GYED, GYES, munkaviszony?


manoka87 # 2012.05.24. 11:47

Kérdésem az lenne önhöz most 6 hónapos a fiam és uton a következő 05.21 gyesen leszek hogy jövöre ha meg tartanám a picit mit kapnák a gyermek után ?És hogy az apa ithon e maradhat t gyáson a másodikkal én meg gyesen válaszát előre is köszönöm

Jázmini # 2012.05.26. 15:19

Kérdésem az lenne, hogy mennyi munkaviszony szükséges GYED-hez. Szülést megelőző 2 éven belül 365? ÉS ha csak 4 órában dolgoztam akkor is ennyi nap kell?
Köszönöm a segítséget előre is.

HusztiKati # 2012.05.30. 08:40

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi témában: a GYED, GYES alatt felgyülemlett szabit, ha én mondok fel még a GYES időtartama alatt a cégnek ki kell fizetnie részemre? 2013. március 3-ig vagyok GYES-en, de úgy néz ki, hogy az idén októberben kaphatnék egy igen jó állást, amit szeretnék elvállalni, így felmondanék a jelenlegi munkahelyemen (ahol már 3 éve nem jártam). A fizetéspapíron 72nap összegyűlt szabin van, ezt ilyen esetben ki kell fizetniük? Azt tudom ha visszamennék dolgozni akkor kiadják a szabadnapokat.
Segítségeteket előre is köszönöm.

Goodwitch # 2012.05.30. 08:56

Huszti Kati!

Igen, a felgyülemlett szabit meg kell váltani a munkaviszony megszűnésekor.

Egyébként a GYES alatt vállalhatsz munkát, és a fizetés nélküli szabid alatt is vállalhatsz másik munkáltatónál melót, így nem szükséges felmondanod a jelenlegi munkaviszonyodat.


Goodwitch

believe # 2012.05.30. 09:53

Sziasztok!
Tartósan beteg gyerekkel vagyok gyesen. A fiam most 4,5 éves. Dolgoztam egy évet, aztán visszajöttem gyesre a gyerek állapota miatt. Most - egy év elteltével újra szeretnék dolgozni, az állapota jelentősen javult, van segítségem és így ismét szívesen dolgoznék. Gyógypedagógus vagyok.
Szeretném tudni, jár-e szabadság erre az időre (a kisfiamat 2009. novemberében nyilvánították tartósan beteggé, akkor dolgoztam egy évet 2010. márciusáig, majd egy év fizetés nélküli szabadságra mentem, majd gyesre).

Köszönettel
Heni

aszabo # 2012.05.30. 10:10

Kedves Fórumozók, Szakértők!

Nagyon szeretnék segítséget kapni az alábbiakkal kapcsolatban. Pontokban vázolom az időrendben történt eseményeket:

  1. 2011. októberében a munkáltatóm több munkavállalót érintő elbocsátást végzett. De az én munkámra akkor azt mondták számítanak továbbra is. Igaz megkérdezték, hogy tervezek-e várandósságot. Őszintén megmondtam, hogy igen, Ők ezért arra kértek, hogy időben tájékoztassam őket majd.
  2. 2011. decemberében tájékoztattam a munkáltatóm, hogy várandós vagyok és 2012. augusztusra van kiírva a szülés időpontja. Időközben ismét történtek elbocsátások.
  3. 2012. március 24-től veszélyeztetett terhes lettem.
  4. 2012. április 26-án a terhességem 23. hetének 6. napján elvetéltem.
  5. Jelenleg GYÁS-on vagyok 42. napig,tehát 2012.06.08-ig, utána még előre láthatólag 2-3 hétig táppénzen leszek, mert sajnos a történtek után pszichológushoz járok, és a szakember szerint még ennyi idő biztos kell az események feldolgozására.

A kérdésem az lenne, hogy ha visszamegyek dolgozni akkor jár-e nekem a szülés utáni felmondási védelem, ha igen, akkor mennyi ideig?

