munkanélküli segély


bigdady # 2024.05.16. 12:03

Először azt írtad nem lehet egyben, de akkor mégis; vagy a sorszámolt válaszokban keveredtem el bocs.

Olyanokat találtam, hogy ha nem a lakóhelyemen van az új hely akkor lehet egyben kérni akár két munkaviszonyok közötti nap alapján is van aki megkérte az egészet, ezért nem értem most akkor lehet nem lehet, csak 9 napra lehet de van hogy 90-re.
Szóval ezért nem értem :) Bocsánat

Pl:
Szia! Nekem 2 nap volt a 2 munkahely között, és igen, van lehetőség rá h egyben igenyeld a 3 havi összeget, én is így tettem Érdemes időpontot kérned az okmányirodába arra a napra amikor esedékes az az említett 1 nap munkanélküliség, és akkor szemelyesen el tudsz intézni mindent. Ha nem kapsz, akkor teljesen online is lehet intézni a munkanélküli regisztrációt, amennyiben van ugyfelkapud. Ebben az esetben az összes doksit amit a kilepesedkor kapsz a volt cegedtol, fel kell tölteni a rendszerbe, akar úgy is lehet h csak lefotozod őket a telefonoddal és már mehet is fel ☺️ Ezt követően fel fogjak veled venni a kapcsolatot és kapsz mailben meg néhány nyilatkozatot amit válasz e-mailben vissza kell küldeni kitöltve, én ezt is elektronikusan töltöttem ki, egyáltalán nem bonyolult. Ha ezek megvannak kapsz egy e-mailt arról h regisztrált munkanélküli lettél és elkezdődött a járadék folyósítása a regisztraciod napjától. Amennyiben sikerül 8 oras munkaviszonyt létesítened egy új cégnél, ezt le kell jelenteni a munkanélküli felé, szintén online is tudod intézni, ekkor tudod igényelni az egy összegben történő kifizetést a fennmaradó járadékra vonatkozóan. Nalam igy zajlott az egész, júniusban volt

eulimen # 2024.05.16. 11:28

figyu, q egyszerű.
Addig jár az alláskeresési járadék, ameddig álláskereső vagy. Meddig vagy álláskereső? 2 munkaviszony közt, de ha ez mondjuk 1 év, akkor csak 90 napig jár.

bigdady # 2024.05.16. 11:07

Nem tiszta nekem ez a mettől meddig jár az álláskeresési járadék akkor még mindig. Mert most 9 napot írtál, de 90 napra jár max, azt lehet kérni egyben is.
Most akkor csak 9 járadékról beszélünk, mert 10 nap múlva elkezdek dolgozni az új helyen? MErt ha csak 9 nap az egész és nem 90 akkor hagyom az egészet, csak a 90 napi összeg releváns. Köszi

eulimen # 2024.05.16. 10:49

jelentkezz be álláskeresőként 06.06-án. Majd jelentsd be álláskeresői minőséged megszűntét 06.14-ével (ezt a munkaviszonyod létesülte után 15 napon belül is megteheted).
A bejelentkezéskor nem lesz kéznél minden papírod, így a foglalkoztatási hivatal hiánypótlást fog kérni (de nem kell megvárnod, míg a felhívás megjön, beballagsz magadtól amint megvan az alőző munkahelyről minden igazolás). Amíg ezt be nem adod, fel nem dolgozzák, semmi folyósítás nem fog történni. Szerintem semmit nem nyersz az egyösszegű kifizetéssel, hiszen egy hónapon belül mindösszesen 9 napnyi járadékról beszélünk, aminek feldolgozása a hiánypótlással kb. pont addigra fog befejeződni, mire munkába állsz az új helyen.

Egy kérdésedre nem válaszoltam: kis leegyszerűsítéssel az elmúlt egy éved átlagos TB-járulékalapjának 60%-a, de legfeljebb a minimálbér lesz az álláskeresési járadékod összege.
De ha ennyire kell a pénz, miért kezdenél későbbb az új helyen?

bigdady # 2024.05.16. 10:35

Vagy kezdjek később az új helyen? Az is opció :)

bigdady # 2024.05.16. 10:34

Kezdem kapizsgálni köszi hogy segítesz.

