Ittas vezetés


drill # 2007.06.13. 10:02

Traffic!
Meg azt is megszerettem volna kérdezni,hogy törvényszeru e hogy akinek , 1.25 a veralkoholja legalabb egy evre veszik el a jogsijat,vagy ha a korulmenyek indokoljak visszaadhatjak??(nem volt korabban semmi ugyen)En harom honapja varom a targyalast ketsegbe vagyok esve nagyon felek mi lesz,az eletem tönkrement teljesen miota nemtudok dolgozni mivel nincs jogsim..a behajto cegek lassan koroznek nem tudom fizetni a hiteleket amiket a mostani munkam tudataban vettem fel meg szerencse hogy a ceg megvarja a targyalast es nem rugtak ki rogton..a fosulit is ott kellett hagynom nincs mibol fizessem ha szept-ben nem tudok visszamenni nem tudok lediplomazni(most diplomaztam volna)..mit szamoljak egy ev minimum??,vagy meltanyoljak a dolgaim??varom valaszod!

cromy # 2007.06.13. 12:59

Sziasztok!

Nekem egy hónappal ezelőtt volt egy ittas vezetésem, ami azzal egészült ki hogy nem álltam meg mert bepánikoltam.a levélben ezt írták:
Btk. 188. § (1) bekezdésbe ütköző és aszerint minősülő lözűti jármű ittas vezetése vétségének magalapőozott gyanuja miatt hívnak be, kihallgatásra.Nemtudom hogy mire számítsak.
Azt mondták hogy fizetnem is kell 10-100ezerig de tanuló vagyok még cask most megyek főiskolára, akkor is kell fizetnem?
Előre is köszönöm válaszod

drill # 2007.06.13. 14:21

cromy attol függ szerintem hogy mire szamithatsz hogy mennyi a veralkohol...jogositvanyt is elvehetik sok idore fizetned is kell az altalaban nem erdekli oket hogy diak vagy..max reszletfizut adnak...ha beirtak a jelentesukbe hogy nem alltal meg az meg még sulyosbito tenyezo is lehet..ha targyalas lesz a biron is sok mulik..en is varakozok mar jo ideje de semmi,ha az ugyemben lesz fejlemeny majd leirom de ez nem tampont sokan irtak mar ide sokfele dolgot es ugy latom nagyon a birosagon szubjektivitasan fugg az egesz ugy...bizti lesz aki tobbet is tud mondani.

jogoskodó # 2007.06.13. 16:04

Te drill, nem a tárgyaláson vagy és mi nem a bírók vagyunk, de egyébként ott is óvatosabb lennék a túlzásba vitt "tönkrement az életem" szöveggel. Mert hiteltelen. A munkahely elvesztésének veszélye még oké (azt vesd be a tárgyaláson is, rendesen lepapírozva), de a fősuli már ne is haragudj rohadt nagy hülyeség. Miért is kéne otthagyni? Téged csak kocsival érkezve engednek vizsgázni, suli-drive-ba jársz, vagy miért is?:)

Az 1.25-tel szerintem a legsanszosabb az egy év. Ennél több szerintem sok lenne, a minimum viszont 1, szóval alá csak akkor mehet, ha nem veszik el, olyanról meg nem nagyon hallottam, hogy bűncselekmény esetében ne vették volna el...

cromy # 2007.06.13. 17:00

Hát az én véralkoholom az 0,9 volt!
Nemtudom hogy mi lessz:(
Igazából a jogsielvétel nem lessz nagy gond!
Csak adják vissza.
A rendör azt mondat a 10-100ezerig kell fizetnem meg 3hónap jogsielvétel....
Jah meg az eljárás sorám kitörték a fél fogam, maga sebvekl még most is meglátszanak.
Igaz h az orvosnál nem mertem mondani mert fostam h össszevernek miután kimentünk....

drill # 2007.06.13. 18:01

Nem vicc a fosuli jogoskodo!
Tudod vannak olyan emberek akiknek dolgoznia kell ahoz hogy megvegyek a konyvet kifizessek az alberletet feluljenek a vonatra jegyet venni a kaja meg miegyeb egyszoval hogy a fosulira jarni tudjanak...nekem nincs mas jovedelmem a szuleimtol nem kapok egy forintot sem es mivel nincs munkam nem tudok bejarni felmondtam az alberletet mert azt se tudom fizetni lizingelem az autot ami a munkamhoz muszaj azt sem tudom fizetni a behajto cegek a nyakamon...lehet hogy sokan kitalalnak vmit hogy visszaadjak nekik de nalam ez a valosag...rengeteget sirok nagyon magamba vagyok fordulva honapok ota..tok eletvidam voltam de miota ez van teljesen kivagyok...mi ez ha nem az életem tönkremenetele?..ha vissza is adjak nem is tudom hogy fogom tudni helyrehozni ezt az egesz helyzetet...itt csak a biroban lehet remenykedni...

