Államtitoksértés


gerbera317 # 2022.07.25. 11:18

Én magát a felvételt raknám ki, írásban is megismételve az elhangzott kijelentést, természetesen, az EU összes nyelvére + latinra, oroszra és ivritre lefordítva. De véletlenül nem az ilyen titkok kiszivárogtatásra találták ki a WikiLeaks-t?
Btw: ilyen jamesbondos szemüveget hol lehet venni, és mennyiért?

drbjozsef # 2022.07.25. 11:12

én is tekinthetem nem államtitoknak, és leírhatom
Te írtad, hogy leírod. Hát azzal.

Jorgen Morgen # 2022.07.25. 11:10

Kérlek segíts, hogy pontosan mit írjak ki a Facebookra, a fényképe mellé?

gerbera317 # 2022.07.25. 10:57

leírhatom és személyesen bevihetem a fickó fényképével és nevével együtt a Budapesten lévő 200 külföldi külképviseletnek?
Ha ennyire ráérsz, miért is ne? De miért nem teszed ki csak simán a Facebook-ra? Az csak néhány kattintás, és legalább akkora kárt tudsz vele okozni neki (meg magadnak, és talán még másnak is), mintha hetekig házalnál az információval.

Jorgen Morgen # 2022.07.25. 10:17

Üdvözlet Mindenkinek.

Egy általam titkosszolgálatosnak vélt fickó a szemembe nézett, és mosolyogva a szemembe mondott egy államtitkot. Eközben egészen véletlenül rajtam volt egy kamerás szemüveg, és egészen véletlenül ment a rögzítés, így van az esetről videó- és hangfelvétel is.

Beküldtem a felvételt és a feljelentést a területileg illetékes nyomozó ügyészségnek, akik 24 (huszonnégy) órán belül elutasították a feljelentést azzal, hogy ez nem hivatali visszaélés, mert a hivatali visszaélés tényállási eleme a nekem szándékosan okozott sérelem okozásának szándéka, és ilyen szándékot még csak nem is valószínűsítettem.

A feljelentésben meg volt jelölve a Btk. 265. § (minősített adattal visszaélés bűntette), ami lánykori nevén, a régi Btk-ban államtitoksértés (régi Btk. 221. §).

Az általa elmondott adatok Szigorúan Titkos minősítésűek, és a ragozásból, és a szóhasználatból, meg a szemembe nézésből egyértelmű, hogy nekem címzi a mondatait, és nem csak véletlenül hallottam meg, amint másnak mondaná. Tehát egyértelműen szándékos államtitoksértés, titkosszolgálatosként. Ez olyan 2-8 évig terjedő végrehajtandó szabadságvesztés kellene hogy legyen.

Mit csináljak, ha a nyomozó ügyészség SZÁNDÉKOSAN félreérti a feljelentést, és az egyértelmű paragrafusmegjelölés dacára államtitoksértés helyett hivatali visszaélés elleni feljelentésként bírálja el, aminek kétségtelenül hiányzanak a tényállási elemei.

Most hogy az ügyészség elutasította a feljelentésemet, most akkor körbejárhatom a megkapott szigorúan titkos információval a Budapestre akkreditált külképviseleteket? Kb. úgy 200 darab külképviselet? Ha a titkosszolgálatost nem hajlandóak vád alá helyezni, mert légből kapott, akkor én is tekinthetem nem államtitoknak, és leírhatom és személyesen bevihetem a fickó fényképével és nevével együtt a Budapesten lévő 200 külföldi külképviseletnek?

Nick Name # 2005.03.06. 07:11

Van bizony, de csak a 221.§ /1/ bek. b./ pont szerinti magatartásánál (a tudomására, illetőleg a birtokába jutott államtitkot jogosulatlanul felhasználja, illetéktelen személy részére hozzáférhetővé vagy illetékes személy részére hozzáférhetetlenné teszi). Ugyan a 221.§ /3/ bekezdés nem szűkíti le erre, de a "gondatlan megszerzés" fogalmilag kizárt, ezt írja a CD Jogtár Btk kommentárja is.


Nick Name

j.janos # 2005.03.05. 22:19

Nem akarok most a Btk-ba kutakodni, de úgy emlékszem, hogy az államtitoksértésnek gondatlan alakzata is van, csak nem tudom mely elkövetési magatartásnál :-/

Nick Name # 2005.02.24. 04:43

Nem tudom, milyen alapon fenyeget, mert még ha elmarasztalható is vagy valamennyire, ő nyilvánvalóan ötszázszor sárosabb az ügyben.

Az államtitoksértést egyébként az követi el, az államtitkot jogosulatlanul megszerzi,
a tudomására, illetőleg a birtokába jutott államtitkot jogosulatlanul felhasználja, illetéktelen személy részére hozzáférhetővé vagy illetékes személy részére hozzáférhetetlenné teszi. Gondolom, nálad a jogosulatlan megszerzés merül fel, de ehhez szándékosság kell. Az, hogy valaki rátette a gépemdre és ezért láttad - ha nem használtad tovább fel - kevés.


Nick Name

julius # 2005.02.23. 21:09

Abban az esetben vagy büntetőjogilag felelősségre vonható államtitoksértés bűntette miatt, ha a volt barátnőd által a számítógépen elhelyezett államtitkot tartalmazó adatokról tudomásod volt, illetve azok tartalmát megismerted!
Amennyiben a volt barátnőd gyanúsítottként úgy vallott, hogy azokról tudtál - esetleg bele is tekintettél -, akkor nem sok esélyed lehet.

hdcsaba # 2005.02.23. 13:02

Volt barátnőm (mennyasszonyom) Rendőrségi titkos anyagokat hordót haza és az én gépemen dolgozót azokkal. Most már ott tartunk hogy én is gyanúsítót vagyok az ügyben. Ráadásul nem csak fenyeget a kollegáival de már zsarolni is kezd. Ilyenkor mit tegyek???