Ittas vezetés


Szomorú örökös # 2020.02.03. 05:58

Frankye6565

Miért nem egy olyan országokat hozol példának ahol SOKKAL jobban megbüntetnének?

Én úgy tudom, hogy Németországban pl. szimpla közúti ellenőrzéskor nem büntetnek, ha a megengedett érték alatt van a szint. De ha balesetet okozol, akkor már bizony zéró tolerancia van és még a megengedett alkoholszint is súlyosbító tényező és komoly büntetést von maga után.

Szomorú örökös # 2020.02.03. 05:49

a probléma az egész világon jelen van

A mérték a lényeg! Érdekes, hogy ahogy elhagyom Magyarországot, szinte mindenhol egy pohár sör az ebéd mellett belefér vezetés mellett is. Annyi a különbség, hogy mindenütt máshol ezt komolyan is veszik és sok esetben még azt az egyet sem isszák meg. Nálunk ha egyet engednek, akkor egyből kettő vagy három is lecsúszik, amit lehazudnak rendőri ellenőrzéskor, csak hát már hiába. Én úgy gondolom, hogy pl. Ausztriában vagy Németországban lényegesen kevesebb ittas vezetés miatti baleset van, mint nálunk.

vezeto # 2020.02.03. 00:32

Frankye6565

Jogos pont. Nem szerettem volna hibáztatni az országot a saját hibám miatt (sajnos sok más mindennapi feszültség is van bennem, amiben azt látom, hogy ha az előrébb járó országokat követnénk, nekünk is jobb lenne). Fogalmazzunk úgy, hogy szeretném javasolni, hogy ezt alapvetően ne tegyük országfüggővé, hiszen a probléma az egész világon jelen van. Ezért jó lenne egyféle módon kezelni. Fura nézni pl. napi szinten az import sorozatokat, ahol teljesen elfogadott az ittas vezetés, az egyik amerikai sorozatot konkrétan a Heineken támogatta (hisz folyamatosan mutatták a márkát), egész nap söröztek, és vezettek.
Nem kibúvót keresek, hanem egységes bánásmódot, mert az esetem nem csak országon belül érint sokakat, hanem világszerte. És ez az "alkoholista lettél és az országot hibáztatod", ez elég "mosom kezeimet", lesz*rom, oldd meg, ahogy tudod hozzáállás.
Az eset gyakoriságát tekintve biztos vagyok benne, hogy akár országon belül a családon, baráti körön belül előbb-utóbb mindenki találkozik egy esettel, és egyáltalán nem így fog hozzáállni.
Nem azzal jövök, hogy legitimáljuk az ittas vezetést, hanem csak annyival, hogy használjunk már egy bizonyított büntetési lehetőséget a fejnek a homokba dugása helyett.
Az eltiltás büntetés célja, hogy ne kövesse el az illető az ittas vezetést újra. Miért nem lehet ezt egy eszközre bízni, mint ahogy a háziőrizetet bízzák a megfelelő nyomkövető eszközre?!

Frankye6565 # 2020.01.30. 14:41

vezető

Most az országot hibáztatod mert te alkoholista lettél és ittasan vezettél? Találtál egy országot ahol kedvezőbben elbírálnák az eseted és ezt most számon kéred Magyarországon miért nem ez a rendszer van? Örülj, hogy ennyivel megúsztad. Miért nem egy olyan országokat hozol példának ahol SOKKAL jobban megbüntetnének?

vezeto # 2020.01.29. 23:07

wers
"Ha mész feltárásra, valami mást adj elő a pszichológusnak, ezt biztosan ne."

Természetesen nem ezt fogom előadni, csak egy picit próbáltam extrém módon közelebb hozni a valóságot ehhez az egész gépezethez, ami történik. Ha van egy más országokban már bizonyított technika, amit akár önkéntesen be lehet szerelni, akkor miért nem támogatja azt a rendszer? Ha valaki erre sem hajlandó áldozni, és egyébként sem tudja magát józanul sem kontrollálni, és eleve elfogadja az ittas vezetést, és újra meg újra megismétli (függetlenül attól, hogy hányszor kapják el), neki nem opció.
Hiszek abban, hogy sokan vagyunk, akik ezt alapvetően nem így gondoljuk. és az eltiltást kiválthatnánk valamivel, ami tényleg működik, mint ahogy a finneknél ez már működik. Nem szeretnénk újra ittasan vezetni, de a munkát, családot normálisan működtetni igen.

