GYED,GYES, táppénz


Lyonee # 2010.07.31. 07:57

A közalkalmazott lemond a közalkalmazotti jogviszonyáról (ez felel meg az MT szerinti munkavállalói felmondásnak). A lemondási idő 2 hónap.
Ezt vedd figyelembe az időpontok kalkulálásánál!

murzo # 2010.07.31. 04:42

KÖzalkalmazotti munkaviszonyban foglalkoztatnak,határozatlan időre szóló munkaszerződésem van.

Lyonee # 2010.07.30. 15:42

murzo!
Bocs., hogy belekotnyeleskedek. Írtad, hogy "Önkormányzati fenntartású intézmény" a munkahelyed. Munkaviszonyban, vagy közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatnak?

nandy # 2010.07.30. 12:29

Igen, a munkaviszony a felmondási idő végével szűnik meg.
De addig, míg a felmondási idő le nem jár, én nem mennék másik munkahelyre dolgozni. Mint írtam, a fizetés nélküli szabi alatt simán letelik a felmondási idő, és nincs munkavégzési kötelezettséged.

De ha te közben elmész máshova dolgozni, akkor már nem áll fenn az, hogy a gyermekedet ápolod, tehát a régi munkáltató nem köteles fizetés nélküli szabit adni. Mondhatja azt, hogy gyere dolgozni.
És ha nem mész, annak súlyos következménye lehet.

Tehát add be a felmondásod mielőbb, várd meg a felmondási idő végét, és másnaptól mehetsz máshova dolgozni.

murzo # 2010.07.30. 10:06

Köszönöm, ezt értsem úgy,hogy ha felmondok,mert egy másik helyen jobb állást ígérnek, a munkáltatóm egyben kifizeti a bent maradt szabimat, de mivel ragaszkodik a felmondási időhöz-az egy hónap,ha jól tudom-a munkaviszonyom csak a felmondási idő lejárta után fog megszűnni?
Azt értem, hogy a munkáltatóra nézve kötelező egyben kiadni a bent maradt szabikat, de ez rám nézve is kötelező -e? Vagy kérhetem,hogy bizonyos részletekben adják ki?
Köszönöm válaszát!

nandy # 2010.07.30. 08:41

a GYED alatt felgyűlt szabadságomat köteles vagyok e egyben kivenni,

Törvény szerint a munkáltató köteles egyben, és azonnal kiadni. Ha nem teszi meg, azzal munkaügyi bírságot kockáztat.

Ha a munkaviszonyod megszűnik (mert pl. felmondasz), akkor a munkáltató köteles kifizetni a bentmaradt szabadságaidat. Munkavállalói rendes felmondás esetén a munkavállalónak a teljes felmondási időt le kell dolgoznia. De mivel te fizetés nélküli szabin vagy, így nincs munkavégzési kötelezettséged.
Kivéve, ha közben máshol kezdesz el dolgozni, mert abban az esetben nem a gyermekedet ápolod, így fizetés nélküli szabadságot sem kell kötelezően adnia a munkáltatónak - azaz a régi helyeden is munkavégzési kötelezettséged van. Ezt ki lehet váltani azzal, hogy kéred a szabadságok kiadását. Az egészet úgy sem tudja kiadni, mert a felmondási idő rövidebb.

murzo # 2010.07.29. 18:03

Köszönöm Nandy a válaszát, bátorkodom még megkérdezni, hogy a GYED alatt felgyűlt szabadságomat köteles vagyok e egyben kivenni,vagy részletekben is kivehetem-kb.70 nap? Illetve ha más munkáltatóhoz megyek el dolgozni rögtön a gYEd után és a jelenleginél felmondok, kifizetik-e a felgyűlt szabadságomat vagy mindenképp ki kel vennem-Önkormányzati fenntartású intézmény-?
Köszönöm válaszát!

atomka # 2010.07.29. 15:17

Kedves Nandy!
Hálásan Köszönöm a hathatós segítségedet!
Üdvözlettel: P.Anna

nandy # 2010.07.29. 15:05

Majdnem elfelejtettem, hogy egyébként is van elég idejük a probléma rendezésére, hiszen a visszatérésedkor először az előző évekről bent maradt szabikat kell kiadniuk, ez kb. 30-35 napot jelent (úgy szeptember közepéig még otthon lehetsz...).

