rágalmazás, zaklatás, zsarolás


ObudaFan # 2009.05.03. 14:43

Csak ilyen irányúra. Ha csak ennyi a károd, akkor valószínűleg sok értelme nincs semmilyen eljárásnak, de a helyedben a közös tulajdon megszüntetését tényleg elkezdeném.

L.Rita38 # 2009.05.03. 14:54

Igen, jelenleg csak ennyi a károm.mármint a kézzelfogható.közös tulajdon megszüntetése csak egy módon lehetséges, ha társasházzá alakul a ház. nincs rá több százezer forintom. évek óta áruljuk, eladni nem lehet a mai helyzetben. természetben megosztani nem lehet,mivel a telek nagysága nem éri el a szükségeset. két lakás, egy udvar. előreláthatóan ide költözteti be új barátnőjét az ex. próbáltam megvásárolni a részét, nem adja. ő az enyémet megvásárolni nem akarja. az igazság az, hogy ez az egész arra megy ki, hátha nem bírom sokáig a hercehurcát és nekiadom a fél házat is.a kör bezárul és mi hárman ott élünk, ahol a jó apu azt tesz amit akar...

opfer # 2009.05.13. 07:01

Zaklatással kapcsolatban fordulok a fórumot olvasók szakmai és laikus nyilvánosságához.
Úgy gondolom, hogy az ügy több szempontból is "kellemetlen", de annyit mindenképpen vállalnom kell mindebből, amennyi a tanácsadáshoz szükséges.
Volt barátom, akivel korábban közel 7 évig éltem együtt a szakításunk óta (pontosan 2 éve) folyamatosan gyalázkodó e-maileket, sms-eket küldözget. Az elején próbáltam rendezni vele a dolgot, megbeszélni, stb., de semmi nem használt, így kb. egy éve semmire nem reagáltam. Ez idő alatt célba vette a családtagjaimat is, sms-ek, telefonhívás, aláírás nélküli képeslapok stb. formájában adta mindenki tudtára, hogy nem hagyja annyiban a szakítást. Korábban egyik ügyvéd ismerősöm eltanácsolt a feljelentéstől, egyebek közt amiatt is, mivel meleg vagyok, és szerinte az ügyészségen kb. annyira számíthatok, hogy "na megint egy b*zi"... Ugyanő javasolta a testi fenyítés szintén nem kimondottan legális alkalmazását...
Sajnos fogytán a türelmem, és igencsak elegem van a gyalázkodó sms-ekből. Meddig kell tűrnie az embernek egy jogállamban, hogy valaki büntetlenül beavatkozzon az életébe és akarata ellenére folyamatosan kapcsolatba lépjen vele? Kérem szíves segítségüket. Köszönöm!

websas # 2009.05.13. 08:58

Kedves opfer!

Egy részét ki tudod védeni e-mail szűrés ami tőle jön megy a kukába, esetleg e-mail cím csere (akkor a zaklatód kap egy hiba üzenetet és az olvasgathatja).

Telefonnál csak a szám csere segít (persze végig kell értesítened az ismerőseidet).

A Magyar hatóságok egyébként sincsenek felkészülve a zaklatás megfelelő kezelésére, és nem csak a Te esetedben.

websas

jack4 # 2009.05.13. 09:45

Nem értek egyet az ügyvéd ismerősöddel. Az ilyen és hasonló esetekre iktatták be a Btk-ba a zaklatás tényállását. "Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, rendszeresen vagy tartósan mást háborgat, így különösen mással, annak akarata ellenére telekommunikációs eszköz útján vagy személyesen rendszeresen kapcsolatot teremteni törekszik, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el". Súlyosabb a megítélés, ha a zaklatást félelemkeltés céljából személy elleni erőszakos bcs. elkövetésével fenyegetnek meg, vagy ha a volt élettárs sérelmére követik el. Az általad irtakból arra következtetek, hogy bizonyítékod és tanúd is van. Én sokkal inkább a feljelentést választanám, mint a "testi fenyítést".