"Nem tilos magadnak felszereltetned, ha csak így tudod megvédeni magadat magadtól. Mi köze van ehhez a törvénynek?"
Ez teljesen igaz, csak sajnos egyáltalán nem ismert Magyarországon. Bár tájékozott embernek hiszem magam, sajnos korábban (az eset előtt) nem néztem elég precízen utána, hisz nem számoltam azzal, hogy ez velem is megtörténhet. Amikor lejár az eltiltásom, az lesz az első, hogy ezt a magam érdekében beszereltetem, nem kérdés. Ezt egyébként mondtam a bíróságon is, de semmit nem változtatott. Szerencsére 99%-ban a saját autómat használom/használtam, így ezzel különösebb gond nincs az eszköz díját és beszerelési költségét leszámítva.
Viszont elnézve a statisztikákat, híreket, sajnos "külső segítség", pl. egy ilyen eszköz többcélú bevezetése nélkül az országban a helyzet nem fog javulni. Jelenleg azt gondolják a döntéshozók, hogy a további még durvább büntetés lesz elrettentő. Néhány esetben biztosan, de amint mondtam, ha valaki iszik, már nem gondolkozik józanul, és akkor hirtelen úgy gondolja, hogy nem lesz semmi baj, még megállítani se fogják, hisz egyébként sem szokták. És csak a jobbik eset, ha csak megállítják, de nem történik baj.

Az alkohol egy legális tudatbefolyásoló "drog". A miatta okozott társadalmi/egyéb károk kapcsán betiltásával már a történelem során többször próbálkoztak. Nem tartom megoldásnak ezt feltétlenül, de legalább a megtörtént esetekre vonatkozóan, illetve az elkerülés érdekében használjuk már a legjobb technológiát is (mint pl. az alkoholos indításgátló) a a szigorodó büntetések mellett...

wers # 2020.01.27. 12:25

Műszaki megoldás lenne rá, de az akarat hiányzik.

Finoman fogalmaztál, én az észt hiányolom :)

wers # 2020.01.27. 11:45

én nen tudok bűnhődni, mert másnap tudtam, hogy hülyeséget csináltam.
megoldást keresek, mert ha önostorozom magam az akkori viselkedésem miatt, akkor maximum a depresszió és az öngyilkosság ami felé tudok menni. elég kijózanodni és felfogni akkor ki történt, ez a sok éves eltiltás nem vezet semmi jóra, csak tönkre tesz.

hiába szenvedek évekig józanul, ha legközelebb alkoholt fogyasztok, ugyanúgy nem ér semmit a sok szenvedés, hisz az alkohol pont feloldja a felépített gátlásokat.

Ajajj, egy nagyon jószándékú tanács:

Ha mész feltárásra, valami mást adj elő a pszichológusnak, ezt biztosan ne.

mert másnap tudtam, hogy hülyeséget csináltam.

Ez eddig jó. A többit le kell küzdened.

wers # 2020.01.27. 11:38

ennek a rétegnek tökéletes megoldás lenne az Alcolock és ha bizonyítottan működik a világon, több országban, akkor ne kezdjünk már el külön utakon gondolkodni...

Nem tilos magadnak felszereltetned, ha csak így tudod megvédeni magadat magadtól. Mi köze van ehhez a törvénynek?

