... ez azonban ne keserítse el igaza mellett mindvégig álljon ki!

Üdv. :)

Bütyike # 2011.10.05. 07:07

Szia Soni!

Teljes mértékben jogszabályellenesen járt el a szerelő, ill. a szolgáltató. Csak a jelenlétedben – úgy, hogy egy pillanatra sem veszed le a szemed a szerelőkről – vehetik le az órát, amit le is kell fényképezni ük (több irányból is) és jegyzőkönyvet felvenni az eseményről. A jegyzőkönyvben részükről meg kell megindokolni, miért viszik el az órát?! Továbbá, a jelenlétedben bedobozolni és láttamoztatni. Ennek hiánya, komoly érv, amikor panaszbeadványt írsz a Magyar Energia Hivatalnak.

Feltétlenül olvasd el a szolgáltató üzletszabályzata (neten megtalálható):
„Szabálytalan vételezés esetei és jogkövetkezményei”, ill.
„Eljárásrend szabálytalan vételezés esetén” pontokat.
Jó, ha a gáztörvény ide vonatkozó passzusaival is tisztában vagy! (2008. évi XL. törvény
a földgázellátásról)

Semmi esetre se egyezkedj velük – sem személyesen, sem telefonon - és főleg ne hagyd magad megfélemlíteni!
A 2011.09.16. 12:06-kor megjelent hozzászólásomban röviden leírom a forgatókönyvet, vagyis azt, hogy mi fog következni. Olvasd vissza!
Még egy jó tanács! Ne menj a szolgáltatóhoz magyarázkodni, csak hivatalos, tértivevényes levélben közöld az eljárásukat kifogásoló, azt teljes mértékben elutasító mondandódat! Nagyon sok hasznos tanács olvasható a fórumon. A pertárskereső.hu oldalon ajánlom figyelmedbe Dr. Szabó L. Zsolt ügyvéd gázóra mágnesezéssel gyanúsított fogyasztók részére írt jó tanácsait.

Sok szerencsét!

Bütyike

soni # 2011.10.04. 18:22

Sürgős segitséget szeretnék kérni! Egy hete leszerelték egy napra a gázóránkat, mert müszaki átadás volt, átalakitás miatt, másnap hoztak másik órát, amit felszereltek. Ma jött hozzánk a szerelő, aki leszerelte az órát és azt mondta, hogy amikor leadta a raktárosnak az óránkat, az bedobozolta, mert volt rajta egy kis karcolás és bevizsgálják, mert biztos mágneseztünk. Biztos, hogy volt rajta karcolás, mert az épitkezéskor rengeteget kapott, ki tudja hogyan sérült meg. Amikor elvitték Velem nem közölték és nem is irattak alá semmi ilyet, hogy sérült. Most sik ideg vagyok, mert mi lesz, ha ránkfogják a mágnesezést, ami részünkről nem történt, azt sem tudom, honnan szereztem volna? A szerelő azt mondta, hogy majd jön a levél és behivatnak? Mi ilyenkor a teendő, kérlek segitsetek, köteles vagyok a helyszinen elfogadni, hogy sérült volt az órám?

lapidus # 2011.10.03. 12:10

A TIGÁZ ellenes demonstrációról szóló egyik cikk itt érhető el:

http://www.szon.hu/…azan/1803423

lapidus # 2011.10.03. 12:08

Kedves Bütyike, Tisztelt FOME!

Köszönjük!

Kedves C a s a b l a n c a!

Tudom, hogy nem érdekli őket csak a profit (jelen esetben a tisztességtelen eszközökkel megszerzett extraprofit), én viszont elvárom, hogy a Magyar Köztársaság, mint független, demokratikus jogállam területén az alapvető jogelveket, anyagi és eljárásjogi szabályokat a multinacionális szolgáltató is tartsa be, illetve annak betartását az állam (nevezetesen a MEH és az NFH, mint a panaszolt szolgáltató szabályozó hatósága)a Tigáztól is követelje meg.

