Weboldalon kifelé mutató linkek elhelyezése, stb...


Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.17. 14:46
  1. Lehet.
  2. Nem lehet.
  3. Lehet. Igen, be kell jelenteni az adatkezelést.
  4. Nem lehet.
PG2000 # 2012.05.17. 14:29

Úgy tűnik, nem olyan napi szintű ez az informatikai-jogi terület, mert úgy látom, más témaköröknél rövid időn belül sok hasznos választ kapnak a kérdezők ezen a fórumon.

Nekem sajnos máshol sem sikerült informálódnom.
A weboldalkészítőknél meg többnyire csak arra terjed ki a szaktudás, hogy technikailag mindent meg tudjanak oldani. Meg is oldanak mindent, de ilyen jellegű jogi (szabályossági) kérdésekre ellentmondó tájékoztatásokat kaptam.

Esetleg abban tudna valaki segíteni, hogy hol lehet ebben a témában szakszerű választ kapni?
Milyen hivatalhoz lehet/kell előzetesen fordulni, hogy biztosan szabályosan működtessük a weboldalunkat?

Esetleg van itt a fórumon valaki, akinek a saját weboldala kapcsán merültek fel hasonló kérdések, esetleg jogi feladatok?

PG2000 # 2012.05.16. 10:19

Tisztelt Szakértőket, Segítők!

A régebbi témákat olvasgatva több olyat is találtam, amikben részben már választ kaptam a saját hasonló kérdéseimre, de van néhány amire nem sikerült.

Ezek lennének:
1., Saját céges weboldalunkon (műszaki termékereskedelem és szolgáltatások) szeretnénk kifelé mutató, más, de hasonló profilú vállalkozások oldalaira mutató és irányító linkeket elhelyezni.
(Azzal a céllal, hogy a leendő ügyfél a megrendelése előtt több információ birtokában tudjon dönteni.
Fontos, hogy a kifelé mutató linkek mind nálunk nagyobb, ismertebb vállalkozások; a mienkénél sokkal szélesebb körű tájékoztatást és nagyobb termékválasztékot nyújtó oldalaira mutatna.)

  • Kell-e ehhez előzetesen az érintett vállalkozásoktól dokumentálható (írásos) engedélyt kérni?
  • Milyen jogszabályok szabályozzák ezt a területet?

2., Mint az előzőekben leírtak, de nem irányítanánk át a látogatót más cégek oldalára, hanem a más cégek weboldalát egy a saját oldalunkon belül kijelölt területen nyitnánk meg. Lehetőséget biztosítva a látogatónak, hogy ezen a felületen tekintse meg a másik cég oldalait, kínálatát, elérhetőségeit, stb.
(Gyakorlatilag kép a képben; weboldal a weboldalban megoldással.)

Figyelembe véve, hogy ma már sok vállalkozás oldalán szerepel, hogy az oldalaikon szereplő képi és szöveg tartalmak az adott cég kizárólagos jogát képezik és azok felhasználásához a cég előzetes hozzájárulása szükséges.

Kérdésem ugyanaz, mint az előzőnél:

  • Kell-e ehhez a weboldal a weboldalban megoldáshoz előzetesen az érintett vállalkozásoktól dokumentálható (írásos) engedélyt kérni?
  • A fentebb részletezett informatikai megoldás már kimeríti a más tulajdonának felhasználását?

3., Szeretnénk a weboldalon magánérdeklődők számára is lehetőséget biztosítani hírlevél feliratkozásra, amihez adatokat kérnénk be. (Név, e-mailcím, esetleg telefonszám; lakcím vagy csak a lakhely irányító száma.) Önkéntes adatközléssel.

  • Ez miatt előzetesen be kellene jelentkezni a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság Adatvédelmi nyilvántartásába?

4., Szeretnénk más vállalkozásoknak (cégeknek,egyéni vállalkozóknak) bemutatkozó levelet, tájékoztatót, reklámanyagot küldeni e-mailben.
Előzetes postai vagy telefonos megkeresések nélkül, az interneten nyilvános adatbázisokban, céges weboldalakon közzétett e-mailcímek felhasználásával.

  • Megtehetjük ezt anélkül, hogy Spammalésnek minősüljön a levélküldésünk?
  • Mikor minősül spammnek egy e-mailben küldött céges, kapcsolatfelvételi, bemutatkozó, tájékoztató levél?

Kicsit bő lére eresztettem, de remélem, azért érhetően kérdeztem és tudnak majd segíteni.
Amit előre is köszönök.