Weboldalon kifelé mutató linkek elhelyezése, stb...


PG2000 # 2012.05.16. 10:19

Tisztelt Szakértőket, Segítők!

A régebbi témákat olvasgatva több olyat is találtam, amikben részben már választ kaptam a saját hasonló kérdéseimre, de van néhány amire nem sikerült.

Ezek lennének:
1., Saját céges weboldalunkon (műszaki termékereskedelem és szolgáltatások) szeretnénk kifelé mutató, más, de hasonló profilú vállalkozások oldalaira mutató és irányító linkeket elhelyezni.
(Azzal a céllal, hogy a leendő ügyfél a megrendelése előtt több információ birtokában tudjon dönteni.
Fontos, hogy a kifelé mutató linkek mind nálunk nagyobb, ismertebb vállalkozások; a mienkénél sokkal szélesebb körű tájékoztatást és nagyobb termékválasztékot nyújtó oldalaira mutatna.)

  • Kell-e ehhez előzetesen az érintett vállalkozásoktól dokumentálható (írásos) engedélyt kérni?
  • Milyen jogszabályok szabályozzák ezt a területet?

2., Mint az előzőekben leírtak, de nem irányítanánk át a látogatót más cégek oldalára, hanem a más cégek weboldalát egy a saját oldalunkon belül kijelölt területen nyitnánk meg. Lehetőséget biztosítva a látogatónak, hogy ezen a felületen tekintse meg a másik cég oldalait, kínálatát, elérhetőségeit, stb.
(Gyakorlatilag kép a képben; weboldal a weboldalban megoldással.)

Figyelembe véve, hogy ma már sok vállalkozás oldalán szerepel, hogy az oldalaikon szereplő képi és szöveg tartalmak az adott cég kizárólagos jogát képezik és azok felhasználásához a cég előzetes hozzájárulása szükséges.

Kérdésem ugyanaz, mint az előzőnél:

  • Kell-e ehhez a weboldal a weboldalban megoldáshoz előzetesen az érintett vállalkozásoktól dokumentálható (írásos) engedélyt kérni?
  • A fentebb részletezett informatikai megoldás már kimeríti a más tulajdonának felhasználását?

3., Szeretnénk a weboldalon magánérdeklődők számára is lehetőséget biztosítani hírlevél feliratkozásra, amihez adatokat kérnénk be. (Név, e-mailcím, esetleg telefonszám; lakcím vagy csak a lakhely irányító száma.) Önkéntes adatközléssel.

  • Ez miatt előzetesen be kellene jelentkezni a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság Adatvédelmi nyilvántartásába?

4., Szeretnénk más vállalkozásoknak (cégeknek,egyéni vállalkozóknak) bemutatkozó levelet, tájékoztatót, reklámanyagot küldeni e-mailben.
Előzetes postai vagy telefonos megkeresések nélkül, az interneten nyilvános adatbázisokban, céges weboldalakon közzétett e-mailcímek felhasználásával.

  • Megtehetjük ezt anélkül, hogy Spammalésnek minősüljön a levélküldésünk?
  • Mikor minősül spammnek egy e-mailben küldött céges, kapcsolatfelvételi, bemutatkozó, tájékoztató levél?

Kicsit bő lére eresztettem, de remélem, azért érhetően kérdeztem és tudnak majd segíteni.
Amit előre is köszönök.

PG2000 # 2012.05.17. 14:29

Úgy tűnik, nem olyan napi szintű ez az informatikai-jogi terület, mert úgy látom, más témaköröknél rövid időn belül sok hasznos választ kapnak a kérdezők ezen a fórumon.

Nekem sajnos máshol sem sikerült informálódnom.
A weboldalkészítőknél meg többnyire csak arra terjed ki a szaktudás, hogy technikailag mindent meg tudjanak oldani. Meg is oldanak mindent, de ilyen jellegű jogi (szabályossági) kérdésekre ellentmondó tájékoztatásokat kaptam.

Esetleg abban tudna valaki segíteni, hogy hol lehet ebben a témában szakszerű választ kapni?
Milyen hivatalhoz lehet/kell előzetesen fordulni, hogy biztosan szabályosan működtessük a weboldalunkat?