Sajnálatos, hogy a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező közigazgatási szervek, illetve kormánytisztviselők nem hajlandóak érdemben fellépni a szolgáltatóval szemben.....

Üdv. :)

Egyjogász # 2011.10.03. 11:53

Azt nem értem, hogy miért nem a Gazdasági Versenyhivatalhoz és a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordulnak?

Bütyike # 2011.10.03. 08:47

A FOME oldaláról

A Tigáz beveti az energiafegyvert

2011.09.30 | Szerző: FOME

A szolgáltató következetesen kikapcsolja a gázt azoknál a fogyasztóknál, akik esetében a fogyasztásmérő szakértői vizsgálata szerződésszegést állapít meg, és a kiszabott kötbért hatvan napon túl sem fizetik meg.

A kikapcsolás oka ezekben az esetekben a késedelmes fizetés, olykor még az sem számít, hogy a fogyasztó nem ért egyet a szakértő véleményével, vagy, hogy a vizsgálat milyen részletességgel és milyen bizonyítékok alapján állapította meg a szerződésszegést. Álláspontunk szerint a kötbér befizetésének késedelme okán senkit sem szabad kikapcsolni, ha vitatja a szerződésszegés tényét.

Figyelmes hírolvasók egyetértően bólogatnak, amikor Európa energiafüggősége kapcsán szóba kerül az EU egyik legnagyobb félelme, nevezetesen, hogy Oroszország elzárja a gázcsapot, ha valami nem úgy történik, ahogyan szeretné.

A magyar emberek sajnos mindenkinél jobban ismerik az energiafegyver erejét. Több ezer hazai fogyasztó tudja, milyen az, amikor a szolgáltató felteszi a piros plombát. Nem túlzás azt állítani, hogy a valaha volt legátfogóbb, egyszersmind legelképesztőbb hajtóvadászat zajlik napjainkban a gáztolvajok ellen. Egy háborúban pedig gyakran ártatlan áldozatok is vannak.

Miről is van itt szó? A szolgáltató ösztönösen és érthető módon megelégelte, hogy honfitársaink trükkök és stiklik széles skáláját felhasználva arcátlanul lopják a gázt. Ezzel önmagában még nem is lenne probléma, és valamennyi tisztességes fogyasztó bizonyosan támogatná is e törekvéseket, ha a módszer kifinomult és tapintatos lenne. Az útjára indított gépezet azonban – törvények és üzletszabályzatok által felkenve – szinte bárkit magával sodor, korra, nemre, betegségre, becsületes életútra tekintet nélkül. A problémára adott válasz tehát durva és elfogadhatatlan. Elég egyetlen karcolás az órán, egyetlen gyanújel, és a mérő műszer papírdobozba kerül, hogy abban várja az „igazság” pillanatát – a szakértő mindent eldöntő szentenciáját.

A független szakértő (itt jegyezném meg, hogy tartós megbízási viszonyban áll a szolgáltatóval) számtalan általunk látott esetben gyatra, hipotetikus, középkori istenítéleteket idéző logikát és következtetéseket alkalmazva állapítja meg, hogy az óra bizony mágnesezve volt, megtörtént a szerződésszegés. Ehhez sokszor elég egy mágnesfólia, vagy egy tesla meter laikusnak semmit mondó eredménye. A szolgáltató mossa kezeit, a szakértő független, tehát fel sem merül, hogy az alkalmazott eszköz önmagában édes kevés annak bizonyítására, hogy mikor, ki, hogyan helyezett mágnest a mérőre, még kevésbé alkalmas annak bizonyítására, hogy a fogyasztó gázt lopott volna mágnes segítségével. A szolgáltató azt állítja, nincs joga felülbírálni a szakértőt. Hogy is van ez? A szakértő szakért is meg ítélkezik is? Valamire való eljárásban a szakértő tényeket állapít meg, melyeket mérlegelve aztán dönt, akinek ez tiszte és joga. Az üzletszabályzat idevágó rendelkezései kiforratlanok és aránytalanul hátrányos helyzetbe hozzák a fogyasztót.

