Számítógép lefoglalása - szerzői jog megsértése


boxjean # 2014.10.08. 17:10

Tisztelt szakértők!
jó pár hónapja lefoglaltak tőlem számítógépet adathordozókat amatőr fotósként tevénykedem és egy jó akaróm keresztbe tett ezzel nekem .természetesen tiltott képeket kerestek fiatal korúakról amit persze nem találtak de közben végig járták a képeim az informatikai szakértő és a megbízott orvos szakértői vonalat is .nem találtak fiatalkorút,de az összes általam készített képet kimentették azaz átmásolták a rendőrségi szerverre benne a saját privát képeimet videóimat feleségemmel ex barátnőkkel stb .meg hát az összes képet amit eddig készítettem hölgyekről most arról nem akarok írni hogy az egész kapitányság ezeket nézte !!inkább arra volnék kíváncsi hogy ez ügyben ugye nem indítanak eljárást hiszen nincsen miért ellenben egy másik ettől független ügyben igen mert hát valamit csak kell alapon..na már most mi lesz a sorsa a már tisztázott anyagoknak ?nézhetik tovább a rendőr urak már ugye lezárva sincsen bárki hozzáfér lemásolja haza viszi hisz ott nyugisabb a környezet mint a bűnjel raktárban,esetleg még tovább megy az ügyészségre is majd bíróságra? miért? hisz semmi bűncselekményre utaló dolog nincsen rajta és ez általuk is bizonyítást nyert vagy mi lesz a sorsa a továbbiakban? .megjegyzem a számítástechnikai eszközeimet vissza kaptam.köszönőm a válaszokat .üdv

Agent Cooper # 2014.10.10. 13:46

Kedves boxjean!

Sajnos a leírásából még az eljárásjogi státusza sem derül ki, és személy szerint én azt sem értem, hogy pontosan mi is a kérdése.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Sherlock # 2014.10.10. 13:49

Én értem. A válasz, ugyanazt csinálják mint a többi felesleges bizonyítékkal: ugye a lefoglalt fegyverekkel vadászni járnak, a lefoglalt verdákkal fánkért, stb.

Dr. Jégember # 2014.10.10. 13:49

Üdv!

Jogszabály szerint amennyiben a nyomozást megszüntetik a bűnjelekről is intézkedni kell. A gépet már visszakapta, elméletileg ezzel egyidejűleg kellett volna intézkedniük a tartalom visszaadására/rendőrségi nyilvántartásból való törléséra/megsemmisítésére.

Persze én is tisztában vagyok azzal, hogy az egész kapitányság végignézte kb. 100000000000000000000 alkalommal. Csak valószínűsíthetem, hogy pár "kóbor másolat" maradt valamelyik hivatal gép winchesterén is :(
Ez azonban sajnos az "ellenőrízhetetlen" kategóriába sorolható.

Amennyiben a képeken nincs jogszabályba ütköző tartalom, akkor a nyomozást -bűncselekmény hiányában- meg kell szüntetni, vagyis ügyészségre/bíróságra nem fog kerülni az anyag.

Tisztelettel:

Dr. Jégember

boxjean # 2014.10.10. 17:10

üdv Mindenkinek
köszönőm a válaszokat sherlock igen sajnos ez a tapasztalat. tisztelt dr.jégember hát kb így történtek a dolgok ahogy írja.még a sétáló rendőr is látta az egész gyűjteményt.és talán az otthoni gépeken is van...sőt biztos mert tudom de ugye ezt bizonyítani is kellene..köszönöm válaszait-
Tisztelt agent cooper-
a kérdésem az lett volna hogy a rendőrségi winchesterre lementett képeim videoim mikor kerülnek megsemmisítésre hiszen már mindenféle hivatalos álláspont van arról hogy bűncselekményt nem tartalmaznak az anyagok. ugye a gyanú az volt hogy fiatalkorú van rajta ezt megcáfolta az orvos szakértő akit a rendőrség jelölt ki.ahogy ez a jelentés megérkezett vissza is kaptam a gépeimet adathordozóimat.viszont ugye minden le lett mentve egy rendőrsége adathordozóra hisz jogszabály szerint is csak arról vizsgálódhatnak.na már most ha nincs bűncselekmény mi lesz az átmásolt képeimmel videóimmal amit nem válogattak nagyon mert benne van családi anyag privát anyag vagy éppen filmek... sok gigabyte-nyi.
üdv

Dr. Jégember # 2014.10.14. 01:37

Tisztelt Boxjean!