Traffic # 2007.06.13. 19:40

T. drill!

Nem tudok tanácsot adni abban, hogy meghatalmazz-e ügyvédet vagy sem. A te jogod ebben dönteni. Want esetében kötelező volt ügyvéd jelenléte a tárgyaláson, mivel bíróság elé állítást alkalmaztak. Ilyenkor az ügyész rendel ki védőt a vádlott részére. 1,25 ‰ véralkoholszintnél nem tudom elképzelni, hogy ne alkalmazzanak járművezetéstől eltiltást, amely minimum 1 év. Sok mindent mérlegel a bíró, nem tudom, hogy mire számíts.

T. cromy!

0,9 ‰ a bűncselekményi érték alsó határán van. A rendőr tévedett, amikor a várható büntetést ecsetelte neked. Amire számíthatsz: pénzbüntetés (anyagi körülményeket figyelembe veszik) és járművezetéstől eltiltás, melynek időtartama minimum 1 év, mely utánképzési kötelezettséget von maga után. Figyelembe véve azt, hogy relatíve alacsony a véralkoholszinted, meg lehet próbálni küzdeni azért, hogy ne tiltsanak el a járművezetéstől. Bizonyítanod kell lehetőleg már a rendőrségi kihallgatáson, hogy miért van szükséged a vezetői engedélyedre.
Nem értem, hogy miért nem jelezted a rendőri bántalmazás tényét már rögtön az intézkedés után...

drill # 2007.06.13. 20:14

Azert koszonom a valaszod traffic!

cromy # 2007.06.13. 20:28

Traffic!

Azért nem ,mertem jelezni amikor kérdezete az orvos, mert hátranéztem, és a rendőrök ökölbeszorított kézzekl néztek rám, gyilkos szemekkel!És az elbánásmódból következtettem hogy nem kellene nagyon ugrálni, mert balhé lessz!Igazából nincs szükséem a jogsimra, csak ne kelljen újravizsgázni!(mert az lehet nem menne:D)
Dehát nekem nincsen egy fillérem sem és a szüleimre nem fizethetik ki helyettem, mert elmúltam már 18!(ezt a kiskunhalasi kapitány mondta)
Szóval reménykedem! Hétfőn megyek kihallgatásra!

Traffic # 2007.06.13. 20:35

T. cromy!

Nagyon sajnálom, hogy ilyen bánásmódban részesültél...
6 hónapot meghaladó eltiltás esetén kötelező az utánképzés, az pedig minimum 100.000 forint. Küzdj a vezetői engedélyedért, mert csak így tudod elkerülni a kiadásokat. A másik lehetőség az lenne, hogy a kihallgatás alkalmával mondd el a végén, hogy kéred a Tisztelt Bíróságot, hogy csak attól a járműfajtától (személygépkocsi volt?) tiltson el, amellyel a bűncselekményt elkövetted. Ha ez sikerül, akkor is elkerülheted az utánképzést. Ne add fel!

helyszínelő # 2007.06.13. 22:02

Kedves Dávid!
Trafficnak teljes mértékben igaza van. Az nagyon sajnálatos ami történt, történhetett veled, de tény hogy ittasan te vezettél és ezért őszinte beismerő vallomásoddal vállald is a felelősséget. Lehet, hogy te is közmunkát kapsz, mint "giorgoiniel" barátunk. Ha jól emlékszem ő is ott lakik halason, neki segítettünk és ő boldogan újságolta, hogy "visszakaptam a jogsimat "

üdv: bobo


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

szszm # 2007.06.14. 06:34

Kedves Traffic!

