Munkajogi kérdések.


ObudaFan # 2014.06.23. 18:27

Lecsökkentheti e a fizetésemet, ha nem szűnik meg a munkaköröm,csak más munkakörbe helyeznek? És milyen százalékban?

Sem más munkakört, sem alacsonyabb fizetést nem köteles a munkavállaló elfogadni, hiszen ezekhez a munkaszerződés módosítása, tehát a munkavállaló és a munkáltató egyetértése szükséges. Más kérdés, hogy ha nem fogadod el, és a munkáltató tudja igazolni, hogy ebben a munkakörben nincs szükség már a foglalkoztatásodra, akkor jogszerűen mondhat fel. Persze ebben az esetben jár a felmondási idő, végkielégítés.

Leevi # 2014.06.24. 06:58

Sziasztok.
Szerintetek közalkalmazott esetében az egészségügyi alkalmatlanságára alapított felmentést megalapozhatja az, hogy a közalkalmazott rendszeresen, hosszú ideig táppénzen van (átlag egy hónapban 15-18 munkanapon), így a munkáltató gyakorlatilag egyáltalán nem tud a munkájára számítani?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.24. 08:19

Szerintem nem. De ez vita esetén úgyis szakkérdés lesz.

Nikolett.M # 2014.06.24. 15:17

Üdvözletem!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz:

A tavalyi évben 2013.09.01-től, idén 2014.06.01-ig dolgoztam egy munkáltatónál. Munkaviszonyom - kissé furcsa körülmények mellett - június 1-jével megszűnt, papíron közös megegyezéssel.
Munkaviszonyom háttere, hogy 2013.09.01-2014.03.31. között alkalmi munkára jelentettek be, majd 2014.04.01-2014.06.01. között részmunkaidőben foglalkoztattak.
Munkaviszonyom megszűnését követően többszöri szóbeli, valamint írásbeli kérésem eredményeként sikerült kiadatnom kilépő papírjaimat. Ezen igazolások, iratok a 2014.04.01-2014.06.01. közötti időszakra vonatkoznak.

Ismételten felkerestem a munkáltatót, hogy a 2013.09.01-2014.03.31. közötti időszakra vonatkozóan nem küldtek semmilyen dokumentumot, de azt a visszajelzést kaptam, hogy azért nem küldtek iratot, mert csak alkalmi munkára voltam bejelentve..

Sajnos összefogó tájékoztatást sehol nem találtam arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen iratokat kellene kapnom a kérdéses időszakra vonatkozóan, de nyilvánvaló számomra, hogy pl. a következő évi adóbevallásomhoz szükségesek lehetnek a kérdéses időszakra vonatkozó dokumentumok.
Mivel összefogó tájékoztatót az alkalmi munkaviszony esetén kiadandó igazolásokról nem találtam, ezért egyelőre nem válaszoltam munkáltatómnak.

Fentiek alapján tehát arról szeretnék tájékoztatást kérni, hogy milyen igazolást kötelesek kiadni, illetve milyen iratokat kérhetek én a korábbi munkáltatómtól, hogy a továbbiakban minden irat rendelkezésemre álljon.

Válaszukat, segítségüket előre is köszönöm.

Mária20 # 2014.06.25. 08:47

Közben kiderült az állományban tartás a felmondási időt takarja. Végkielégítés folyósítás részletekben, a munkáltató elosztja bizonyos időre,aszerint utal amíg el nem fogy.

Puska # 2014.06.25. 09:27

Szép napot!

Májusban új munkahelyet találtam egy kft-nél gépkocsivezető munkakörben. A tulajdonossal megállapodtunk, hogy kezdetben csak alkalmi munkavállalóként jelent a NAV felé napi szinten, aztán a későbbiekben megbeszéljük hogyan leszek bejelentve. A munkaszerződés megírását is halogatta. Telt az idő és csak azt vettem észre, hogy elrepült az első hónap és elérkezett a fizetés ideje. Akkor szembesültem azzal, hogy nem csak munkaszerződésem nincs, de be sem voltam jelentve egy percre sem. Nem is ez a legnagyobb probléma, hanem az, hogy a tulajdonost senki nem látta azóta, hogy fizetni kellene. Nem jár be a telephelyre, nem veszi fel a telefont stb...

Ha valaki el tud látni hasznos tanáccsal, hogy ilyenkor mit lehet tenni, azt nagyon megköszönöm!

IldikóTT # 2014.06.25. 14:24

Üdv!

Újabb kérdésem a cégmódosítással kapcsolatos:

az új vezető elutasítja addig az intézkedést (bér kifizetése, papírok kiadása), amíg a jogerős bírósági végzést nem kapja kézhez erről a módosításról, holott az alapítványi cégjegyzékben a módosítás megtörtént- vezető és székhely változott, a dátum: 06.04. Jogerőre emelkedés dátuma.