Esetleg van itt a fórumon valaki, akinek a saját weboldala kapcsán merültek fel hasonló kérdések, esetleg jogi feladatok?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.17. 14:46
  1. Lehet.
  2. Nem lehet.
  3. Lehet. Igen, be kell jelenteni az adatkezelést.
  4. Nem lehet.
PG2000 # 2012.05.17. 22:23

Sándor!
Köszönöm a válaszát.
Meg tudná mondani, hogy melyik törvényt, törvényeket kellene átolvasnom, ha tájékozottabb szeretnék lenni ezekben a kérdésekben?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.18. 05:24

Szjt; Ptk. De nem fogsz direkt, explicit szabályozást találni egyikben sem.

PG2000 # 2012.05.18. 06:39

Tehát a válaszod alapján az alábbi lehetőségei vannak egy hasonló tervek előtt álló, de a témában teljesen laikus weboldal tulajdonosnak.

1., Úgy szerződik a webfejlesztőjével, hogy a szerződésében kiköti, a weboldal minden téren megfelel majd az aktuális jogi szabályozásnak is, amiért a fejlesztő vállalja a felelősséget.

2., Előzetesen megpróbál informálódni (pl. itt ezen a fórumon) és a válaszokból rakja össze a maga számára a lehetőségeket.

3., Egy szakjogászhoz fordul, aki még a webfejlesztés előtt, a felvázolt webes tervek alapján elmondja, leírja, hogy mit szabad és mit nem.
(Gondolom a javaslataiért felelősséget is vállalva.)

4., Nem foglalkozik semmivel. Teszi, amit elgondolt, s ha menet közben jelentkeznek olyanok, akik sérelmezik a weboldala működését, stb... akkor fordul szakjogászhoz, hogy segítsen.

Kihagytam valamit?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.18. 07:02
  1. Sokat nem ér harmadik személyekkel szemben, ráadásul az oldal terezése, programozása technikai dolog. Miért kellene egy PHP-programozónak jogban - ráadásul a jog egy speciális területén - jártasnak lennie.
  2. Fog hallani mindenfélét és mindennek az ellenkezőjét is.
  3. Minden ügyvédnek van felelősségbiztosítása.
  4. Azt is lehet.
PG2000 # 2012.05.18. 08:28

Az utolsó három ponttal nincs gondom. Értem is, meg erre a válaszra is számítottam.

De az elsőnél, azért felmerül benne a kérdés, hogy egy webfejlesztéssel foglalkozó vállalkozásnak elégséges csak a informatikai szaktudása?
Ki adhat a kezéből egy komplett munkát úgy, hogy az nem felel meg az érvényben lévő törvényi, adatédelmi, stb. szabályozásnak?

Ez olyannak tűnik nekem, mint ha azt mondhatnám egy jogásznak, átadva a kívánságlistámat, hogy mindent úgy vegyen bele a cégem alapítói okiratába ahogyan én a listámban leírtam..., és írja alá, hogy azt ő készítette, stb.
Úgy is az a lényeg, hogy legyen okirat, hogy ügyvéd készítse, írja alá, stb.

Nem várhatnám el az ügyvédtől, hogy a szerződés megszövegezése során felhívja a figyelmemet az esetleges szabálytalanságokra, a nem jogszerű megfogalmazásra, stb.?

Elvileg azért kellett hozzá forduljak mert ő a szakember. Neki, mint szakembernek kell tudnia, hogy mit hogyan kell (lehet) egy alapító okiratban rögzíteni.

Nem várhatom el, hogy tudja, milyen szabályok vonatkoznak arra a produktumra amit kiad a kezéből, amiért fizetek neki?
Miért lenne ez másként egy webfejlesztőnél, lakatosnál, könyvelőnél?

Az nyilván más kérdés, hogy ha a weboldalam szerkezete olyan, hogy azzal sértem mások jogait, akkor mások engem fognak számon kérni.
De ebben az esetben is teljesen esélytelenül kérem számon a webfejlesztőmet, akinek fizettem az oldalért?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.18. 09:21

egy webfejlesztéssel foglalkozó vállalkozásnak elégséges csak a informatikai szaktudása?
Igen.
Valamit nem értesz. Amikor ő elkészíti az oldal forráskódját, akkor neki egészen más szabályokat kell betartania, mint neked a működtetés során. Ő nem másolhat más oldalak forráskódjaiból - téged viszont ez nem kell, hogy érdekeljen; ugyanakkor te nem ágyazhatod be az oldaladba más oldalak tartalmát - a fejlesztő viszont megteremtheti számodra ennek a lehetőségét.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.18. 09:22

A többi meg zöldség. Az ügyvéd ugyanis szükségszerűen jogász.