A vizsgálati eredmény alapján a szolgáltató elindítja a számlázást – 540.000.- Ft kötbér plusz a szakértői díj plusz az óracsere díja a szokásos adag – a számla be nem fizetésére pedig hatvan napon túl kikapcsolás a válasz. Teljesen lényegtelen, hogy idős, beteg emberről, vagy kisgyermekes családról van szó. A jogszabály alapján járnak el, mondják. A legteljesebb mértékben alkalmazott jog vezet a legnagyobb jogtalansághoz, mondták az ókori rómaiak.

Véleményünk szerint a szolgáltatónak nincs joga senkit sem kikapcsolni, vagy ezzel fenyegetni a vitatott kötbér meg nem fizetése esetén! Álláspontunk szerint fizetési késedelemről akkor beszélhetünk, ha a fogyasztó a szolgáltatás ellenértékét nem fizeti meg. Élesen el kell különíteni ettől azt az esetet, amikor a felek között vita van a szerződés megszegésével kapcsolatban, és ez alapján követel kötbért a szolgáltató, amit a fogyasztó nem akar kifizetni.

Állítjuk, hogy a szolgáltató a jogszabályt fogyasztói érdekeket súlyosan sértő módon értelmezi, és erőfölényével él vissza, amikor ezekben a jogvitákban a kikapcsolás eszközét is beveti azért, hogy akaratát a fogyasztóra kényszerítse. Sajnos számtalan fogyasztó fizet inkább, csak hogy a kikapcsolást, vagy a pereskedést elkerülje.

Nyomatékosan felszólítjuk ezért a Tigáz DSO Kft-t, hogy hagyjon fel az erőfölényével való visszaéléssel és a fogyasztói érdekeket súlyosan csorbító jogértelmezéssel! Felszólítjuk a szolgáltatót, hogy kizárólag egyértelmű, adekvát tényekkel alátámasztott esetekben számlázzon ki kötbért, továbbá tegyen meg minden tőle telhetőt, hogy a tisztességes fogyasztókat megkímélje az igazságtalan meghurcolástól!
Felszólítjuk továbbá a szolgáltatót, hogy kizárólag jogerős bírósági ítélet birtokában, végső megoldásként éljen a szolgáltatásból való kikapcsolás eszközével, és a közelgő télre tekintettel haladéktalanul állítsa le az ilyen okból megkezdett kikapcsolási eljárásait!

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottságához fordul a kialakult és immár tarthatatlan helyzet mielőbbi megoldása érdekében.

C a s a b l a n c a # 2011.10.03. 07:30

A panaszolt szolgáltató felelős vezetői külföldiek, szerinted érdekli őket a hasznon kívül valami más???

lapidus # 2011.09.30. 07:30

Íme egy hasonló módon megrágalmazott és meghurcolt, különben egy szolgáltatónál dolgozó panaszos véleménye, amelynek tartalmán érdemes lenne a panaszolt szolgáltató felelős vezetőinek, de a szabályozó hatóságok dolgozóinak is elgondolkodni.

„A tegnapi napon kaptunk levelet a Tigáztól, melyben közölték, hogy a kötbérrel kapcsolatos levelünket megkapták… vicc az egészben, hogy én is szolgáltató cégnél dolgozom, de mi – még sokszor a jogos követeléseinket is, igazoltan illegális bekötések esetében is – ötvenszer körbejárva, átrágva, de még akkor is félve számlázzuk ki a “kedves” fogyasztóknak.