Azért gondolkozom az egyben kifizetésben, mert 06.05-én megszűnik a munkaviszonyom és 06.15-el viszont már indul az új és nem akarom elbukni ha már egyben is kiadják. Olvasatomban mindenképpen van "uzsora" az én esetemben.
A fenti dátumok esetén mit javasolsz?

Ui: 5 munkanapon belül postázzák a papírjaim vagyis ha posta még lassú is lehet 06.10-ig be sem tudom adni a kérelmemet sajnos álláskeresési járadékra (5 napon belül így esélytelen)

eulimen # 2024.05.16. 09:41
@bigdady nem egészen
  • a járadékra legkorábban az igényléstől vagy jogosult. Nem 1 napon belül utalják!
Ha pl. a munkaviszonyod megszűnésétől számított 5. napon igényled, akkor a munkaviszony megszűnésétől az igénylésig eltelt pár napra visszamenőlegesen már nem kérheted. „Neten azt olvasom...” - akkor bizony olvasd el alaposan és értőn, hogy hogyan lehet ;) Ha neked jó az, hogy 20%-ot levonnak alkotmányos uzsoraként, hát rajta. Minden megvan a törvényben, a "net" is onnan szemezget: Flt. tv. 27.§ (8) Ha az álláskeresési járadékban részesülő személy a járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően határozatlan időtartamú, legalább napi négy óra munkaidejű munkaviszonyt létesít, kérelmére a folyósítási időből még fennmaradó időtartamra járó juttatás összegének a (9) bekezdésben meghatározott mértékét egy összegben ki kell fizetni. A kifizetés további feltétele, hogy az álláskeresési járadékban részesült személy a járadék megszüntetésétől a kérelem benyújtásának napjáig folyamatosan munkaviszonyban álljon. A munkaviszony fennállását a munkaadó igazolja. A kérelmet az álláskeresési járadék folyósítási idejének lejártát követő 30 napon belül kell benyújtani, a juttatást a kérelem benyújtásától számított két hónapon belül kell kifizetni. (9) *A (8) bekezdésben meghatározott egy összegben kifizetendő juttatás mértéke a még hátralévő időtartamra járó juttatás összegének 80 százaléka.

A neten mindenféle régi írás fellelhető, még azokból az időkből is, amikor a munkanélküli ellátás két, időben egymást követő jogcímen
létezett (amit hivatkoztál is). Most álláskeresési járadék van, illetve ezt követően bizonyos feltételek fennállása esetén nyugdíj előtti álláskeresési segély.

bigdady # 2024.05.16. 09:02

A munkanélküli segély összegére azt olvasom max minimálbér nem a jelenlegi bérem. De van ahol álláskeresési segélyt írnak. Ez két külön dolog, lehet utóbbi kell nekem nem is a munkanélküli?

bigdady # 2024.05.16. 08:59

Köszönöm a segítséget.

20 éves a munkaviszonyom ami megszűnik vagyis 1 napon belüli a folyósítás? Az korrekt.

Neten azt olvasom, hogy ha regisztrált álláskereső vagyok és már volt folyósításom és munkát szerzek akkor ki lehet kérni egyben ha bemutatom sikerült elhelyezkednem: https://hovege.hu/…heto-hogyan/
Akkor ez nem valid? Köszi

eulimen # 2024.05.16. 08:50

bocs, a fórummotor átszámozta :D
a 3-as kérdés nem értelmezhető, arra nem válaszoltam, így ami a válaszomban 03, az a 4-es kérdésedre válasz, és így tovább.

