rágalmazás, zaklatás, zsarolás


justice007 # 2016.11.16. 09:22

Üdvözlök Mindenkit!
Nagyjából három hónapja tudtam meg, hogy a feleségemnek több, mint fél éves viszonya volt (van) inkább csak volt valakivel. Tudom és tisztában vagyok vele, hogy nem teljesen úgy viselkedtem vele, ahogy kellett volna. Magamban megtaláltam a hibákat és igyekszem úgy élni, ahogy kell, tiszteletben, gondosságban, szeretetben a feleségem felé. Azonban mióta kiderült a turpisság, azóta nem nagyon alszom és a napjaimat is, a gondolataimat is ez a történet árnyékolja be. A szerető egy családos ember, házas két gyermek apja. A felesége abban a tudatban él, hogy drága férje egész nap értük dolgozik, közben ugye apu mással foglalkozik, mással is, nem csak a munkájával. Szándékosan férjes asszonyokat cserkész be, gondolván, hogy azok nem fognak ráragadni, nem fognak többet és többet akarni tőle a szexnél. Ha melegszik a lába alatt a talaj, ha úgy érzi, hogy veszélybe kerül, kiderül a viszony, akkor azonnal pattintja az aktuális nőt és keres egy másikat. Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen ember megérdemli-e azt, hogy élje így világát, büntetlenül beletaposhat-e mások életébe, a hitvesi esküje ellenére becsapva családját? Amennyiben én azt mondom neki, hogy elmondok mindent a feleségének, akkor engem elővesznek zaklatásért. Azt egyszerűen fel nem tudom fogni, hogy nem tehetek semmit, nem tudom elfogadni, hogy a jog nem ad eszközt a kezembe, hogy egy ilyen emberről ne derüljön ki, hogy mit művel? Tehát én nem kereshetem, nem írhatok neki, nem mondhatom el a feleségének, mert akkor börtönbe megyek zaklatásért (ezt feltételezem) De egyszerűen nem tudom elhinni, hogy nincs semmi amivel megállítható egy ilyen ember, hogy nem büntethető. Várom építő jellegű negatív és pozitív véleményeteket! Köszi előre is

Öreg Tölgy # 2016.11.12. 08:26

Azért ezt nem naponként külön nézik, hanem összességében. Nyilván bővebbet csak a pontos adatok ismeretében lehet mondani.

remenyvesztett81 # 2016.11.11. 20:09

Köszönöm!

Igen, úgy gondolom meg tudom védeni magam, mindent megteszek.
Emlékszem amikor három hívásra halálra zaklatást mondott, azért remélem ezt a bíróság is kiröhögi....

Öreg Tölgy # 2016.11.11. 20:01

Priusz csak szabadságvesztés miatt keletkezik, a pénzbüntetésre meg lehet részletet kérni. De lehet pl. próbára bocsátás is. De ez az eljárás vége, most még a védekezésre kell koncentrálni.

remenyvesztett81 # 2016.11.11. 18:01

Állítólag most ő maga jelentett fel.
Priuszom lehet emiatt?
Milyen ítéletre lehet számítani?
Ha pénzbírságra, az tök jó, alig van pénzem a válás után...

Öreg Tölgy # 2016.11.11. 17:39

Hát ha a sógornőd jelentett fel, akkor nem. Egyébként attól tartok, hogy igen, inkább a bíróság előtt lehet eredményes a védekezésed. Persze a nyomozás során is elő kell adni mindent, csak ott nem fognak foglalkozni vele.

Börtöntől azért a legrosszabb végkifejlet esetén sem kell tartanod, még felfüggesztve sem nagyon.

remenyvesztett81 # 2016.11.11. 17:13

Most már mindenképp fogok ügyvédet fogadni.
Amúgy mi szokott lenni a gyakorlat ehhez hasonló ügyekben?
Eljuthat vádemelésig az ügy?

remenyvesztett81 # 2016.11.11. 16:54

Hát ha igaz a hír, akkor tegnap fel lettem jelentve zaklatásért.
Az előzmények lejjebb olvashatók.
Mire számíthatok?
Szerintem be tudom bizonyítani, hogy úgymond alapos indokkal "zaklattam".