PG2000 # 2012.05.18. 10:22

De, én értelek Téged.
A félreértés közöttünk csak abban van, hogy szerintem amikor én egy erre szakosodott informatikai céggel szerződést kötök a weboldalam elkészítésére, akkor nem csupán egy webprogramozóval állapodok meg egy kódsor elkészítésében.
Én majd azt működtetem, amit nekem átad.
Nem én fogom megírni azt a kódsort sem, aminek eredményeképpen mások oldalai kerülnek beágyazásra a saját oldalamba.
Én csupán a projekt elején elmondom a megbízott cégnek, hogy milyen igényeim vannak, mit szeretnék az oldaltól látványilag, működésileg, stb..
Ekkor mondom el azt is, hogy szeretném, ha az egyik aloldalon, egymás melletti ablakokba megjelenítenék két másik hasonló profilú cég weboldalát.

Sőt! Én mint a témában laikus, később a működtetés alatt is csak annyit változtatnék az oldalon, hogy időnként feltölteném az új árlistákat. Semmi mást.

Szerintem a megbízott feladata, hogy jelezze számomra, hogy ugyan programozásilag meg lehetne oldani amit én kérek, de ezt a másik weboldal tulajdonosának engedélye nélkül jogszerűtlenül használnánk fel.

Ettől függetlenül számomra a lényeg az, amit már a legelső válaszodban megírtál. Linkelni lehet, de beágyazni nem lehet mások weboldalát, az érintettek hozzájárulása nélkül.

kea4 # 2012.05.19. 17:53

Szerintem, ha vásárolsz egy kést, az eladó nem kell figyelmeztessen arra, hogy másik emberbe beleszúrni jogszerűtlen viselkedés...

Üdv:
KEA.

PG2000 # 2012.05.20. 07:46

Persze.
...és az autókereskedő sem kell, hogy figyelmeztessen, hogy nem jogszerű, ha az autóval gyalogosok között próbálunk galoppozni. :)
De én nem erről beszélek!

A Te példád akkor lehetne párhuzamba állítható az én weboldalas problémámmal, ha a kés gyártójának a felelősségét vizsgálgatnánk.
A gyártó -ideális esetben- bizonyos szabályok és szabványok betartása mellett gyártja a portékáját.
Neked, meg nekem -a kés megvásárlóinak- nem kell ismernünk ezeket a szabványokat.
Abban a tudatban vesszük meg a kést, hogy az jó, és önmagában mint termék megfelel a rá vonatkozó előírásoknak.
(Hogy aztán ki és mit szeletel vele, meg hová dugdossa, az már más kérdés.)

Szerintem így van ez egy kompletten megvett weboldalnál is.
Én, aki -feltételezzük- tök h...e vagyok az informatikához, a webprogramozáshoz MEGRENDELEK és megveszek egy weboldalt..., és csak azt fogom tenni a későbbiekben, hogy a számomra biztosított adminisztrációs felületen keresztül FELTÖLTÖM tartalmakkal azokat a részeket, amikhez egy szövegszerkesztőn keresztül hozzáférek; meg képeket töltök fel egy galéria mappába.
DE AZ OLDAL PROGRAMJÁHOZ NEM NYÚLOK!!!
(Mások oldalának sajátomba történő beágyazása pedig programozási munka.)

Szóval szerintem, ha a megrendeléskor nem figyelmeztet a webes fejlesztő cég -akivel szerződök-, hogy

„Ácsi! Mások oldalát beágyazni azok hozzájárulása nélkül nem lehet. Ha a megrendelő ilyen rész is szeretne az oldalába, akkor előbb be kell mutatnia a másik weboldal tulajdonos írásos hozzájárulását.”,

és enélkül le is gyártják a weboldalt a kért funkciókkal, akkor nem vitaható a fejlesztő cég felelőssége sem.

Persze a fejlesztőt csak a megrendelője (azaz én) kérheti majd számon, ha a megrendelőt (azaz engem) számon kérik a másik weboldalak tulajdonosai.