opfer # 2009.05.13. 12:20

Köszönöm az eddigi válaszokat!

websasnak:

  • az emaileket a kiszolgálóm szűri, rögtön külön mappába teszi (hátha egyszer bíróság elé kerül az ügy...), az outlook-om így nem is fogadja azokat.
  • telefonszámcserét nem tudom megoldani, munkámból kifolyólag 2 perc alatt megtalálná az új számom, mivel közzé kell tennem azt a saját érdekemben.
  • a hatóságokkal kapcsolatban eddig mindenki a Te véleményeden volt...

jack4-nek:

  • pont ugyanez a tv.-szöveg volt abbéli meggyőződésem alapja, hogy jogi úton véget vethetek ennek az egésznek, és végre igazság is terem. Ekkor világosított fel az idézett ügyvéd arról, hogy az elmélet és a gyakorlat igencsak eltér, ill. hogy a jog az nem mindig jár kézen fogva az igazsággal.

Amit kérek:
ha van olyan ügyvéd, képviselő, bárki, aki ezt az ügyet perre vinné, kérem, jelentkezzen.
sms-ek, e-mailek, tanúk vannak.

Előre is köszönöm!

jack4 # 2009.05.13. 15:11

Én nem akarlak rábeszélni arra, hogy tegyél feljelentést, de azt hiszem, hogy bizonyos esetekben segít. Az már biztos, hogy te hiába kéred a zaklatót, hogy hagyja abba. Nagyon gyakori az ilyen feljelentés, és azt tapasztalom, hogy ha rendőrségi eljárás indul a zaklató ellen, akkor sokan abbahagyják. Természetesen vannak olyanok is akiket ez is hidegen hagy. Az mindenesetre biztos - legalábbis szerintem - hogy nem az a megoldás, ha te is elkövetsz egy bűncselekményt (pl.:testi sértés).

opfer # 2009.05.13. 16:28

jack4:
Tökéletesen evidens! Soha nem voltam az erőszak híve, nem is alkalmaztam soha. Ehhez tartom magam továbbra is!
Kissé összekuszálódtak a dolgok a fejemben: a zaklatás nem magánvádas ügy? A rendőrségen kell feljelentést tenni? Valamiért úgy emlékszem, hogy az ügyészséghez irányítottak korábban...

jack4 # 2009.05.13. 17:19

Magánindítványra üldözendő, de nem magánvádas. A nyomozó hatóság lefolytatja a nyomozást, ha feljelentést teszel. Feljelentést tehetsz a rendőrségen és az ügyészségen is, de az ügyészség a nyomozás lefolytatására úgyis az illetékes kapitányság bűnügyi osztályának küldi meg.

opfer # 2009.05.13. 18:49

Köszönöm az információt. Ha jól értem, akkor nem kell ügyvéd, a nyomozás során kihallgatnak engem is, akkor be tudom mutatni a bizonyítékokat, stb. Azt hiszem, az ügyészségre fogok bemenni, talán több emberségre számíthatok ott, mint a rendőrségen. Nem előítélet, csak némi félelem. A nyomozás alapján az ügyészség dönti majd el, hogy lesz-e vádemelés? (Bocsánat, ha keverném a polgárjogi dolgokat a bü-vel, némiképp fogalmatlan vagyok.)

ObudaFan # 2009.05.13. 19:10

Azt az ügyészség dönti el.

jack4 # 2009.05.13. 19:15

Ha az ügyészségen teszed meg a feljelentést, az annyiban célszerűbb, hogy biztosan belekerül minden releváns tény, ami a nyomozáshoz kell. A nyomozást a rendőrség fogja lefolytatni, a bizonyítékokat ott kell bemutatni és a tanúkat megnevezni. Azokat az SMS-eket, e-maileket, amelyeket be tudsz vinni, vidd el a feljelentés megtételekor az ügyészségre is. A nyomozás befejezésekor az iratokat megküldik az ügyésznek és ha minden rendben van, vádat emel.