Öreg Tölgy # 2016.11.01. 19:45

Akkor én rövid leszek: büntetőjogi szempontból nincs mitől tartani. Érdemben a körülmények alapján nem tudhattad, hogy ezt zaklatásnak éli meg, sőt nem is élte meg akként, csak utólag akarja annak beállítani. Ide vág a BH 2014.169. számú jogeset. A másik, hogy az utolsó részcselekményhez képest 30 nap eltelte után a magánindítvány már nem terjeszthető elő, és ez a büntetőeljárás megindítását is kizárja.

Az más kérdés, hogy a főnök munkajogilag hogyan értékeli az eseményeket. A másik pedig, hogy legjobb lenne ezt a hölgyet nagyon gyorsan elfelejteni. Barátként is, minden formában.

hcs23 # 2016.11.01. 17:40

Tisztelt Fórumozók!

Két és fél évig dolgoztam együtt egy kolléganőmmel, aki viszonyt kezdett velem (2014. januárjában). Akkor még párja volt, de őszintén hittem, h elhagyja, hiszen ezzel hitegetett. Két hónap múlva sírva jelentette be nekem, h választott, és a barátját választja. Ennek ellenére a se veled, se nélküled állapot továbbra is tartott, próbáltuk megtartani a jó viszonyt, de igazából nem tudtuk, hogyan viszonyuljunk a másikhoz. A "szakítást" követően többször lefeküdtünk, próbáltam elfelejteni, kevés sikerrel, mert amint ezt látta, rögtön közeledett. Teltek a hónapok, nem szakított. A munkahelyen együtt jártunk ebédelni, mindenki látta, h vibrál a levegő, de a hivatalos verzió mindenki előtt az volt, h mi csak barátok vagyunk. Szégyellte mások előtt, szégyellte a volt barátja előtt. Mindeközben kijártunk csókolózni, úgy, h senki se lásson (még 2015. tavaszán is). 2014. nyarán újra együtt voltunk, két alkalommal. Ezt követően teljesen elfordult tőlem, ingerlékeny lett, összevesztünk, haragudott rám sokáig. Véleményem szerint a bűntudatával nem tudott megbarátkozni.
A dologhoz hozzátartozik, h én is kezdtem elveszíteni a kontrollt, és a türelmemet is. Mindazonáltal tovább reménykedtem, hiszen láttam rajta, h szeret. A két és fél év alatt szinte minden nap együtt mentünk ebédelni, de egyre többet veszekedtünk mindenféle hülyeségeken. Ő is a saját sérelmeit feszegette állandóan, én is. Nekem nyilvánvalóan az volt, h visszautasít, miközben húzza előttem a mézesmadzagot. Az övé pedig az, h olykor kicsit nyersen, durván fogalmaztam. Egy idő után megelégeltem, és kértem, h figyeljünk oda, h mit mondunk, kérjünk bocsánatot, emberek vagyunk, oldjuk meg. Kibékültünk, újra összevesztünk. Ez ismétlődött. Ördögi kör volt.
A kapcsolatot csak fb-on, telefonon és a munkahelyen szóban és írásban (munkahelyi email) tudtuk tartani, mert a munkahelyen kívül nagyon nehezen volt hajlandó találkozni velem, mondván meglátnak minket. Meglátják, h mellette megyek a járdán - amiben én túl sok rosszat nem láttam... Ezt rengetegszer szóvá is tettem. A veszekedések többször emailen zajlottak: ő megsértődött vmin, én magyarázkodtam, amire nem válaszolt. Én erre újra írtam, és újra, egyre idegesebben. Idén nyáron felmondott, és kiment Angliába. Tartottuk a kapcsolatot fb-on, írt néhány sms-t is és néhányszor fel is hívott. Aztán megint összevesztünk 2x aug. végén és szept. elején, megint apróságokon. Először az volt a baj, h én miért vagyok hajlandó az ő kérésére változtatni az öltözködési szokásaimon (szóvá tett vmit ezzel kapcsolatban, én meg mondtam, h ha neki ez nem tetszik változtathatok rajta). A baj az volt, h miért érte? Miért nem másokért, magamért változtatok? A másik alkalommal azon, h írta, h mennyire sajnálja a barátját, h idén 50 éves, és ő nem lehet vele ezen a szép kerek évfordulón. Én pedig azt mondtam erre, h ha igazán szeretné, itt lenne vele, a másik pedig az, h szépen kérem ne emlegesse nekem a barátját és ne előttem sajnálgassa, nem én vagyok a megfelelő személy. Erre megkaptam, h mert én őt nem tudom elfelejteni, pedig rögtön a legelején megmondta, h nem engem választ, és soha nem lesz velem, egyébként sem szeretne, mert én csak csesztetem folyton. Végül azt mondta nem akar beszélni velem. Kértem, h legalább a barátságot tartsuk, még ha ritkábban is. Két hétig békén hagytam. Azután rászóltam fb-on (felhívni én sose hívhattam, mert meghallják...), h lenyugodott-e és hajlandó-e beszélni, érdekel, h hogy van. Nem válaszolt. Erre megkérdeztem, h válaszra sem vagyok méltó? Kimérten és elutasítóan válaszolt. Mérges lettem, és azt mondtam, h el fogom mondani a barátjának, h megcsalta velem. Ezt néhányszor mondtam neki azelőtt is, de mindig csak felzaklatott állapotomban, csalódottságomban. Sohasem tettem meg. Tudom, akkor is hiba volt. Erre ő azzal jött, h jól gondoljam meg, mert ha így teszek, az összes levelem a főnökömnél köt ki, mint munkahelyi zaklatás. Kiderült, h egy 2016 januári veszekedős levelet átküldött magának "megőrzésre", "hátha jó lesz még" alapon. Valóban nagyon csúnya szavakat használtam benne, de nem őt illettem velük, hanem a mondandómat "cifráztam". Mivel olyan helyen (és szakmában) dolgozom, ahol kötelező az erkölcsi bizonyítvány, a munkahelyem (és a szakmám) is veszélyben forog.
Kérdésem, h a fentiek mennyiben merítik ki a zaklatás fogalmát, és valóban helytálló lenne-e a feljelentése? Sokat olvastam utána, és azt olvastam, h ez csak magánindítványra vizsgálható, és a zaklató személyének kilétéről való tudomásszerzést követően 30 nap áll a rendelkezésére, h ezt benyújtsa. Mivel hónapok óta felmondott, kérdeztem tőle, h mit fog mondani, miért nem jelezte eddig, a válasza az volt, h "nem akart cirkuszt". Azonkívül az is kérdéses számomra, h amennyiben a zaklatóval nem tudatja, h ezt ő zaklatásként éli meg, az mennyire számít zaklatásnak (engem sokkhatásként ért a kijelentése). Utolsó hónapot megnéztem, 4 db munkahelyi emailt küldtem neki, abból 2 munkával kapcsolatos volt, egy pedig válasz egy kérdésére. A telefonomban több normális, kedves hangnemű sms is van tőle, felmondása utánra datálható is. Ezen kívül nyilvánvalóan egyik munkatársam sem tanúskodna úgy, h ő zaklatásnak ítélte a mi kapcsolatunkat. Mindezek mellett arra is kíváncsi lennék, h ő mennyire meríti ki a becsületsértés fogalmát abban az esetben, ha ez nem minősül zaklatásnak, tekintve, h a munkahelyem és a szakmám elvesztésével, valamint akár börtönnel is büntethető vádat fogalmaz meg velem szemben. Elnézést kérek, h kicsit bő lére eresztettem. Köszönöm szépen a segítséget.

