Klíma és földelőszonda a telkemen


brring # 2024.08.03. 11:59

Arra gondoltam még, hogy a településképi rendelet az alábbi módon fogalmaz:

A klímaberendezéseket a szükséges szellőzés biztosításával nem láthatóan kell elhelyezni:

közterületről nem látható homlokzaton, eresz alatt,
bejárati előtető alatt, megfelelő takarással,
a vonatkozó szabályok szerint kialakított tetőfelépítményben,
falnyílásban, a környezetben alkalmazott, fa spalettával takarva.

Ezzel esetleg a polgármester felé egy településképi kötelezési eljárást indítani van értelme?

brring # 2024.08.03. 11:56

Arra hivatkozni, hogy most vettem észre sajnos esélytelen. Mert azért gyakran vagyok ott.

Azt, hogy én szóbeli engedélyt adtam, hangfelvétel híján lehetetlen bebizonyitani (szerintem). Érdemes pert indítani Ön szerint?

drbjozsef # 2024.07.28. 05:49

brring,

A szóbeli szerződések is pont ugyanolyanok, mint az írásbeliek, legalábbis hatályukat, érvényüket tekintve, csak egy különbség van köztük : a bizonyíthatóság.

Ha most írsz nekik egy tértivevényes levelet, hogy most vetted észre, hogy a szonda a te telkeden van, valamint hogy a telekhatárhoz közel, a zajszintje miatt egyértelműen birtokháborító jelleggel üzemelnek a kültéri egységek, és ez elfogadhatatlan, és felszólítod őket, hogy azonnal szüntessék meg mindkét birtokháborítást, különben feljelentést és pert indítasz.
Persze, nem biztos, hogy nyersz, hiszen a bíróságon szabad bizonyítás van, ha van egy csomó tanú, meg elég életszerű, hogy neked már régóta észre kellett venned a szondát és a zajt, akkor bár nehéz bizonyítani egy szóbeli szerződést, de azért nem lehetetlen.

Esetleg marad az, hogy a szerződést közös akarattal módosítjátok. Talán beleegyeznek, ha a teljes áthelyezést kifizeted. Tanulópénznek.

brring # 2024.07.27. 16:37

Kedves Tagok!

Az alábbi kérdésem, problémám lenne: Belterületi telkek, a település szélén. A mellettem lévő telken egy kisvállalkozás működik a kis házikóban. Annak idején amikor még nem használtam a telkem (szintén áll rajta egy ház, de nem lakóház), sajnos felelőtlenül megengedtem, hogy a klímát az én telkem felőli oldalra telepítsék, illetve, hogy a földelőszondát is az én telkemen üssék le. Most azonban, hogy használatban van a telek, így egyre problémásabbak számomra ezek a dolgok. Sajnos ezek az (fontos megjegyezni, hogy szóbeli) engedélyek amiket adtam már nagyjából 3 éve történtek. Van-e valahogyan lehetőségem visszatáncolni ezektől, vagy mivel anno szóban engedélyt adtam, így ezeket már el kell viselnem? Sajnos kérésre elutasítóak voltak...