vatera apeh


Nyuli Juli # 2010.10.20. 23:13

Kedves Fórumozók!

Végigolvastam... köszönet mindenkinek...
Mostanság gondolkodom abban, hogy elkezdjek babacucc és egyéb témában vaterázni (bár ezek után még alszom rá egyet) és az alábbi kérdések merültek fel bennem.

1. nandy, valahol azt írtad, hogy 800 E Ft alatt nem kell bevallani a nem üzletszerű tevékenységet, az apeh oldaláról lacix által belinkelt szöveg alapján (ld. alább) érelmezésem szerint már akár 1000 Ft jövedelmet is be kell. Most akkor ez hogy van?
Az eseti jelleggel néhány kinőtt gyermekruhát, használt játékot, bútort esetleg a harmadik nászajándékba kapott – egyébként új – turmixgépet internetes aukción értékesítő magánszemélyeknek külön bejelentési kötelezettségünk nincs. Ebben az esetben az elektronikus értékesítésből származó jövedelmet a személyi jövedelemadó-bevallásban kell bevallani, illetve azután csak személyi jövedelemadót kell fizetni.
2. Jelenleg GYED-en vagyok, folyósítása alatt jövedelemszerző tevékenység ha jól tudom, nem végezhető. Az ingóértékesítés is annak számít? Tehát ha most eladok, mint magánszemély 1 db babaruhát és

  1. a fentiek alapján bevallom
  2. nem vallom be, de az APEH lekéri a listát a vaterától és kiderül,

akkor ezzel a GYED-emet kockáztatom???

3. Ha a 2. sz. kérdésem után a GYED-em még megmaradt :-) és a valamelyik előző fórumozóhoz hasonlóan én is úgy gondolom, hogy "kezdjük most először kicsiben, magánszemélyként és majd utána ha megy, menjünk át az üzletszerűbe", ha ezt a kettőt külön tárgyévben teszem, ez megoldás lehet arra, hogy a kezdeti próbálkozásokat az APEH el tudja különíteni az üzletszerűtől és nem jöhet elő azzal, hogy "most bezzeg üzletszerű, tavaly meg feketén, he-he???" Tehát pl. most 2010. nov-dec., mint magánszemély, majd 2011-ben elején adószámot kérek?

4. A vaterás business-t mint adószámos magánszemély is lehet űzni vagy mindenképp szükséges kiváltani az egyéni vállalkozói igaozlványt? Melyik a célszerűbb? 2011. februártól már GYES-en leszek, elvileg mindkettő lehetséges?

5. Adók, járulékok üzletszerűség esetén: azt már tudom, hogy ha mentességet kérek, akkor 5 M Ft alatt nem kell ÁFÁ-t fizetnem. Írtatok a költséglevonás utáni jövedelem után fizetendő SZJA-ról és EHO-ról. De mi van még? Kapcsolódva előző kérdésemhez milyen vállalkozási formát (ev.? adósz. magsz. vagy esetleg egyéb?-törzstőkém nincs) ajánlotok ahhoz, hogy azért valami hasznom is származzék a dologból?

Köszönettel

nandy # 2010.10.12. 19:13

Mielőbb kérj adószámot az APEH-tól. Bevallani ráérsz jövő év májusáig.

zsuov # 2010.10.12. 12:35

Tisztelt Fórumozók!
Végigolvasgattam a hozzászólásokat, de például mi van akkor ha üzletszerűen folytatom a piacterezést, mit kell tennem , hogy még időben Én lépjek és ne az apeh találjon meg ? A 800.000Ft bevételt már bőven meghaladtam idén.

lacix # 2010.09.27. 11:41

http://www.apeh.hu/…0100920.html

Az APEH 2010. évben fokozott figyelemmel ellenőrzi az internetes kereskedelmet, így megéri fokozott figyelmet fordítani az adózási szabályok betartására. Amennyiben az ellenőrzés üzletszerű gazdasági tevékenység bejelentés, illetve az adókötelezettség teljesítése nélküli folytatását állapítja meg, előfordulhat, hogy a kiszabott szankciók elérik az internetes értékesítés során elért bevételek összegét. Amennyiben egy adózónál 10 millió forint árbevételű értékesítések után személyi-jövedelemadó, általános forgalmi adó és egészségügyi hozzájárulás adóhiányt állapítanak meg a revizorok, annak a kapcsolódó mulasztási bírsággal, adóbírsággal és késedelmi pótlékkal együtt 10 millió forint körüli fizetési kötelezettséggel kell számolnia. Annak érdekében, hogy erre véletlenül se kerülhessen sor, az e-kereskedelemhez kapcsolódó bármely adózási kérdéssel is bizalommal fordulhatnak az APEH telefonos ügyfélszolgálatához a helyi tarifával hívható 40/42-42-42-es telefonszámon

lacix # 2010.09.22. 21:48

Mindenkiről leszállt az Apeh? Nagy a csend mostanában...

boni mores # 2010.07.05. 20:01

Vateragumó,

ha még egyenlőre csak egy adatgyűjtésre irányuló célellenőrzést rendeltek el Nálad, akkor az még nem teremt vizsgálattal lezárt időszakot, nem is eredményezhet adókülönbözet és adóbírság (kés.pótlék) megállapítást, úgyhogy nyugodtan önrevíziózhatod a korábbi évek személyi jövedelemadó bevallásait (idén december 31-ével 2004. év évül el).