Üdv: Csaba

ObudaFan # 2016.10.17. 05:23

Zaklatás miatt feljelentést lehet tenni. Hogy mikor, ezt a sértettnek kell eldönteni.

Aron98 # 2016.10.16. 21:37

Hello! Jonapot!

Kene egy kis segitseg vagy tanacsadas a jelenlegi helyzetemre. Nemregiben kiderult egy hozzam kozelallorol(lany) hogy zaklatjak. Tudomasom szerint egyszer egy nap megkereste ot egy ferfi facebookon keresztul hogy le kene szoknia a dohanyzasrol, ebben az a furcsa hogy ezelott soha senki nem ismerte ezt az alakot a barati korunkbol es a facebook szerint budapesten el es mi sopronban es a facebook profilja a sajatjanak tunik nem egy hamis 'hacker profilnka'. Majd elkezdett olyan informaciokra hivatkozni amiket sehonnan se tudhatott volna meg ha baratunk lett volna sem, ekkor bevallotta hogy valamilyen eszkoz segitsegevel latja az adott szemely facebookos beszelgeteseit es a hanghivasokat is hallgathatja. Majd azzal jott hogy elterjeszti a hiret a csaladban annak hogy dohanyzas fuggo minden penzet dohanyzasra kolti es egyeb drogokra ha nem szokik le ezekrol. Majd mikor megkerdezte miert teszi ezt azt mondta mert megteheti es "ne rontsa el magad egy ilyen szep lany ilyenekkel" ezenfelul meg megemlitette hogy nem csak vele csinalja hanem rengeteg mas lannyal.

