adózás, illeték és pénzügyek

Rexor # 2010.10.13. 07:40

Kedves Adrus,

Bemehetsz az APEH-ba, is de a jogszabály így szól, szóval teljesen mindegy, mit mond az ügyvéd.

adrus17 # 2010.10.13. 05:14

Kedves Rexor!

Itt van a bökkenő,ugyanis adásvételi kötése,teljes vétel árrész kifizetése még 2006-ban volt, de a Kft. csak csak 2007 áprilisban küldte el a földhivatalnak a bejegyzési engedélyt.(Ja, és már 2007 februártól ott laktunk).A mostani adásvételit lebonyolító ügyvéd szerint a 2006-os adásvételi dátuma a mérvadó,de eddig Ő volt az egyetlen,aki azt mondta?Menjek be az APEH-hez informálódni????
Köszi előre is a választ!

vben # 2010.10.11. 14:38

hello
üzletrészt szeretnék átruházni, és az így egyszemélyessé váló kft. változásbejegyzésekor mennyi illetéket kell fizetni?

eőre is köszönöm a válaszokat!!
üdv

kötelező

Rexor # 2010.10.11. 08:39

Kedves Adrus,

Az a dátum kell, amikor a doksik benyújtásra kerültek a földhivatalhoz.

adrus17 # 2010.10.11. 08:14

Mennyi az adókedvezmény mértéke,ha 2006 júniusban írtuk alá az adásvételi szerződést,de csak 2007 júniusában vezették rá a tulajdoni lapra.2010 okt-ben értékesítem.
Ilyenkor mi a helyzet?

adrus17 # 2010.10.09. 15:26

Kedves Nandy!

Köszi a választ!
Adót kell fizetnem,mivel 2007-ben vásároltam és 2010-ben adtam el.

Ildóka # 2010.10.08. 22:16

Lízing károsult.
Segítséget szeretnék kérni!
Vitás ügyem van a Budapest Bankkal. Állításuk szerint én egy hivatalos értesítést átvettem dec. 19-én. Levelezéseink kapcsán többször leírták, hogy ezen a napon postázták ki a levelet. Ez azért nem mindegy, mert ezen a dátumon múlik minden.A posta hivatalos értesítést adott ki, hogy dec. 29-én vettem át a levelet. PSZÁF, és az ügyészség is megkereste őket, amire azt a választ adták, hogy 19-én átvettem az éresítést. A posta értesítése senkit nem érdekelt. A bank nyilatkozata volt a szent írás. Csak úgy tudom bizonyítani az igazamat, ha megkapom a térti másolatát.
6 -szor kértem tértivel, simán, telefonon, faxon,majd az igazgatóságon.
Mindenki tudja, hogy soha nem fogom megkapni,én azért erőlködöm. Minden héten két faxot küldök. Ők azt nem tudják, hogy a készülék le OKÉ-zza a visszaigazolást,kicsinyítve rajta van a szöveg, a visszaigazoláson plusz kértem a forgalomról kimutatást a T-Comtól ami igazolja, hogy oda megérkezett. Ezekkel együtt 11-szer kértem a másolatot, úgy, hogy vállaltam a postaköltséget, a másolásra illetékbélyeget kértem, amit elküldtem. Semmi! Most már nem tudom mit tehetnék december óta nem tudom elérni, hogy érdemben válaszoljanak. Arra hivatkoztak, hogy a hivatalos megkeresésekre válaszoltak. Ez igaz, de nem csatoltak másolatot oda sem, én igen, mégis a banknak van igaza. Tudom, hogy jogász szemmel hihetetlen, nekem is az, de ez megtörtént MA MAGYARORSZÁGON. Egyszerűen, cak azt szeretném tudni ki tudná kisajtolni a térti másolatot?
( elnézést a terjengősségért, de csak így érthető a kérésem)

nandy # 2010.10.08. 20:54

Az eladási árból levonható a szerzési érték (amennyiért korábban vetted), a különbözet után kell szja-t fizetni. De nem is biztos, hogy egyáltalán kell fizetni, mert ha 5 évnél régebben (2006. január 1-je előtt) vetted az ingatlant, amit most eladtál, akkor nem kell fizetni.

adrus17 # 2010.10.08. 15:30

köszi a választ!
232 eladás - 180 vétel,azaz 52 ezer illeték???
adót gondolom teljesen be kell fizetni:(

