Kötelesrész


varganemarika # 2024.09.17. 16:54

Kedves Tagok!

Köteles rész számításának témakörében szeretném a segítségeteket kérni az alábbi kérdésben: A Ptk. szerint a köteles rész alapja: “A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok juttatáskori tiszta értéke.”

Évekkel ezelőtt (10 éven belül) történt egy ingatlan ajándékozás és azzal egyidőben haszonélvezet létesítése történt az ingatlanra. A kérdés az, hogy a fent idézett jogszabályhely második mondatrésze pontosan hogyan értelmezendő, illetve mi a gyakorlat e vonatkozàsban.

Tehát az “ingyenes adományok juttatáskori tiszta értékén” mit kell érteni: az ajándékozott ingatlan ajándékozáskori, haszonélvezettel terhelt értékét? Vagy az ingatlan ajándékozáskori piaci értékét? Mert nem mindegy, hogy a kötelesrész miből számítandó.

Válaszaitokat előre is nagyon szépen köszönöm!

drbjozsef # 2024.09.17. 18:26

varganemarika,

A tiszta érték általában azt jelenti, hogy a "pozitív" hagyatékból (vagyon, pénz, értékpapír, ingatlan, ingóság) le kell vonni a "negatív" hagyatékot, vagyis a tartozásokat, hiteleket, és általában a hagyaték költségei, mint a temettetés például.
Természetesen az ajándékozásnál a tiszta értékbe beletartoznak az ajándékot terhető terhek, a haszonélvezet, mint vagyoni értékű jog, az ilyen. Azzal csökkenteni kell az ajándékozáskori piaci értéket, az haszonélvezet ajándékozáskori értékével, amely itt az Itv. alapján számolandó.
Megjegyzem, ha valamelyik félnek súlyosan méltánytalan ez a számítás, a bíróság eltérhet a juttatáskori értéktől, de attól nem, hogy a haszonélvezetet ne számítsa csökkentő tényezőnek.