Ha ilyet megpróbáltunk volna csinálni egyetlen egy fogyasztóval is, mint a TIGÁZ, az önkormányzatoktól kezdve a fogyasztóvédőkig, ügyvédekig, médiáig stb mindenki szerteszét cincált volna minket…Nem értem, hogy a Tigáz miért kivétel ez alól? Miért van az, hogy az RTL, meg a TV2 is csak arról számol be, hogy szegény TIGÁZ-t hányezren lopják meg? Miért nincs egy árva hír sem arról, (csak kisebb napilapokban, és internetes oldalakon), hogy bizony ez a monopolhelyzetben lévő szolgáltató nem kis mértékben esett át a ló másik oldalára, és a sok ezer leszerelt gázmérő közül mennyi volt az indokolt leszerelés, és bizonyított manipulálás, és mennyi becsületes fogyasztót hurcoltak- és hurcolnak meg mai napig? Nem hiszem el, hogy nem érkezett ezidáig egy panaszos levél sem hozzájuk…

A minap olvastam az energiahivatal fogyasztóvédelmi osztály szóvivőjének (vezetőjének) nyilatkozatát, melyben elismerte, hogy egyre több panaszos levelet kapnak, de egy szóval nem kelt a az általuk képviselt fogyasztók védelmére, (akiket képviselnek, és akiknek a pénzéből élnek, feltételezem, nem is rosszul),

csak annyit mondott, hogy szerinte a TIGÁZ “taktikát váltott”.

Nagyon bosszant most már ez a nagy hallgatás mind a fogyasztóvédelem, mind a média részéről, s nagyon várom, hogy mikor fog már kipukkanni ez a ”lufi… (csak félve teszem fel magamban a kérdést: lehet, hogy anyagi érdekek állnak a nagy hallgatás mögött?)” 1)

Eddig az idézet.

A tömeges panaszok fényében -álláspontom szerint- elfogadhatatlan, hogy a nyilvánvaló közfelháborodás ellenére a közigazgatás –bár az Magyary Zoltán definiciója szerint az állam cselekvése- mégsem hajlandó cselekedni, fellépni a kiszolgáltatott fogyasztók érdekében.

A Magyar Energia Hivatal munkatársának előbb idézett nyilatkozata szerint a Tigáz „taktikát” váltott.

Számomra elfogadhatatlan egy jogállamban olyan „taktika”, amelynek során sérülnek alapvető, valamint generális és garanciális jogelvek, így különösen az ártatlanság vélelme, a bizonyítási elv, a tisztességes eljáráshoz való jog, a jóhiszeműség és tisztesség elve, a jó hírnévhez való jog, a panasz/peticiós jog és tájékoztatáshoz való jog.

Elfogadhatatlan, hogy a szolgáltató azon fogyasztóinál akik panasszal fordulnak a szabályozó hatóságokhoz, akik merészelnek a szolgáltatóval szemben az üzletszabályzatban rögzített kötbérigényt előterjeszteni,akik a sajtó nyilvánosságához fordulnak a szolgáltató válaszul, mintegy a fogyasztó megfélemlítése és megrendszabályozása céljából, az ellenőrzési jogát nem rendeltetésszerűen használva, azzal visszaélve ezen fogyasztójánál soron kívüli, mindenre kiterjedő ellenőrzést rendel el. 2)

Tekintettel arra, hogy az illetékes állami és szolgáltatói felelős vezetők tudnak ezen aggályos, rosszhiszemű és tisztességtelen „taktikáról”, sőt abba belenyugodva azt eltűrik, így álláspontom szerint felvetődik a személyes felelősségük is.

Bízom abban, hogy a Hagyó-BKV és Gyurcsány-Sukoró ügyekhez hasonlóan előbb-utóbb a Tigáz eljárásával kapcsolatban is ügyészi vizsgálat indul.

  1. http://www.pertarskereso.hu/…el-vadolnak/

2)
http://www.torokbalintiujsag.hu/…ekkoes-tigaz

lapidus # 2011.09.30. 06:45

Újabb bizonyíték a munltinacionális, profitérdekelt szolgáltató tisztességtelen, jogszerűtlen, szakszerűtlen, rosszhiszemű eljárására.