Azt állítja, nem jogerős a döntés még. Jogos ez az elutasítása? Megerősítés kellene.
(Szerintem nem, mert akkor miért lenne bejegyezve.)
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.25. 14:51

Munkaviszonyt írsz meg felmondást. Biztos, hogy jó kifejezéseket használsz?

szuppermen # 2014.06.25. 17:09

Ha tudnánk a szakkifejezéseket, akkor szakemberek lennénk. Amikor te bemész reggelit venni, akkor tudod a sütőipari szakkifejezéseket amikkel a pékek dolgoztak éjszaka? Ja, a titkárnődet küldöd reggeliért, mert leesne a....

Minimóni0 # 2014.06.26. 15:02

Szép napot!

2 embernek van kulcsa egy raktárhoz. Az egyik egy egyszerűsített foglalkoztatott. A másik egy állandó dolgozó, de ő a raktárba ritkán megy (kivétel a helyettesítés, amikor az EF nincs ott és mégis kell terméket kiadni), mivel az iroda, ahonnan a papírokat kiadja, másik településen van.
A termékkiadás menete:
Az irodai alkalmazott a gépben szállítólevelet ad ki az egyszerűsített foglalkoztatottnak, aki ezek után elmegy a raktárhoz és onnan elszállítja a termékeket.
A kérdésem:

  • Kit hogyan terhelhet a raktárhiányért anyagi felelősség a jelenleg hatályos jogszabályok alapján?
  • Mi történik, ha a szállítón jelölt termék helyett az EF más terméket visz ki?Hogyan lehet ezt az irodistán számon kérni? Vagyis ebben az esetben kié a felelősség?
  • Milyen felelősséggel tartozhat egy EF egy leltárhiányért, amikor egyik nap jön dolgozni, másnap meg nem? Hogyan köthetnek vele leltárfelelősséget tartalmazó megállapodást, ha nincs is szerződése?

Segítségüket előre is köszönöm.

Tsiky75 # 2014.06.26. 16:05

Üdvözlet!
A munkaköri leírásomban szerepel a szolgáltatások, értékesítési feladatok, napi ajánlások, értéknövelési, címközvetítői rendszer napi működtetése, és használata. Napi szinten minden ügyfélnek biztosítás és megtakarítás ajánlása. Ám ezeken felül alá kellene írnom egy olyan nyilatkozatot, melyben vállalom, azt, hogy amennyiben a próbavásárlások alkalmával elmulasztom a termékek ajánlását először írásbeli figyelmeztetést kapok, majd a következő alkalommal felmond a munkáltató. Kérdem én mennyire jogos ez egy állami cégnél? Mik lehetnek ilyenkor a lehetőségeim?

boroka1000 # 2014.06.27. 13:59

Tisztelt Ügyvéd Úr!

12 éves munkaviszonyom van, gyesről mentem volna vissza, de nem tudnak visszavenni ,melynek oka 2 pénzintézet egyesülése révén nagy a létszám. Munkaköröm nem szünt meg, nem ajánlottak fel más helyen munkát és 6 órás állást sem.
Ajánlatuk( ami szóbeli): közös megegyezéssel 2 havi bért fizetnének ki plussz a szabadságokat.
Kérdéseim: munkáltatói felmondás esetén milyen juttatások illetnének meg?
A felmondási időt le kell dolgozni ? illetve ki kell fizetnie a cégnek ha nem tudnak munkát adni?

Ha nem fogadom el a közös megegyezést és felajánlanak mégis egy távolabbi helyen munkát és azt nem tudom vállalni a távolság és plussz idő miatt akkor mire számíthatok, mit tehetek én? Esetleg felmondhatok én is, ebben az esetben jár e a végkielégítés?

Valamint annyira elhúzták az általam kért időpnt adást amit több alkalommal is kértem e-mailban( nem is válaszoltak rá) és telefonon hogy már csak 2 hét maradt a gyes lejárata előtt mire végre behívtak, bemehettem. Kérdésem hogy az általam írt e-mailes megkeresések bizonyító erejűek- e a munkáltatóval szemben?
Köszönettel, várom válaszát. Boroka

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.27. 15:02

Emil, telefon nem jó. Levél, abból is inkább a tértivevényes.

boroka1000 # 2014.06.27. 15:28

Tisztelt Ügyvéd Úr !
Köszönöm részleges válaszát.
Kérdésem: a többi kérdéseimre is kaphatok választ?
Köszönettel: Boroka

pappferi48 # 2014.06.29. 09:34

Hivatásos nevelőszülő vagyok,2014.01.01-től foglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztat a hbm-i tegyesz, az lenne a kérdésem, hogy napi hány órával kell, hogy bejelentve legyek és követelhetem-e egész évre a szabadság járandóságomat.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.29. 09:39

Mi az a "foglalkoztatási jogviszony"?

agota564 # 2014.06.29. 10:38

Tisztelt Szakértő!
2008-tól dolgoztam(teljes állásban) egy cégnél, ami jelenleg felszámolás alatt van(2hónapja), ami tart kb. még 3-4 hónapig aztán megyszűnik.
Gyermekem áprilisban töltötte be a 2.életévet, azóta gyesen vagyok és mellette jauártól 4 órás munkát vállaltam, amit most fel szeretnék mondani. Mikor lesz lehetőségem a munkanélküli segély igénybe venni ilyen esetben(gyes lejártát követően?) és melyik munkaviszony alapján fogják számolni? Köszönöm szépen a választ előre is!