Ez csak azért lenne lényeges, mert nagyon szeretnék mielőbb ismét kisbabát várni. Az orvos is azt monda, hogy az tenné a lelkemnek a legjobbat ha mielőbb össze jönne. Kb. július végétől ismét lehet próbálkoznunk a baba projekttel.
Viszont az már biztos, hogy egy újabb várandósság esetén egyből veszélyeztetett terhes lennék. 19 éve van munkaviszonyom (39 éves vagyok), és 12 éve jogfolytonos. Szépen be vagyok jelentve.
Most azonban aggódom amiatt, hogy ha visszamegyek dolgozni, amint lehet elbocsátanak, mivel a cégnek gazdasági problémái vannak, ezért igyekszik a kiadásait csökkenteni.
Új munkahelyet pedig úgy keresni, hogy közben folyamatos a családtervezés nem nagyon lehet. Illetve mivel közel 19 évig magas összegre voltam bejelentve, ezért nyilván szeretném megkapni majd GYÁS, és GYED-ben is a fizetésem után adható összegeket egy következő várandóssgnál, és nem pedig méltányossági alapon "koldulni".
Ezért szeretném tudni, hogy középidős vetélés után (mivel GYÁS-t is kapok), érvényes-e rám is védelem?

Hozzáteszem, hogy ha 5 órával később történik meg a tragédia, akkor hivatalosan már szülésnek számít. Így is szültem, de jogilag még csak vetéltem.

Köszönöm a válaszokat előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.30. 16:05

A keresőképtelenség megszűnését követően 30 napig nem kezdődhet meg a felmondási idő. De felmondani azonnal fel lehet.

Henriett24 # 2012.05.31. 07:32

Tisztelt Szakértő!

Azt szeretném kérdezni, hogy ha terhesség alatt eljárok terhességgel kapcsolatos ügyeket intézni,amely igénybe veszi a teljes napomat, akkor az szabadságnak minősül vagy munkanapnak?

Köszönettel:
Sipos Henriett

pazs # 2012.05.31. 09:39

Az orvosi vizsgálat fizetetlen igazolt távollét. Az egyéb ügyintézésre a munkáltatóval való megegyezés függvényében kell szabadságot kivenni vagy nem.

agota564 # 2012.06.02. 19:57

Tisztelt Szakértők!

Lassan 2.5éve itthon vagyok(TGYÁS,GYED,GYES) első gyermekemmel, a második most született egy hónapja. A cég ahol dolgoztam jelenleg felszámolás alatt áll, amit az APEH kezdeményezett tartozás miatt. A cég már lassan egy éve nem üzemel, a vezetőség már"eltűnt", hivatalos irarokat senki alá nem ír(még a bíróság által kötelezett ügyvezető sem).Enegem nem tájékoztattak, fel nem mondtak.
Fél éve, hogy megkerestem az OEP-et, hogy nézzenek a cég után, de nekik is elérhetlenek.
Kértem az OEP-et, hogy kérjenek igazolást a munkaviszonyomról, befizetésekről az APEH-től, hogy kaphassak ellátást, ne csak a GYES járjon.Most a válaszra várnak.

A kérdéseim a következők lennének:

1,folyamatos biztosítási jogviszonynak számít-e az, ha itthon voltam Tgyáson, Gyeden, Gyes-en, miközben a cég megszűnőben van az előbbiek miatt? Jár-e a TGYÁS, GYED?
2, Mikor szűnik meg egy cég? És mikor a munkaviszonyom?
3,Ha fel nem mondtak nekem, akkor élő a munkaviszonyom?
4,Az APEH igazolása elegendő lehet a munkáltatói igazolás helyett?
5,Már passzív GYED-en voltam az első gyermekemmel(is) ha már a cég úgymond nem élt, de fel nem mondtak? A passzivitás a cég tényleges megszűnésekor szűnik meg(adószám-cégjegyzékszám megszűnésével)?

Az OEP-nél azt mondták legutoljára, hogy lehetséges, hogy a GYED-et megkapom. Ez hogyan lenne lehetséges ha a TGYÁS-t nem?

A legfontosabb kérdésem ebből az, hogy az előbbiekben leírtak alapján jár-e az ellátás(TGYÁS,GYED)?

Köszönöm szépen a választ előre is!
Üdvözlettel,
B.Ágota

agota564 # 2012.06.09. 13:00

Köszönöm, már kaptam más fórumon választ.

babies # 2012.06.10. 18:19

Tisztelt Cím!

