Pénzbüntetés + erkölcsi bizonyítvány


ObudaFan # 2011.11.01. 18:28

Miért? Semmibe nem kerül fellebbezni.

vader # 2011.11.01. 16:58

Köszi, ez jól hangzik. :)
Akkor nem érdemes belefognom szélmalomharcba, hiába gondolom azt hogy igazam van.

ObudaFan # 2011.11.01. 10:47

Büntetlen előéletűnek.
A hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásába felvett adatokat szándékos bűncselekmény miatt kiszabott közérdekű munka, pénzbüntetés, foglalkozástól eltiltás, járművezetéstől eltiltás vagy kiutasítás büntetés esetén a mentesítés beálltától számított öt évig kell nyilvántartani.
A hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásába felvett adatokat gondatlan bűncselekmény miatt kiszabott közérdekű munka, pénzbüntetés, foglalkozástól eltiltás, járművezetéstől eltiltás vagy kiutasítás büntetés esetén a mentesítés beálltától számított három évig kell nyilvántartani.

vader # 2011.11.01. 09:47

Sziasztok!

Bűncselekmény elkövetésében pénzbírságra ítéltek. Azt értem, hogy a pénzbírság kifizetésével mentesülök, azaz erkölcsi bizonyítványt kaphatok, de felmerültek további kérdéseim is:

Innentől kezdve én büntetett vagy büntetlen előéletűnek számítok jogilag?

Oké, hogy a bűntettesek nyilvántartásában nem szereplek, de van-e olyan belső nyilvántartás ahol azért az ügy adatait, azt hogy ítélet született ellenem megőrzik? Ezt hogy hívják? Kik tekinthetnek ebbe bele?

A legfontosabb kérdésem, hogy pénzbírság kiszabása után van-e olyan határidő, amely után ezt az eseményt MINDEN nyilvántartásból törlik vagy ez életem végéig elkísér?

Nagyon megköszönném ha valaki tudná a precíz válaszokat. Ettől teszem függővé az egyébként elég kockázatos és macerás fellebbezésemet.

Gabicsek # 2010.12.01. 21:30

Így szól a törvény a csekély mennyiségre elkövetett kábítószerrel visszaélés vétsége miatt indult eljárás során, amit a gyanúsítottal közölni kell: (tehát volt büntetőeljárás)

A Btk. 283. §. (1) bekezdés a) pontja értelmében nem büntethető kábítószerrel visszaélés miatt az, aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart, feltéve, ha okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer használatot kezelő más ellátásban részesült, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt.
Amennyiben e büntethetőséget megszüntető okból az eljárás megszüntetésének lehet helye, és a kötelezettség teljesítését a gyanúsított vállalja, legkésőbb az iratismertetés időpontjáig önként alávetette magát az elterelésen való részvételnek - feltéve, hogy további nyomozási cselekmények elvégzése nem szükséges - a Be. 188. §. (1) bekezdés h) pontja alapján a nyomozást fel kell függeszteni.

Tájékoztatni kell továbbá gyanúsítottat arról, hogy amennyiben vele szemben a nyomozás felfüggesztésére kerül sor, és ezt követően csatolja a hat hónapig tartó, folyamatos elterelésben való részvételről kiállított igazolást, a nyomozást az ügyész a Be. 190. §. (1) bekezdés f) pontja alapján – a törvényben meghatározott egyéb büntethetőséget megszüntető ok miatt – megszünteti, ekkor a nyomozás során felmerült bűnügyi költséget a Be. 190. §. (4) bekezdése alapján az állam viseli. Ezzel szemben, ha a vádemelés elhalasztására kerül sor, és csak ennek egy éves tartama alatt szerzi meg az elterelésről az okiratot, akkor a Be. 226. §. (3) bekezdése értelmében az eljárás megszüntetésekor az ügyész a bűnügyi költség megfizetésére fogja kötelezni őt.

No, ennyit, elterelést akkor vállalnak, ha elindult az eljárás és kihallgatják őket gyanúsítottként. Márpedig ez bekerül a bü. nyilvántartásba is.