De a szabadságot is a már rendezett (emelt) bérrel kell fizetniük!

nandy # 2010.07.29. 15:01

A munkáltató sem a munkakört, sem pedig a munkabért nem módosíthatja egyoldalúan (illetve a munkabért igen, ha emeli, mert az kedvező a m.vállaló számára).

Mint írtam, átirányításról lehet szó (42 napig), ehhez nem kell módosítani a munkaszerződést.

De itt valószínűleg nem átirányításról van szó, ezért akarnak msz. módosítást is. Ha aláírod, akkor jogszerű lesz a bércsökkenés. Viszont nem kötelező aláírnod...

Tehát mondd meg nekik, hogy 42 napra irányítsanak át (nem csökkentett bérrel), és ezalatt oldják meg a munkaköröddel kapcsolatos problémákat. Te pedig nem írsz alá semmit, ami rád nézve kedvezőtlen lenne.

atomka # 2010.07.29. 09:59

Nagyon köszönöm Kedves Nandy!
Az a helyzet, hogy jövőhéten akarnak velem új munkaszerződést aláíratni kevesebb pénzzel. Ez kb. bruttóban 30-40 ezer forinttal kevesebb. Viszont, ha aláírom az új munkakörre, akkor jogosan adnak kevesebb pénzt.Mit tegyek, ragaszkodjak a munkakörömet betöltők fizetéséhez? Kérlek segíts!Köszönöm szépen előre is!
P.Anna

nandy # 2010.07.29. 09:50

Egyelőre még ne az állásidőre gyúrjál...

A munkáltató 42 napig, ideiglenesen más munkakörben is foglalkoztathat a beleegyezésed nélkül. A béredet viszont nem csökkentheti semmilyen jogcímen!

Ha a cégnél időközben a jutalék minden dolgozónál az alapbér része lett, akkor a tiédet is hasonlóan rendezni kell.

atomka # 2010.07.29. 09:14

Tisztelt Szakértő!
Segítségüket szeretném kérni. Gyedem most júliusban járt le, a munkáltatónak jeleztem, hogy visszamennék dolgozni az eredeti munkakörömbe, az időközben korrigált munkabéremmel. Miután a helyemre két embert vettek fel, így nem akarnak alkalmazni eredeti munkakörömben, csak más munkakörben alacsonyabb fizetésért.Először majdnem elfogadtam, tekintettel arra, hogy állásidőre személyi alapbért adnának, ami - amikor eljöttem a cégtől úgy nézett ki, hogy alapbér+prémium=fizetés. Az alapbér pont fele részét képezte a fizetésemnek a másik fele a prémium volt, amihez sohasem nyúltak. Mialatt eljöttem szülni mindenki pénzét összevonták, tehát megszüntették az alapbér+prémiumot, így egy egységes bruttó fizetést kaptak onnantól kezdve. (Kb. másfél éve.) Kérdésem, hogy nekem is járna-e ez a fajta egységes fizetés, mert akkor mégiscsak ragaszkodnék az állásidő alapbéréhez.
Továbbá tudom, hogy akik a helyemre jöttek mennyi bruttó bért kapnak egységesen, ragaszkodhatok-e ahhoz az összeghez, vagy a munkáltató jóindulatán:-) múlik, hogy mennyit adna nekem a korrigálásra hivatkozva? Válaszukat előre megköszönve, üdvözlettel: P.Anna

nandy # 2010.07.28. 18:37

Tartásdíj címén pedig vonhatnak a GYED-ből is.

nandy # 2010.07.28. 18:36

murzo:

Igen, apuka is mehet gyed-re, és az ő fizetéséből fogják újból megállapítani.

nandy # 2010.07.28. 18:35

kildiko:

Ennek így semmi értelme, a gyes-t ugyanis a MÁK folyósítja, nem az Egészségbiztosító Pénztár.
A pecsételésnél pedig összeget nem jelölnek.

murzo # 2010.07.28. 18:29

Tisztelt szakértő, a most 16 hónapos 2.fiam mellől visszamennék dolgozni, a kérdésem pedig az,hogy apuka el jöhet e GYED-re helyettem? Másik kérdésem,hogy a GyED-et az ő fizetéséből fogják kiszámolni-e?/a fizujából egyébként még két gyerekre vonnak gyerektartást/.
Válaszát előre köszönöm!