Tudom, hogy az én kérdésem az osztrák jogra tartozna, de hátha tudnak Nekem segíteni. Jelenleg Ausztriában dolgozom én és a párom is. Folyamatos munkaviszonyunk van 2011. novemberétől. Gyermekvállalást tervezünk, ha minden jól megy akkor az idén már szeretnénk gyermeket. A kérdésem ezzel kapcsolatosan a következő lenne: már előre tudjuk, hogy november 4-e az utolsó munkanapunk, ettől a naptól 1 hónapra kijelentenek minket a munkából (leállás miatt), majd télre újra visszajelentenek.Viszont, ha én november 4-e előtt bejelentem a munkáltatómnak, hogy terhes vagyok (ami ugye azt jelenti, hogy nem mondhat fel), akkor is kijelenthet-e vagy meg kell tartania állományban?Mert ez ugye nagyban befolyásolná az Ausztriában kapható terhességi gyermekágyi segély (Wochengeld) folyósítását (mivel ezt csak Ausztriában biztosítotti jogviszonnyal rendelkező személy kaphatja).

előre is köszönöm válaszukat

tundibarnusanyu # 2012.06.11. 13:23

Üdvözlöm Önöket!

A következő összetett kérdéskörben szeretném a segítségüket kérni:
2002 és 2006 között közalkalmazottként dolgoztam itthon. Ezután fizetés nélküli szabadságra mentem külföldi munkavállalás miatt 2006 -2009-ig. Ekkor megszakítottam a külföldi munkavállalás miatti fizetés nélküli szabadságomat, mivel gyermekem született, és a gyermekem gondozása miatt mentem fizetés nélküli szabadságra. Továbbra is külföldön tartózkodtam, se GYES-t, se GYED-et nem igényeltem értelemszerűen.
Most, 2012 szeptemberétől vissza megyek dolgozni az itthoni munkahelyemre.
Jár nekem a gyermek gondozás alatt felhalmozódott szabadság vagy sem?
A munkáltatóm azt mondja, hogy nem, mert nem igényeltem GYES-t és nem tartózkodtam Magyarországon. Azt is mondja, hogy ez a szabadság csak akkor járna,(30 nap) ha itthon dolgoztam volna , mielőtt a gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadságra mentem volna.
Teljesen tanácstalan vagyok. Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Pomi # 2012.06.13. 09:16

Tisztelt Cím,

2012.szeptemberben lejár a gyes. munkáltatómmal többször is beszéltem hogy vissza mennék már most is. de mindig arra jutunk hogy egyenlőre nem vesz vissza. de mi lesz szeptembertől?ha lejár a gyes elenged,. azt tudom hogy a szabit ki kell adnia. de mennyit? 29 éves vagyok és egy gyerekem van.ha elenged semennyit sem kell dolgoznom? egyik nap gyes másnaptól meg szabi?

Köszönöm

lucus01 # 2012.06.13. 10:07

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg GYES-en vagyok, a munkahelyemről fizetés nélküli szabadságon.
Egy másik foglalkoztatónál lenne lehetőségem részmunkaidős munkát vállalni GYES mellett.
Kérdésem, hogy a régi munkaviszonyomat meg kell-e szüntetnem, illetve, ha nem kell megszüntetnem, tájékoztatási kötelezettségem van-e jelenlegi munkáltatóm felé, hogy máshol munkát vállalok?
Köszönöm!

Bossy80 # 2012.06.13. 11:42

T.Szakértő!
Az alábbi levél értelmezésével kapcsolatban kérném segítségét. GYEd-ről megyek vissza dolgozni főállásba, erről írásban időben tájékoztattam a munkáltatóm, aki írásban engem is értesített: A levél lényege, hogy a korábbi, MSZ szerinti fióktelep megszűnt, átszervezéssel egy másik fióktelepen folyik tovább a munka, így a továbbfoglalkoztatás egykori fióktelepen nem lehetséges. Mindazonáltal a munkáltató tisztában van a foglalkoztatási kötelezettségével. (utolsó mondat szó szerint idézve)
Akkor most ezt úgy kell vennem, hogy visszamehetek dolgozni, esetleg a MSZ-ben lesz módosítva a fióktelep? Ugyanakkor a szabadság pontos számát is megadja, hozzájárulva a szabadság letöltéséhez, de semmilyen dátum nem szerepel a levélben mettől meddig tart a szabi,stb... , illetve semmilyen munkába állást megelőző teendő (pl. üzemorvosi vizsgálat...)Ez a munkáltató részéről szabályosan megírt levél?

Várom mihamarabbi válaszát!

köszönettel

LCNet # 2012.06.13. 11:54

Tisztelt Szakértő!

Egyéni vállalkozásom újraélesztettem. A kérdésem: hány órás alkalmazott szükséges a vállalkozásba, hogy ne veszítsem el a GYED-em, illetve szeptembertől a TGYÁS-t? Illetve az alkalmazottat én be tudom e jelenteni ügyfélkapun keresztül, vagy könyvelő kell hozzá? Köszönöm válaszát!

