GYED,GYES, táppénz


pazs # 2011.05.20. 12:00

Egyáltalán mikor jár le a gyesed? És amikor jelezted, hogy munkába állsz, az még a gyes alatt volt? Akkor nem kaptál állásidőre járó bért, pedig megtagadták a munkavégzést? Vagy nem is kérted a munkába állást?

Hopp, most visszaolvastam. Nos, te mit akarsz? Ott maradni? Négy órában dolgozni? Elmenni?
A legfontosabb, hogy mikor jár le a gyesed, akkor ugyanis megszűnik a védettséged. Hogy mit érdemes beleírni a közös megegyezésbe, az nagyban ettől függ (nyilván ne kevesebbet, mint ami rendes felmondás esetén járna).

Minden papírnál általános szabály, hogy elolvassuk, amit nem értünk, azt megkérdezzük és kétség esetén nem írjuk alá. Ide is visszajöhetsz kérdezni, a csak itt, csak most ajánlatoknak általában nem érdemes hinni. Ha nem hagynak kérdezni, az mindig gyanús és ha minden kötél szakad az ellenállásban, akkor csak dátummal írd alá úgy, hogy "Jogfenntartással átvettem".

adrianna83 # 2011.05.20. 15:34

Szóval: igen szerettem volna 6 órában visszamenni a munkáltatómhoz.
Hajlandó lettem volna szerződést is módosítani ez ügyben;
Viszont most, hogy megvolt a megbeszélés, az alábbiakban módosult a helyzetem.
Aláírtam a szabadság engedélyes papírokat,és a kifizetett szabadságról a bérjegyzéket, azzal nem volt gond.
Aztán bejelentette, hogy jelenlegi gazdasági helyzetében a vállalkozásában napi 2 azaz két órás munkát tud nekem biztosítani, azt is 16-18 óra között!
Hát, sokat nem gondolkodtam, mondtam, hogy 6 órában tudok kiegyezni.
Azt mondta, ha nem jó a 2 óra, akkor elfogadja és ezt a felmondásomnak tekinti.
Felvilágosítottam, hogy egyoldalúan nem módosíthat semmit és nem írok alá semmilyen felmondást!
Kértem, hogy adjon papírt az itt elhangzott ajánlatról, de a könyvelők elfoglaltságára hivatkozva semmit nem adott.
Említettem neki az állásbért, hogy azt sem kértem tőle, mert arra számítottam, hogy vissza tud venni, meg a levelében ezt írta:
"amikor 2008.áprilisában szült, új munkavállalót vettem fel, akinek azt ígértem legalább 3 évig foglalkoztatom Ön helyett...
...Amennyiben lejár a GYES folyósítása, természetesen újra köteles vagyok Önnek munkát biztosítani, tehát kérem 2011. márciusában jelentkezzék, mert egyeztetnünk kell a szabadság kiadása, a munkába lépés napjával kapcsolatban, hisz a másik munkavállalót akkor el kell bocsátanom."
Szóval fogalmam sincs mit tegyek, mi a következő lépés, hiszen szóban megmondta, ő nem fog felmondani! (mivel kiderült pont május 24-én töltöm az 5 éves munkaviszonyomat, vagyis elméletben járna a 3 havi végkielégítés). Egyébként ez biztos? Vagyis a teljes 3 év (GYED, GYES alatti fizetés nélküli szabadság) is beleszámítható?
Ha valaki okosabb nálam tudja a kialakult helyzetre a legjobb megoldást, igen hálás volnék, ha megosztaná velem! :)
Ezer köszönet!

adrianna83 # 2011.05.20. 15:43

Ja és amit még elfelejtettem.
Feljött szóba a közös megegyezés, amibe belemegy ugyan, de azt mondta, hogy azt nekem kell kérvényeznem, írásban a könyvelőknek átadva!
Szerintem ilyen nincs! Mi az, hogy a munkavállaló kérvényezi a közös megegyezést, amikor ő nem akar visszavenni?
Valamint jól tudom?- ha én nem írom alá egyik változatot sem, ő a szabi leteltével nem küld el, akkor júni 4-én ha bemegyek dolgozni és a kezembe lesz a nyilatkozata, miszerint ő 2 órában tud alkalmazni, természetesen én nem írom alá, akkor ledolgozom a 2 órát és 8 órában kell azt elszámolnia?
(mivel rajtam kívül álló okok miatt nem tud 8 órás munkát biztosítani, de a szerződésemben az áll)?

erasterck # 2011.05.22. 15:08

Kedves Ildó001!