eulimen # 2024.05.16. 08:48

@bigdady,

  1. Igen, akár egy napra is. -> https://eugyintezes.munka.hu/ A járadékfolyósítás maximális időtartama attól függ, milyen hosszú munkaviszonnyal rendelkezel (10 nap biztosítotti jogviszony = 1 nap folyósítási idő, de összesen max. 90 nap), összege pedig, hogy mekkora volt a jövedelmed. Igénylés feltétele: a kérelmet megelőző 3 évben legalább 360 nap biztosítotti jogviszony.
  2. nem
  3. a szerződésben foglalt munkaviszony kezdete.
  4. nem a döntés dátuma a mérvadó, hanem a járadékért való be-, illetve kijelentkezésed időpontja. Amint munkába állsz (nem a szerződés, az új munkaviszony), ki kell jelentkezned álláskeresői státuszodból. Ha elmulasztanád, mert munkaviszonyod lett, úgyis kiderül, és utánad nyúlnak.
  5. nem. Álláskeresési járadék törvény szerint az álláskeresőnek jár. Amíg tart a munkaviszonyod
    • még ha felmondás alatt állsz is --, nem vagy álláskereső. Célszerű az első munkanélküli napodon jelentkezni a folyósításért.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

bigdady # 2024.05.16. 06:24

6. Kérdés (bocs lemaradt)
Van értelme beadni felmondáskor már? A papírok csak 30 napos felmondási idő után lesznek meg…

Köszönöm

bigdady # 2024.05.15. 19:09

Sziasztok

2 hét múlva megszűnik a munkaviszonyom és az új hely még nem fix és ha lesz is akkor is 2 héten belüli aláírás esetén is csak később 1 hónap múlva indul dátum szerint.

  1. Ilyenkor erre a pár hétre be lehet jelentkezni munkanélkülire online? Mennyi isore lehet kérni és mekkora összege ez?
  2. Első pontban szereplő összeget lehet egyben is kérni előre?
  3. Ha lehet előre kérni 2-es pont szerint akkor ha indul az új munkaviszony akkor vissza kell fizetni vagy csak be kell jelenteni az új helyet?
  4. Az új szerződés kelte a mérvadó vagy az abban induló későbbi munkaviszony?
  5. A szerződés aláírása gondolom ne történjen meg addig amíg nincs döntés a munkanélküli segélyről ugye mert az már ki kritérium

Köszönöm

Veci # 2009.09.26. 17:42

Tisztelt vegyitársas!
Itt mellékelem az 1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Itt találod meg, hogy mennyi a várható álláskeresési járadék. A vejed magas jövedelme ellenére max, 85 800 Ft lehet az 1. szakaszban.

Minimum / Maximum
Álláskeresők járadéka (ÁJ) *
1. szakasz (folyósítási idő fele, max. 91 nap) 1991. évi IV. tv. 26.§
Minimum: minimálbér 60%-a: 42.900,-Ft/hó 1.430,-Ft/nap
Maximum: minimálbér 60%-ának kétszerese: 85.800,-Ft/hó 2.860,-Ft/nap

Álláskeresők járadéka (ÁJ)
2. szakasz
(hátralévő idő, max. 179 nap) minimálbér 60%-a: 42.900,-Ft/hó 1.430,-Ft/nap

Álláskeresők segélye (ÁS)
1991. évi IV. tv. 30.§ A minimálbér 40%-a: 28.600,-Ft 953,-Ft/nap

Álláskeresési járadék

http://www.afsz.hu/engine.aspx?…

Ki jogosult álláskeresési járadékra?

Az a személy, aki: – álláskereső, és – az álláskeresővé válását megelőző négy éven belül legalább 365 nap munkaviszonnyal rendelkezik, és – rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult, továbbá táppénzben nem részesül, és – munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az illetékes munkaügyi központ kirendeltsége sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.

Üdvözöllek Veci


Üdvözlettel Veci

vegyitársas # 2009.09.26. 13:11

Vejem munkaviszonyát 09.01-től szüntették meg,havi bruttó bérét 285e FT-ban meghatározva,egy havi felmondással.Mennyi lesz a felmondási idő után a munkanélküli segély összege,ha addig nem tud elhelyezkedni?