Ezekkel a célvizsgálatokkal egyébként a hivatal - ahogy elhangzott - páratlan türelmet gyakorol, mert ennek a keretében gyakorlatilag mentőövet dob az adózónak (miközben már mindent tud róla), hogy önmaga korrigálja tévedését összehasonlíthatatlanul fájdalommenesebben, mintha a hivatal tenne megállapítást. Mert ha egyszer elrendelték az utólagos ellenőrzést, annak már kérlelhetetlen következményei vannak, a szándékos adóeltitkolás brutális szankciókkal jár.

A célvizsgálat célja tehát a tájékoztatás, az önkéntes jogkövetés ösztönzése. Az más kérdés, hogy az ilyen célvizsgálatokat szoktak átfordítani utólagos vizsgálatba, ha az ügyfél a jogsértés konzekvenciáit nem hajlandó levonni.

Senki sem nehezményezheti, hogy szakértőt vonsz be az eljárásba, sőt kifejezetten üdvözlendő ha könyvelő, adótanácsadó, ügyvéd stb. óvja az érdekeid, ez a hivatalnak is érdeke, hiszen így kevesebb az esély az eljárási jogsértésre. Más kérdés, hogy egyes gátlástalan szakértők sajnos alaptalanul felbíztatják, hamis illúziókba rángatják az ügyfeleket, miközben a szakmai hozzáértés hiányzik, és jól láthatóan a minél magasabb megbízási díj a cél. Így az ilyen szakértő kiválasztása mindig bizalmi kérdés, kevésbé alapoznék a reklám- és marketing elemekre.

pazs # 2010.07.02. 09:33

Nem a levél dátuma, hanem a kézhezvétel számít.

Vateragumó # 2010.07.02. 07:27

Azt hiszem erről már jól lekéstem...

három hetes a levél dátuma, igaz később kaptam kézhez.
A revizor az adatgyűjtés első napján (eddig egy volt) azt mondta, még lesz lehetőségem önrevízióra. akkor ez blöff volt részéről?

nandy # 2010.07.02. 07:12

Azt tanácsolom annak aki úgy érzi megkaphatja a meghívóját, végeztessen egy önrevíziót.

Ez jó tanács. Azzal egészíteném ki, hogy ha az ember (telefonon vagy levélben) megkapja a behívóját, akkor jelezni kell, hogy önellenőrzés van folyamatban!

Az ellenőrzésrő szóló értesítés kézhezvétele után (vagy telefonon történt értesítésnél azt követően) már nem lehez önellenőrzést elkezdeni. De van egy kiskapu: az önellenőrzést a hiba feltárásától számított 15 napon belül kell elvégezni.

Ezért egyrészt érdemes az önellenőrzésról jegyzőkönyvet készíteni, és abban a hiba feltárásának dátumát az értesítést megelőző néhány napra tenni. Arra is ügyelni kell, hogy ehhez a dátumhoz képest 15 napon belül valóban be legyen adva az önellenőrzés.

nandy # 2010.07.02. 07:09

Vateragumó:

Nem APEH-os vagyok, hanem könyvelő.

Lacix:

Mástól hallottam viszont, hogy ez csak azért volt, mert eleve fizettem be adót és később egy adótanácsadó számításai szerint önrevízióztam magam, ezzel mintegy elismerve tévedésemet.

Ez így van. Ha az eredeti adatokhoz képest jelentősen eltér az önellenőrzés adata (adóalap, adókötelezettség növekedése, csökkenése), akkor nagy valószínűséggel behívnak ellenőrzésre.

lacix # 2010.07.01. 21:38

Idézet egy másik fórumból, szintén valós eset:

"Na mivel sokmindenkit érdekel a téma, leírom az Apeh-os tapasztalatokat:

Bement nejem, mert az ö nevét adta át az apeh-nak a vatera, míg úgye én használom.
Feltették a kérdés adot-e el valamit a vizsgált időszakban az interneten.
Mondta, hogy nem és ezzel nem is hazudott, mert én használtam a nicket.

Elmondta nekik, hogy én adtam el a gyerekkorom óta összeszedegettett gyűjteményemet, amikor gazdasági helyzetünk ezt szükségessé tette.
A kérdéseikkel arra próbálták nejem rávezetni, hogy ez üzletszerű volt-e.
Annyit mondtak, hogy amennyiben én befizettem a az eladásaim után az adót, ami értelmezésemben 6%, akkor valószínűleg emgem már be sem hívnak.
Márpedig ez így van, befizettem...
Alapvetően jóindulatúak voltak, a cél állítólag annyi , hogy mondenki fizesse be az adót.
Mástól hallottam viszont, hogy ez csak azért volt, mert eleve fizettem be adót és később egy adótanácsadó számításai szerint önrevízióztam magam, ezzel mintegy elismerve tévedésemet.
Befizettem még egy kis vagyont.....
Viszont marhára utálják, ha valaki okoskodik, agyaskodik bent és a tényeket letagadja, esetleg látványosan hülyének nézik őket..
A nejem szerint marhára felkészülnek a delikvensből akit behívnak.