Hivatalosan a nyomozás megszüntetésével egyidejűleg intézkedni kellett volna a bűnjelként kezelt összes tárgy megsemmisítésére is. Lehet, hogy ez papíron meg is történt, erre írtam azonban, hogy azt 100 öregasszony se tudja, hogy hány "kóbor másolat" kering kézen-közön........

Amennyiben ilyen intézkedés nem történt IGAZOLHATÓAN (papíron) akkor szabálytalan a bűnjelek további kezelése.

Ha a nyomozás megszüntetésre került, akkor -ha gyanúsított volt- a nyomozás TELJES iratát megismerheti, ha csak tanú, akkor az Önt érintő iratokat ismerheti meg, és azokról másolatot is kérhet.

Az iratokból ki kell derülnie a válasznak, de ha a számítógépét visszakapta, akkor arról is kellett (volna) kapnia egy határozatot a lefoglalás megszüntetéséről. (még panasszal is élhetett volna ellene) Abban a határozatban fel kell lennie sorolva minden egyes bűnjelnek, hogy minek a lefoglalását szüntetik meg és hogyan rendelkeznek azokról a továbbiakban.

Azt érdemes lenne átnézni, és ha nincs bennük utalás a felvételekre (kiadás/megsemmisítés) akkor rákérdezni, hogy azoknak mi lett a sorsa.

Üdv:

Dr. Jégember

boxjean # 2014.10.14. 09:12

Tisztelt DR Jégember
az ügyet még nem zárták le irat ismertetés nem volt pl a nyomtatott fotókat még nem is kaptam vissza csak amik elektronikus adat hordozókon vannak és az ügy ugye erre összpontosított ezek voltak informatikai illetőleg orvos szakértőnél. gyanúsított vagyok csak már ugye nem ilyen tiltott felvételek miatt lesz a vád ha lesz, de érzésem szerint valami biztos lesz most nagy a csend de pontosan azt se tudom mivel vádolnak mert papírt nem kapok telon hívnak ha kellek de ugye ez a tiltott képek már biztosan kiesik hisz bizonyított hogy ilyen nem történt mindenki elmúlt 18.
a lefoglalást megszüntető határozaton annyi van hogy az adatok biztonsági mentése megtörtént lefoglalása továbbiakban nem indokolt. tételes felsorolás és ha 30 napon belül nem veszem át akkor értékesítik.ennyi van a jegyzőkönyvbe.semmi több!!
de mindez már azután történt hogy a hatósági orvos szakértő megvizsgálta a releváns képeket és megállapította mindenki elmúlt 18.
üdv

Dr. Jégember # 2014.10.14. 14:06

Tiszta, hogy ez azután volt lefoglalás megszüntetés, hogy az anyag járt a szakértőnél, hiszen csak azután is lehetett.

Azt mondjuk nem ártana tudni, mi a gyanúsítás tárgya, mert ha a tiltott pornográf felvételek (melyekről megállapítást nyert hogy nincsenek) akkor nincs mitől félni, mert az ügyet előbb-utóbb tényállási elem hiánya miatt meg kell szüntetni.

Ha ugyanebben az ügyben van más tárgyú gyanúsítás is (ettől függetlenül) akkor elkülönítik az ügyeket, ezt megszüntetik, míg a másikat tovább folytatják. Mivel nem tudom annak a tárgyát, így arra nem tudok mit reagálni.

Ha a papíralapú képeken sem szerepel olyan tartalom ami kimeríti az adott bcs. törvényi tényállását, akkor azok lefoglalását is meg kell szüntetni.

Csak érdekességképpen, ha netán valamelyik kép felbukkanna valamely internetes oldalon az idő alatt, míg azok a hatóság birtokában voltak, akkor lehetne egy jó kis "pört" kezdeményezni, meg a bűnjelkezelés szabályosságát firtatni......

Üdv:

Dr. Jégember

zoli1995 # 2015.03.07. 10:59

Sziasztok.Nekem lefoglalták a számitógépem kb 2 hete olyan indokkal hogy tavaj egy vps játékszervert futását akadályoztam.Azt mondták 2-3 hét mire kibizsgálják.2 napja felhívtam őket és annyit mondtak hogy majd a bíró dönt.
Mikor fohom visszakapni?