Rexor # 2010.10.08. 10:11

Illetéket a különbözet után fizetsz, ha lakóingatlanról van szó. Szja-nal pedig az számít, meddig volt a tulajdonodban az eladott lakás.

adrus17 # 2010.10.08. 07:57

Valaki esetleg?

adrus17 # 2010.10.07. 09:44

Segítséget szeretnék kérni adózás/illeték kérdésében.
Vásároltam egy ingatlant,amire 180 000 Ft illetéket szabtak ki,de ugyanakkor el is adtam egyet és az adózóna kalkulációja alapján (eladási ár-vételár- ingatlannal felmerülő ktg-nek a 25 %,azaz) 232 000 Ft.
Az eladás és vásárlás egy évben történt,ilyenkor mennyi illetéket és adót kel fizetni?
Válaszokat előre is köszönöm!!!!

nandy # 2010.09.11. 09:26

Attól függ, hogy mennyi az összes jövedelme.

Arachnid # 2010.09.10. 23:07

Nekem egy olyan kérdésem lenne (remélem jó helyen teszem fel a kérdést), hogy ha egy diák egy évben több iskolaszövetkezetnél dolgozik, akkor az adó jogszabályok ugyanabba a sávba sorolják a személyi jövedelemadó bevallásánál vagy már ez esetben sávot ugrik az illető? Egyáltalán lesz e negatív következménye adózás szempontjából?

boni mores # 2010.09.08. 18:27

Hát ha a törvényi határidőket betartották, akkor bizony jogos - hiszen használtad a pénzt. Más kérdés, hogy én is úgy tudtam, hogy nem csupán kérelemre, hanem hivatalból is meg szokták adni a pótlékmentességet az elbíráslás időszakára. Mondjuk, biztos nem történt meg? Nem tudom mekkora volt a tartozás, de 40 eFt nem tűnik soknak 1 évre....

nandy # 2010.09.08. 10:00

Törvény szerint jogos, de talán érdemes lenne méltányossági kérelmet beadni a pótlék csökkentésére, mivel az ő hibájukból húzódott ennyi ideig az ügyintézés. (Bár az ő késedelmük nem mentesíti a te késedelmedet...)

gyonkusz23 # 2010.09.08. 09:50

sziasztok.lenne egy kérdésem.
2008 ban vásároltuk lakást ki is küldte a APEH az illetéket szerettük volna megkérni részletfizetésre de első fokon elutasították fellebbeztük másodfokon is elutasították.de mire vége lett az ügynek több mint egy év telt el.a befizetés megtörtén 2010januárban és most szeptemberben az APEH 40.000ft késedelmi kamatot kér ami 2009januárátol 2009 decemberi időszakra vonatkozik.ez az az időszak volt amikkor tartott a felebezés.szeretném kérdezni hogy jogos e az APEH-k késedelmi kamatja ?hisz ők húzták az időt

nandy # 2010.09.02. 20:58

Bajmoka:
A társasházi ügyes-bajos dolgoknak van külön topikja, több is (ingatlanügyek). Célszerű lenne ott kérdezni, mert akkor az igazán hozzáértők is megtalálják.

Az ügyészségi felügyelet már megszűnt, bíróságra mehettek. De előtte jó lenne konzultálni egy társasházi jogban jártas ügyvéddel.
Ha a közgyűlési határozat szabálytalan, mert pl. nem lett megállapítva a jelenlévő tulajdoni hányad, sem az, hogy rk. közgyűlésnek minősül, vagy...
.. a közgyűlési meghívó nem tartalmazza azt a figyelmeztetést, hogy a rk. kgy. tul.hányadtól függetlenül határozatképes... akkor a jegyzőkönyv kézhezvételét követő 60 napon belül bíróságon lehet megtámadni a határozato(ka)t. A határidő elmulasztása jogvesztő!