Kicsit ki kell igazítsam, amit kb. jó félévvel ezelőtt válaszoltál arra a kérdésemre, hogy visszakapom-e a B-kategóriára vonatkozó eltiltás ideje alatt az A-B kategóriás vezetői engedélyemet, miután a végzés jogerőre emelkedik.

Nos, a gyakorlat azt bizonyítja, hogy nem! 4000 Ft-ért elvileg csináltathatok egy külön A-kategóriás jogsit, de azt mondtam nekik, hogy köszönöm, inkább majd valahogy megpróbálom kimagyarázni a dolgot a rendőrnél, ha esetleg motorral igazoltat. Tehát most úgy motorozok, hogy magamnál hordom a jogerős bírói végzést és az okmányirodától kapott határozatot. Kíváncsi vagyok mit szólnak hozzá ...

Üdv: Joe bácsi

cromy # 2007.06.14. 07:07

Igen, személygépkocsi volt.És csak egyedül B
kategóriás jogosítványom van.
Egyébként van egy ismerősöm aki azt mondta(kecskeméti rendörkapitányságon tomlács) hgy 365nap után kell úrjacsinálni a jogosítványt. Azért szokták 364napra ellvenni ha jóviseli magát a delikvens.

moskvichman # 2007.06.14. 09:12

Én meg olyanról hallottam, hogy 12 hónap eltiltás esetén nem volt utánképzésre kötelezettség, 1 év esetén viszont igen.
De ez régen volt!

A jelenleg meghatározott küszöb: 6 hónap, sajnos, és nem 1 év!

Traffic # 2007.06.14. 17:25

T. cromy!

A tolmács ismerősöd téved. A járművezetéstől eltiltás időtartamát nem napokban számolják, hanem hónapokban és években.

T. szszm!

Visszakapnád a vezetői engedélyed (mint ahogyan azt jeleztem is), amennyiben követnéd az Okmányiroda ajánlását. Ha csináltatnál egy újat, abban kóddal jeleznék, hogy a B kategóriától eltiltás alatt állsz.
Arról szó sem volt, hogy az A-B kategóriást engedélyt visszakapod, hiszen a B kategóriától eltiltás alatt állsz. Arról volt szó, hogy a vezetői engedélyt adják vissza. Nem gondolhattad, hogy abban érvényes lesz a B ...

szszm # 2007.06.14. 18:34

Kedves Traffic

szszm # 2007.06.14. 18:39

Bocs, rossz gombot nyomtam meg!
Szóval csak annyi ellenvetésem lenne, hogy az nehogy már az én gondom legyen, hogy az okmány készítője hogyan oldja meg ezt a problémát. Gondoltak volna az ilyen helyzetekre akkor, amikor a vezetői engedély mai formáját kitalálták!

Traffic # 2007.06.14. 18:43

Erre nem tudok mit mondani...

jogoskodó # 2007.06.15. 07:50

Szszm, a "nehogy már az az én..." szövegre: nehogy már az ő (=állampolgárok, hiszen az ő adójukból lenne) dolguk legyen, hogy a te hibádból előállt helyzetben egy neked kvázi felajánlott lehetőséggel te élhess. Ez totálisan a te ügyed, már megbocsáss...
Nekem is elvették, de én nem kezdek el utána pampogni jobbra-balra, fasz voltam, meg is érdemlem, ennyi.

Drill + fősuli. 1. lehet halasztani is, miért kéne rögtön otthagyni; 2. nem tudom, mit dolgozol mellette, de kereshetsz olyan melót is, amihez nem kell jogsi (ha buktad a jogsidat). Megkérdezhetem, mi volt ez a meló? Pár ötlet helyette: pl. magántanítás (gimiseknek, fősulisoknak), elég jól lehet vele keresni. Ha nem vagy ilyen penge, akkor is biztos el tudsz menni pl. szórólapot osztogatni:) Most csak mondtam egy hülye példát, biztos van kismillió szar, de mégis fizetős meg nyilván van pár normális lehetőség is, csak keresni kell meg lépni nem pedig keseregni. Szólj, ha segíthetek bármiben.