Hasonló cipőben jártam pár éve, mikor babát vártam. A javaslatom az lenne, hogy úgy jelentkezz be a munkaügyhöz, hogy a szülés napjáig még járadékot kapjál. Fontos, hogy járadék legyen, ne segély. Majd a szülést követően írj kérelmet a munkaügynek, miszerint kéred, hogy 2-3 nappal tovább kapd a járadékot a szülést követően, így erre a pár napra még nem tgys-t, hanem járadékot kapsz, ezzel biztosított leszel a szülés napján is, így jogosult leszel gyedre is! Ezt akkor egy kedves mep-es ismerősöm javasolta és kaptam a gyedet rendesen a kicsi 2. életévéig.

adrianna83 # 2011.05.23. 09:03

Kedves pazs és más hozzáértők!

Leírtam történetemet, nem tudom van-e valami ami esetleg hiányos még.
Kérem ha tud valaki tanácsot adni, segítsen. köszönöm!
Tehát: 2006. május 24-e óta vagyok folyamatos munkaviszonyban adott vállalkozónál bolti eladóként. 2011. április 9-én szűnt meg a GYES-em, a munkáltatómnál 2011. június 3-ig vagyok szabadságon.
A többit a találkozóról már írtam.

Fogalmam sincs mit tegyek!
Én nem szeretnék 2 órában, ráadásul adott időszakban (16-18 h) dolgozni, minimum 6 órában szeretnék kiegyezni, de ettől a főnököm teljesen elzárkózott, mondván meg van elégedve a dolgozóval, aki helyettem felvett 3 éve.(pedig egy éve levélben azzal "hitegetett" visszavár-igaz csak kötelezettségből- de megírta ezzel együtt azt is, hogy akkor el kell bocsátania a másik munkavállalót, akinek minimum 3 évre tett ígéretet, hogy alkalmazza)
Azt akarja, hogy mivel én nem egyezek bele a módosításba, mondjak fel, vagy írjam meg a kérelmemet a közös megegyezéses felmondáshoz (állítása szerint van ilyen).
Kértem tőle a nyilatkozatát a 2 órás munkaviszonyról, hogy legyen meg írásban, ha esetleg arra később szükség lenne, erre már fenyegetéssel kezdett vádolni.
Ezek után nem valószínű, hogy okos lenne bármennyi időre is neki dolgoznom, de ellátás nélkül semmiképp sem szeretnék maradni.
Előre is köszönöm a segítséget, észrevételeket, tanácsokat! Ancsa

pazs # 2011.05.23. 09:56

Akkor egyelőre nincs módosítva a munkaszerződésed, amikor lejár a szabid, menj be és állj rendelkezésre munkára kész állapotban a munkaszerződésedben foglaltak szerint (munkaidő, munkavégzés helye) és addig el ne jöjj onnan, amíg írásba nem adják, hogy fel vagy mentve a munkavégzés alól. Évi 42 napra viszont átirányíthat másik munkakörbe (de ez a fizetésedet nem érinti és nem lehet jelentősen hátrányos rád nézve).
Igen, a gyereked miatt töltött fizetés nélküli szabadság időtartamát is figyelembe kell venni a végkielégítés és a felmondási idő szempontjából, tehát ha te sem akarsz tovább ott dolgozni, akkor legalább ezt kérd abban a bizonyos közös megegyezésben.
Végül, ami nem jog: ügyes vagy, hogy kiálltál magadért és nem írtál alá olyat, amit nem akartál.

boribr # 2011.05.23. 12:11

Kedves Fórumozók!
Tud valaki nekem válaszolni? Esetleg abban segiteni, hogy hol tehetem fel a kérdésemet?

pazs # 2011.05.23. 12:26

boribor: olvass vissza, nandy ezeket már sokszor leírta. De nehéz jósolni az ellátások tekintetében.

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2011.05.23. 12:29

Hali!