Bajmoka # 2010.09.02. 15:14

Nandy

Köszönöm a megerősítést, és ilyen határozat biztosan nincs!
Ha több jogsértés van, megtettük a szükséges lépést a rendkívüli közgyűlés összehívására, eddig semmi sem történt. (megyek majd tovább a Tht alapján), DE a lakók közül többen úgy vannak vele, hogy hiába a sok szabálytalanság, jogsértés, legalább van, aki csinálja, még ha az ő kárukra is, félnek a változtatástól. (fogalmazzunk így)
Szóval, ha jogsértő az SzMSz, akkor fordulhatunk az ügyészséghez?
Az IB azt sem tagadta, hogy a jelenléti ívet utólag íratja alá, szerintük ez így járható út, mert az illető elolvassa az határozatokat. Akkor még nem is volt határozat, mikor aláíratta. Ezért nincs megismételt közgyűlés, sem tulajdoni hányad megállapítása a közgyűlésen, sem a határozatokban, csak a határozatok könyvében.

nandy # 2010.08.31. 12:21

Nem az a lényeg, hogy ki adja az anyagot.

Hatv. 52. §
40. közvetített szolgáltatások értéke: az adóalany által saját nevében vásárolt és a harmadik személlyel (a megrendelővel) írásban kötött szerződés alapján, a szerződésben rögzített módon részben vagy egészben, de változatlan formában továbbértékesített (továbbszámlázott) szolgáltatás értéke. Közvetített szolgáltatásnál az adóalany vevője és nyújtója is a szolgáltatásnak, az adóalany a vásárolt szolgáltatást részben vagy egészben közvetíti úgy, hogy a megrendelővel kötött szerződésből a közvetítés lehetősége, a számlából a közvetítés ténye, vagyis az, hogy az adóalany nemcsak a saját, hanem az általa vásárolt szolgáltatást is értékesíti változatlan formában, de nem feltétlenül változatlan áron, egyértelműen megállapítható. Ide sorolandó továbbá a közvetített szolgáltatások közé nem tartozó, az adóalany által továbbszámlázott olyan alvállalkozói teljesítés értéke, amelynek végzése során az adóalany mind megrendelőjével, mind alvállalkozójával a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szerinti - írásban kötött - vállalkozási szerződéses kapcsolatban áll. Alvállalkozói teljesítés értékének minősül annak a - közvetített szolgáltatásnak nem minősülő - szolgáltatásnak az ellenértéke is, amelyet az adóalany az általa értékesített új (a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését megelőzően vagy azt követően első ízben értékesített) lakás előállításához a Ptk. szerinti, írásban megkötött vállalkozási szerződés alapján vesz igénybe. Az e pont szerinti értékkel az adóalany akkor csökkentheti a nettó árbevételét, ha azzal a 36. pont szerint eladott áruk beszerzési értékeként vagy a 37. pont szerint anyagköltségként vagy a 22. pont a) alpontja szerint jogdíjként nettó árbevételét nem csökkentette;

kzdő # 2010.08.31. 06:11

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy a hipa-ból levonható-e az olyan alvállakozói teljesítmény,bérmunka ahol a fővállakozó biztosítja az anyagot?

nandy # 2010.08.30. 21:07

A kerekítési szabály mindenkire vonatkozik! De ha esetleg a közgyűlés döntött úgy, hogy felfelé kell kerekíteni, akkor semmi probléma.

Bajmoka # 2010.08.30. 20:59

Tisztlet Fórumozók!

Mi a helyzet akkor, ha valaki sajátos módon értelmezi a 2008. évi kerekítési törvényt? Mindent felfelé kerekít. Társasház közös képviselője a befizetendő vízdíjból mindent felfelé kerekít, mert szerinte a kerekítési szabály csak nagy üzletekben alkalmazható, és akkor a hiánnyal mi lesz? - kérdéssel leráz mindent magáról.
Indoklás van a törvényben, teljesen egyértelmű, csak neki nem.
Szankció van-e erre vonatkozóan?

dr.tuske # 2010.08.27. 08:43

sziasztok,
üzletrész átruházás következtében egyszemélyessé váló kft. változásbejegy­zésekor mennyi illetéket kell fizetni (15.000 vagy 50.000?? Láttam korábbi hasonló kérdést 2008-ból és választ is KBS-től, csak most ellentétes tapasztalatokról kaptam hírt. Én továbbra is a 15.000,– mellett tenném le a voksom…Köszi a hozzászólásokat! (Jah, Gy-M-S megye, mert ugye mindenhol más a „joggyakorlat“ :))

Rexor # 2010.08.26. 12:09

Andris, ha mindenképpen önellenőrizni akarsz, akkor az Art-ot kell alkalmaznod. De ebből a szempontból nem változott az sem. Visszamész a 2006-os bevalláshoz, önellenőrzöd, csinálsz egy jegyzőkönyvet róla, és kész.