drill # 2007.06.15. 11:57

Jogoskodo!
Nem modtal hulyesegeket!Elhalasztottam mar a fosulit es tobbet nem tudok viszza kell mennem szeptemberben...nem az a baj hogy nem lenne masik munkam mert biztos talalnék vmit az a baj hogy itt a cégnél üzletkötö és arubeszallito vagyok eleg jol keresek es vettem fel hiteleket annak tudataban hogy ebbol a pénzbol boven telik...egy sima minimalbéres állásbol nem tudok kifizetni annyi mindent ez a baj...regen dolgoztam én még gyarban is nem derogal ilyesmit csinalni de most mar az a pénz keves lenne mert rengeteg kiadasom van...nem panaszkodni akarok én hisz ahogy te is mondtad nem birosag itt senki csak leirtam az esetem de azert koszonom a tanacsokat jo fejek vagytok!ha lesz vmi fejlemeny leirom...sok sikert mindenkinek a hasonlo ugyekben!

szszm # 2007.06.15. 18:48

Kedves Jogoskodó!
Azt hiszem, nem egészen érted a helyzetet. A Bíróság kategória-eltiltás ítélete számomra azt jelenti, hogy 9 hónapig kvázi jogtalanul lehetetlenné tették számomra az A-kategóriás motorkerékpár vezetést, és most is csak külön utánjárás és 4000 Ft befizetése után akarják visszaadni az erre a kategóriára soha vissza nem vont jogosságomat igazoló, tehát jogtalanul bevont okmányomat.
A bankok sem veszik el a hitelkártyádat, ha fizetésképtelenné válsz, hanem BAR-listára tesznek. Ha egy kicsit "intelligensebb" lenne a vezetői engedélyünk, akkor ez nem lenne probléma. Az én adóforintjaim is benne vannak az okmányirodák fenntartásában, a XXI. században ez a szolgáltatás már igazán elvárható lenne tőlük.
Üdv: szszm

helyszínelő # 2007.06.15. 20:35

Ha a bankkártyáddal követsz el büncselekeményt akkor azt lefoglalják.
Mivel a vezetői engedélyeddel követted el a bcs-t ezért azt vonták be. Egyébként én a helyedben örülnék a kategóriás eltíltásnak.

üdv: bobo


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

szszm # 2007.06.16. 05:20

Kedves Bobo!
Nem arról van szó, hogy nem örülnék a kategóriás eltiltásnak, hanem maga a nyomozati eljárás sántít egy kicsit. Addig még valahogy rendben volna a dolog, hogy a helyszínen elveszik a jogosítványomat, elvisznek mintavételre, feljelentenek bűncselekmény elkövetésének gyanújával.

A jogsi az mitől lenne bűnjel? Ennyi erővel inkább a gépkocsimat kellett volna lefoglalni! Nem arról van itt inkább szó, hogy mivel ab'ovó megelőlegeznek nekem egy hosszabb eltiltást, ezért a bírósági tárgyalás végéig szivatásképpen nem adják vissza, mondván így még jobban is jár az ürge, mert majd ez is beszámít neki az eltiltás idejébe...

Csak arról az apróságról feledkeznek meg, hogy az eltiltás mellékbüntetést azt ezen bűncselekmények esetében a bíróság a súlyosbító körülményektől függően - nem kötelezően! - alkalmazhatja. Sőt, az enyhítő körülményeket mérlegelve akár csak kategória-eltiltást is alkalmazhat, úgyhogy más kategóriára ezen időszak alatt szvsz. a vezetési jogosultság ilyen módon történő korlátozása törvénytelen!

Üdv: szszm

Traffic # 2007.06.16. 15:10

T. szszm!
Mi alapján törvénytelen a vezetői engedély bevonása a büntetőeljárás jogeős befejezéséig??

szszm # 2007.06.16. 16:36

Kedves Traffic!

Hát, szvsz. a józan ész logikája alapján.

Jogszabályi hivatkozást nem tudok megnevezni, de valami olyasminek kell lennie a büntetőeljárásról szóló törvényben, hogy az eljárás az állampolgárnak csak minimális kellemetlenséggel járhat.

Ehhez képest én 9 hónapig nem vezethettem motorkerékpárt, holott attól nem tiltott el senki, és ezért nemhogy kártérítés nem jár, hanem még további 7 hónapig csak személyes kérelemre és 4000 Ft-ért akarják azt a lehetőséget nekem visszaadni, amit be se kellett volna vonni!

Lehet, hogy ez az eljárás nem törvénytelen, de állampolgár-barátnak semmiképpen sem nevezhető!

Üdvözlettel: szszm