vezeto # 2020.01.27. 11:34

wers
természetesen a 90% be tudja tartani a szabályokat. én is éveken át boldog résztvevője tudok lenni ennek a 90%nak. de hogy várható el, hogy egy ittas ember józan, értelmes döntést hozzon, ha épp bizonyítottan nem józan?!
egy ilyen eszköz pont azoknak segít, akik egyébként elítélik az ittas vezetést. és ilyen ember rengeteg van.
most minket ugyanúgy büntet a jog, mint azokat, akik józanul is elfogadják az ittas vezetést és terveznek vele napi szinten.
én nen tudok bűnhődni, mert másnap tudtam, hogy hülyeséget csináltam.
megoldást keresek, mert ha önostorozom magam az akkori viselkedésem miatt, akkor maximum a depresszió és az öngyilkosság ami felé tudok menni. elég kijózanodni és felfogni akkor ki történt, ez a sok éves eltiltás nem vezet semmi jóra, csak tönkre tesz.
hiába szenvedek évekig józanul, ha legközelebb alkoholt fogyasztok, ugyanúgy nem ér semmit a sok szenvedés, hisz az alkohol pont feloldja a felépített gátlásokat.
de nagyon jó lenne, ha az autó elektronika nem engedne vezetni, se engem, se másokat hasonló helyzetben.
a tiltás csak kontraproduktiv, évekre visszafogja a GDP termelési potenciálom, a lelki traumák miatt a várható élettartamom, főleg tudva, hogy van egy mindenki számára elfogadható köztes út, az Alcolock. ha finnek születek, van kiút, ha magyarnak, akkor nincs? ezt nem értem...

vezeto # 2020.01.27. 11:22

Szomorú örökös
ha ki akarnám játszani, természetesen ki lehet. arra a hipotezisre teszem fel az egészet, hogy józanul nem fogadod el az ittas vezetést, és mindent megteszel annak elkerülésére.
mint ahogyan az a legtöbb jó szándékú ittas vezetővel megtörténik.
sajnos össze van mosva az, aki józanul is elfogadja az ittas vezetést azzal, aki csak ittasan képes ilyen döntést hozni.
ennek a rétegnek tökéletes megoldás lenne az Alcolock és ha bizonyítottan működik a világon, több országban, akkor ne kezdjünk már el külön utakon gondolkodni...
nem értek egyet az átlagos magyar gondolkodással nagyon sok tekintetben, mert elavultnak tartom. azóta már előrébb ment a világ. viszont jó lenne, ha ez nem csak bennem játszódna le, hanem a törvényhozókban is

wers # 2020.01.27. 05:32

A végén már tényleg minden járműben, minden emberben lesznek ilyen bizék, hogy nehogy megfeledkezzünk a szabályokról, majd ellenőriznek minket.

Már látom, mikor az adóhatóság kiküldi a levegőadót, mert többet vettem levegőt a meghatározott normánál. A tarifa meg attól függ, hogy a büdös városiból vettem-e, vagy a tiszta hegyi levegőből.

Szomorú örökös # 2020.01.27. 05:24

wers

Nem tilos saját magadnak szondát venni, és magadat ellenőrizni, mielőtt volánhoz ülsz. Ha nem vagy biztos abban, hogy kiürült az alkohol a szervezetedből.

Nekem is van ilyen és egészen korrektül működik is, még ha nem is biztos, hogy olyan érzékeny, mint a rendőrségé. Eddig ha az zéró értéket mutatott, akkor a rendőrség sem minősített ittasnak, és ez a lényeg. :-)

wers # 2020.01.27. 05:16

nálunk miért nem alkalmazzák ezt az eszközt?

Jó kérdés. Az én kérdésem, a gépjárművezetők hány százaléka vezet alkohol befolyásoltság alatt?
Volt olyan 24 órás akció, ahol 106 ellenőrzésből 2 volt ittas. De nagy átlag 10 % körül lehet.

90% önként be tudja tartani a szabályokat. Miért kellene őket is büntetni ezzel?

Nem tilos saját magadnak szondát venni, és magadat ellenőrizni, mielőtt volánhoz ülsz. Ha nem vagy biztos abban, hogy kiürült az alkohol a szervezetedből.

nem állt szándékomban aznap ittasan vezetni, de pont az alkohol miatt sikerült összehozni :'(

Neked a kapott büntetés, eltiltás pénzbírság, utánképzés stb. macerák... nem volt elég és tanulságos, hogy visszatartson?

