rágalmazás, zaklatás, zsarolás


ObudaFan # 2010.04.27. 17:20

Érdemes, de tanúkat is érdemes vinni. Elsőre leginkább egy próbára bocsátás lesz.

Perla1989 # 2010.04.28. 05:21

Tisztelt Fórumozók!
Ha tud valaki kérem segítsen mert nem tudom mit tehetnék. Van egy fiatal, 16 éves lány, akit buszon ismertem meg, normális volt velem sokáig, egyszer csak elkezdett hazugságokat kitalálni, persze mindezeket beadta a szintén 16 éves barátnőinek és teljesen rám szálltak, azóta kváznak a buszon, és már telefonon is elkezdtek zaklatni.(Mindezt úgy, hogy 1 szót nem szólok hozzájuk, és átnézek rajtuk.) Egy gyereknek, hogy próbáljam elmagyarázni, hogy ezt nem kellene, meg hogy hagyjon békén, mert akkor már csak azért is csinálja???
Mit tehetnék??? Elmentem a városunkban a családsegítőbe, hátha tudnak tenni valamit, emellett azt javasolták hogy jelentsem fel a rendőrségen. De tud valamit tenni a rendőrség, azonkívül, hogy csak papír hegyek keletkeznek???????

Köszönettel:Perla

ObudaFan # 2010.04.28. 10:44

Ha kitartó vagy, és nem hagyod, hogy a rendőr lerázzon, akkor igen.

maarcsy # 2010.04.29. 06:59

Tisztelt fórumozók!

Az lenne a kérdés hogy mit tudok tenni abban az esetben ha van egy olyan ismerős aki folyamatosan feljelentget. Én egy Autószervizt képviselek ( a férjemét) van egy karosszéria lakatos itt a környékünkön és több feljelentést is tett irányunkba, az ok az annyi hogy a párom megunta azt hogy hülyének nézik és ugráltatják, ugyanis a férjem segített neki egy két munkában amihez ők nem értettek. De ez odáig fajult hogy napi szinten ugráltatta a férjem . Mi ezt meguntuk mert nem emberhez méltóan viselkedett és megszakítottuk vele a kapcsolatot. Ezek után szabadult el a pokol, mindenütt feljelentett és járnak hozzánk ellenőrizni. A vádak melyet jegyzőkönyvbe mondott : a páromnak nincs képzettsége, nincs megfelelő felszereltsége, életveszélyes munka folyik itt, stb...ezek mind hamis vádnak bizonyultak , mert az összes ellenőrzésnél rendben találtak mindent. A legutolsó tette az az volt hogy felkereste a környékbeli autószervizeket és aláírás gyűjtést kezdeményezett ellenünk , amibe a többiek nem mentek bele. De azt akarta hogy ne legyen munkánk és hogy zárjanak be minket.
Mit tudok tenni egy ilyen ember ellen jogilag?


Marcsy

rendes # 2010.05.03. 07:04

Üdvözletem!!
Csak most találtam erre az oldalra volna egy nagy gondom.
Holnap lesz reggel a tárgyalásom és rágalmazás vétsége miatt magánvád keretén belül én vagyok a vádlott.
A történet nagyjából apósom második felesége kitalálta hogy csináltam róla egy blogot és egyéb mást ami rá nézve negatív.Egyrészt nem csináltam ilyet mert az én nevemmel nem adnék ki ilyesmit másrészt a családi életéről olyan belső információk vannak a blogban fellelhetők amiket én nem is tudhattam.
Kértem a bíróságot hogy IP címre vezessék vissza hogy honnan ki regisztrált és viszont váddal éltem.
Mit tehetek hogyan szüntethetem meg esetleg az ellenem folyó ügyet.válaszokat tippeket előre is megköszönöm
rendes

ObudaFan # 2010.05.03. 14:48

Kérheted, de nem neked kell bizonyítani, hanem a magánvádlónak.

