Munkajogi kérdések.


ObudaFan # 2013.06.14. 10:51

Ha még a gyes alatt visszamész, akkor amíg gyesen vagy, addig él a szabály, hogy a munkáltató köteles felajánlani másik munkakört, ha van. Ha nincs, vagy nem fogadod el, vagy már nem vagy gyesen és így fel sem ajánl, akkor felmondhatja a munkaviszonyodat, ha a munkaköröd megszűnt. Természetesen ebben az esetben felmondási idő, végkielégítés az jár.

Takácsné # 2013.06.14. 14:43

Tisztelt Szerkesztők!

Tanácsot szeretnék kérni az alábbi helyzet megoldására:
2006-2011-ig dolgoztam egy kft.-nél. 2011-ben a tulajdonos eladta a céget, mi megkaptuk az egy havi végkielégítésünket. Hasonló néven alapított egy új céget, ugyan abban a feladatkörben alkalmazott, ugyan azon a helyen, ugyan azokkal az emberekkel folytatta tovább a működését. Az eltelt két évben többszöri kérésünkre se írta meg a munkaszerződésünket. Jelenleg 6 órában vagyok bejelentve, így nem kell a bérminimumot megfizetnie részemre.A munkaidőm ezzel szemben reggel 8-tól délután 15:30-ig tart, pénetek 15-ig. 2011-ben és 2012.első két hónapjában még megkaptuk a 12.000 Ft melegutalványunkat, azóta csak a hitegetés megy.Az utalványok vásárlását számlákkal tudom bizonyítani. Pár hónapja a fizetésünket több részletben, bőven tizedike után kapjuk meg. Kérdésem, hogy bármilyen jogi lépéssel van -e esélyem az elmaradt, mostanra közel 200.000 Ft-ra rúgó tartozás behajtására? Hová fordulhatnék a problémámmal?
Továbbá, hogy ha felmond mi alapján teheti meg ha nincs is munkaszerződés?

Válaszukat köszönöm

dentalpink # 2013.06.14. 15:39

Tisztelt Kovács Béla Sándor !
A próbaidő június 29-ig tart .A munkaszerződés határozott idejű egy évig érvényes jövő májusban jár le.Úgy tudom,hogy ez alatt az idő alatt nem mondhat fel sem a munkáltató sem a munkavállaló.Azt is hallottam,hogy kártérítési igénnyel élhet mindkét fél.Igaz ez?
Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.14. 19:54

Próbaidő alatt a határozott idejű szerződést is bármelyik fél azonnali hatállyal megszüntetheti. Aztán is fel lehet mondani:
A munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt felmondással megszüntetheti

  1. a felszámolási- vagy csődeljárás tartama alatt vagy
  2. a munkavállaló képességére alapított okból vagy
  3. ha a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok következtében lehetetlenné válik.

Sőt indoklás nélkül is megszüntetheti, de akkor meg kell fizetnie a hátralévő időre, max. 12 havi távolléti díjat.

A határozott idejű munkaviszonyának felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.
Ha az indoklás nem megfelelő, akkor a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni. A munkáltató követelheti azt ezt meghaladó kárának megtérítését is. Együttesen sem haladhatják meg tizenkét havi távolléti díjának összegét.

sisi78 # 2013.06.16. 07:07

Tisztelt Szakértők!

Vezető beosztásban dolgozok, és új tulajdonosai lettek a cégnek, ami következtében a munkakörömet kiszervezték, vagyis fel fognak mondani, a felmondási időm 6 hónap, azzal tisztában vagyok, hogy a munkáltató a feléről azaz három hónapról köteles felmenteni, a csavar a dologban, hogy kaptam a béremen kívül még pénzt, és azt az a szóbeli felmondásom előtti napon megvonták tőlem. Az írásbeli felmondásomat, a jövő héten fogom megkapni. A kérdésem az, hogy mit tudok tenni? Illetve a problémám, hogy minél kevesebb időt szeretnék a felmondási időmből letölteni, milyen lehetőségem van erre? Az is fontos lenne, hogy milyen kötelezettségeim vannak a felmondási idő alatt. Nem szeretnék ezek után ennél a cégnél dolgozni! Előre is köszönöm a válaszokat!