Rita77 # 2012.06.14. 10:08

Tisztelt Szakértő.

2001 májusa óta dolgozom egy multinacionális vállalatnál. 2009. májusától vagyok itthon gyed-en a 2 gyermekemmel, 2012. január végig vagyok jogosult gyedre, utána még 1 évig gyesre. Ez idő alatt a céget felvásárolta egy másik vállalat. Ez év októberétől szeretnék visszamenni dolgozni, de úgy néz ki, hogy nem fognak tudni a képzettségemnek és előző munkakörömnek megfelelő állást ajánlani. Én szívesen kilépnék és keresnék magamnak másikat, amennyiben korrekt módon elválnának tőlem. A kérdés az, hogy mi az amit követelhetek a munkáltatótól? 75 nap felhalmozott szabadságom van, gondolom kérhetem ennek megváltását, és kérhetem a végkielégítést(3 hónap). Jogosult vagyok-e a felmondási idő kifizetésére?

Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!

Üdvözlettel:
Rita

pazs # 2012.06.14. 11:18

Mivel te akarod megszüntetni a munkaviszonyt, a szabadságmegváltáson kívül nem jár neked semmi. De ha ügyes vagy, akkor a közös megegyezésbe bele tudod foglaltani mindazt, amit leírtál.

pazs # 2012.06.14. 11:31

LCNet: nem az alkalmazottól függ, hanem hogy te ne folytass jövedelemszerző tevékenységet, ami azért elég nehéz egyéni vállalkozásban... amúgy be tudod jelenteni te magad az alkalmazottat, nem kell hozzá könyvelő.

moxi79 # 2012.06.17. 16:02

Tisztelt szakértő!

2011. július 20-án született meg a kislányom.
Azóta gyed-en vagyok, de visszamennék dolgozni a sógornőm vállalkozásába.
Az lenne a kérdésem, hogy van-e a munkavállalásra valamilyen megoldás anélkül, hogy le kelljen mondanom a gyed-ről? (megbízási szerődés vagy esetleg segítő családtag alkalmazása vagy bármilyen más megoldás érdekelne, csak hogy tudjak dolgozni akár heti 1-2 napot is)
várom szíves válaszát
üdvözlettel

pazs # 2012.06.18. 06:30

moxi79: nincs, mert úgy általában jövedelemszerző tevékenységet nem lehet folytatni a gyed folyósításával egyidejűleg.

nandy # 2012.06.18. 10:06

Nem kötelező a GYED-et igényelni.. az egyébként is annak jár, aki inkább otthon babázna.

Ha keresőtevékenységet folytatnál, és a gyermek elmúlt egy éves, akkor kérj gyes-t.

nyakas88 # 2012.06.18. 10:36

Érdeklődnék hogy Apaként pont most tudnék GYEDre elmenni mert a párom nem jogosult rá és a kérdésem az lenne hogy a 365 napom megvan ledolgozva de jelenleg 1 hónapja lejárt a munkanélkülim is! Azt mondták nekem hogy csak munka állományból tudok elmenni de ilyet nem is írtak feltételként . Segítsége kérnék hogy akkor hogy is van mert számunkra nagyon fontos lenne. ELőre is köszönöm

LCNet # 2012.06.18. 11:02

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg 2013.03.27-ig járna az ikrek után a Gyed. Elméletileg 2012.09.13-án szülök, ami után TGYÁS jár. Szeretnék egy vállalkozást elindítani, amiben én effektív nem vennék részt, hanem alkalmazott (pl. férjem)
A kérdésim:

  • Ha Apa megy Gyedre akkor az én eddigi Gyedem "örökli", vagy Neki állapítanak meg egy minimálbéres Gyedet?
  • Ebből számítják ki a gyerektartást az előző házasságból született gyermeke után, vagy az új család közös bevételéből?
  • Vagy új járunk jobban ha Nagymamát küldjük el Gyedre?
  • Amikor megszületik szeptemberben a kistesó akkor a Gyedet a családtagtól is elveszik, és kötelezően elküld az állam TGYÁSra?
  • TGYÁSról lemondhatok e?
  • Vagy menjek Gyesre, és akkor vállalkozhatok?
  • De úgy tudom szülés után 168 napig kötelező a TGYÁS...valóban?

Sok kérdés, remélem kapok rá választ, mert egyfolytában kattog az agyam miként is lenne a legjobb. A legjobb verzió az volna, ha a Nagymamát ki tudnánk hagyni ebből (nagyon fél az efféle "kiskapuktól")
Köszönöm előre is a választ!