balazs69 # 2010.05.07. 19:17

A volt feleségem zaklat engem és családomat. Kezd elég lenni már belőle, mert ez lassan 10 éve tart.Pl. most árverezni akarták a hitelre vett autónkat,mert végrehajtást indított,közben nincs tartozás,sőt túlfizetés van,amit a végrehajtónak is bevallott,hogy tudta,de nem vonta vissza a követelését.
(rosszindulat?)
Tehetünk valamit,hogy leálljon? Az egész családom romokban hever lelkileg miatta.Én ezen a héten alig tudtam dolgozni miatta,lelkileg padlóra kerültem miatta. Azért nem egyszerű történet,hogy árverést tűznek ki a család autójára,ami nélkülözhetetlen.
Ez egy folyamatos,évek óta tartó zaklatás része.Állandó zsaroló,(az ügyvédjén keresztül)a tartásdíjon felül követelőző levelek tömege van a polcon félretéve.
Tud valaki ajánlani valamit?

(a végrehajtói díjat most nekem kellene kifizetni,ha nem akarom hogy árverezzék az autót a végrehajtói díj erejéig - holott a vh követelése megszűnt,mivel nyilatkozott hogy nem kéri a végrehajtást)Nem akar békén hagyni minket, úgy tűnik hogy élvezi hogy gondot okozhat nekünk és semmi baja nem lehet belőle.

ObudaFan # 2010.05.08. 09:53

Attól, hogy nyilatkozott, hogy mégsem kéri a végrehajtást, még neked kell fizetni a vh. díjat.

balazs69 # 2010.05.08. 10:08

Kedves ObudaFan!

Miért?

Lehet, hogy nem értetted meg pontosan miről van szó.
Olyan végrehajtásról szól a történet,amikor a vh kérőnek valójában nincs jogos követelése és ezt ő is tudja, le is nyilatkozta a végrehajtónak.
Miért gondolod akkor, hogy nekem kellene fizetnem? Nem tartom jogszerűnek, de kíváncsian várom a magyarázatodat az álláspontod indoklására.

Ha bead bárki egy végrehajtást úgy, hogy valójában tudja hogy nincs követelése, akkor a magyar jog szerint nincs semmi következménye, sőt még a végrehajtói díjat se neki, hanem annak kell fizetni,aki ellen benyújtotta?
Ez remélem nem így van.

ObudaFan # 2010.05.08. 10:17

Mire alapozod, hogy nem volt jogos követelése?

balazs69 # 2010.05.08. 10:45

Kedves ObudaFan!

Tudom, hogy ez egy ingyenes jogi segítség és egyáltalán örüljünk annak, hogy vannak segítőkész jogászok, akik szabadidejükből szánnak ránk időt, hogy válaszolgassanak a kérdésekre. De.
Egy rövid mondat indoklás nélkül az rajtam nem segít.
Ha szépen megkérnélek, akkor leírnád, hogy miért írtad azt, hogy:
"Attól, hogy nyilatkozott, hogy mégsem kéri a végrehajtást, még neked kell fizetni a vh. díjat."

Az én gondolkodásom szerint, ha túlfizetésről van szó és ezt a végrehajtást kérő is jól tudja, de végrehajtást kér, akkor az jogtalan.
Érdekelne, hogy milyen jogszabály rendelkezik arról, hogy ilyen esetben kit terhel a végrehajtói díj.(A Vht-ban nem találtam csak azt, hogy minden költség és keletkezett kár a vh kérőt terheli ilyen esetben - ez szöges ellentétben van azzal, amit írtál (szerintem).