Mi az oka annak, hogy ezen, az ország jelentős területén folytatott, erősen aggályos eljárás ellen sem a Magyar Energia Hivatal, sem a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nem lép fel érdemben?

http://www.nyiregyhazinaplo.hu/…szerkesztseg

Tisztelt Szerkesztőség!

„Az egyik napilapban rátaláltam egy cikkre, melyben az Újfehértón végzett TIGÁZ „ellenőrzésről” tudósítanak. Kérem szépen, ez Nyíregyházán is, szinte kísértetiesen hasonlóan történt meg lakókörzetemben. Megjelent két miskolci fiatalember, akik a mérőórát kívánták ellenőrizni.

Jogkövető ember vagyok, így lakásomba beengedtem őket. A lomos helyiségemben alig fértek a mérőhöz, de minden pecsétjét és plombáját levizsgálták és rendben találták. Ezt követően, az óra előtti 1’'-os golyós csapnak egyik csavarját kézzel kitekerték (hogy közben mit csináltak, azt nem láttam, mivel a szerelő takarta a beavatkozást).

Ezt a dolgot jelezték nekem, amit meg is tudok erősíteni, hogy laza volt a csavar (csak azt nem tudom, hogy mióta). A golyós csap másik három csavar nútján rossz csavarhúzóval való meghúzás nyoma volt látható. Ezt jegyzőkönyvbe vették.

Ellenőrizték a lakás belső konvektoros rendszerét, ahol semmi idegen beavatkozást, lopásra utaló jelet nem találtak.
A nevezett golyós csapot leszerelték, és egy dobozban, pecsételve szakértői vizsgálatra elszállították. Ezt megelőzően a mérőórát is levették, és igen magas színvonalon (szájbefúvással ellenőrizték), de rendben találták. Lehet, hogy legközelebb ezt a beavatkozást fogják illegálisnak ítélni.

Időközben célzásokat tettek a lopás tényére, amit természetesen visszautasítottam. Ötszáznegyvenezer Ft-os alapbírsággal és még gázlopás miatti mennyiségi fogyasztás kiszabásával fenyegettek meg.
Mindezt megdöbbenésemmel nem is vettem komolyan, mert úgy hittem, hogy jogállamban ilyen nem lehet, ez csak vicc.

Szomszédaimmal néhány nap múlva amikor beszélgettem, kiderült, hogy kivétel nélkül mindenkinél hasonló alattomos ellenőrzést és retorziót alkalmaztak.

Szeptember 9-én tértivevényes levelet kaptunk többed magammal, hogy jelenjünk meg október 4-én Miskolcon a TIGÁZ telepén, ahol szakértő fogja megvizsgálni a leszerelt csapokat.

Ami a legszebb a dologban, hogy levelükben felhívják a figyelmemet a szakértői eljárást megelőző egyeztetésre és a folyamatban lévő „ügy” megállapodás útján történő rendezésére! Mindez 2011-ben!!!

Mindezek miatt a rendőrségtől területfoglalási engedélyt szándékozom kérni, hogy a TIGÁZ kirendeltsége (KORZÓ) előtt egész napos figyelemkeltő demonstrációval jelezzem, hogy valami nincs rendjén. Miket tehetnek meg a multik, a tőlünk elrabolt vagyonunkkal? Ez nekik nem elég?

Kérem a városunkban és a megyében hasonlóan járt embertársaimat, hogy keressenek meg (tel.: 06-30/239-4899), mert szeretném őket összefogni, és együttes erővel fellépni a jellemtelen eljárások ellen.
Tisztelettel: ZENTAI MIHÁLY”

"Megjelent a Nyíregyházi Napló 2011. szeptember 23.-i számában/"

http://www.nyiregyhazinaplo.hu/…szerkesztseg

lapidus # 2011.09.29. 14:52

A TIGÁZ eljárásának jog és szakszerűségét már városvezető polgármesterek is kifogásolják.

Mi az oka annak, hogy szabályozó hatóságok ennek ellenére sem tesznek semmit a kiszolgáltatott fogyasztók érdekében?

