Előrehozott öregségi nyugdíj

Esopus # 2011.07.27. 12:52

Kedves "előrehozott jelölt",
Azért nem vagyok olyan békés pacák,ha és amennyiben tőlem függene az új nyugdíjtervezet megkomponálói(kiagyalói) üveget válogatnának egy szelektív gyűjtőnél minimál bér alatt,de 24 órában plusz ebédidő.Egyébként optimista típus vagyok,de amit ezzel a korosztállyal művelnek az már egyszerűen felháborító.

Üdvözöl : Esopus

hars52 # 2011.07.27. 13:36

Szerintem a véleménynyilvánitás legközelebb 2014-ben lehet eredményes. Sokan vannak olyanok akiknek mondjuk még sz.gépük sincs, és talán nem is lesz, de csak azért mert annyira jól élünk. Hát az ők figyelmét hogy is lehetne felhívni? Gondolatban most sokadszor megint ott tartok, ha 15 évvel fiatalabb lennék, csak az út porozna utánam.
Bocs a pesszimizmusomért, szia: Zsuzsa
Ez már egy ilyen nap

sitimaci # 2011.07.27. 13:48
---
  • Igy igaz,kedves Zsuzsa,mennénk együtt,mert én sem maradnák! Itt,ahol igy kicsesznek az ilyen emberekkel mint amilyenek mi vagyunk és azt magyarázzák be,hogy értünk van ?! Na ne má,kész röhej!!!-----
Korall54 # 2011.07.27. 14:40

hars52, Esopus, előrehozott jelölt

Mélységesen egyetértek veletek, egyezik a véleményem. Magam is 2012-ben, 59 éves nőként, 40 év szolg. idővel terveztem az előrehozottat 5 év óta. 2006 őszén már kiszámoltattam az időmet és a határozatban már benne volt a rám vonatkozó tv, amely csak 2010-tól lépett hatályba, de mindenesetre már előre megvolt.

Rettentően elkeserít az egész ügy, ahogyan titeket is. Nem elég, hogy rajtunk mindenoldalú megszorítás csapódik, hanem még emberi méltóságunkban is súlyosan megaláznak, ahogy Esopus is írta, holmi segélyszámba menő juttatással. Megfejelve ezt azzal, hogy egyik napról a másikra elvágólagosan teszik mindezt az esedékes nyd előtt. Ilyen súlyos horderejű, emberi sorsokra kiható jogszabályi változtatást legalább 1-2 évvel előbb kellene már tudni az érintetteknek.Igaz, nem lenne jobb akkor sem, de legalább megmaradna az a kis illúzó morzsa, hogy emberszámba vesznek. Ja, és harmadikként pedig az, hogy a már előrehozottban lévőkre is alkalmazni tervezik. No comment!

Különben meg nem is értem, mért mondják az előrehozottra, hogy korai nyd, amikor megvan a hozzárendelt életkor, minimum szolg.idő, és az előrehozást kifejezendő a csökkentett kiszámolás, kivéve egy-két évjáratot. Ez is leképezi azt az elvet, hogy nyd vagy munka. Ha elég a kiszámolt nyd, akkor élvezd, ha nem, akkor gyűjtsél még + éveket hozzá.

Üdv, korall

Üdv: Korall (53-as nö)

kata2475 # 2011.07.27. 18:53

Sziasztok! Tisztelt Országgyűlési Képviselők!
A véleményem az új nyudíj tervezettel kapcsolatban lehet,hogy túl emocionális (vagyis csak az érzelmekre hat), de...Kíváncsi lennék rá,hogy hatvanegynéhány évesen amikor már arra sem emlékszik az ember,hogy mi történt 10 perccel ezelőtt vagy hogy,hogy száll fel a közlekedési járművekre, mert fáj a lába, dereka..stb. Úgy kíváncsi lennék ki fogja alkalmazni!Ez a korosztály amennyiben végig dolgozta a 40 évet,már túl fáradt és nem vágyik másra,mint nyugalomra. A tapasztalataim szerint nagyon kevesen érik meg,hogy nyugdíjasok legyenek.Tudjuk jól,hogy sok a "Ratkó" gyerek,de erre "odafennt" mindenkinek számítani kellett!!Van szomszédom, aki már "korkedvezménnyel" 40 éves korától nyugdíjban van sosem tudjuk meg miért...,ezt én is megszünteteném,kivéve a tűzoltók és a mentősök munkáját,mert az idegkimerítő!!Nekem 35 éves munkaviszonyom van, de ebből mivel két gyermekem született csak 62 évesen mehetek nyugdíjba.Már most érzem,hogy fáradok, túl nagy a nyomás és a feszültség.Nagyon kiváncsi vagyok,hogy mi lesz ebből,talán egyikünk sem éri meg a nyugdíjat és hiába volt minden!!? Mi lesz a gyerekeinkkel?Nem vagyo pesszimista csak aggódom!
Kata