Előre is köszönöm, ha válaszolsz.Tudom, hogy a Jogi Fórum egyik szakmai frontembere vagy, ezért bízok a helyes válaszodban.

balazs69 # 2010.05.08. 10:47

Az alapkérdés pedig a zaklatás megalapozottsága avagy megalapozottsága volt, mivel a nemrég megváltozott törvény szerint már zaklatásnak számít.

balazs69 # 2010.05.08. 11:09

megalapozottsága avagy megalapozatlansága (akart lenni)

ObudaFan # 2010.05.08. 12:46

balazs69

Ha a jogerős határozat után, de még a vh. lap benyújtása előtt kifizetted a teljes tartozást, és ő végrehajtást indít, akkor ellene indíthatsz végrehajtás megszüntetése iránti pert, ahol ezt bizonyíthatod, és máris nem neked kell a költségeket fizetned.

Zsibet

Ez a zaklatás büntetőjogi fogalmát nem meríti még ki. Viszont ha bármelyik büntetőfeljelentésben valótlan tényt állít, ami bűncselekmény megállapítására lenne alkalmas, az a hamis vádat kimeríti.

balazs69 # 2010.05.08. 13:34

ObudaFan!

Próbálom értelmezni,de...

jogerős határozat után: született januárban, jogerős 2008 januártól (?)

vh lap benyújtása előtt kifizetted:
nem kellett kifizetni,mert megszűnt az a tény, hogy egyáltalán tartozásom van (sőt, ha úgy nézem,nekem tartozik 2008 januártól,csak nem kérem vissza,hanem beszámítjuk)

a vh indítás a másodfok előtt 2 nappal történt

ellene vh megszüntetése iránti pert: nem tartom logikusnak(bocsánat),mert az hosszú idő, az autó árverése pedig ki van tűzve 2 hét múlva a végrehajtói díjra - te sem kockáztatnál gondolom...,inkább kifizetnéd, és utána követelnéd vissza, ha ez lehet.
A labda fel van dobva: ha nem fizetem ki, akkor a bíróság majd végzést hozna hogy a vh kérő fizesse ki,de addig elviszik az autót. Ha kifizetem,akkor meg lezárják az ügyet és futhatok a kifizetett pénz után,amit nem nekem kellett volna fizetnem.Ez nem egyszerű.

A végrehajtónál ott van minden bizonyíték,hiszen a vh kérő nyilatkozott, hogy ő is úgy tudja hogy a másodfokú ítélet után nekem keletkezett túlfizetésem, csak állítólag a jogi képviselője nem kérte a vh megszüntetését, hanem folytatta az ügyfele tudomása nélkül és módosított az összegen (minden hónapban,ahogy éppen sikerült kiszámolnia az ő számításaival,ami sosem egyezett a valósággal)

Nos. Tehát igen bonyolult a történet, és ha jogos lenne a végrehajtás, hidd el hogy nem gondolkodnék rajta,hanem valahogy rendezném. De a vh kérő most arra hivatkozik, hogy ő azért nem rendezi,mert neki momentán nincs pénze, így rendezzem én.
(pedig tudja,hogy nem jogos)

ObudaFan # 2010.05.09. 12:24

balazs69

Szerintem itt az ideje, hogy értelmesen az egész történetet leírd. Anélkül hasznosítható választ senkitől ne várj, tőlem meg mostmár semmilyet. Azt azért jó, ha tudod, hogy közokiratba foglalt kötelezettséggel szemben szintén csak közokiratba foglalt kötelezettséget lehet beszámítani, tehát megint oda jutottunk, hogy amennyiben a most újonnan közölt adatok már véglegesek, akkor jogosan bukod a vh. költséget.

Zsibet

Te is legyél szíves a történetet a maga egészében előadni, ha választ vársz. Az ügyészségen pontosan milyen eljárást indított és miért? Lopást ingatlanra elkövetni nem lehet, és az emberölés egyes minősített esetei és a háborús bűncselekmények kivételével 1974. óta azért minden elévült már.

balazs69 # 2010.05.09. 14:24

ObudaFan!

Köszönöm. Csak most láttam hogy már válaszoltál.