A témában újabb újságcikk jelent meg:

"Újfehértó - Számos időszerű kérdésről számoltak be az önkormányzat képviselői a hétfői sajtótájékoztatón.

Az elmúlt időszakban sok gázfogyasztót ellenőriztek a TIGÁZ szakemberei Újfehértón, azonban az eljárás módjával, illetve hangnemével kapcsolatban több lakos is panasszal kereste meg Nagy Sándort, a város polgármesterét. A TIGÁZ dolgozói például elküldték a tulajdonost, hogy kapcsoljon be egy készüléket, s mire visszaért, addigra leszerelték a gázórát.

A szerelők a készülék olyan hibáit, sérüléseit akarták a tulajdonosra hárítani, amelyek a szabadban bármikor keletkezhetnek.

A megkarcolt készüléket egy szintén megkarcolt készülékre akarták kicserélni. A lakásában egyedül tartózkodó, idős, agyvérzéses bácsihoz erőszakkal akartak bejutni.

Minderről Nagy Sándor polgármester tájékoztatta hétfőn a média képviselőit az önkormányzat sajtótájékoztatóján.

Mint elmondta, a problémákkal kapcsolatban levelet küldött Hajdúszoboszlóra a TIGÁZ kereskedelmi igazgatójának, valamint a gondokat jelezte a fogyasztóvédelmi felügyelőségnek, az Energiahivatalnak, a Magyar Energiafogyasztók Szövetségének, s most várja a válaszokat.

Forrás: http://www.szon.hu/…rton/1788158

Bepanaszolták a Tigáz óraleolvasó módszerét

Nagy Sándor, Újfehértó polgármestere levelet küldött Hajdúszoboszlóra a Tigáz kereskedelmi igazgatójának, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőségnek, az energiahivatalnak és a Magyar Energiafogyasztók Szövetségének is számol be a Szabolcs Online.

Az elmúlt időszakban ugyanis a Tigáz szakemberei több gázfogyasztó mérőóráját kifogásolható körülmények között ellenőrizték, hogy módjuk legyen az órákon manipulálásra utaló sérülést okozni, vagy az órát egy másik, sérültre cserélni.

A már egy ideje hallható panaszokról a társaság közelmúltban tartott tájékoztatóján állították: dolgozóik nem követtek el ilyesmit. VG "

(Világgazdaság, 2011. szeptember 13., kedd, 6. oldal)

kazinczyadri # 2011.09.29. 10:09

Tisztelt Fórumozók!

A problémájukkal kapcsolatosan tudok egy remek ügyvédet ajánlani, nekem is szerencsésen lezárta az ügyemet az ELMŰ-vel, édesanyám ügyét pedig a Főgázzal! Mindenkinek csak ajánlani tudom!

e-mail címem: kazinczyadri@gmail.com

Üdv, szép napot mindenkinek!

lapidus # 2011.09.28. 11:35

„Regényt lehetne szerkeszteni abból a számtalan esetből, amelyekben azzal vádolja meg fogyasztóit a Tigáz gázszolgáltató, hogy "szabálytalan gázvételezést" folytatnak. A fogyasztók esküdöznek, ők nem tettek ilyet.”

„Az interneten nem kell sokáig böngészni, hogy számtalan „károsultat” találjunk, akik váltig állítják, nem manipulálták az órát azonban kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, a kötbértartozás összege illetve várható szankció, a gázelzárás miatt. „

„Folyamatosan érkeznek hozzánk ilyen panaszok, viszonylag nagy számban, amin mi magunk is egyébként meglepődünk, hiszen nem létezik, hogy ilyen sokan mágnesezik az órájukat otthon – nyilatkozta Morvai Gábor.”

„Az elmúlt napokban egymásnak adják az ajtót a kétségbe esett emberek a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének (FOME) debreceni tanácsadó irodájában, ”mondta az Indexnek Morvai Gábor az iroda jogásza.”