Gabicsek # 2010.12.01. 21:22

Bocsika, ha a büntetőeljárás során vállalja az elterelést (gyanúsítottkénti kihallgatáskor figyelmeztetik!), és azon részt is vesz és igazolja, megszüntetik ellene. A büntetőeljárást csekély mennyiségre elkövetett kábítószerrel visszaélés vétsége miatt folytatják. Ennek során lehet vállalni az elterelést. Ha nem vállalja, folyik tovább az eljárás a maga útján.

Sherlock # 2010.12.01. 20:39

Ha elterelésen volt, akkor nem volt büntetőeljárás; ez a lényege.

Gabicsek # 2010.12.01. 20:13

Pdog!
Nem vagyok benne biztos, hogy átmész rajta. Mindenképp tüntesd fel, mert a bü. nyilvántartásban szerepel. (gondolom volt büntetőeljárás) Nem sok reményt fűznék a dologhoz.

végrehajtó1 # 2010.12.01. 16:20

A pénzbüntinél nem

Homéér # 2010.12.01. 16:15

Sziasztok!

Belekerül- e egy egyszerű bolti lopás az erlölcsi bizonyítványomba? 400 forintos hajpánt volt, be kell majd mennem a rendőrségre hogy kiszabják rám a pénzbüntetést! Megtudná nekem valaki mondani hogy körülbelül milyen összegre számíthatok, és ami még fontosabb hogy belekerül- e ez az erkölcsi bizonyítványomba? köszönöm

Pdog # 2010.11.24. 12:49

Sziasztok,

Szerintetek ez hátrány egy c típusú átvilágításon?
Egyszer drogot fogyasztottam, elkapták, elterelésen vettem részt így nem lettem büntetve,semmilyen más következménye nem volt, első és utolsó ilyen eset volt. Megyek állásinterjúra, ahol c típusú átvilágításon kell átesnem. Az állást akkor kapom meg, ha átmegyek az átvilágításon.Negatívan befolyásolhatja ez az eset? A dolog pár éve történt (kb.5-6éve)
Az gondolom nem kérdés hogy a c típusú kérdőíven ezt fel kell tüntetni?! Vagy nem?

Segítséget előre is köszönöm!

Sherlock # 2010.10.01. 05:42

Kaphatsz;

pénzbüntetés esetén jogerővel beáll a törvényi mentesítés.

Elay # 2010.10.01. 05:00

Sziasztok szeretnék érdeklődni hogy kaphatok-e tiszta erkölcsi bizonyítványt?
2010.04.09.–én a bírósági végzés szerint lopás, okirattalvaló visszaélés, fizető eszközzel való visszaélés büntette miatt, 60.000 Ft pénzbírágot kaptam. Elkövetési idő: 2008.01.15.
A pénzbírságot 2 részletbe fizettem be egyik május 20, a másik június 20.
Válaszotokat előre is köszönöm, remélem hamar kapok választ, mert sürgős lenne, mert a munkahelyen kérik.

Tisztelettel

Gucunja # 2010.09.08. 15:12

Sziasztok,

Pénzbüntetésem részleteit eddig mindig fizettem határidőre, de az augusztus 15-eit csak ma tudtam befizetni. Ezért most be kell majd fizetnem az összes hátralévőt?

Vera

Laci87 # 2010.06.18. 16:27

Szia.

Kérdésem az lenne.
Elítéltek egy büntetö eljárásból pénz büntetésre.
Az elkölcsiben benne lesz ha kikérem?
Köszönöm.

üdv

MeeKo33 # 2010.06.14. 14:29

Sziasztok!
1997.áprilisától-októberig ült börtönben.9 hónapból 6-ot töltött le ittas vezetésért. Munkavállaláshoz kellene erkölcsi bizonyítvány.Így kaphat-e?Benne lehet még?
Válaszotokat előre is köszönöm.

airis # 2010.06.14. 10:00

Abban kérném a segítségüket hogy van egy egy éves próbára bocsátásom. Ha ez idő alatt munkát szeretnék vállalni és erkölcsi bozonyítványt kérek akkor azon ládszódni fog ez. Nagyon ideges vagyok a hibám miatt nem akarok örök életemre szenvedni. Tiszta lesz az erkölcsim?

sz.r # 2010.04.26. 10:39

Most látom csak hogy rossz topikba írtam, elnézést.

sz.r # 2010.04.25. 20:23

Üdv!