ObudaFan # 2014.06.29. 11:48

Minimóni0

A leltárhiányért eleve csak ilyen megállapodás alapján felel a munkavállaló, és ha más is hozzáfér a készlethez, akkor ehhez külön hozzá kell járulnia. Az egyszerűsített foglalkoztatottal az lehet a probléma, hogy a leltárfelelősséghez a leltáridőszak felében dolgozni kell.

ObudaFan # 2014.06.29. 11:50

Tsiky75

Az, hogy két ilyen alkalom után felmondjon a munkáltató, az talán elég szigorú, de egyébként miért ne utasíthatna arra a munkáltató, hogy ezt az ajánlást megtedd, ha pedig az utasítás ellenére folyamatosan elmulasztod, akkor miért nem szüntethetné meg a jogviszonyt akár azonnali hatályú felmondással?

Tionne # 2014.07.01. 08:39

Tisztelt Szakértő!

Emberi reprodukciós eljárásban való részvétel munkajogi szabályozása kapcsán lenne kérdésem. Az én kérdésem kivételesen nem a felmondási védelemre vonatkozik, hanem a kötelező vizsgálatok és kezelés idejére. Az ezeken való részvételről ezt mondja ki az Mt:
"32. Mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól

55. § (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól
...

  1. a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés, valamint
  2. a kötelező orvosi vizsgálata tartamára..."

Az lenne a kérdésem, hogy a fentiek mindössze azt jelentik, hogy a munkáltató köteles "elengedni" a kezelés és vizsgálatok idejére, vagy azt is, hogy ezt a kieső időt egyben igazolt távollétnek kell tekinteni, amit nem kell előre vagy utólag ledolgoznom, esetleg ez éves rendes szabadnapjaim terhére "megváltanom". Vagyis tömören: a vizsgálatok miatt kieső munkaidőt kell-e valamilyen formában pótolnom, vagy sem?
Már átestem egy stimulációs kezelésen, aminek során a vizsgálatok idejét ledolgoztatta velem a munkáltató, és kételyeim vannak, hogy ez jogos volt-e...
Szíves válaszát előre is nagyon köszönöm!

Győző57 # 2014.07.01. 12:25

Szeretném tudni, hogy kölcsönzött munkavállalóként én szeretnék felmondani. Mennyi a felmondási idő, kinek kell leadnom a felmondást?

rayallen # 2014.07.01. 14:08

15 nap, kölcsönbeadó részére kell írásban, igazolhatóan

Győző57 # 2014.07.02. 11:12

Ha a dolgozó felmond, a munkéltató a bérletének 86%át (amit Ő biztosított) részarányos részét vissza követelheti a munkavállalótól? Vagy az a munkavállalóé?

zsuzsanna1970 # 2014.07.03. 07:18

Tisztelt Szakértő!

Szeretném tudni, hogy a munkáltató hivatkozhat arra egy közoktatási intézményben, hogy a férfi kollégákat mindenáron meg akarja tartani (szerintem függetlenül attól, milyen minőségben végzik munkájukat).Szüksége van rájuk. Legalábbis tapasztalatom ez. Az utóbbi években akiket elküldtek mind olyan kolléganő volt,aki sokszor két munkakört is betöltött félve attól, hogy megszűnik a jogviszonyuk. Ez már nemcsak nekem tűnt fel az adott munkahelyen, hanem kolléganőimnek. Én is féltem a munkahelyem, habár nagyon sok éve dolgozom itt.
Ezt most úgy értelmezzük, hogy egy elnőiesedett pályán tényleg ennyire szükség van a férfiakra, avagy - ahogy én gondolom- egy negatív diszkrimináció indult el intézményünkben a vezetés részéről?

Üdvözlettel

Győző57 # 2014.07.03. 09:25

Sajnos tobább keserítik az életem. A munkáltató szerint a felmondási idöm (mint kölcsönzött)nem 15 nap, hanem 30 nap mert a kölcsönbe adó a kölcsönbe vevővel úgy állapodott meg, hogy 30 nap a felmondási idő! Van ehhez joguk?? Munkavállalók erről nem is tudnak.