"közokiratba foglalt kötelezettséggel szemben szintén csak közokiratba foglalt kötelezettséget lehet beszámítani, tehát megint oda jutottunk, hogy amennyiben a most újonnan közölt adatok már véglegesek"

Nekem ez a bajom a joggal.Nem konyhanyelven van.
Egyszerű a történet, hatályon kívül helyeztek egy korábbi ítéletet, amiben volt X Ft kötelezettség. Az új ítélet kimondja, hogy 2008. jan. 1.-től az új kötelezettség X-10 Ft. Tehát 2008. januártól az új ítélet kihirdetéséig keletkezett 24 hónap x 10 Ft túlfizetés, ami be lesz számítva 1 éven keresztül egyenlő arányban. Ez a mai állapot.

Annyi a dolog érdekessége (ami miatt a gond adódott), hogy a 2010 januári ítéletet megelőzően a fele összeg lett fizetve pár hónapon keresztül, ami miatt a másik fél végrehajtást kért. A másodfokú bíróságon direkt rákérdeztek, hogy miként áll az egyenleg és mivel senki nem tudta hogy folyamatban van végrehajtás, ezért nem foglalkoztak vele,mert túlfizetésről van szó.
Igen ám, de egyszercsak jött egy levél, hogy árverés lett kitűzve a gépkocsinkra.A vh kérő is úgy tudta, hogy túlfizetés van.Amikor megtudta,hogy a jogi képviselője folytatta a végrehajtást,mert ő kiszámolt valamit, de rosszul, akkor leállította a vh kérő a végrehajtást (nem kérte). A végrehajtó viszont rajtam kívánja behajtani az ő pénzét.
Ennél jobban nem kívánom ragozni.

/Az eddigi válaszokat is mégegyszer nagyon megköszönöm, különös tekintettel arra,hogy vasárnap van./

ObudaFan # 2010.05.10. 16:18

balazs69

Szerintem indítsd el a végrehajtás megszüntetése iránti pert.

Zsibet

Hatósági eljárás kezdeményezése általában nem valósít meg rágalmazást.

Nikla # 2010.05.19. 10:18

Kedves Fórumozók!

Kérdésem az alábbi lenne:
Egy kollégámat az Interneten egy általa ismert személy "elég szépen" lejáratja mai napig.
Mit is jelent ez: szegénynek, rokkantnak, púposnak, kövérnek, pöszének, bicegőnek, melegnek, kancsalnak, dadogónak, hülyének, disznónak, ajtónállónak, csalónak, okirat-hamisítónak, maffiózónak stb. (még lehetne folytatni a sort) titulálja. Sőt erre még fórumot is indított, és szavazni is lehet az előbbi jelzőkre.
Kérdésem pontosan milyen eljárást lehet indítani az adott gyalázkodó "ember" ellen? Sajnos kedves ismerősöm emiatt sokat kell, hogy magyarázkodjon, mert ezekben a gyalázkodó megfogalmazásokban az Ő neve pontosan szerepel, ami egy "kicsit" kellemetlen. Hogy lehetne ennek véget vetni?
Becsületsértés; rágalmazás; hamis vád???
Kérhető-e kártérítés?
Várom megtisztelő válaszukat!7
Nikla

ObudaFan # 2010.05.19. 11:47

Becsületsértés miatt büntetőfeljelentést is lehet tenni, és személyiségi jogi pert is lehet indítani.