gabusch # 2011.07.27. 21:35

Valami lóg a levegőben Ratkóbébik:-)
Nagyon pikírtek és szangvinikusak voltatok ma:-)

sitimaci # 2011.07.28. 10:04
Szia gabusch ! Ezt hogy érted,mi lóg a levegőben? Büdös,vagy jóillatu? Kedvező,vagy lehangoló? Mi várható szerinted ??
  • Amúgy kata2475-nek tökéletetesen igaza van,úgy csinálnak,mintha nemtudtak volna rólunk,Ratkó gyerekekről és a várható nyugdiba menetelünkről!A választásoknál,nem voltunk problémásak??? És valóban a korai,38-45-évesen nyugdijbamenők,problémája /???/ az más tészta,ne mossák össze velünk,akik ledolgoztunk negyven,vagy több évet és már közel vagyunk a hatvanhoz!!!---Brrrr!!!!!!!
crazy # 2011.07.28. 11:29

Tisztelt Fórumozók!

Édesapám 52-es születésű, 2012. februárban lesz 60 éves, a jelenlegi törvény szerint 60 és fél évesen mehetne előrehozott öregségi nyugdíjba. Úgy tervezte, hogy 2012. májusig dolgozik, aztán szabi, felmentés és augusztusban előrehozott öregségi nyugdíjba megy. Most azonban úhy néz ki, hogy "pártunk és kormányunk" beleköp a levesbe. Ha elveszik az előrehozott lehetőségét, akkor minimum 2 évet kellene még dolgoznia, vagy lehet, hogy mégtöbbet.

Kérdésem az lenne, hogy járható-e az az út, hogy a munkáltatója még idén (mondjuk dec. 15-én) felmond neki, és kifizeti a nyugdíjig hátralévő tb.-t? Ez, ha jól tudom esetében azt jelentené, hogy 42 év szolgálati időig kell kifizetni, ami neki 2012. májusában lesz meg. És ebben az esetben még idén nyugdíjba mehetne?

Veci # 2011.07.28. 12:09

crazy
A korengedményes nyugdíjra az előrehozott nyugdíjkorhatárig történhet a megállapodás. Ha már megvan a 42 éve, akkor 60. szülinapig, ha nincs, akkor 62,5 éves koráig. A megállapodás megkötésére a munkáltatót a törvény nem kötelezi.
http://www.onyf.hu/?…

Üdvözlettel Veci

dtida # 2011.07.28. 12:13

Kedveseim,

Ne tessenek az indokoltnál jobban elkeseredni.
Lehetséges, hogy átnevezik a korhatár alatti nyugdíjakat, eltolódik az emelés, a korhatárig szünetel a félárú mozijegy és az utazási kedvezmény.
DE: mégiscsak összegszerűen megmarad mindenki ellátása, ugye? Tessék ennek örülni.

Máskülönben meg - ahogy azt nap mint nap cinikusan az arcunkba vágják - ez ami történik ebben az országban az emberek, a Ti/Önök akarata.
Úgyhogy tessék elviselni, és jó képet vágni hozzá.
:)

Veci # 2011.07.28. 12:18

dtida
Kb. 2 hete, amikor a munkaanyagot én is elolvastam, akkor én is azt írtam, hogy ha így lesz nem kell annyira kétségbe esni. Köszi a megerősítést és bármi újabb fejlemény lesz, légyszíves írd meg, hogy megnyugodjanak a "fiúk-lányok".

Üdvözlettel Veci

crazy # 2011.07.28. 13:21

Kedves Veci!
Ezt nem teljesen értem. Elolvastam a hivatkozott oldalt is, de így sem világos.
Édesapám 2012. februárban lesz 60 éves, a 42 év szolgálati ideje 2012. május körül lesz meg. Gond-e az, hogy előbb lesz 60 éves, mint ahogy meglesz a 42 év?
Úgy értelmeztem, hogy megállapodást csak 2011. dec.31-ig köthet. Ha köt egy ilyen megállapodást a munkáltatóval, akkor a munkáltatónak meddig kell kifizetnie a járulékot addig amíg nem lesz meg a 42 év (tehár májusig), vagy 62,5 éves koráig (ez 2014-ben lesz)? Mivel egy kis Kft.-ről van szó a fizetés saját zsebből menne, így 5-6 hónap még vállalható lenne, de a két és fél év biztos, hogy nem.