Olyan keresőt szeretnék találni a neten, ami a közhasznú illetve a kiemelten közhasznú szervezeteket tartja nyilván? Tud valaki ilyet?

pazs # 2011.05.23. 12:31

Hát... talán a niok.hu?

adrianna83 # 2011.05.23. 12:52

Kedves pazs!
Köszönöm a gyors reagálást.
Tehát, ha nem küld nekem semmiféle papírt a munkáltatóm, akkor
(1) Júni 4-én reggel 9-kor álljak a bolt ajtóban, hogy "jöttem dolgozni".
Eddig világos. Mi van, ha nem jön a főnök, csak a másik két alkalmazott?(mivel ez szombati nap)
Vagy (2): mi van ha kapok papírt a 2 órás módosításról, vagy szól, hogy mehetek aláírni?
Persze nem írom alá, de akkor mit tehet ezek után?
Mert akár le is tagadhatja, hogy személyesen találkoztunk volna és az mondhatja, hogy én megtagadtam a kapcsolat felvételt (kinézem belőle).
(3) Ha belemegyek a közös megegyezésbe, azt tényleg nekem kell írásban kérni?
Mit írjak/írhatok? Valamint természetesen én szeretném legalább a végkielégítést kicsikarni belőle, akkor azt is írjam bele?
Fura egy helyzet, őszintén megvallva egyiket sem tudom így gondolatban igazán átélni... :)

pazs # 2011.05.23. 14:16

(1) Pontosan. És persze vezesd a jelenléti ívet és kezdj el dolgozni :)
(2) Semmi. Ha nem akarod, nem írod alá. Nincs ilyen, hogy megtagadja a munkavállaló a kapcsolatfelvételt, ha minden kötél szakad, kommunikáljatok írásban.
(3) Mindegy, hogy melyikőtök kezdeményezi a közös megegyezéses munkaviszony-megszüntetést, hiszen úgyis meg kell egyezni. Írj neki levelet, hogy ajánlatod van a munkaviszonyod közös megegyezéssel megszüntetésére és írj bele mindent, amit kapni szeretnél (végkielégítés, felmondási idő és az arra járó bér, szabadságok megváltása, ha van) és hogy milyen dátummal szeretnél megszüntetni. Aztán majd reagál rá valamit. Véletlen se lehessen egy mondatát se úgy érteni, hogy ha nem fogadja el, akkor te felmondasz, hanem úgy, hogy ha nem fogadja el, akkor a munkaviszonyod változatlanul fennmarad. A legrosszabb, ami történhet, hogy munkáltatói rendes felmondással megszünteti a munkáltatód a munkaviszonyodat (ha persze nem adsz okot rendkívüli felmondásra például azzal, hogy nem töltöd a munkahelyeden a munkaidőt), akkor meg jár a végkielégítés és a felmondás idő amúgy is.

adrianna83 # 2011.05.23. 15:27

pazs

Köszönöm, valami ilyesmire gondoltam én is.
Azt hiszem először kipróbálom a 3-as verziót, aztán ha úgy nem megy, akkor jön az 1-es!
Ha akkor sem hajlandó fizetni, akkor pedig jön a munkaügyi per.
Attól félek, hogy ha az 1-es verzióhoz kerülök, a nyakamba fog varrni valamit (leltárhiány stb.-volt már ilyen munkaadóm...)
Közben utánajártam a helyi munkaügyi kirendeltségben, és azt mondták, fél évig a közös megegyezés után és a munkáltatói rendes felmondás után is kapnék ellátást, ugyan azzal az elbírálással (vagyis 4 évre visszamenőleg nézik a munkaviszonyt).
Ezt csak azért írtam le, hogy ha valaki hasonló helyzetbe kerül (ne adj Isten), akkor ezt is tudja!
Ha nem gond, jelentkezek ismét, ha bármi fejlemény van az ügy kapcsán.
Egyenlőre várok péntekig, ha nem küldi az ígért nyilatkozatot, akkor írok az ajánlatról a közös megegyezéses felmondáshoz.
Köszönök mindent! Ancsa

pazs # 2011.05.23. 16:12

Hajrá! És mindenképp jelentkezz, hogy mi lett.

Ildó001 # 2011.05.23. 18:52

Kedves erasterck!

Köszi a választ, azóta mások is megerősítették ezt a lehetőséget, elvileg január 23-ig jár az álláskeresési járadék, a szülés nem sokkal, de előbbre várható. Majd kiderül....
Amúgy a munkaügyi központban azonnal bejelentetted, hogy babát vársz, és onnantól nem is közvetítettek ki?

nouky # 2011.05.24. 07:27

Tisztelt Szakértők!