melk1 # 2013.06.17. 08:27

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Segítségüket szeretném kérni az alábbi kinevezés megszüntetésével kapcsolatban:
"A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992.évi XXXIII.tv.alapján kinevezem Önt helyettesítés céljából "xy" munkavállaló "Fizetés nélküli szabadság" miatti távolléte idejére "2011.08.01" napjától "előreláthatólag" "2014.02.18". napjáig. (az idézett szövegek feketével szedettek)

Kismama vagyok, veszélyeztette terhesség miatt, 2013. 03.15-e óta táppénzen.(lombik) Visszajön munkába az illető akit helyettesítetten, 07.01-től, vagy 08. 01-től.

  1. Még a szabadságát fogja először tölteni, mert ki kell adni a munkáltatónak, addig sem maradhat meg a munkaviszonyom? Nekem azonnal felmondhatnak?
  2. Valóban létezik ilyen szerződés amiben az "előreláthatólag" szó jogilag helyénvaló? Ha határozott (dátumozott, tól-ig) szerződésem van, akkor nem csak akkor küldhetnek el, amikor az lejár, még ha helyettesítek is?
  3. Nem e minősül-e határozatlan munkaszerződésnek, ha hamarabb elküldenek? Így nem kell kifizetniük a szerződésben megjelölt határidőig a béremet, és van e felmondási idő?

Szíves válaszukat előre is tisztelettel megköszönöm!

tarjani # 2013.06.18. 17:56

Kérdésem lenne: a feleségem már egy éve dolgozik egy kórházban mint ápoló és 3 havonta hosszabították meg folyamatosan a szerződését. Most közölték,hogy nem fogják.Mivel nem tud elhelyezkedni egyhamar jár-e ilyenkor neki munkanélküli segély?Ha igen meddig? Mennyi annak az összege? Miből számolják a nettóból v, a bruttóból.-mivel 3 gyerek van nem fizettünk adót így a nettó elég magas volt-.Járhat-e neki a kormány által beígért visszamenőleges béremelés annak ellenére hogy elküldik 07 hóban ?Köszönöm annak aki válaszol.

petra2011 # 2013.06.19. 07:54

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Közös megegyezéssel lett vége a munkaviszonyomnak.
A vezetőm most sikkasztással akar megvádolni.
Kérdésem az lenne, hogy több hónap után megteheti-e ezt, vagyis ha mind ketten aláírtuk a közös megegyezést, akkor vádolhat-e bármivel, és ha igen mennyi időn belül?

Válaszukat megköszönve, maradok tisztelettel.

monalisa1 # 2013.06.19. 08:23

Lehet, utólag derült fény, hogy nem teljesen "üres zsebbel" jöttél el a cégtől - ezt legjobban neked kell tudni, és ha lesz bírósági eljárás, bizonytani tudni.

A közös megegyezéses szerződés tartalmát nem tudjuk.

3 év míg kereshetnek rajtad utólag hiányt, pénzt stb., persze jó okkal kell lenniük külünben visszanyalhat a fagyi...

----
  • laikus hozzászóló
Egyjogász # 2013.06.19. 08:41

A bűncselekménnyel okozott kár megtérítésére irányuló igény öt év alatt évül el, ha a büntethetőség elévülési ideje ennél hosszabb, ennek megfelelő idő alatt évül el.

Sikkasztásnál ez lehet akár 10 év is, de ha alapeset, akkor az 5 év az irányadó.