Veci # 2011.07.28. 14:21

crazy
Ezt pontosan nem tudom, szerintem a 42 év (inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb) eléréséig. Pontos válaszért érdeklődjetek a Nyugdíjbiztosítónál. De szerintem legkésőbb 60,5 éves koráig, mert a ma még hatályos nyugdíjtörvény szerint így vín.
Olvasd el a kiszivárogtatott tervezetet is, itt töltheted le, ezt még a kormány sem térgyalta: http://htfsz.hu/…zuenteteserl

Üdvözlettel Veci

level07 # 2011.07.28. 15:02

dtida!
Igenis el vagyok(unk) keseredve, és elsősorban nem az átkeresztelés miatt (nem nyugdíj), hanem elsősorban azért, hogy lehetséges, hogy nem lehet dolgozni az átkeresztelt "nyugdíj" mellett! Mert személy szerint én 44 év tiszta munkaviszony után (59 évesen) legfeljebb éhen halhatok a kapott nyugdíjból, mert mellette igenis dolgozni kell!!!!!!! Nagyon megütött pl. Veci többszöri hozzászólása, hogy minek akarnánk dolgozni nyugdíjasok, legyünk otthon, élvezzük hogy azok vagyunk, már-már lenézően, akinek szükséges dolgoznia a nyugdíj mellett mint nekem is, nagyon szeretnék már pihenni, unokákkal foglalkozni, de nem tehetem meg!!!! Mi a cél ezzel a tervezettel (elhullunk és nem kell ezt sem fizetni a kts.vetésből?)fogalmam sincs, de arról sem, hogyan lesz, ha elfogadják? Ha lemondok a "nyugdíjról" ebben a korban már a kutyának sem kellek (már jóval korábban sem), ha a nyugdíjat választom, a kör bezárult. Vidéken éltem világéletemben, nagyon rossz régióban, mezőgazdaságban, ahol az ún. "irodistákat" nagyon-nagyon alulfizették. 53 éves voltam, amikor felszámolták a gazdaságot, ahol dolgoztam, nem vagyok képzetlen, de ekkor már bárhová jelentkeztem, nem is válaszoltak sok helyről, így váltam kényszer-vállalkozóvá (könyvelő) jelenleg is (ez év januártól nyugdíjas vagyok).
Sajnos a többség ránk erőltetett választása miatt ez a kisebbség is szenvedő alanya annak, ami történik velünk, veletek, de jó képet nem tudok hozzá vágni!!

hacka # 2011.07.28. 15:31

Veci!

Rettegve olvasom a hozzászólásokat,hátha valaki megint újabb rossz hírrel áll elő.Azon a bizonyos tűzoltósági honlapon amit itt jeleztetetek (ill.a tervezett anyagban) azért megemlítik azt a bizonyos átfedési időt ami 3-5 év a nyugdíjazásnál.Hát ha másban nem akkor legalább még ebben reménykedjünk.Sajnos a párom (2013-ban jogosult lenne)is egy kis cégnél végez fizikai munkát és hát ott szóba sem kerülhet,hogy a cég befizeti a TB-t.Ezekről a megoldásokról ennyit De ezt a T.Háznak is tudnia kéne mert az ország 80 %-a ca.ilyen helyen dolgozik.Nekik persze mindegy Ők úgyis elmehetnek korábban nyugdíjba védi a törvény őket Ezt persze nem módosítják.

Veci # 2011.07.28. 15:58

level07
A dtida-nak írt válaszodban érintett vagyok. A már-már lenézően megjegyzésed úgy érzem meggondolatlanul írtad, mert ha minimum 2 évre visszamenőleg visszaolvasnád a válaszaimat nem elmarasztalást kaptam a fórumozó társaktól. Megértem az elkeseredettségedet, de nem kellene személyeskedésbe átmenni. Hidd el sokan érintettek vagyunk a változásokban, és nem repes az örömtől senki. Legalább itt a fórumon ne gyűlölködjünk, te is nyugodj meg, még a kiszivárogtatott tervezet nem került a kormány elé, a Parlament dönthet úgy, hogy kedvező is lehet.
Te már nagyon régen írtál ide, már nem emlékszem, hogy te előrehozott nyugdíjas, vagy 40 év jogosultsággal mentél nyugdíjba, és arra sem, hogy te melyik évben születtél. Hidd el mindenkinek nehéz, de ne személyeskedjünk, mert az mérgezi a lelket.

