Perköltség behajtása


Majordomus # 2022.07.20. 21:44

Felhívják fizetésre ha nem teljesit behajtják. 18 hónap. Kb.

Allfonz # 2022.07.20. 19:59

Köszönöm a válaszokat mindenkinek!

Végül is engem az érdekelne leginkább, hogy mi az általános eljárás a perköltség behajtása érdekében? Várhatóan mit fog lépni a bíróság, és mennyi időt vesz igénybe?

osztap # 2022.07.20. 09:01

De az egész megelőzhető azzal, ha az elítélt tulajdonos eladja a tulajdoni hányadát (mondjuk valamelyik másik tulajdonostársnak), és a vételárból kifizeti a perköltséget. Megtakarítja a végrehajtás költségeit is, ami nem lesz kevés.

Ha erre nem hajlandó, és árverés lesz, azon természetesen a tulajdonostársak is részt vehetnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.20. 07:31

Bizonyos értelmezések szerint még az osztatlan közös tulajdon megszüntetését sem kérheti perben

Legalábbis nem rövid időn belül.

drbjozsef # 2022.07.20. 06:43

akkor az új tulaj felhívhatja, hogy távozzon onnan, mert például ő szeretne benne lakni.
Nem, erre nem hívhatja fel. (Illetve, persze, bármire felhívhatja, arra is, hogy változzon csillámpónivá, nem tilos az végülis).
Jogszerűen azt követelheti az új tulajdonos, hogy mint résztulajdonos, ő is használni szeretné az ingatlant, ezt, vagyis a beköltözését biztosítsa a bent lakó tulajdonostárs. A Vht. 141.§(3) "c" pontja szerint lakottan lesz árverezve az adós része, és nem kérheti a bent lakó tulajdonostárs kiköltöztetését.
(Bizonyos értelmezések szerint még az osztatlan közös tulajdon megszüntetését sem kérheti perben - hiszen lakottan árverezték azt a részt, ennek tudatában licitált rá az árverési vevő.)

Tadegi # 2022.07.20. 06:04

Igen, elképzelhető, hogy a tulajdonrészén próbálják meg behajtani a tartozást. Nem, az egész ingatlant nem árverezhetik el, maximum a terhelt tulajdoni hányadát. Ha a bent lakó rokonnak nincs haszonélvezeti joga az ingatlanon, csak lakik benne, akkor az új tulaj felhívhatja, hogy távozzon onnan, mert például ő szeretne benne lakni. És akkor jön az évekig tartó huzavona...

Allfonz # 2022.07.19. 21:29

Kedves Fórumozók!

Van egy állampolgár, aki meglehetősen súlyos bűnt követett el, ezért a bíróság több mint tíz évi bőrtönbüntetésre ítélte, hosszú évekig tartó tárgyalássorozatban. A perköltség több millió forintot tesz ki, amit emberünknek meg kellene térítenie. Pénze nincs, van viszont egy ingatlan fele része a nevén. A másik félen több rokon osztozik, akik közül az egyik benne is lakik az ingatlanban.
Milyen módon fogja a bíróság a perköltséget behajtani? Várható, hogy ráterhelik az ingatlanrészére? Esetleg el is árverezik azt, annak ellenére, hogy aki benne lakik semmi köze az ügyhöz?