Tümoli # 2013.06.19. 08:56

Tisztelt Hölgyeim/Uraim!
Azt szeretném tudni,hogy 2013.évben hány munkanap után lehet a munkaügyi központban újra regisztráltatni magamat.2013.01.31-ig voltam regisztrált mukanélküli.2013.02.01-2013.06.13.-ig közalkalmazottként dolgoztam,6 hónapos próbaidővel,amelyet a munkáltató próbaidő alatt megszüntetett.Tehát 132 napot dolgoztam ebben az évben és ameddig nem tudok elhelyezkedni,legalább regisztrálva legyek.
Segítségüket előre is köszönöm!

tarjani # 2013.06.19. 09:12

Légyszi aki ért hozzá írjon rá valamit?,,,

emma # 2013.06.19. 09:25

tarjani:

A kérdés pontosabb megválaszolásához tudni kellene, hogy a feleséged közalkalmazottként dolgozik-e a kórházban, illetve, hogy mi áll a szerződésében, mire hivatkoznak a 3 hónapos határozott idő meghatározására?
A jogszabály szerint határozott idős szerződést valakinek a helyettesítésére vagy meghatározott feladat ellátására lehet kötni. A helyettesítésre rendszerint fizetés nélküli szabadság idejére szoktak szerződés kötni (pl. gyed ideje), de ezt bele kell írni a szerződésbe.

Viszont a közalkalmazotti jogviszonyt határozatlan idejűnek kell tekinteni, ha nem a helyettesítésre, vagy meghatározott feladat ellátására jön létre.
A jogszabály szerint tehát nem is szűnhetne meg a jogviszony. Ez elméletben persze szépen hangzik, de úgy tűnik a gyakorlat mást mutat, és rendezni is nehéz ezeket a problémás helyzeteket...

Munkanélküli ellátásra egyébként jogosult, 3 hónapig, ha az elmúlt három évben rendelkezett 360 nap jogosultsági idővel. A járadék összege a folyósítás teljes időtartama alatt a járadékalap 60 százaléka, amely azonban nem lehet magasabb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegénél.

tarjani # 2013.06.19. 09:55

Kinevezés módositása közalkalmazotti jogviszonyban ez van felül,benne: "teljes munkaidős helyettesként foglalkoztatott munkaválláló"ilyen szerződés volt három havonta már egy éve.Most 15 napra hosszabbították meg, jűlius 15 ig. Gondolom a béremelést meg kell spórolni ezét nem fogják meghosszabbítani.Tehát mivel már több mint egy éve ott dolgozott így akkor jár neki a munkanélküli segély? éS a visszamenőleges béremelés smi ugye szeptembertől jár visszamenőleg??Most a segély összege : a nettó keresete 100-117 ezer ft között mozgott mivel nem fizettünk adót ezért volt magasabb. Mennyi lehet a munkanélküli?

emma # 2013.06.19. 10:45

A Legfelsőbb Bíróság Munkaügyi Kollégiumának 6. számú állásfoglalása, amely szerint, „más jogi megítélés alá esik a határozott időre szóló második és az esetleg azt követő szerződés, ha a határozott időtartam kikötése a munkáltató részéről törvényes érdekek nélkül történik, és ez a munkavállaló jogos érdeke csorbítására vezetne. A jogoknak ilyen, nem rendeltetésszerű gyakorlása az Mt. 4. §-a értelmében nem megengedett, s a munkavállalót, akinek terhére ez az intézkedés történt, hátrány nem érheti. A megállapodásnak ez a része érvénytelen, s a munkaviszonyt határozatlan időre létesítettnek kell tekinteni.”

Szóban esetleg lehetne ezt jelezni feléjük, hogy nem szabályosan járnak el. A leírtak alapján lehetőség lenne az ügy jogi útra terelésére is. Valószínűnek tartom én is, hogy a bérköltségeken szeretnének spórolni.