Ehez a fura helyzethez kene nekem segitseg, mi az eljaras ebben az esetben mikor kell bevonni esetleg rendorseget hogyan lehetne tavoltartani ezt az embert tolunk?
Elore is koszonom

Dr.Attika # 2016.10.08. 16:25

Fontos dolog az önérzet. Ha a leány rendőrnek készül, akkor célszerű, ha ezt a problémát saját maga oldja meg. Gondolom, rendőri intézkedéskor sem az édesanyját fogja telefonon hívni, hogy mit tegyen.

laurag # 2016.10.08. 13:00

A kislányom decemberben lessz 18 éves kitűnő tanuló és rendőrnek készűl! Vegyen már vissza magából!!!

laurag # 2016.10.08. 12:57

Akkor felvilágosítom!

Ezeket a termékeket ki lehet próbálni azért van a tester!
úgyhogy nem arról kell kioktatni hogyan világosítsam fel a lányom hanem inkább nem kell hozzászólni ha valamihez nem ért! Nem kellett volna ide írnom ! Véletlen azt hittem normális választ kaphatok!Többé nem is teszem!

Dr.Attika # 2016.10.08. 12:56

Még egy javaslat. Kiskorú lánya ne szájfényt próbálgasson, hanem a könyvtárban válogasson a szépirodalmi művek között, hogy pl. Ady vagy Kosztolányi műveit olvassa szívesebben.

Dr.Attika # 2016.10.08. 12:52

Tisztelt laurag!
Mielőtt tele irkálja ez vagy más fórumot a kislánya szájfényes ügyében, tanítsa meg a magyarországi vásárlási szokásokra. Szájfényt nem próbálunk ki, mint ahogy gumi óvszert sem vásárlás előtt. Nem próbálunk ki csípősnek jelzett paprika krémet, hogy csípős vagy sem. Nem próbáljuk ki sem a zsömlét reggel a pékségben, hogy ízletes vagy sem, miután megettünk hármat, közölvén, hogy nem ízlik.
Ilyen egyszerű a dolog megítélése.

laurag # 2016.10.08. 12:36

Tisztelt cím!

2016 augusztus 13-án a kiskorú lányom a barátnőjével és a fiammal betért a csornai rossmann üzletbe.Nézelődtek,és a kislányom kipróbált egy szájfényt.A biztonsági őr (nő) szólt neki ,hogy a kezén próbálja. A lányom megköszönte a figyelmeztetést aztán az őr ott is hagyta. A termék nem nyerte el a lányom tettszését,így azt visszatette és másikat választott. A biztonsági őr a pénztárnál várta és rászólt hogy nem ezt a terméket választotta,mennyen vissza azért amit kipróbált! A kislányom mondta neki hogy azt nem szeretné megvásárolni mert az nem tettszik.Erre a biztonsági őr ráparancsolt ,hogy azonnal menjen vissza,őt ne nézze hülyének mert kihívja a rendőröket mert hogy a lányom megrongálta a terméket. A kislányom elindult a szóban forgó termékért de úgy megijedt hogy nem találta és ezt közölte is.Az őr erre úgy reagált hogy elkezdte mondani a kislányomnak hogy nem lehet ennyire sötét,ilyen szőke,mit képzel ne nézze a lányom őt hülyének!!! A terméket odavitette a kasszához és rákényszerítette hogy a lányom kifizesse azt .A jelen lévő vásárlók és a pénztáros hölgy is tanúja volt a jelenetnek hogy a kislányomat megalázza,megfélemlíti,vásárlásra kényszeríti a biztonsági őr!!!Miután a gyermekeim hazajöttek,elmondák mi történt.Én ezt követően beutaztam Csornára és mivel a biztonsái őr már 17:45-kor nem volt ott,így az üzletvezetőt kerestem meg.Elmondtam neki,hogy mi történt és a történteket a pénztáros hölgy is igazolta,aki egyébként nagyon elvolt képedve a biztonsági őr viselkedésén,amit saját maga tapasztalt és nem győzött elnézést kérni.Az üzletvezető visszavásárolta a terméket és mivel én ragasztkodtam a panasztételhez,mondta,hogy egy papírra írjam le a panaszom és ő oda adja a biztonsági cég vezetőségének.a panaszt azonnal megtettem írásban,amit az üzletvezető hölgyel elolvastattam.Szeptember 7.-én felhívtam a biztonsági céget,mert még mindíg nem reagáltak a panaszomram.Kértem a telefon túloldalán lévő vezetőt,hogy hallgassa meg a lányomat is.Ő azt mondta,hogy eljön hozzánk.Persze nagyon sajnálta a dolgot,de ennek ellenére azóta semmilyen hivatalos iratot nem kaptam,semmi nem történt.Szeretnék feljelentést tenni,becsületsértés,kényszerítés és kiskorú megfélemlítése miatt!Érdekelne az Önök véleménye.Mire számíthatok?
Köszönöm szépen!