Történt egy olyan eset Németországban hogy vásároltam egy autót, nagyon olcsón, de nem megfelelő rendszámmal lett ellátva, konkrétan egy magyarországi, de ugyanolyan autó rendszáma került rá. Rendőrök megállítottak, átnézték az autót, rájöttek. Bementünk az örsre, jegyzőkönyv, ujjlenyomat, stb és végülis kaptam 50euro pénzbírságot, amit ott be is fizettem. Kérdésem hogy mire számíthatok az üggyel kapcsolatban? Nem voltam még büntetve, főiskolás vagyok, elkövettem egy nagy hülyeségt, szánom-bánom, de ezt nekik is elmondtam.

Köszönettel, és tisztelettel:

Richard

elkeseredett # 2010.04.23. 08:24

testi sértésért mit kaphat valaki, ha gyerek a sértett? Ha pl. pénzbüntetést kapott akkor - ha kifizette akkor tiszta az erkölcsije?, - ha nem fizette ki?
Egy büntető perben derült ki, hogy a vádlottat "testi sértésért" egy másik bíróság jogerősen elítélte. A vádlott azt állította, hogy ő nem tudott, hogy jogerős lett az ítélet. Lehet ez? Mire ítélhették, hogy 2008. eleje óta nem tudott a jogerőről. És ha esetleg olyan enyhe volt a büntetés, hogy a vádlott nem tud róla, honnan tudhatja a Bíró? azt mondta, hogy meg fogja tudni, - szempont a mi ügyünkben azért kérdezett utána? -, de nem emlékszem, hogy mit mondott, hogy honnan.
Köszi előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.22. 11:55

Aki pénzbüntetést kap, az a jogerőre emelkedéssel mentesül a büntetett előélethez fűződő jogkövetkezmények alól. (Mind közönségesen: tiszta erkölcsi bizonyítványt kaphat.)
A másik meg csak szabálysértés, nem büntető ügy.

Azzal együtt felnőhetne már.

edeske33 # 2010.04.22. 11:42

nem tudom hogy jó helyre írok-e,de remélem igen.én azt szeretném tudni hogy a párom kaphat-e tiszta erkölcsi bizonyítványt ha évekkel ezelőtt kapot egy év pártfogót és pénzbüntetést a pénzz befizette.tavalyelőtt pedig elkapták motorral de nincs jogsija ezért 45000 büntit kapot ezt is befizette.most külföldön szeretne munkát vállalni és ott kérték az erkölcsit.tiszta lessz vajon.előre is köszönöm a segítséget.

klubm # 2010.03.30. 07:04

T. Hölgyem/Uram,

szeretnék választ kapni az alábbira:

  • 2001-ben ausztriában a határőrség hazajövetben megállított egy német rendszámos lízingelt autóval, ami mint utóbb kiderült nem volt éppen patyolat tiszta. 2002-ben volt kint tárgyalás, ahol is orgazdaságért kaptam 1 évet, három évre felfüggesztve. Sem előtte, sem azóta nem volt semmilyen ügyem. Látszik-e ez itthon igényelt erkölcsin, illetve ausztriai munkavállalás esetén okozhat-e ez gondot?

Válaszukat előre is köszönöm

papir11 # 2010.03.26. 20:13

tescoban 19e ft ertékben loptam. levettem a termékről a műanyag csipogót, igy dolog elleni erőszak, buncselekmeny.

bevittek, fenykép, vallomás, ujjlenyomat. biroság lesz. első esetem volt, kamerán rajta van. elmúltam 18, egyetemre járok. beismero vallomast tettem, megbantam.

belekerül-e erkölcsi bizonyitványba? priusz? (vki azt mondta nem, csak pénzbirság, vki h a biróságon dől el)
érdemes ügyvédet fogadni h ne kerüljön bele erkölcsibe vagy irni hogy ne legyen targyalas?
külföldön hozzáférhetőek-e a rendőrségen készült adatok?

papir11 # 2010.03.26. 18:15

hova irjak kinek?
biztos benne lesz erkolcsiben. mas topikban azt mondtak h penzbirsag es kesz. 20e ft alatti, elso eset..?