Közös tulajdon, öröklés


sdfg # 2024.10.10. 12:23

Tisztelt Szakértők,
Segítséget szeretnék kérni a következőkben. Adott egy ingatlan A tulajdonos 5/6 rész, öröklési szerződés útján lett tulajdonos. B tulajdonos 1/6 rész öröklés útján, nagypapa után kapta a köteles részt. A tulajdonos el akarná adni a házat, lenne is rá vevő. B nem egyezik bele az eladásba, mert szerinte neki sokkal több jár. Nem nagyobb tulajdon hányad, hanem több pénz kell neki. A felértékelt áron lenne vevő a házra. Véleményem szerint az egy korrekt piaci ár lenne. Kb 25 %-al akar több pénzt. Semmit nem hajlandó aláírni, követeli a szerinte neki járó összeget. Közös tulajdon megszüntetéses iránti per... gondolom ott kb mindenki vesztes, mert a vevő is tovább áll, évekig elhúzódik ...
A tulajdonos egy 76 éve s kisnyugdíjas asszony, tehát neki sem hiányozna a pereskedés.
Köszönöm

drbjozsef # 2024.10.10. 13:57

sdfg,

Sajnos (vagy inkább nem, legfeljebb neked) ez ilyen. Senki sem köteles eladni a tulajdonrészét, és mindenki annyit kérhet a sajátjáért, amennyit akar.
Ha nem adja annyiért, akkor nem adja. Vagy kifizeted, vagy per, vagy marad minden így ahogy van.

Egyáltalán nem tilos úgy eladni az ingatlant, hogy az 5/6 tulajdonos csak a vételár 2/3 részét kapja, az 1.6 tulajdonos meg az 1/3 részét. Kinek mi mennyit ér.

Esetleg megmondhatod a vevődnek, hogy vegye meg az 5/6 részedet, és pereskedjen ő - persze, nyilván már csak ezért is még kevesebbet fizetne, ami, ugye, lássuk be, logikus is. Övé a macera, övé a kockázat. De ha neked az a fontos, hogy pénzhez juss, akkor vagy fizesd ki a tultársat, vagy add olcsóbban a vevőnek (ha egyáltalán jó neki).

Evvan.

drbjozsef # 2024.10.10. 13:59

(megjegyzem, ha az 1/6 tulajdonosnak járó rész fölött kérne ERRE még 25%-ot, akkor az az 5/6 tulajdonos részének az értékének az 5%-a lenne. Én lehet, ennyit kibírnék, még ha kapja is be.)

gi74 # 2024.10.10. 14:15

Elírtam bocsánat...... 50 %-al kérne többet, mint amennyiért az értékbecslő felértékelte.
Nem nekem fontos, hogy pénzhez jussak, semmi közöm hozzá. Egy 76 éves nyugdíjas nénié az 5/6-od rész, akinek szívességből próbálok segíteni. E felett elsiklottál. Aki amúgy évekig gondozta pelenkázta a 80+-os testvérét.. Bár nincs köze hozzá, az unoka rá se nézett a nagymamára, a temetésén se volt ott. Semmit nem akar csak az általa megálmodott összeget. Esetleg, mint tulajdonos nem lennének, nem lettek volna kötelezettségei az elmúlt 10évben a követelőzésen kívül?
Igazad van evvan