Üdvözlettel Veci

hacka # 2011.07.28. 16:21

Mamamacoka! Előrebocsájtom nem érdekel a politika,de azért el kéne gondolkozni egy kicsit. Az előzőeknél szóba került"hazudtunk éjjel hazudtunk nappal"(nem pontos tudom).Ugyanakkor ha csak az év eleji és a mostani kijelentéseket állítjuk egymással szembe akkor ugyanezt el lehet mondani "hazudtunk ......"
Akkor most mi a helyzet?De azt hiszem jó lenne ha ezt a fórumot nem használnánk politizálásra mert az csak viszályt szűl.

crazy # 2011.07.28. 17:07

Kedves Mamamacóka! Nekem a szüleim érintettek az előrehozott öregségi nyugdíj kérdésében. Édesapám 2012. februárban lesz 60 éves, májusban lesz 42 év szolgálati ideje, nagyon szeretne nyugdíjba menni, régóta készül rá. De most úgy néz ki, hogy minimum további 2 és fél évet rá kell húznia (hacsak a munkáltatója ki nem fizeti előre még idén, pontosabban ő a saját zsebéből). A jelenlegi kormánnyal nem az a baj, hogy változtatni akar, hanem az, hogy semmi kompromisszumot nem ad, nincs semmi átmeneti időszak, semmi fokozatosság, pökhendi, nagyképű, diktátor módjára hozzák a döntéseket. Nem tárgyalnak senkivel (lásd egyéni képviselői indítvány). MOst készülnek módosítani a munka törvénykönyvét, tovább nyomorítva a munkavállalókat. És akkor még nem is beszéltünk a visszamenőleges törvénykezésről, amilyenre még a legsötétebb diktatúrákban is ritkán van példa.
A kormány olyan jogbizonytalanságot teremt, hogy pl. édesanyám - aki úgy néz ki 40 évvel elmehet - nem meri igénybe venni a 8 hónap felmentési idejét, saját maga kérvényezi, hogy csak dec. közepéig legyen felmentésen, és utána nyugdíjba mehessen, mert nem meri átvinni a jövő évre a nyugdíjazását. Szóval a baj az, hogy a 2/3-dal nem élnek, hanem visszaélnek, egy év alatt több kárt okoztak, mint bárki az elmúlt 20 évben.

kata2475 # 2011.07.28. 17:26

Kedves Gabusch!
Légyszí kérlek én is,hogy magyarázd ezt meg!Miért írtad és hány éves vagy? Ez csak "blahi"? Akkor inkább olvass,de nem érzem úgy, hogy pikértek lennénk!Tudom,hogy azok,akik fiatalabbak nálunk ezt nem értik,meg,..de...Ők is lesznek ebben a helyzetben, sőt Nekik még rosszabb lesz!! és felháborítónak tartom,hogy beleszólsz abba amihez úgy igazán nem is értesz!Sok ember életét határozza meg ez a törvény!Az ember ahogy öregszik, úgy fásul! Ez csak jó tanács és tévedés ne essék most még bírjuk és állítom ez a korosztály bírja a "gyűrődést"!
De mi lesz a fiatalabbakkal?
Üdv
Kata

hacka # 2011.07.28. 18:10

Kedves fiatalabb fórumozók akiket még nem érint a nyugdíj ilyen közelről. Engedjétek megjegyeznem,hogy a mostani törvényt olyanok javasolják akik a rendszerváltás előtt még egyetemisták ill. friss diplomások voltak.Ezeknek a javasolt módosításoknak az emberi oldalát nem is tudják megérteni,mert soha nem voltak filléres gondjaik,mivel egy percig sem dolgoztak alkalmazottként munkahelyen.

Veci # 2011.07.28. 20:01

Naaa! Célba ért a politikusok "törekvése", ha ezt akarták, hogy egymásnak feszüljenek az emberek!
Mostmár abba lehetne hagyni az egymás bántását! Addig érdemben nem tudunk semmit, amíg nem kerül ez a sarkalatos törvény a Parlament elé. Bár az a megérzésem, hogy eléggé ki van ez találva.
Békességben legyünk egymással! Ha ez a stílus folytatódik, azt hiszem ismételten lelépek a nyugdíjas topicból.