Szerintem nem kérdéses a webfejlesztő vállalkozás felelőssége sem.
(Függetlenül attól, hogy észleléskor az idegen weboldal tulajdonosa nem a fejlesztőhöz fog először fordulni az igényeivel, hanem hozzám, az oldal tulajdonosához.)

prezso # 2012.05.20. 12:22

Reménytelen eset vagy.
Egy gyártó, fejlesztő CSAK akkor felelős az adott termék jogszerű használatáért, ha azt kizárólagosan ő működteti utána.
Azaz: ha egy weboldalt a fejlesztője nem csak elkészíti, hanem utána ő tölti fel / frissíti a tartalmát, akkor nyilván felelős azért, hogy mi kerül ki.
De ha csak elkészíti, majd átadja neked üzemeltetésre, akkor csak azért felel, hogy az oldalt te működtetni tudd. A tartalmáért már nem.
Pl. a másik weboldal beágyazása jogszerű is lehet: ha egy másik saját oldalad tartalmát ágyazod be, az ellen nyilván nem lesz kifogása a tulajdonosának (hiszen az az oldal is a tied). De ha idegen oldalt akarsz beágyazni, és erre engedélyt kaptál az oldal tulajdonosától, az megint csak jogszerű. Így önmagában e funkció megléte teljesen rendben van.
Röviden: ő elkészített, és átadott neked egy eszközt, aminek a rendeltetésszerű használhatóságáért felel, de a rajta megjelenő tartalomért - a te esetedben - már nem felel.
Ugyanúgy, ahogy a kés gyártója sem felel azért, ha te emberölésre használod...

PG2000 # 2012.05.20. 15:41

Abba, hogy ki a reménytelen eset, inkább ne menjünk bele!
Valószínűleg e fórum készítőinek sem az volt a célja, hogy a hozzászólók egymást minősítgessék.
Én nem is teszem. Ellenben vitatkoznék Veled (is).

1., „Egy gyártó, fejlesztő CSAK akkor felelős az adott termék jogszerű használatáért, ha azt kizárólagosan ő működteti utána.

Ez így van. /E gondolat mentén még a késes példátokat is jól el lehet sütni./
De ha nem tűnt volna fel, én eddig (sem) a használatról beszéltem, hanem magáról az elkészített és átadott KÉSZTERMÉKRŐL.
Nem egy (HTML, CSS, JS és PHP, stb.) kódsorról, hanem egy üzemeltetésre kész weboldalról.

(Gondolom az úgy általában mindenki számára egyértelmű, hogy egy használatra, üzemeltetésre kész weboldal, az azt jelenti, hogy egy már adatokkal, tartalmakkal feltöltött weboldalról beszélünk.
Ezt kapom én cserébe a pénzemért.
Persze megegyezhetek előzetesen a fejlesztő céggel úgy is, hogy nekem elég, ha csak egy üres, működőképes webprogramot ad át, a szükséges leírásokkal, ami alapján majd én mindent feltöltök.
De mint részletesen le is írtam az előző hozzászólásomban (is), én nem erről a helyzetről beszélek.)

2., Sok értelmét nem is látom, hogy a továbbiakon csemegézzünk, mert gyakorlatilag ugyanarról beszélünk.
A különbséget csak abban látom, hogy én kezdetektől fogva egy olyan weboldalról beszélek, amit egy teljesen laikus ügyfél rendel meg a fejlesztőjétől.
Laikus = a web terén teljesen tudatlan, aki átad minden anyagot (adatokat, szöveges és képi elemeket) a fejlesztőnek és a pénzéért cserébe egy komplett weboldalt vár, ideális esetben már a tárhelyére feltöltve.

Ezzel szemben Te például egy üres weboldalról beszélsz (kvázi programról), amit ahhoz hogy használatra, üzemeltetésre kész weboldalnak nevezhessük, fel kell tölteni tartalmakkal.

Azon meg nincs mit nem érteni, hogy ha kapok egy üres webprogramot, amibe nekem kell feltölteni minden tartalmat, és én egy másik cég weboldalát ágyazom be ott ahol van beágyazási lehetőség, akkor nyilván én vagyok felelős a jogszerűtlen lépésért.
Már a beágyazásért is, hogy a további használatról már ne is beszéljünk.

Úgy látom, ragadós ez a késes párhuzam. :)))

prezso # 2012.05.24. 12:11

„és csak azt fogom tenni a későbbiekben, hogy a számomra biztosított adminisztrációs felületen keresztül FELTÖLTÖM tartalmakkal azokat a részeket, amikhez egy szövegszerkesztőn keresztül hozzáférek; meg képeket töltök fel egy galéria mappába.”

