Államtitoksértés


hdcsaba # 2005.02.23. 13:02

Volt barátnőm (mennyasszonyom) Rendőrségi titkos anyagokat hordót haza és az én gépemen dolgozót azokkal. Most már ott tartunk hogy én is gyanúsítót vagyok az ügyben. Ráadásul nem csak fenyeget a kollegáival de már zsarolni is kezd. Ilyenkor mit tegyek???

julius # 2005.02.23. 21:09

Abban az esetben vagy büntetőjogilag felelősségre vonható államtitoksértés bűntette miatt, ha a volt barátnőd által a számítógépen elhelyezett államtitkot tartalmazó adatokról tudomásod volt, illetve azok tartalmát megismerted!
Amennyiben a volt barátnőd gyanúsítottként úgy vallott, hogy azokról tudtál - esetleg bele is tekintettél -, akkor nem sok esélyed lehet.

Nick Name # 2005.02.24. 04:43

Nem tudom, milyen alapon fenyeget, mert még ha elmarasztalható is vagy valamennyire, ő nyilvánvalóan ötszázszor sárosabb az ügyben.

Az államtitoksértést egyébként az követi el, az államtitkot jogosulatlanul megszerzi,
a tudomására, illetőleg a birtokába jutott államtitkot jogosulatlanul felhasználja, illetéktelen személy részére hozzáférhetővé vagy illetékes személy részére hozzáférhetetlenné teszi. Gondolom, nálad a jogosulatlan megszerzés merül fel, de ehhez szándékosság kell. Az, hogy valaki rátette a gépemdre és ezért láttad - ha nem használtad tovább fel - kevés.


Nick Name

j.janos # 2005.03.05. 22:19

Nem akarok most a Btk-ba kutakodni, de úgy emlékszem, hogy az államtitoksértésnek gondatlan alakzata is van, csak nem tudom mely elkövetési magatartásnál :-/

Nick Name # 2005.03.06. 07:11

Van bizony, de csak a 221.§ /1/ bek. b./ pont szerinti magatartásánál (a tudomására, illetőleg a birtokába jutott államtitkot jogosulatlanul felhasználja, illetéktelen személy részére hozzáférhetővé vagy illetékes személy részére hozzáférhetetlenné teszi). Ugyan a 221.§ /3/ bekezdés nem szűkíti le erre, de a "gondatlan megszerzés" fogalmilag kizárt, ezt írja a CD Jogtár Btk kommentárja is.


Nick Name

Jorgen Morgen # 2022.07.25. 10:17

Üdvözlet Mindenkinek.

Egy általam titkosszolgálatosnak vélt fickó a szemembe nézett, és mosolyogva a szemembe mondott egy államtitkot. Eközben egészen véletlenül rajtam volt egy kamerás szemüveg, és egészen véletlenül ment a rögzítés, így van az esetről videó- és hangfelvétel is.

Beküldtem a felvételt és a feljelentést a területileg illetékes nyomozó ügyészségnek, akik 24 (huszonnégy) órán belül elutasították a feljelentést azzal, hogy ez nem hivatali visszaélés, mert a hivatali visszaélés tényállási eleme a nekem szándékosan okozott sérelem okozásának szándéka, és ilyen szándékot még csak nem is valószínűsítettem.

A feljelentésben meg volt jelölve a Btk. 265. § (minősített adattal visszaélés bűntette), ami lánykori nevén, a régi Btk-ban államtitoksértés (régi Btk. 221. §).

Az általa elmondott adatok Szigorúan Titkos minősítésűek, és a ragozásból, és a szóhasználatból, meg a szemembe nézésből egyértelmű, hogy nekem címzi a mondatait, és nem csak véletlenül hallottam meg, amint másnak mondaná. Tehát egyértelműen szándékos államtitoksértés, titkosszolgálatosként. Ez olyan 2-8 évig terjedő végrehajtandó szabadságvesztés kellene hogy legyen.