„Tekintettel arra, hogy a jelenlegi jogszabályi háttér és szolgáltatói üzletszabályzat nem zárja ki az ártatlan fogyasztók megvádolásának lehetőségét, engedtessék „meg egy másik irányú feltevés: ha a szabálytalan vételezésre utaló bármilyen apró jel észlelésében és jegyzőkönyvi rögzítésében anyagilag érdekeltek a szolgáltató munkatársai, akkor sajnos nem lehet kizárni azt sem, hogy a fogyasztók esetlegesen rosszhiszemű eljárás áldozatává válhatnak.”

Az utóbbi időben egyre több, hasonló tartalmú újságcikk jelenik meg.

Úgy tűnik, hogy ma, Magyarországon bárki és bármikor hasonló helyzetbe kerülhet, a szolgáltató állítását –tekintettel arra, hogy a hatályos jogszabályok - a fenti újságcikk részlet szerint- nem a fogyasztó, hanem a profitérdekelt, multinacionális szolgáltató érdekeit védik- szinte lehetetlen megcáfolni.

Sajnos a szabályozó hatóságok sem lépnek fel kellő hatékonysággal a fogyasztók védelme érdekében.

Éppen ezért fontos, hogy tudja nincs egyedül.

Az utóbbi időben Önön kívül egyre több jogkövető, tisztességes fogyasztót rágalmazott meg alaptalanul a profitérdekelt, multinacionális szolgáltató.

Az alábbiakban néhány olyan linket sorolunk fel, ahol további, a TIGÁZ aggályos eljárásával foglalkozó cikket, illetve alaptalanul megrágalmazott fogyasztói hozzászólásokat talál.

Áldozattá válás esetén talán tudja hasznosítani az itt található információkat.

http://www.fome.hu/hirek/214/

http://index.hu/…kat_a_tigaz/

http://www.fn.hu/…10913/tigaz/

http://www.hirtv.hu/belfold/?…

http://www.torokbalintiujsag.hu/…ekkoes-tigaz

http://www.dehir.hu/…nem-csaltak/

http://www.akontroll.hu/bel1.php?…

http://www.akontroll.hu/bel1.php?…

Ezen túlmenően a HÍR TV-ben, 2011.09.20-án, 18 óra 20-kor, a Panaszkönyv c. műsorban szintén a TIGÁZ félmilliós kötbéres ügyeivel foglalkoztak azzal, hogy ezt megelőzően más TV csatornák is próbáltak utána járni a szolgáltató aggályos eljárásainak. Az alábbi linken megnézhető a Hír Tv. 2011.09.20-i Panaszkönyv c. műsora, amelyben kb. a 10. perctől a Tigáz aggályos eljárása volt a téma.

http://www.hirtv.hu/

További cikkek jelentek meg a Metropol országos napilap olvasói vélemények rovatában.

Érdekes eseteket és használható tanácsokat lehet olvasni TIGÁZ ügyben a

http://www.pertarskereso.hu/…el-vadolnak/

valamint a

http://www.jogiforum.hu/…1/11407.11.0

illetve szintén érdekes panaszlevél mintákat lehet találni a

http://www.torokbalintiujsag.hu/…ekkoes-tigaz

oldalakon.

Ha van hasonló helyzetbe került ismerőse juttassa el hozzá is ezen levelet. Már az a tudat is sokat enyhíthet a kiszolgáltatottság érzésén, hogy nincs egyedül és talán talál benne olyan információt is ami segítséget jelenhet a szolgáltatóval fennálló jogvita megoldásában.

lapidus # 2011.09.28. 11:30

Szintén a

http://www.pertarskereso.hu/…el-vadolnak/#…

honlapon található az alábbi info:

Tájékoztatás: Felhívom minden Tigáz ellenőrzés károsultnak a figyelmét, hogy Nyíregyházán a belvárosban a Korzó üzletház parkolójában 2011.09.30.-án 12.00.- órától engedélyezett demonstrációt tartunk.