Segítségeteket szeretném kérni.
Van egy dolgozónk,a ki fel szeretne mondani, de jelenleg GYES-en lévő kismama. A szabadság kiszámításával van egy kis gondom /nem vagyok munkaügyes/. A dolgozó 2004. 07.30-án szült, előtte táppénzen volt. 2005. január 13-án lejárt neki a TGYÁS, ekkor megigényelte a GYED-et, 2006. 07. 30-ig. Ezután GYES-t kapott egészen 2007.07.01. Ezután 44 nap szabadság került kiírásra, majd 2007. 09.03-tól betegszabadságon, a 15 nap letelte után pedig táppénzen volt egészen 2008. január 22-ig. 23-án megszülte az ikreit, akikkel nem indította újra a TGYÁS-t és a GYED-et, hanem azonnal GYES-re ment, mert így jobban járt. Most szeretne leszámolni és kifizettetni a szabadságait. (közben másik munkahelyet talált ahol már GYES mellett február óta dolgozik. 8 órában dolgozik, így az egyik gyest elvesztette. Főállásba vennék fel, és nagyszülei igényelnék tovább az ikrek után a GYES-t) Mennyi időre jár neki a szabadság? Amikor az ikrekkel van gyes-en, arra az időre kell-e neki szabadságot számolni? (elvileg,ha jól tudom, a táppénzre, TGYÁS-ra, GYED első évére járt volna neki a szabi. Ha a GYES-t választotta, akkor azzal a szabival mi van? Elveszik?) Vagy GYES-re abszolút nem jár már szabi??
Előre is köszönöm a segítségeteket!! Rita

Dlite # 2011.05.24. 08:13

Üdv!
Kis segítséget szeretnék kérni. Páromnak a cég - vagy a könyvelő...egymásra mutogatnak - Február 27.-e óta (május vége van....) nem adott le a TB-nek terhestáppénzes papírt. Ő pontosan leadta az orvos által kapott papírokat a cégnek. Lehet-e tenni valamit?

anett78 # 2011.05.24. 13:03

Kedves Szakértők!

Szeretném a segítségüket kérni,de szívesen venném bárki segítségét!
Olyan gondom lenne,hogy 2010.01.01-től bejelentett munka viszonyom volt 2011.01.28-ig utána passzív táppénzen voltam és most munkanélkülin vagyok ami Június 6-án jár le....de viszont teherbe estem és szeretnénk a babát megtartani!Szeretném tudni,hogy esetleg jár-e nekem valamilyen pénzbeli juttatás a terhesség alatt vagy csak szülés után,...járni fog-e a Gyed vagy csak Gyest fogok kapni??Ha valaki tudna nekem abban segíteni,hogy merre induljak el esetleg intézni azt nagyon szépen meg köszönném.....!!!!!
SÜRGŐS lenne!!!Előre is köszönöm a válaszokat...
Üdv:Anett

Dödölle1 # 2011.05.24. 18:36

Dlite

Üdv!
Kis segítséget szeretnék kérni. Páromnak a cég - vagy a könyvelő...egymásra mutogatnak - Február 27.-e óta (május vége van....) nem adott le a TB-nek terhestáppénzes papírt. Ő pontosan leadta az orvos által kapott papírokat a cégnek. Lehet-e tenni valamit?

Válasz:

Igen, írásban panasszal élhet a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási szervénél.

Amennyiben a foglalkoztatónál nincs tb kifizetőhely és a munkáltató (vagy képviselője) bizonyíthatóan nem tett eleget az Ebtv. és a Vhr. igénybejelentéssel kapcsolatos rendelkezéseinek, úgy a fenti szerv -a panaszbejelentés alapján- közigazgatási hatósági eljárás keretében kényszeríti a foglalkoztatót a jogkövetésre. (hatósági ellenőrzés/határozat/bírság)

(Megjegyzem, hogy a fenti jogszabályok értelmében a foglalkoztató az átvett okmányokról (orvosi igazolások) átvételi elismervényt köteles adni.)

Dödölle1 # 2011.05.24. 18:47

Anett

Kedves Szakértők!

