Telek megosztás.


K.Anna_2013 # 2021.06.20. 22:13

nanemaaa, köszönöm a választ! Igen, sajnos így lehetetlenség az amúgy többnyire 2 szintes újépítésű lakóházakkal beépített környéken erre a telekre élhető méretű házat építeni. Pedig indokolt lenne valamilyen kivételszabály, hiszen egy ilyen eldugott helyen semmilyen utcafronti összképet nem rontana a ház más elhelyezkedése. De sajnos ilyet a HÉSZ nem tartalmaz.

autospista # 2021.08.10. 13:55

(Előzmények itt, a Fórumban olvashatók 2021.03.10. 03:49 kelt bejegyzésemben.)
Most olvasom, hogy júliustól módosult az Étv:
"A kiszolgáló út célját szolgáló szabályozási vonallal érintett építési telek a lakó rendeltetéssel érintett építésügyi hatósági eljárások tekintetében rendezettnek minősül. A szabályozási vonal településrendezési szempontból a kiszolgáló út kötelező telekhatárának minősül." Beiktatta: 2021. évi XXXIX. törvény 24. § (2). Hatályos: 2021. VII. 1-től.
Ezek szerint ma már rendezettnek minősül a megosztásra váró ingatlanom? Ha a HÉSZ-nek megfelelnek a kialakuló további (kerten belüli) ingatlanok, akkor a jegyző nem tagadhatja meg a hozzájárulást, mert az a rendezett telekhatárokon belüli változtatás?
Vagy rosszul értelmezem? Kössz a választ :)

nanemaaa # 2021.08.11. 07:34

autospista
Tekintettel arra, hogy szerintem eddig is úgy kellett volna tekinteni, nem lehet megjósolni, hogy most mit fog szólni a jegyző, mint szakhatóság.
Az alap kérdés szerintem nem egy szabályozási vonal léte, vagy nem léte, hanem, hogy a telekalakítást követően a maradó és az új telek is megfelel-e annak a követelmények, hogy a telek közterületről, vagy magánútról gépjárművel közvetlenül megközelíthető lesz-e. Azt simán el tudom képzelni, hogy a tervezett útszélesítés nélkül a kapcsolódó közlekedési célú terület nem alkalmas a feltételként előírt gépjármű forgalom biztosítására. Azt mindenképpen érdemes tudni, hogy minden ügy egyedi, így egyedi mérlegelést is igényel.

ammonit # 2021.09.28. 14:03

Sziasztok! Ikerházas városrészen élünk, a házak kb 30 éve épültek, időközben szinte minden ikertelket megosztottak a földhivatalnál, kb már csak a mienk van osztatlan közös tulajdonban. Szeretnénk most mi is rendezni a tulajdonviszonyokat, de elakadtunk, mert időközben változott a helyi építési rendelet, és 550 négyzetméterben határozták meg a minimális telekméretet, a mienk viszont most 1099, ami csak 549 és 550 lenne a megosztás után.
Kaptunk olyan tippet, hogy vegyünk 1 négyzetmétert egy másik szomszédtól, és így meglenne az elvárt telekméret... ez viszont anyagilag horror lenne, nem mellesleg jóval több hivatali tortúrával is járna, :(
Lehet ilyenkor méltányosságot kérni vajon? Van valamilyen mód arra, hogy megosszuk az 1099 négyzetméteres telkünket? A hátsó szomszédainknak a rendeletmódosítás előtt még sikerült a megosztás, tehát a telekkönyvben jelenleg be van jegyezve egy 549 -es telek a szomszédban, ami ugye szintén nem felel meg a terület jelenlegi előírásainak ... Erre lehet vajon hivatkozni a megosztási kérelemben, működhet a precedens jog? Vagy valami más...?
Köszönök minden segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.28. 17:43

Mintha lenne valami 10%-os szabály... Legalábbis Budapesten. De könnyen lehet, hogy az is csak egyesítésre és határrendezésre vonatkozik.

nanemaaa # 2021.09.29. 08:15

kbs
Telekhatárrendezésre vannak eltérési lehetőségre szabályok, egyesítésre nincsenek, ott ez a kérdés eleve indifferens.

ammonit
Elég mulatságosan hangzik, hogy 1 m2 telek vásárlás horror összegnek számít. A szomszéddal történő telekhatárrendezés és a telekfelosztás egyébként lezongorázható egy eljárásban egy megosztási vázrajzzal, így ez nem többlet költség. Legfeljebb a plusz 1 szerződéskötés díja az ügyvédnek.
Egyébként nem is biztos, hogy 1 m2-ről beszélünk, mert ugyebár ott lehet csak az épületet "kettészelni" ahol nincsenek közös szerkezetek, ergo alaptól a tetőig bezárólag minden szerkezeti eleme önálló. Így viszont simán előfordulhat több 10 nm2-es eltérés is a két telekrész között. Amennyiben az épületed nem önálló szerkezetekkel épült meg, ami valljuk be, sanszos, hogy valójában mindössze egy kétlakásos lakóépület, akkor az épület utólagos ketté fűrészelése gyakorlatilag megoldhatatlan problémát fog jelenteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.29. 17:28

((De, de. Konkrét jogszabályszöveget láttam. Valami BSZFV vagy ilyesmi.))

nanemaaa # 2021.09.30. 08:52

kbs
Így jár az ember, ha fejből próbál idézni jogszabályt. ;) Igazad volt.

A telekalakításról szóló 85/2000. (XI.8.) FVM rendelet szerint:
3. § (2) Meglévő telkek esetében a telekegyesítés, a telekhatár-rendezés abban az esetben is engedélyezhető, ha az új telek, illetve telkek területnagysága, egyéb mérete nem felel meg a területre vonatkozó jogszabályok előírásainak. Ez az előírás telekhatár-rendezés esetén csak akkor alkalmazható, ha a kialakuló telkek méretei a korábbiakhoz képest az építésügyi előírásoknak jobban megfelelnek.