Szeretnénk, ha minél többkárosult, vagy érintett megjelenne, és így fejeznénk ki a tiltakozásunkat a jellemtelen eljárásokkal szemben.

A demonstrációra meghívást kapott a város televíziós és rádiós társasága.

Részvételi szándékát jelezte a FOME (Fogyasztóvédők Magyarországin Eggyesülete) debreceni tanácsadó irodájának jogásza Dr. Morvai Gábor. A demonstráció a rendőrség által engedélyezett.

http://www.pertarskereso.hu/…el-vadolnak/#…

lapidus # 2011.09.28. 11:26

Felhívom szives figyelmeteket a Kelet- Magyarország 2011.09.22.-én a 12. oldalon megjelent cikkre.

Címe “Gáz van….

Zentai Mihály a cikk szerzője, aki maga is elszenvedője a Tigáz ellenőrzéseknek. Felhívja Nyíregyháza város illetve a megye lakosságának figyelmét, hogy aki hasonlóan járt mint mi, vegye fel vele a kapcsolatot. Jelenleg külföldön tartózkodik, 2011.09.26.-tól lesz idehaza.Telefon száma 0630………… (szerkesztve) Szeretné összefogni, képviselni, illetve eggyüttes fellépésre kérni mind azokat, akik e jellemtelen eljárás károsultjai.

(A cikkben említést tesz az újfehértói polgármester úrról, aki maga vette kezébe az ügyet, mert az ő városába is sok hasonló eset történt.

Telefonon beszéltem a polgármester úrral,aki elmondta, hogy az Energia Hivatalhoz, Fogyasztóvédelmi Hatósághoz, Tigáz- hoz írt levelet és megkifogásolta az eljárást. A levél kb. kéthete lett elküldve, még nem kapott választ. A további lépéseket a levél tartalmától függően teszi meg.)

http://www.pertarskereso.hu/…el-vadolnak/#…

lapidus # 2011.09.26. 11:43

Érdekes eseteket lehet olvasni TIGÁZ ügyben a

http://www.pertarskereso.hu/…el-vadolnak/

és szintén érdekes panaszlevél mintákat lehet találni a

http://www.torokbalintiujsag.hu/…ekkoes-tigaz

oldalakon.

lapidus # 2011.09.26. 07:41
lapidus # 2011.09.26. 07:39

Az alábbi linken megnézhető a Hír Tv. 2011.09.20-i Panaszkönyv c.műsora, amelyben kb a 10. perctől a Tigáz aggályos eljárása volt a téma.

http://www.hirtv.hu/?…

Írásban pedig itt található:

http://www.hirtv.hu/belfold/

Bütyike # 2011.09.26. 06:34

Szia Adele 60!
Ha eddig nem vetted igénybe a "védendő fogyasztó" státust, akkor erről – gondolom - nem is tud a szolgáltató, nem így szerepelsz a rendszerükben. Sajnos a jogszabály - amit idézek - nem jó hírrel szolgál Neked.
Válasz a kérdésedre:
"A változásokról érintett ügyfeleinket 2011. június hó végétől folyamatosan tájékoztatjuk a részükre kiküldésre került felszólító leveleken.
Az úgynevezett védendő fogyasztókkal kapcsolatos rendelkezések annyiban változtak (szintén július 1-től), hogy nincs kikapcsolási tilalom, őket is ki lehet kapcsolni a 29.§. (3)-(4) szerint ha:

  • a részletfizetési lehetőség, illetve a kapott haladék ellenére sem rendezik a tartozásukat, vagy a részletfizetésről, illetve a halasztott fizetésről szóló megállapodásban foglaltakat nem tartják be,
  • illetve ha az előre fizetős mérő felszerelésébe nem egyeznek bele, annak felszerelését akadályozzák vagy meghiúsítják.

A védendő fogyasztók felszólítási folyamatának átállítása jelenleg zajlik, a számukra kiküldésre kerülő tájékoztatóban fel fogjuk tüntetni a legfontosabb információkat.

Bütyike