Akkor most hogy is van?
Egyébként pedig mindegy: az oldal tulajdonosa, üzemeltetője te vagy, minden ebből fakadó felelősség a tied.
Neked kell tisztában lenni a dolgokkal.

prezso # 2012.05.24. 12:27

Röviden: azt, aki a weboldaladon mmegjelenő tartalmat akár csak részben kifogásolja, egyáltalán nem fogja érdekelni, hogy az adott oldalt ki készítette.
Az fogja érdekelni, hogy ki üzemelteti.
A használatért, tartalomért mindig a tulajdonos felel, nem a készítő.
Ezt kellene megértened.

PG2000 # 2012.05.24. 14:53

Akkor most hogy is van?

Ha végigolvasnád az előzőekben írtakat, akkor vélhetően megértenéd, hogy a kérdés sosem az volt, hogy egy harmadik fél kihez fog fordulni, ha sérelmezi az én oldalam tevékenységét.
Nyilván hozzám, hiszen a jogsértő oldal az enyém, én üzemeltetem, és az ő érdekeit nézve én követtem el jogsértést vele szemben.
(Még az is lehet, hogy a fejlesztő kiléte ki sem derül az én oldalamról.)
Hangsúlyozom ismét, már sokadszorra, hogy EZEN NINCS MIT NEM ÉRTENI!!!

Azonban, ha engem -mint tulajdonost- számon kérnek, és én nem változtattam az oldalam átvétele óta a megkifogásolt tartalmon, akkor szerintem nekem ez már elégséges jogalap arra, hogy én is számon kérjem a fejlesztő céget.

Nyilván ennek az egész gondolatkörnek csak akkor van létjogosultsága, ha én egy eleve feltöltött oldalt vettem át a fejlesztőtől. Egy olyat, amiben a harmadik fél weboldalának a beágyazását nem én valósítottam meg, hanem a fejlesztő.

Érted?
Én csupán ilyen aspektusból szerettem volna megvilágíttatni ezt a kérdést.

prezso # 2012.05.25. 10:26

Értem én, csak azt nem, hogy a weboldal fejlesztője honnan fogja tudni, hogy amit kitetetsz vele, az részedről jogszerű felhasználás-e?
Ez ugyanis nem csak a jogszabályoktól függ, hanem egyedi megállapodásoktól is.
Pl. jog szerint más szellemi tulajdonának felhasználása akkor jogszerű, ha a jog tulajdonosa ezt engedélyezte.
De a megrendelő valóban rendelkezik a szükséges engedéllyel, vagy csak azt állítja? Vagy van-e bármilyen korlátozás magában az egyedi engedélyben a felhasználás módjára, mértékére?
Na ez az, amit egy weboldal fejlesztője nem tud, nem tudhat, ezért nem felelős érte.

PG2000 # 2012.05.26. 07:18

Szándékosan nem egy webprogramozóról beszélek kezdetektől fogva, hanem egy webfejlesztő vállalkozásról. Szerintem egy ilyennek kell ismernie mind a tevékenységére, mind az általa előállított produktumokra vonatkozó előírásokat, jogi szabályozásokat.
Nagyon csalódott lennék, ha nem így lenne.
(Ugyanakkor tudom, hogy nagyon sokszor sajnos nem így van; és nem is lesz másként, amíg sokan úgy vállalkoznak, hogy elégségesnek gondolják csak a szakmai tudásukat. Ez az állításom nem csak erre az informatikai területre vonatkozik.)

...a weboldal fejlesztője honnan fogja tudni, hogy amit kitetetsz vele, az részedről jogszerű felhasználás-e?

Nyilván nem tudhatja előzetesen, hogy én rendelkezek-e a szükséges hozzájárulásokkal, stb...
Azt azonban tudnia kell, hogy rendelkeznem kellene!!!
S az már az ő felelőssége, hogy a szolgáltatása keretein belül, a megvalósítás előtt figyelmeztessen egem, hogy amit kérek, azt csak akkor teheti be az oldalba, ha a harmadik fél azt engedélyezte, stb...
De ezt már a május 20. 09:46-kor beküldött hozzászólásomban is leírtam. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.26. 09:51

Ugyan, dehogy.

prezso # 2012.05.26. 12:00

Igen, egy webfejlesztő azt is köteles tudni, hogy minden megrendelt tartalmi elem kinek a tulajdona. Világos.
Na meg mi van akkor, ha ő szól, de a megrendelő azt mondja, hogy minden oké?
Egy olyan oldal esetében pedig, ahol a megrendelő maga is módosít utólag, még szebb a történet.