Ha viszont elfogadja a jogviszonya meg nem hosszabbítását:
Álláskeresési járadék:
Munkaerőpiaci járulékalap 60%-a, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos minimálbér 100%-a:
98.000,-Ft/hó
3.267,-Ft/nap

A feleséged az illetménye alapján valószínűleg erre számíthat. De a pontos összeget nem tudom megmondani minden adat ismerete nélkül (munkaügyi központban elvileg tudniuk kellene).

tarjani # 2013.06.19. 12:16

Köszi, azt hiszem ha még valaha akar ott dolgozni nem igazán érdemes ezen jogvitába belemenni velük szemben.Milyen jogi útra gondolsz? Még egy kérdés mi van a bent lévő szabadságaival?Nem hiszem,hogy meg akarják hosszabbítani Az amit irtál,hogy 98000 ft az nettó vagy abból még lejönnek a járulékok?

csorbagabor # 2013.06.19. 14:04

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Azt szeretném kérdezni hogy a 3/2002. (II. 8.) SZCSM–EüM együttes rendelet alapján kötelező e klímaberendezést telepíteni egy olyan hivatalba ahol nem lehet szellőztetni, mert nem nyithatóak az ablakok és a nap az egész munkaidő alatt a munkavállalókra süt?

melk1 # 2013.06.19. 14:09

Tisztelt Szakértők!

Kérném szépen szíves válaszukat, sokat segítene nekem! Ha kérdéseim nem helytállóak, elnézést kérek, de hallomásból jutottam effajta információkhoz. (06.17)

Köszönöm!!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.20. 12:37
  1. Nem kell felmondaniuk, a munkaviszony a bontó feltétel beálltával már megszűnt.
  2. Létezik. (Éppen azért, mert gyakran, ahogyan a te esetedben is, nem lehet dátumszerűen meghatározni a határozott idő lejártát.)
  3. Ugyan, dehogy!
Takácsné # 2013.06.23. 07:04

Még mindig szeretnék választ kapni az alábbi kérdésemre... köszönöm

Tisztelt Szerkesztők!

Tanácsot szeretnék kérni az alábbi helyzet megoldására:
2006-2011-ig dolgoztam egy kft.-nél. 2011-ben a tulajdonos eladta a céget, mi megkaptuk az egy havi végkielégítésünket. Hasonló néven alapított egy új céget, ugyan abban a feladatkörben alkalmazott, ugyan azon a helyen, ugyan azokkal az emberekkel folytatta tovább a működését. Az eltelt két évben többszöri kérésünkre se írta meg a munkaszerződésünket. Jelenleg 6 órában vagyok bejelentve, így nem kell a bérminimumot megfizetnie részemre.A munkaidőm ezzel szemben reggel 8-tól délután 15:30-ig tart, pénetek 15-ig. 2011-ben és 2012.első két hónapjában még megkaptuk a 12.000 Ft melegutalványunkat, azóta csak a hitegetés megy.Az utalványok vásárlását számlákkal tudom bizonyítani. Pár hónapja a fizetésünket több részletben, bőven tizedike után kapjuk meg. Kérdésem, hogy bármilyen jogi lépéssel van -e esélyem az elmaradt, mostanra közel 200.000 Ft-ra rúgó tartozás behajtására? Hová fordulhatnék a problémámmal?
Továbbá, hogy ha felmond mi alapján teheti meg ha nincs is munkaszerződés?

Válaszukat köszönöm

tarjani # 2013.06.23. 08:09

Kérdésem az lenne,ha julius 15-én lejár a szerződése a eleségemnek -amit az előzőekben írtam-előtte kell -e értesíteni,hogy nem hosszabbítják meg vagy nincs ilyen kötelezettség?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.23. 08:48

Nem kell, nincs.

melk1 # 2013.06.23. 10:48

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm szépen, hogy válaszolt kérdéseimre! További jó munkát kívánok!

tarjani # 2013.06.23. 18:00

Köszönöm.

Krozsu # 2013.06.24. 08:13

Tisztelt Szakértő!
Valószínűleg elég egyértelmű a kérdésemre a válasz,de elbizonytalanodtam.
A munkáltató felmondott,de nem fizette ki az utolsó havi bért. Sajnos nem voltam teljesen bejelentve. A bíróságon így a teljes elmaradt munkabért,vagy csak a szerződés szerinti, bejelentett munkabért követelhetem?
A segítséget előre is köszönöm!