Azt tanácsolom annak aki úgy érzi megkaphatja a meghívóját, végeztessen egy önrevíziót. A vatera kérésre kiadja az adatokat excel formában, így könnyenn tudtok önellenőrzést csinálni.

Ja és otthon vannak a fórumok világában is...."

Vateragumó # 2010.07.01. 21:02

nandy!

Tudnál segíteni néhány tanáccsal privátban?
Most kezdődik a 2009 évi adatgyűjtési eljárásom és
jó lenne egy szakember tanácsa az ügyben.
üdv

Vateragumó # 2010.07.01. 20:54

nandy!

Visszaolvasva a fórumot, látom, hogy a hivatal munkatársa vagy.
Tudsz nekem segíteni, hogy egy adatgyűjtési céllal elrendelt eljárásban, mi a leghatékonyabb módszer az ügyfél részéről?
Szedjek össze minden adatot ami csak elérhető számomra és szolgáltassam be, vagy hagyjam a revizorokat kibontakozni?
Úgy tűnik a darálóba kerültem, és szeretnék úgy kijönni belőle, hogy ne vigyék el a tetőt a gyerekeim feje felől.

Az általam a vaterán vásárolt lomokat kiadásba helyezhetem? Mi van ha új dolgokat is adtam el, melyeket webáruházból szereztem be?

Talán a legfontosabb a végére, Ügyvéd nélkül bele se kezdjek ugye?

Várom válaszod,

lacix # 2010.06.29. 18:50

Én több esetről is tudok, de érthetően kevesen publikálják az esetet, ahogy én sem vállalom, hogy részleteket megosszak egy nyilvános fórumon.

ilona123 # 2010.06.25. 10:07

szerintem nem hisztizek,tök laza vagyok...

ilona123 # 2010.06.25. 10:06

én idítottam a témát,miért te küldesz el?nem kell olvasni ezt a témát és nem leszel ideges.ki az a rólunk?ezt már többször hogy te nem küldhetsz el engem innen teljesen jogtalan és igazságtalan.

nandy # 2010.06.25. 09:55

Ja, és jó lenne, ha leszakadnál végre rólunk, mert a hisztidre itt már senki nem kíváncsi.

nandy # 2010.06.25. 09:54

Én törvényeket idéztem be, melyek mindenkire vonatkoznak, ha tetszik, ha nem, te meg csak hajtogatod a magadét... és mindenféle végzettség nélkül kétségbe vonod az én állításomat.:) Szép.

Erről ennyit, én befejeztem.

ilona123 # 2010.06.25. 09:45

nem nagyon van mit reagálni arra amiket írsz mert mindíg ugyanaz,idéztél két törvényt ami teljesen használhatatlan ebben az esetben....és ezt ügyvédek mondták nekem.MIT GONDOLTÁL?MAJD A TE PÁR MONDATODRA ROHANOK AZ APEHBA 2 millával?ITT SOK EMBERT MEG KELL HALLGATNI EZÉRT FÓRUM.

ilona123 # 2010.06.25. 09:38

jól van te okosabb vagy egy adószakértőnél.....persze

ilona123 # 2010.06.25. 09:37

a többi hozzáértő pedíg azért nem szól hozzá mert tudják hogy nem egyértelmű a dolog és okosabbnak látják hallgatni....meg kell várni a döntést!

nandy # 2010.06.25. 09:36

mert itt egy csomó ügyvéd és adószakértő véleménye ütközik

Jajaja... egyetlen szakértő van, aki ráadásul súlyosan téved jelen esetben... De nem magyarázom tovább, mert te csak azt hallasz meg, amit akarsz.

ilona123 # 2010.06.25. 09:35

az elmúlt két hétben rajtad kívül négyen is hozzászoltak,lacix pedíg rendszeresen ír.ENNYIT A KONKRÉTUMOKRÓL.....

ilona123 # 2010.06.25. 09:32

Várjuk meg inkább amíg döntés születik valamelyik ügyben és akkor kiderül kinek volt igaza,mert itt egy csomó ügyvéd és adószakértő véleménye ütközik az APEH és a te álláspontoddal,amiket leírtam nem az én agyszüleményem....nem tudhatod te sem hogy mi lesz a vége.

nandy # 2010.06.25. 07:50

Azt nem veszed észre már lassan két hete, hogy rajtam kívül senki nem szól hozzá a témához, pedig van még jópár fórumozó, akik értenek az adózási kérdésekhez is...

Nem azért vannak csendben, mert nem tudnak mit mondani, hanem mert NEM AKARNAK veled "vitatkozni", mert hiábavaló lenne.

Mondtam már: csinálj, amit akarsz, majd az adóellenőrnek add elő az álláspontotad, hátha ő díjazza. :)