Mit csináljak, ha a nyomozó ügyészség SZÁNDÉKOSAN félreérti a feljelentést, és az egyértelmű paragrafusmegjelölés dacára államtitoksértés helyett hivatali visszaélés elleni feljelentésként bírálja el, aminek kétségtelenül hiányzanak a tényállási elemei.

Most hogy az ügyészség elutasította a feljelentésemet, most akkor körbejárhatom a megkapott szigorúan titkos információval a Budapestre akkreditált külképviseleteket? Kb. úgy 200 darab külképviselet? Ha a titkosszolgálatost nem hajlandóak vád alá helyezni, mert légből kapott, akkor én is tekinthetem nem államtitoknak, és leírhatom és személyesen bevihetem a fickó fényképével és nevével együtt a Budapesten lévő 200 külföldi külképviseletnek?

gerbera317 # 2022.07.25. 10:57

leírhatom és személyesen bevihetem a fickó fényképével és nevével együtt a Budapesten lévő 200 külföldi külképviseletnek?
Ha ennyire ráérsz, miért is ne? De miért nem teszed ki csak simán a Facebook-ra? Az csak néhány kattintás, és legalább akkora kárt tudsz vele okozni neki (meg magadnak, és talán még másnak is), mintha hetekig házalnál az információval.

Jorgen Morgen # 2022.07.25. 11:10

Kérlek segíts, hogy pontosan mit írjak ki a Facebookra, a fényképe mellé?

drbjozsef # 2022.07.25. 11:12

én is tekinthetem nem államtitoknak, és leírhatom
Te írtad, hogy leírod. Hát azzal.

gerbera317 # 2022.07.25. 11:18

Én magát a felvételt raknám ki, írásban is megismételve az elhangzott kijelentést, természetesen, az EU összes nyelvére + latinra, oroszra és ivritre lefordítva. De véletlenül nem az ilyen titkok kiszivárogtatásra találták ki a WikiLeaks-t?
Btw: ilyen jamesbondos szemüveget hol lehet venni, és mennyiért?

Jorgen Morgen # 2022.07.25. 11:22

7000 Ft-ért lehet rendelni bármelyik nagyobb magyar webshop-ból.

De ugye nekem nem lesz bajom, ha magát a felvételt közzé teszem, meg feliratozom az elhangzottakat (mondjuk angolul és magyarul), és mellé teszem az ügyészség elutasító határozatát az ügyész nevével címével és telefonszámával?

Én ugye gondolhatom, hogy nem államtitok, minthogy a doktor ügyész jogász azt írta az elutasításában, hogy légbőlkapott? Akkor ugye ez már nem minősül államtitoknak, akkor sem, ha szerintem, laikusként ez 100%, hogy államtitok?

Jorgen Morgen # 2022.07.25. 11:26

Mi az az ivrit?

Jorgen Morgen # 2022.07.25. 11:28

Ja, afro-ázsiai. A wikipedia azt mondja.

Jorgen Morgen # 2022.07.25. 11:36

Kínlódjak azzal, hogy bevigyem ezt a felvételt a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak? Vagy a nyomozó ügyészség elutasítása már mindent üt? A nyomozó ügyészség határozatai ilyen Res Iudicata-nak tekintendőek, vagyis ha már nekem elutasította egy hatóság, akkor már a többi hatóság sem rendelhet el nyomozást?

Nemzeti Védelmi Szolgálatról mit tudtok? Főnökeik ők az Alkotmányvédelmi Szolgálatosoknak? Ellenőrizhetik őket? Számon kérhetik őket?

gerbera317 # 2022.07.25. 11:37

afro-ázsiai. A wikipedia azt mondja
Elég gyenge wikipédiád lehet neked. Az enyém szerint a modern hébert (tudod: a Moszad-nál is használatos nyelvet) hívják így. ;-)
Azt szerintem senki nem állította, hogy neked ebből nem lesz bajod.
A szemüveges tippet köszönöm. :-)

Jorgen Morgen # 2022.07.25. 11:41

De nekem mi bajom lehetne?
Először megpróbáltam a hivatalos utat, arra szt válaszolták, hogy ez lófasz.
Erre én magam is lófasznak tekintem, de akkor azt mindenkinek elmondhatom, nem?