Szeretném a segítségüket kérni,de szívesen venném bárki segítségét!
Olyan gondom lenne,hogy 2010.01.01-től bejelentett munka viszonyom volt 2011.01.28-ig utána passzív táppénzen voltam és most munkanélkülin vagyok ami Június 6-án jár le....de viszont teherbe estem és szeretnénk a babát megtartani!Szeretném tudni,hogy esetleg jár-e nekem valamilyen pénzbeli juttatás a terhesség alatt vagy csak szülés után,...járni fog-e a Gyed vagy csak Gyest fogok kapni??Ha valaki tudna nekem abban segíteni,hogy merre induljak el esetleg intézni azt nagyon szépen meg köszönném.....!!!!!
SÜRGŐS lenne!!!Előre is köszönöm a válaszokat...
Üdv:Anett

A megadott adatok alapján a terhesség idejére eb pénzbeli ellátásra (táppénz) nem jogosult. 2011.06.06-ig munkanélküli ellátást kap, azt követően a szülésig (ennek várható időpontját nem közölte) a lakóhelye szerinti önkormányzattól igényelhet a szoc. tv-ben nevesített szociális ellátást, ha a feltételeknek megfelel. (Érdeklődni és az igényt előterjeszteni a Polgármesteri Hivatal Szociális Irodáján lehet.)

A szülés napjától -biztosítás hiányában- csak GYES ellátásra jogosult, amit főszabály szerint a megyeszékhelyen működő MÁK Cst. Irodájától lehet igényelni. Szintén itt igényelhető az anyasági támogatás és a családi pótlék is.

anett78 # 2011.05.24. 20:10

Kedves Dödölle1!

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát!
Azt szeretném még kérdezni,hogy az a szociális ellátás kb.mennyi lenne havonta?...Még egy kérdés esetleg munkanélküli után én nem tudom igénybe venni az álláskeresői juttatást?Ne haragudjon a sok kérdésért...
Előre is köszönöm a gyors választ....:)
Üdv:Anett

szilvike78 # 2011.05.25. 13:54

Tisztelt Szakértők!
A napokban kiderült, hogy az intézmény ahol dolgoztam és elmentem "Gyedre" közölte, hogy az elejétől kezdve nem gyedet utaltak, hanem teljes fizetést. Ez 2 hónappal a gyed lejárta előtt derült ki. A következő 2 hónap kiutalását így le is állították, tehát pénz nélkül maradok 2 kisgyerekkel. És visszakérik az eddigi kiutalásokat.
Létezik e számomra kedvező megoldás?

Ancsa77 # 2011.05.26. 09:40

Kedves Szakértő vagy aki segíteni tudna!

Nekem megint lenne egy - két kérdésem.
Munkaviszonyom 2010 .03.01-től 2011.03.18-ig van. Utána passzív táppénzen voltam itthon 2011.04.17-ig. Mivel veszélyeztetett terhes vagyok így a méltányossági táppénzt is próbálom megigényelni, mit egy hónapig meg is kaptam, vagyis 2011.04.18-tól 2011.05.17-ig, majd utána bejelentkeztem a munkanélkülibe. A picúr születése 2011.11.15-re írták ki, így a munkanélkülim az tuti ki fog tartani addig, sőt még marad is kb. 3 hónapom.
Tudom, hogy már egy csomóan kérdeztek ilyeneket de én még mindig nem vagyok tisztában az egésszel... és hogy mikor mit és hol kell majd intéznem.
Mivel 2011.11.15-re vagyok kiírva szülni és jogosult vagyok GYED-re és TGYÁS-ra? de idén, 2011.03.15-ig dolgoztam utána táppénz és munkanélküli. Ha igénylem a TGYÁST, az kb 6 hónapig jár vagyis a GYED már 2012-es évben lesz. Ennek az összegét a 2011-es keresetemből számolják, vagy a munkaviszonyom alatti keresetemből? Mert mindenki azt mondja hogy az előző évből lesz számolva, így már akkor végképp nem tudom...

Köszönöm előre is a segítséget!!!

bkrinya # 2011.05.26. 13:39

Tisztelt Szakértő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a veszélyeztetett terhesség esetén van -e valami költsége a munkáltatónak vagy mindent a tb fizet?
Köszönettel:
bkrinya

bkrinya # 2011.05.26. 13:40

Tisztelt Szakértő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a veszélyeztetett terhesség esetén van -e valami költsége a munkáltatónak vagy mindent a tb fizet?
Köszönettel:
bkrinya