kildiko22 # 2010.07.28. 14:08

Üdv...
Egy olyan kérdésem lenne, hogy mi jelentösége van annak, hogy ya gyerek 5 hónapjának leteltével, ha átállítanak gyesre a mjuunkahelyen lepecsételik az anyakönyvi kivonatát? mi történik akkor ha ez nem történik meg kevesebb pénzt kap ilyenkor az anyuka? Nekem nem volt meg az anyakönyvi kivonat, mert javításra vissza kellett vinni és így állítottak át gyesre. most kaptam egy papírt munkahelyemröl(országos egészségbiztosítási pénztár segélyezési lap)amin fel van tüntetve minden hónap hogy mennyi gyest kaptam és nem egyezik azokkal az összegekkel, amiket utaltaka számlámra. Ha ezen a pecséten múlik hogy kevesebbet kaptam akkor mit tehetek vissszamenőleg el lehet intézni?köszönöm

nandy # 2010.07.28. 12:22

Megmarad.

Ary1 # 2010.07.27. 19:59

Tisztelt Szakértő, Fórumozók!

2010. augusztus 15-én szándékozom visszamenni GYES-ről. Kisfiam 2 és fél éves. Szerencsére visszavárnak, azonban egy munkaszerződés módosítást szeretnének aláíratni velem, melyben "csupán egy adminisztratív jellegű változás van", nevezetesen a munkáltató KFT. változna egy másik Kft-re, minden egyéb rész változatlan, kiemelve, hogy az eltöltött évek számát nem befolyásolja a módosítás. A részleg összes többi alkalmazottját már 2008-ban átléptették ide.

Kérdésem: Ha aláírom a módosítást, azzal megmarad e a gyermekem 3 éves koráig járó védettség, vagy elveszítem azt? A válaszokat előre is köszönöm.

kori2323 # 2010.07.27. 19:01

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, probálok informálódni,de más véleményre is kiváncsi vagyok. ügyvédjelölt vagyok.októberben jön a kisbabám. a tgyást igénybe venném utánna visszamennék sajnos dolgozni, apuka menne gyedre. ha jól tudom akkor a szülési szabdságból az ügyvédi kamara 3 hónapot számít be a jelölti időbe.
Valaki segítsen hogy a gyakorlatban ez hogyan működik? kell kérnem a szüneteltetést, a fennmaradó három hónapra? vagy kérelmet kell írnom?
egyébként a BüK-höz tartozom.
A másik kérdésem, hogy 2011 februári időszakban végezném el a szakvizsga felkészítőt, a jelentkezés nem függ attól hogy pont még ebben az időben szülési szabadságon leszek? (áprilisig)
köszönettel: Kori

nandy # 2010.07.27. 15:20

Folytatás:

Azért baj, hogy a GYED-hez nincs 180 napja, mert így annak alapja a minimálbér lesz.

nandy # 2010.07.27. 15:18

ticuska:

Nem csak 177 bérezett napja van az újdonsült kismamának, hanem még hozzá kell adni a tavaly januári pár napot is, így meglesz a 180 nap :)

(Feltéve, hogy egyszer sem szakadt meg 30 napnál hosszabb időre a biztosítása...)

TGYÁS szempontjából egyébként mindegy, hogy megvan-e a 180 nap, mert ha nem lenne, akkor a szerződés szerinti bére alapján állapítanák meg, de max. a minimálbér kétszerese után - és pont ennyi a szerződés szerinti bére!

A GYED-nél viszont bajban lesz, mert ha jól számolom, 2011. január 11. körül jár le a TGYÁS, és akkor tudja igényelni a GYED-et. Így az irányadó időszak 2010. januártól 2011. januárjáig terjed, és abban az időszakban nem volt 180 bérezett napja.

nandy # 2010.07.27. 15:10

bögyörő:

A gyed lejártáig egyébként sem dolgozhatsz, és mire lejár, addig sok minden történhet.

ticuska # 2010.07.27. 11:33

Tisztelt Szakértők!

Testvéremnek 2009.év elején volt még pár nap munkaviszonya, majd regisztrált munkanélküli volt. 2010. január 24-éig álláskeresési támogatásban részesült, majd 2010. február 1-től munkaviszonyban áll 147.000
  • /hó munkabérrel. Mai napon megszületett a gyermeke, február 1-től mai napig 177 bérezett napja van. Kérdésem, hogy mennyi lesz a terhességi gyermekágyi segély, és majd a 2011-ben kezdődő GYED összege?

Köszönettel: Ica