Dr.Attika # 2016.10.02. 08:01

Súgás!
Lehet rendelni nem korrekt ügyvédeket is? Ha igen, akkor azok fele munkadíjat kérnek?

Dr.Attika # 2016.10.02. 07:59

Megteszi ezt a hatóság is, de ingyenesen.

Súgás # 2016.10.02. 07:12

Korrekt ügyvédeket biztosítunk a budapesti lakosságnak!

Nagy.Bettina. # 2016.10.01. 11:01

Elnézést az előző elírásokért.
Hol találok olyan leírást, ahol meg van határozva, hogy hol húzódnak a zaklatás határai?

Tisztelem a gyermekem apját, de ez visszafele nem igaz és nekem ezt nap mint nap el kell szenvednem, mert nem zárkózhatok el a válaszadástól.
Mindenféle mondvacsinált okokból keres meg a gyerekkel kapcsolatban, miközben én minden fontos dologról tájékoztatom. Aztán a levelei 80%-a arról szólnak, hogy én milyen vagyok, az új párom milyen és viselkedjünk, mert baj lesz.
Ez nem számít zaklatásnak?
Minden egyes nap olvasnom kell a gyűlölködő leveleit és ha nem válaszolok akkor egész nap hívogat engem és a rokonaimat.

Én biztosítom számára a zavartalan kapcsolattartást, ez visszafele nem jogos elvárás?
Meddig kell tűrni?

Nagy.Bettina. # 2016.10.01. 10:54

Remenytvesztett81 utolso kommentjet olvasva elbizonyztalanodtam. Szerintem sokan visszaelnek ezzel a kapcsolattartaso kommunikacioval, nem gondolom, hogy elfogadhato a napi szintu kapcsolatfelvetel, foleg, hogy a gyermekkel is beszelhet minden nap telefonon.
Hol huzodik ez a hatar? Mert a volt parom minden megketesest a gyerekre fog, hogy miatta van , de mellekesen elhord kozben mindennel, aminek semmi koze a kapcsolattartashoz, amit amugy maximalisan betartok.

En igenis zaklatasnak elem meg, hogy minden egyes nap keres valamivel amire azonnali valaszt var...

remenyvesztett81 # 2016.09.28. 17:48

Olvasgattam ezt a távoltartásit, hát közel sem valósítottam meg a feltételeit. És találtam egy ilyet is:

http://ugyeszseg.hu/…udok7747.pdf

13
III/C. Az (1) bekezdés szerinti zaklatásnál a terhelt és a sértett közötti kapcsolatfelvétel vizsgálata
III/C/1.
Számos esetben – elsősorban a házasság felbontása vagy élettársi kapcsolat megszűnése után

  • az egyik fél a jog által is elismert indokkal próbál meg rendszeresen kapcsolatot létesíteni a

másikkal. Ilyen indok lehet pl. a közös gyermek láthatása, a közös vagyonnal való
rendelkezés, vagyoni igény érvényesítése a másikkal szemben. Ezekben az esetekben a sértett
nem zárkózhat el jogosulatlanul a kapcsolat tartása elől, a terhelttől sem várható el, hogy minden kapcsolatot megszakítson a másik féllel.

Öreg Tölgy # 2016.09.28. 17:10

Valóban csak a sértett jelenthet fel joghatályosan.