Jorgen Morgen # 2022.07.25. 11:42

A moszad az nem kémkedik az Európai Unió területén, mert minket baráti országnak tekint.

Jorgen Morgen # 2022.07.25. 11:44

Nemzeti Védelmi Szolgálatról mit tudsz? Ott is 8 általánossal vannak nyomozó munkatársak, mint az Alkotmányvédelmi Hivatalnál?

gerbera317 # 2022.07.25. 11:49

nem kémkedik az Európai Unió területén
A bigbrader az vacsingjú, efelől ne legyen kétséged.
akkor azt mindenkinek elmondhatom, nem?
Nos, amikor meztelen a király, az is közadat. Mégis, aki ki meri mondani, annak befogják a száját, és talán még földet is lapátolnak rá, olyan jó 160 centi vastagságban.
Neked milyen érdeked fűződik ahhoz, hogy nyilvánosságra kerüljön a szuperkém mosolygós kijelentése?

Jorgen Morgen # 2022.07.25. 11:51

Szeretném, ha börtönt kapna. Ilyen egyszerű. Nem csippantom a búráját.

Jorgen Morgen # 2022.07.25. 11:53

Nem a nyilvánosságra kerüléséhaz fűződik érdekem, hanem a büntetőeljárásához, és a börtönbe kerüléséhez.
De ha nem teszik böribe, akkor viszont legalább ellehetetlenül ha dekonspirálódik, és akkor talán elvezénylik mellőlem. Vagy akkor megkapja a börijét, ha addig védték is.

Jorgen Morgen # 2022.07.25. 11:55

A bigbrader meg vacsingolja a saját munkatársát, amikor az államtitkokat pofázik ki szándékosan, dicsekvésből.

gerbera317 # 2022.07.25. 12:05

Melléd van vezényelve, és rólad jelent? Nem semmi. Akkor ti úgy vagytok, mint Pelikán és a róla jelentő Virág etárs. Ez is árult el államtitkokat Pelikánnak, pl. "a nemzetközi helyzet egyre fokozódik", meg "az élet nem habostorta", meg hogy "a szexualitás a hanyatló nyugat ópiuma", meg ilyenek. Meg is bukott a végén. Na, nem nagyon, csak egy kicsit.

Jorgen Morgen # 2022.07.25. 12:17

Ez olyanokat mondott el nekem (nem ilyen baromságokat, hogy nemzetközi helyzet fokozódik), hanem olyanokat, amiket csak titkos elektronikai eszközökkel szerezhetett meg az én kütyüim belsejéből. Olyanokból, amik a lakásomban belül voltak. Vagyis elektronikai felderítéssel tudhatta azokat rólam. Sehol sem publikáltam, senkinek sem mondtam, de ő vigyorogva közölte, dicsekedve, hogy ő ezt meg azt is tudja rólam. Nem az a titok, amit tud rólam, mert az én is tudom magamról, az a titok, hogy ő annak ellenére tuda, hogy senkinek sem mondtam el. Az a titok, hogy ő tudja, pedig nem tudhatná. Tehát ezáltal azt is megtudtam, hogy titkosszolgálatos, azt hogy a házastársa is, és hogy K-lakást üzemeltetnek.

Szerintem ezek érdeklik a külföldi nagykövetségeket, nem?

Mert a nyomozó ügyészséget nem érdeklik, a nyomozó ügyészség telibe szarja ezeket.

Olvassa ezeket a posztjaimat a Nemzeti Védelmi Szolgálat? Őket vajon érdekli a téma?

Jorgen Morgen # 2022.07.25. 12:20

Virág elvtárs nem jelentett, ő operatív tiszt volt, avagy azok vezetője. Ilyen Péter Gáboros szabó inas.