Nálunk pl. az iskolánál 30-as tábla van. Vigyázzunk a gyerekekre. Ez jó. De nincs korlátozva a tanítási napokra. Az indok: "Mert akkor sokan tanítási napokon sem tartanák be, egyeseknek ha van kicsi engedmény, már nem hatásos a szabályzó tábla" ami szerintem nettó hülyeség, de ez van. 10% barom miatt szív a 90% is.

Szomorú örökös # 2020.01.27. 05:11

vezeto

az EU 1-2 éven belül be akarja vezetni az úgynevezett alkoholos indításgátló eszközt minden új autóban (alcolock).....miért nincs itthon is ez a büntetés részeként használva, vagy legalább opcióként felajánlva?

Szép dolog, hogy ebbe az irányba kellene haladunk, de ez kb. annyit fog érni, mint amennyit anno a zöld kártya vizsga. Ott is simán meg tudták oldani, hogy jó legyen az eredménye a kocsinak akkor is, ha éppen totálkáros már benne a katalizátor.

Egy szóval egy elektronika, amelynek a napi szintű működését senki se fogja ellenőrizni, amit simán meg lehet majd oldani, hogy kiiktassa időnként az ember és ami bizonyos emberek esetében tuti akkor fog csak majd működni, amikor műszaki vizsgára megy a kocsi, erre én most mérget veszek. Leginkább azért lenne így, mert emberi gyarlóság szempontjából mi messze felülmúljuk az összes európai népet szerintem.

vezeto # 2020.01.27. 00:00

sziasztok!
az én ügyem már lezárult, bíróságilag. másodfokig mentem, rengeteget tanulmányoztam az ittas vezetést, nem csak a magyar, hanem a nemzetközi gyakorlatot is.
az EU 1-2 éven belül be akarja vezetni az úgynevezett alkoholos indításgátló eszközt minden új autóban (alcolock).
ez már jó pár éve húzódik, mindig csak tolják...
nekem újonnan vett autóval sikerült ittasan vezetni. nem állt szándékomban aznap ittasan vezetni, de pont az alkohol miatt sikerült összehozni :'(
a másodfokon kértem, hogy ha van finn módszeres rendőri ellenőrzés, akkor hol marad a többek között finn módszeres büntetés, az ún. alcolock eszköz beépítésének kérelme.
a bíróság azt sem tudta miről beszélek...
holott az USA, Csehország, Belgium, Finnország és még jó pár EU ország eredményesen használja mindmáig az eszközt.
a finneknél 2008 óta opció, hogy ha valakit eltiltanak, az alkoholos indításgátló önkéntes beépítésével mentesülhet az eltiltás alól.
az eltiltás célja, hogy ne forduljon elő hasonló az adott emberrel. minden ittas vezetős hírt követek az elmúlt években, rengeteg az ismétlő, vagy az engedély nélkül vezető.
nálunk miért nem alkalmazzák ezt az eszközt? statisztikailag bizonyított a hatékonysága (kb 90-95%), és mégsem akkora hátráltató tényező a büntetett ember számára. a műszer kezelése időt vesz igénybe, gyújtás után idő mire elindul, stb. de legalább lehet közlekedni, és GDP-t termelni az eltiltás alatt éveken át a büntetésen felül.
miért nincs itthon is ez a büntetés részeként használva, vagy legalább opcióként felajánlva?
Az Ügyészségi szemle 2019/3. száma is sokat foglalkozik a témával. Jelenleg csak a még szigorúbb és annál is szigorúbb büntetéssel/tiltással akarnak eredményt elérni. Ez szerintem nem vezet sehová, nem konstruktív.
Köszi!
egy ittas vezető

Ittasvezetes.hu # 2020.01.03. 08:27

adamkiss

A közlekedés alkalmassági vizsgaközpont tökéletesen látja, hogy Ön már járt-e náluk, mivel ott nincs elévülési idő. Tehát ha Ön már korábban is volt KAV-on (utánképzés), akkor ez egyértelmű lesz, még akár 20 év után is.

A hatóság egyéb résztvevőinél alapesetben 5 év után elévül az esemény. Azt viszont a KAV központ nem látja.

Önnek tehát természetesen az igazat kell mondania, sem előnye, sem hátránya nem keletkezik belőle (noha ennek ellenkezőjét teszi, akkor is maximum erkölcsileg)...