Mrs L CS # 2009.05.19. 16:38

Ha tud valaki kerem segitsen mert nem tudom mit tehetnek meg ? Jelenleg kulfondon elek csaladommal es mar egy eve zaklat minket egy magyar par . Uzeneteket kuldtek ,hivogattak irasba is eletveszelyesen megfenyegettek engem es csaladomat . Mar annyit elertunk az angol rendorsegnel hogy kaptunk egy tavoltarto hatarozatot a ferfi ellen na de a bartanoje nem adta fel .Mar uj helyre koltoztunk megvaltoztattuk a telefonszamainkat es most egy internetes oldalon forumozik rolam es csaladomrol hogy bunozok vagyunk , lejarat minket nem tudom hogy mit csinaljak hogy vegre befejezze . Van bizonyitekom Magyarorszagon feljelenthetem mert nem ott elek . Koszonom a segitseget .

Judit1967 # 2009.05.20. 10:28

Tisztelt Fórumozók!
Az ügyben szeretnék segítséget kérni, hogy a párom ellen van egy rendőrségi eljárás gyerek veszélyeztetése maitt. Az ügy kezd szépen lezárulni, a volt feleség minden állítása megdől. Sőt a volt feleség apja is a párom mellett tanúskodott. Tehát itt be fog bizonyosodni, hogy a hölgy valótlanságokat állított. Úgy tervezzük, hogyha az ügy lezárul feljelentjük őt rágalmazásért.

A kérdésem a következő lenne: hol érdemes ezt az ügyet elindítani (rendőrség? vagy?) és mi ennek a pontos menete.

Köszönettel, Judit

ObudaFan # 2009.05.20. 10:42

A bíróságon tett feljelentés a rágalmazásra jó lesz, de a zaklatás miatt a rendőrségen kell megtenni a feljelentést. Ne hagyd magad lerázni.

Grád András # 2009.05.20. 10:49

Kedves Mrs LCS!

Elvben beperelheti őket Mo-n a személyiségi jogvédelem alapján (polgári per), illetve tehet feljelentést ellenük rágalmazás miatt (büntető per). Ez az Ön elhatározásán múlik, de mindkettő eleinte pénzébe kerül. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

ObudaFan # 2009.05.20. 11:03

A személyiségi perek tárgyi illetékfeljegyzésesek, így nem feltétlenül igaz, hogy az elején pénzbe kerülne.

jack4 # 2009.05.20. 11:20

Judit1967: Hamis vád miatt felenthetitek fel, az eljárás befejézését követően. Amíg ez nem fejeződött be, az alapügyben eljáró hatóság tehet feljelentést.

Szilvi.Bence # 2010.04.19. 09:01

Tisztelt Cim!

Feljelentést tettem a volt élettársam ellen könnyű testi sértés miatt és zaklatás miatt. Szeretném visszavonni a feljelentést, mert se időm, se energián, se az egészségügyi állapotom nem engedi meg, hogy ezzel foglalkozzak. Kisbabát várok, és a legfontosabb a nyugalmam, mert kihat a babára. Ilyenkor mi a teendő?