Nikla # 2010.05.25. 03:33

Köszönöm a választ Obudafan! Kérdésem: a személyiségi jogi perben több követelés is lehet egyszerre? Pl. Ptk. 84. § (1) a), (1) b), (1) e). Tudom nehéz kérdés, de kb. milyen összegű kártérítés kérhető?
Ptk. 84. § (1) Akit személyhez fűződő jogában megsértenek, az eset körülményeihez képest a következő polgári jogi igényeket támaszthatja:

  1. követelheti a jogsértés megtörténtének bírósági megállapítását;
  2. követelheti a jogsértés abbahagyását és a jogsértő eltiltását a további jogsértéstől;
  3. követelheti, hogy a jogsértő nyilatkozattal vagy más megfelelő módon adjon elégtételt, és hogy szükség esetén a jogsértő részéről vagy költségén az elégtételnek megfelelő nyilvánosságot biztosítsanak;
  4. követelheti a sérelmes helyzet megszüntetését, a jogsértést megelőző állapot helyreállítását a jogsértő részéről vagy költségén, továbbá a jogsértéssel előállott dolog megsemmisítését, illetőleg jogsértő mivoltától megfosztását;
  5. kártérítést követelhet a polgári jogi felelősség szabályai szerint.

(2) Ha a kártérítés címén megítélhető összeg nem áll arányban a felróható magatartás súlyosságával, a bíróság a jogsértőre közérdekű célra fordítható bírságot is kiszabhat.
(3) E szabályok irányadók akkor is, ha a jogsértés tilos reklám közzétételével történt.172
Előre is köszönöm, Nikla

Babyke20 # 2010.05.25. 08:05

Lenne egy problémám! Eladtam az autóm és ma reggel felhívott a vevő, hogy hengerfejes a kocsi és szinte követelt 40.000Ft-ot vagy adjam vissza neki a pénzt ő meg vissza hozza az autót, mert én átvertem őt! Na most nekem honnan kellett volna tudnom hogy az autó hengerfejes! Azóta is feljelentéssel fenyegetőzik vagy a pénzt követeli. Hogy lehet véget vetni ennek?
Várom megtisztelő válaszukat! Előre is köszönöm

ObudaFan # 2010.05.25. 20:00

Nikla

Több is lehet. 1-2 százezres nagyságrend.

nedith2 # 2010.05.28. 13:56

Tisztelt Fórumozók!

Segítségre lenne szükségem! A problémám röviden:
van 1 "kedves" szomszédunk aki folyamatosan zaklat minket vélt sérelmeivel, valamint már többször feljelentéssel is fenyegetőzött, ha nem fejezzük be azt vagy azt. Nem vagyunk extrém vagy problémás emberek, a társasházban a többi 9 lakásban lakóval probléma mentes, sőt kimondottan jó a kapcsolatunk. Az említett szomszéd senkivel nem ápol jó viszonyt és már a közösséget is próbálta megzsarolni. Több esetről van tudomásunk amikor (civil életben)zsarolással vagy fenyegetőzéssel érte el a célját. Mivel mi vagyunk közvetlen falszomszédai rajtunk próbál folyamatosan fogást keresni.
Ja, és ez az ember szakszervezeti bizalmi rendvédelmi szervnél!!!!
Jelenleg a társasház közös udvarára ültett növényében való károkozás van porondon. (2 db növényt valaki jól megnyírbált és vélelmezi mi tehettük, mert odaköltözésünk előtt amíg üresen állt a lakás, önhatalmúlag a mi előttünk lévő függőfolyosóra futtatta amit mi megvétóztunk. A társasházi lakóközösség is mellénkállt és közgyűlésen határozatba foglaltuk, hogy a növény nem futtatható az épületre.) Mivel korábban mi voltunk a növény ellen, így számára egyértelműen mi okoztuk a károkat a növényben. Közgyűlési jegyzőkönyv is van róla, ahol elismeri, hogy ő semmilyen a lakóközösség által hozott határozatot nem fog betartani.
Kérdéseim:

  1. Felelősségre vonható-e valaki a közös udvaron elhelyezett növényben tett kárér?
  2. Miként léphetünk fel ellene jogszerűen, hogy végre békén hagyjon minket? Vagy tűrnünk kell?

Segítségüket előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.05.29. 11:16

A rágalmazás megvalósult, így a rágalmazás miatti feljelentés mindenképpen célszerű volt, de ha így folytatja az illető, a zaklatás is alapos lesz.