PG2000 # 2012.05.29. 07:28

Igen, egy webfejlesztő azt is köteles tudni, hogy minden megrendelt tartalmi elem kinek a tulajdona.
Na meg mi van akkor, ha ő szól, de a megrendelő azt mondja, hogy minden oké?

Nem köteles tudni. Szerintem sem.
De ha profi -és induljunk ki ebből- akkor akár írásban is felhívhatja a megrendelője figyelmét arra, hogy milyen szabályok vonatkoznak az internetes publikálásra, a szerzői és személyiségi jogok védelmére, stb. Mindezt megteheti már az ajánlatadás szakaszában, az előzetes egyeztetések során.

Tény, azt sem tudhatja, hogy az általam átadott képek, videók, szöveges tartalmak valóban az enyémek-e.
Azt azonban biztosan tudhatja, hogy amit be akarok vele ágyaztatni a sajátomba, az az oldal más tulajdona. Hiszen én mondom neki, hogy „Ide kell majd beágyazni az idegenoldal.hu-t.”

Ekkor figyelmeztethet és kérheti, hogy mutassam be a harmadik fél engedélyét, amiben az hozzájárul a weboldala beágyazásához. Írásban.
S ha én mint ügyfél nem rendelkezem ilyen engedéllyel, de még ezután is ragaszkodom hozzá, hogy beágyazza, akkor az már az én felelősségem lesz.

Egy olyan oldal esetében pedig, ahol a megrendelő maga is módosít utólag, még szebb a történet.

Hangsúlyozom, késztermékről beszélek. Még mindig.
És nem a -már most is- kiváló weboldalak készítő gimnazista fiamról, hanem egy profi webfejlesztő vállalkozásról, ahol a profi programozási és dizájneri tudás mellett annak is tudatában vannak, hogy milyen szabályok vonatkoznak az általuk gyártott (vagy üzemeltetett) termékekre.

Ma egy valamire való webfejlesztő cég, leírásokkal, dokumentációval adja át az ügyfélnek az általa elkészített weboldalt.
Ebben az anyagban egyértelműen le van (le kell legyen) írva, hogy mit tartalmaz az átadott weboldal; hogy hol és mit tud adminisztratív felületen keresztül változtatni az üzemeltetője, stb.
Azaz ebben az anyagban le van írva az is, hogy ez és ez az idegen weboldal itt és itt lett beágyazva, így és így lehet módosítani a beágyazást, másik oldalt így és így lehet újként majd beágyazni stb.
Ha ebben az anyagban az van leírva, hogy csak a lehetősége lett kiépítve (program, design) annak, hogy az üzemeltető egy másik oldalt is beágyazzon, de a beágyazás nem történt meg, akkor értelemszerűen a webfejlesztőnek nincs felelőssége.

Mint az eddigiekből már kiderült, én biztosan nem vagyok jogász.
Te? Nem tudom.
Eddig egyedül KBS úr volt, aki jogászként kifejtette a tiéddel lényegében azonos, és az enyémmel ellentétes véleményét.

Elfogadva, amit mondotok, ha én egy webfejlesztő vagyok és egy ügyfelemnek összeállítok egy weboldalt, amibe -az ügyfél kérésére- beágyazom néhány konkurenciája weboldalát is, azok engedélye nélkül..., és a kész oldalt így adom át üzemeltetésre a megrendelőnek, akkor senki nem kérheti rajtam számon, hogy miért ágyaztam be, miért nem jeleztem az ügyfelemnek, hogy engedély nélkül ezt nem tehettük volna, stb.
S ha esetleg mégis beperelne majd az ügyfelem utólag (mert őt is beperelték az idegen oldalak tulajdonosai), hogy nem jeleztem neki...., akkor nyugodtan fordulhatok majd KBS úrhoz jogi képviseletér, mert biztosan nyert ügyünk lesz.
De tényleg nyert ügyünk lesz?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.29. 08:17

Stimmel: -ha, -het. De nem köteles. Más kérdés, hogy célszerű olyat választani, aki megteszi, amit megtehet - a kötelezőn túl is.

prezso # 2012.05.29. 16:22

PG2000: én nem vagyok jogász, de az nekem elég egyértelmű, hogy idegen tartalmat (cikk, kép, oldal stb.) nem építtetek be a weboldalamba, csak ha ez számomra engedélyezett.
kbs, aki jogász, ugyanezt írta: megteheti, hogy szól, figyelmeztet, de nem kötelessége. Nyilván azért, mert nem felelős érte.