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

adamkiss # 2020.01.02. 22:26

Üdvözlet mindenkinek

A következő kérdésem lenne:
Ittas vezetés miatt elvették a jogsim, és kell mennem utánképzésre. Utánképzésen ha megkérdezik, hogy korábban vették e már el akkor el kell e mondanom ha igen.?? Mert kb 14 éve volt már egy eltiltásom ittas vezetés miatt.
Rendőrségen sem látták ezt a rendszerben és a bíroság előtt sem jelent ez meg az aktákban. Tehát mintha az már nem is létezne.... Ezért kérdem, hogy ezt el kell e árulnom utánképzésen.

Mert ha beírom akkor gondolom máshogy fognak kezelni...

Válaszokat előre is köszönöm

mrkorrekt # 2019.12.30. 10:07

Slaci79!

Ezen az oldalon sok hasznos információ található ittas vezetés témakörben.

https://drkiralyeniko.com/…-allapotban/

Ittasvezetes.hu # 2019.12.30. 09:31

Slaci79

Nem kell közlekedés-alkalmassági vizsgát tennie!


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

Slaci79 # 2019.12.30. 05:10

Üdvözlök mindenkit.
Segítséget szeretnék kérni.
Augusztus 24.én ittas vezetés miat elveték a jogosítványomat.
A-tőle E-ig minden kategoriám megvolt,hivatásos gépkocsi vezető vagyok.
B kategóriára korlátozott az eltiltásom,1 évre és 100 ezer forint pénzbírságg.
Kérdésem az lenne,hogy le jár az egy év és vissza kapom,vagy továbbképzésre kel jelentkeznem??
Köszönöm a segítséget,válaszokat.

Slaci79 # 2019.12.30. 05:10

Üdvözlök mindenkit.
Segítséget szeretnék kérni.
Augusztus 24.én ittas vezetés miat elveték a jogosítványomat.
A-tőle E-ig minden kategoriám megvolt,hivatásos gépkocsi vezető vagyok.
B kategóriára korlátozott az eltiltásom,1 évre és 100 ezer forint pénzbírságg.
Kérdésem az lenne,hogy le jár az egy év és vissza kapom,vagy továbbképzésre kel jelentkeznem??
Köszönöm a segítséget,válaszokat.

Traffic # 2019.12.11. 16:19

T. várpi80!

A találgatások helyett javaslom, hogy keresse fel a nyomozó hatóságot, ahol Önt gyanúsítottként kihallgatták.

(Ha bíróság elé állítást terveztek és Ön letiltotta a szám nélküli hívások fogadását vagy nem vette fel a telefont, akkor lehet, hogy emiatt elmaradt a bíróság elé állítás.)

várpi80 # 2019.12.11. 12:42

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni ittas vezetés ügyemben, szeptember végén történt az eset, egy közúti ellenőrzés során elvették a jogosítványomat ittas vezetés miatt.
A rendőrségi kihallgatás néhány napon belül, október elején megtörtént.
Azóta semmi információval nem rendelkezek az ügyről, sem gyorsított bíróság elé állítás, sem ítélet nem született az ügyben.
A kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban, mik a tapasztalatok, meddig húzódhat, illetve mit lehet tenni az érdemi előrelépés érdekében?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Jack20 # 2019.11.29. 15:57

Wers

Köszi a választ! Akkor más dolgom nincs mint kifizetni a büntit valamint ki kell várnom még ezt a 2 hónapot ami hátra van, és végre vezethetek...

wers # 2019.11.29. 09:48

Akkor "lefordítom"

Már címében is benne lenne az utánképzésre kötelezettség. De nincs.

Lejjebb:

B kategóriára tiltás, jogsi bevonásával. Vagy így hagyod, vagy kérheted más kategóriára korlátozva a jogosítvány kiállítását. Ezt neked kell kérned.

Ha letelik a bünti az eredetit kapod vissza, hacsak közben nem jár le az érvényessége. Akkor orvosi alkamassági igazolással menjél a jogsiért, és kapsz újat.

Biztos nem kell utánképzést elvégezned.