Házastárs / Élettásrs


péterapó # 2006.03.04. 21:08

Kedves Laci1

A bérlő kikérte a halotti anyakönyvi kivonatot ? Gondolom nem a temetési ügyintézéshez?

Btk. 277. § (1) Aki olyan közokiratot, amely nem vagy nem kizárólag a sajátja, mástól, ennek beleegyezése nélkül, jogtalanul megszerez, vagy azt megsemmisíti, megrongálja vagy eltitkolja, vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő. Sok sikert Üdv.


Polgár légy, ne alattvaló!

Laci1 # 2006.02.02. 10:42

ObudaFan.: Köszönöm a választ. Jelenleg elhalálozott édesapánmak a bérlője közel 20 éve alkott ott nála apám betegeskedett de nem volt magatehetetlen, utolsó korházba kerülésekor értesítést sem kaptunk információt állapotáról ill. hogy elhunyt. Kikérte a bérlő a halotti anyakönyvi kivonatot mondván az orvosoknak nincs hozzátartozója és ő az élettársa. Jelenleg polgármesteri hiv.-ba próbálja igazolni fotóval, videóval. Több esetbe nyújtott be kérelmet a szoc.osztályra és kapott segélyt mint albérlő, mint egyedülálló. Apám több alkalommal is kijelentette hogy ő csak egy bérlő több alkalommal elküldte hogy mi okból nem tudom de lehet hogy nem fizette meg a bérleti díjjat. A család mélységesen fel van háborodva hogy hogy lehet ilyen pofátlan ember és nem tisztelve halálából is hasznot remél hiszen életét más emberekkel is megosztja. Hogy tudnánk sikeresebben fellépni ha tud valami ehez hasonló precedens értékű ügyet vagy van valami jó ötlete jó szívvel megfogadnám.
Üdv.:
Kaszás László


Örökösödés

ObudaFan # 2006.01.31. 17:26

Nem kell - jelenleg még nem is lehet - regisztráltatni az élettársi viszonyt. Mivel ez komlex gazdasági-érzelmi viszonyt jelent, tárgyi bizonyítékkal nehéz alátámasztani. Jogvita esetén a tanúbizonyítás vezethet eredményre, közig. eljárásokban általában elég erről nyilatkozni.

Laci1 # 2006.01.31. 09:44

Hogy lehetne jogilag jellemezni az élettársi viszonyt. Automatikus-e vagy igényelni kell?
Miknek kell megfelelni a párnak hogy élettársak legyenek? Mivel tudom alátámasztani az élettársi viszonyomat? Képek videofelvétel mit bizonyít? Szociális támogatást albérlőként ill.egyedülállóként igényeltem. Megvédhetem valahogy a kapcsolatunk milyenségét más módon is mint tárgyi bizonyíték?
Köszönöm a választ.
Üdv.: Kaszás László


Örökösödés