Közjogi érvényesség: elmélet vs. gyakorlat


Kovács_Béla_Sándor # 2024.08.27. 11:23

Még általánosabban:
Rossz az irány: sokkal konkrétabban kellene.

Egyébként meg minden hatályos jogszabály - az önkormányzati rendeleteket is beleértve - kötelező. Ennyi.

entropia # 2024.08.27. 05:56

Kedves Fórumozók!

Van itt egy dolog, amiben tisztán szeretnék látni. Először megpróbálom szabatosan megfogalmazni, hátha sikerül megragadnom a kérdéskörből az általánost.

  1. Tehát: Van az Alaptörvény, mint elsődleges jogforrás, minden más jogszabálynak ehhez kell igazodnia, azok, amelyek ellentmondásban vannak az Alaptörvénnyel explicite alaptörvénysértők.
  2. A jogszabályalkotás folyamata és az Alaptörvény közé beékelődik a 2010. évi CXXX tv, (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…), amely előírásokat tartalmaz arról, hogy melyek ennek a folyamatnak a kötelezően betartandó szabályai.
  3. Van egy önkormányzati rendelet, amely során a jogszabályalkotás törvényi előírásait maradéktalanul betartják. Ez a rendelet azt határozza meg, hogy egy speciális területen megalkotandó másik önkormányzati rendeletet hogyan kell megalkotni, például milyen lépéseken kell keresztülmennie a rendeletalkotás folyamatának.
  4. Ennek a speciális területre vonatkozó rendeletnek a megalkotása során NEM tartják be a 3. pont szerinti előírásokat, vagyis a helyi szinten szabályozott rendeletalkotási folyamat eljárási hibával terhelt.

A kérdés az, hogy a 4. pont szerinti (terhelt) rendelet közjogilag érvénytelen, részben érvénytelen vagy érvényes-e.

Még általánosabban: ha egy jogszabály megalkotásakor nem tartják be az arra a jogszabályra vonatkozó jogszabályalkotási szabályokat, akkor az így megalkotott jogszabály közjogilag érvényes-e.