Üdvözlettel Veci

crazy # 2011.07.28. 20:16

Nyilván senkinek sem tetszik, ha szigorítanak, de ami ma történik, az a jelenlegi kormány "érdeme", vagy sara, ki hogy értékeli. A mi családunknak ez annyit jelent, hogy anyám 1 évvel előbb mehet nyugdíjba, apám - a mai állás szerint - bukik 2 és fél évet, én és az öcsém legalább 20-25 évet veszítünk (mindketten hivatásosak vagyunk több mint 20 éve). Én pl. az egész családom életét a szolgálati nyugdíjra alapoztam, ezért költöztem - előzetes terveim szerint ideiglenesen - az ország másik felébe, de most teljesen kilátástalan a helyzetünk. Ez még nem is zavarna, de apámmal ne szórakozzanak, aki lassan 42 éve esztergályosként keresi a kenyerét. Ez az "elmúlt 8 év" jó politikai marketing duma (sokan be is veszik), de az ország szempontjából az előrehozott öregségi nyugdíjak normális, átmeneti rendszerben történő kivezetése kb. annyit jelentene, mint egy családnak 1-2 kg kenyér havonta, vagyis elhanyagolható költség. Maximálisan egyetértek hackaval, hogy akik a törvények mögött állnak, azok huszon-harminc éves emberek, akik az egyetemről beültek a parlamentbe.
Mi jelenleg azon "dolgozunk", hogy édesapám még idén el tudjon menni nyugdíjba, és sajnos ez csak úgy valósulhat meg (ha összejön), hogy zsebből befizet kb. fél év TB-t saját maga és a cége nevében (kb. 300 ezer Ft az ő esetében, de havonta csak 90 ezret visz haza). Elég szomorú, hogy ezt kell tennie 60 évesen 42 év munkaviszonnyal, amit becsülettel ledolgozott. Engedtessék meg, hogy OV nevét ne foglaljuk imába.
Elnézést, ha én is politizáltam egy alapvetően nyugdíjjal foglalkozó oldalon.

szafika # 2011.07.29. 05:49

Mamamacóka ! Ezt a rossz irányba változást az elmúlt 21 év generálta , rosszabbul élünk mint 4 éve ?! Na ez még a volt ellenzékre sem igaz , mert volt ollan volt ellenzéki feleség, aki az elmúlt 9 évben 38 ingatlannal gyarapodott, szegények ( a vagyonhoz meg kell a hatalom is , mit se ér a vagyon hatalom nélkül ! /

hacka # 2011.07.29. 07:38

T.Szakértő! Az előbb olvastam Crazy felvetését a nyugdíjba menés egyik lehetőségéről.A párom 53-as születésű és érdekelne,hogy mi befizethetnénk-e a férjem cégén keresztül a TB-járulékot.Persze ha belemennek.Így talán elmehetne az idén nyugdíjba.Van ilyenre jogilag lehetőség? Vagy ezt csak a cég intézheti?

hars52 # 2011.07.29. 08:18

Hacka!
Ha a korengedményes nyugdíjra gondoltok, azt valóban csak a cég intézheti, és nem a járulékot, hanem az előrehozott nyugdíjig tartó időszakra a nyugdíjat kell kifizetni, ami nem kevés ennyi időre. De ez a lehetőség csak 2011.12.31-ig áll fenn.
Veci!
A tegnapi hozzászólásokat végigolvasva, hát erőteljesen érvényesült az "oszd meg és uralkodj" elv. Azt hiszem ez a hatalmi szándék. Alapvetően egyikünk sem politizál, de a csalódott ember próbálja a "hibást" keresni. Csak az a szomorú, hogy miért egymás között, hiszen így-úgy mindnyájan szívunk. Engem vérig sért, amikor akármelyikünket, aki egy életet végig dolgozott csak egyszerüen úgy hívnak, hogy nyugger, és a mostani fiatalokba azt ültetik el, hogy azért nincs pénz, mert ők tartanak el minket. Lassan jön a kénes barlang.
Gabusch!
Tudom hogy a tegnapi hozzászólásoddal csak oldani akartad a hangulatot, hát ez nem a te hibádból, de nem jött össze.De ha vigasztal én minddig élvezem a kissé fanyar humorodat.Tudom, hogy van egy szint, amikor az ember a saját nyomorán is csak röhög.
Üdv: Zsuzsa