matthiasi # 2010.04.24. 15:32

T. Fórumozók !
Lenne egy speciális ügy amiben véleményt esetleg tanácsot kérnék. Egy gázkészülék csere lenne.
Ennek szabályait a GMBSZ írja körül (igaz néhol kicsit ellentmondásossan ).
Lényeg : ha ugyanolyan teljesítményű és tipusú az új készülék nem kell tervezés. Ok.
Viszont annak aki a cserét végzi figyelembe kell venni kéményseprőszak­véleményt meg egyébb feltételeket – légcsere stb.
Meg van a készülék, megvan a szakember, aki ért hozzá ( engedélyes gázszerelő ). Azt nyilatkozta, hogy ha bélelt a kémény kicseréli. Ok.
A probléma az, hogy a kémény seprők mivel elesnek egy 40 eft -os üzlettől – zsaróló helyzetben vannak. Ezt általában ki is használják a végletekig. A zsarolásuk lényege : némi kenő pénz és minden ok. vagy ha nem kapnak általában összejátszva a gázszolgáltatókkal azon nyomban lekapcsoltatják a szolgáltatást. Mindig találnak vakami többféle módon értelmezthető szabályt.
Tehát ha átmegy a projekt, akkor a seprők később nem jöhetnek azzal, hogy engedély nélkül történt a telepítés – mivel a szakvélemény eleve nem engedély. Nem így van a jogszabályban.

A kéményseprő egyébként se tudja állítani ,hogy életveszély van mivel nem látta a számításokat.
Azok egyébként készültek csak nem a területileg illetékes helyen. Azok lényegesen ólcsóbban csinálták.

Ha van valakinek véleménye erről , írjon. véget kéne vetni ennk a kéményes lobbinak , a korrupciójuknak

matthiasi # 2010.04.24. 15:42

Hogy még egyszerűbb legyen a képlet :
a seperők mindig találnak valami többféleképpen értelmezhető szabályt. Ilyen kor mindig a kikapcsoltatással fenyegetik az ügyfeleket. Nem ők kapcsolják ki, hanem összejátszva a szolgáltatókkal tőlük minden indoklás nélkül azt kérik kapcsolják ki a szolgáltatást, mivel életveszély van -

Amennyiben az ügyfél fizet - általában eltekintenek ettől a fenyegetéstők.
Ez is a korrupció egyik esete.
Hogy lehetne ennek elejét venni ??

lipay # 2010.04.24. 17:07

Szerintem egyszerű, az előírt, szabványoknak megfelelő kéményt kell építeni (pl. nem futhat fa gerenda vagy szarufa mellett, ha magasabb x méternél akkor körbe vastartó kengyel, tetőkibúvó, tetőjárda, stb.) amibe nem tudnak belekötni, ami valószínűleg többe kerül mint a csúszópénz.

kisszifur # 2010.04.26. 11:10

Kedves Fórumozók!
Az alábbiakkal kapcsolatban szeretném kérni a segítségeteket:
4 éve élek boldog párkapcsolatban a párommal, aki elvált és egy gyermek édesapja. A párom szülei és volt anyósa közvetlen szomszédok (kertesház). Valahányszor meglátogatjuk a szülőket a volt anyós hangosan bömbölteti a rádiót (hangfalak vannak kirakva az udvarra) és obszcén szavakkal illet, konkrétan üvölt, de egyfolytában (!) tapsol, énekel és mindezt persze alkohol mámorában. Legutóbb 4 órán kereszül mindenféle mocskosnak lehordott, nemcsak engem, hanem a páromat és szüleit is. Ugye nem kell részleteznem. A legalávalóbb dolgokat kiabálja. Próbálunk nem venni tudomást róla, de rendkívül megkeseríti az életünk.
Szeretném megkérdezni, hogy mit tehetek én, mit tehetünk mi mindez ellen? Van-e valami jogi megoldás az ilyen esetekre?
Köszönettel:
Kisszifur

ObudaFan # 2010.04.26. 15:12

Van, becsületsértés miatt feljelentést lehet tenni. Kérdés, hogy ez megoldja-e a helyzetet.

kisszifur # 2010.04.26. 17:28

Kedves ObudaFun!

Köszönöm a hozzászólást.
Jó kérdés, hogy vajon a becsületsértésért való feljelentés megoldja-e a helyzetet?! (vagy esetleg csak még rosszabb lesz...)
Azt szeretném még megkérdezni, hogy milyen büntetési tétele lehet egy ilyen esetnek?
Érdemes lenne hang és/vagy videofelvételt készítenünk?

Köszönettel
Kisszifur