Azzal a kéréssel fordulnék Önökhöz, hogy a szerződésemben van egy versenytilalmi kitétel. Mikor aláírtam a szerződést természetesen végig olvastam a szerződésem, és a kitételben az szerepel, hogy a Munkáltató versenytársánál nem helyezkedhetek el 6 hónapig. A versenytilalom ellenértéke 3 havi alapbér. A tilalom megszegése esetén kötbért kellene fizetnem ami 6 havi bruttó bér.
Felmondtam, ennek oka pedig az, hogy nem volt jó a légkör. Ezt közöltem is velük, és jelenleg a felmondási időmet töltöm.
Mikor aláírtam szerződést, akkor tájékozódtam és a versenytárs fogalma igen tág fogalom. Cégek nincsenek felsorolva, és az hogy kinek mit jelent a versenytárs és az mitől az, szintén nincs megfogalmazva. Nem tervezem egyelőre hogy dolgozzak, viszont most betámadtak ezzel a kitétellel és egyszerűen nem hiszik el, hogy nem megyek el máshova dolgozni. Közöltem velük, hogy a szerződésemben nincsenek cégek és mondtak két cégnevet, de mondtam nekik, hogy oda nem megyek.
A kérdésem ez lenne, hogy tudnám magam védeni ha elmérgesedne ez a helyzet? Így is alig várom, hogy eljöjjek, a 3 havi alapbérre se tartok igényt és csak minél megszabaduljak arról a helyről.
Válaszukat előre is köszönöm!
Versenytilalom
M.Katalin
„a szerződésemben van egy versenytilalmi kitétel. Mikor aláírtam a szerződést természetesen végig olvastam a szerződésem, és a kitételben az szerepel, hogy a Munkáltató versenytársánál nem helyezkedhetek el 6 hónapig. A versenytilalom ellenértéke 3 havi alapbér. A tilalom megszegése esetén kötbért kellene fizetnem ami 6 havi bruttó bér.”
Tartsd magad ehhez és akkor nagy baj nem lehet!
A 3 havi alapbért ne hagyd ott nekik. Ne felejtsd el, hogy ez a nyugdíjalapodat is növeli. Kérd tőlük hivatalosan azoknak a cégeknek a nevét, amelyeket ők versenytársnak tekintenek, figyelembe véve a munkaszerződés megfelelő pontját. Ez növeli a mozgásteredet.
„ egyszerűen nem hiszik el, hogy nem megyek el máshova dolgozni. ”
Akkor biztosan az is a szerződésedben van, hogy mikor, milyen módon igazolva juthatsz hozzá a kompenzációhoz.
Ha nem hiszik el, valószínűleg igazolnod is kell; az el nem helyezkedést a legkönnyebben TAJ jogviszony igazolással, álláskeresőként való regisztrációdsal fogod tudni igazolni.
Ti megértettétek, mi a problémája? Jó nektek. Én már a "betámadtak"-ot sem értettem.
@KBS
"betámadtak" = "felhívták a figyelmem a munkaszerződésünk azon pontjára, amely szerint..."
Szerintem az a kérdező problémája, hogy attól fél, hiába lesz jog- és szeerződéskövető, nemhogy a háromhavi kompenzációt nem kapja meg, hanem valami mondvacsinált ürüggyel a 6 havi kötbérrel is le akarják majd húzni.
Nem értem. A versenykorlátozó kikötés ellenszolgáltatását a munkaviszony megszűnésekor, a többi járandósággal együtt kell kifizetni. Ha nem fizetnek, hatálytalan a kikötés.
Köszönöm a hozzászólásokat. A szerződésemben nincs leírva, hogy a versenytilalmi kikötés betartása vagy esetleges megszegését milyen módon kell nekem, vagy a Munkáltatónak bizonyítania.
Valóban az a problémám, hogy én tisztességesen, felnőtt ember módjára szeretnék távozni. Nem célom megszegni a versenytilalmi kikötést, bár mivel ahogy írtam se cégnevek nincsenek a szerződésemben, se az, hogy a Munkáltatónak mit jelent a versenytárs kifejezés így számomra ez egy megfoghatatlan dolog.
És igen, arról nem volt szó, hogy Ők fizetnek nekem 3 havi bért, csak arról, hogy 6 havi bért kell nekem fizetnem. Ez a beszélgetés úgy hangzott el, ami kissé fenyegető volt, és kb mintha azt várnák el, hogy én sehova ne menjek dolgozni 6 hónapig, amíg tart ez a versenytilalom.
Szóval semmi konkrétum nincs a szerződésemben, csak a versenytilalmi kikötésnél annyi, amennyit az első hozzászólásomban írtam. Azért írtam ide a fórumba mert már máskor is hasznos segítséget kaptam és bízok benne, hogy jó tanácsokat kapok, hogy biztosabb legyek abban, hogy nem lesz semmilyen következménye ha elmegyek.
M.Katalin
Egyetértve KBS-el, a munkaviszony megszűnésekor a munkáltató köteles a munkavállaló járandóságait kifizetni (ide, amennyiben nem létesítesz 6 hónapon belül új jogviszonyt, beletartozik a 3 havi versenytilalmi megállapodás ellenértéke is) és a munkaviszonyra vonatkozó igazolásokat kiadni.
A versenytilalmi kötelezettség teljesítéséért a munkáltató köteles ellenértéket fizetni, ez nem választás/hasraütés kérdése, hiszen ez egy kétoldalú megállapodás: Te vállalod, hogy meghatározott időn belül nem helyezkedsz el a versenytársnál, míg a munkáltató mindezért ellenértéket köteles fizetni, hogy a megélhetés költségét legalább részben biztosítsa arra az időtartamra, amíg az elhelyezkedési korlátozás vagy a tilalom fennáll.
Amikor letelik a felmondási időd és megkapod a Téged megillető járandóságokat, nézd meg, hogy megkaptad-e a versenytilalmi megállapodás ellenértékét is. Ha nem, akkor írj egy felszólító levelet a munkáltatónak, hogy 8 napon belül utalja át a számládra a szerződésben rögzített versenytilalmi megállapodás 3 havi ellenértékét, ellenkező esetben jogi úton fogod érvényesíteni az igényedet, melynek teljes költsége is a munkáltatót fogja terhelni.
Jav:
Az első mondat zárójeles részéből törölném az "amennyiben nem létesítesz 6 hónapon belül új jogviszonyt" fordulatot, hiszen ettől függetlenül meg kell kapnod a 3 havi ellenértéket a munkaviszony megszűnésekor.
Ha megszeged 6 hónapon belül e kötelezettséget, akkor merülhet csak fel az az eset, hogy esetleg a munkáltató visszaköveteli a Neked kifizetett ellenértéket (plusz ilyen esetben kötbér fizetési kötelezettséged is lenne).
M. Katakin
A kezdő bejegyzésedben azt írtad, hogy „A versenytilalom ellenértéke 3 havi alapbér.”
A 11:58-kor megjelent bejegyzésedben azt írtad, hogy „És igen, arról nem volt szó, hogy Ők fizetnek nekem 3 havi bért, csak arról, hogy 6 havi bért kell nekem fizetnem.”
Ha az első állításod igaz, és az írásba foglalt versenytilalmi megállapodásban szerepel, hogy a versenytilalom ellenértéke a 3 havi alapbér, akkor azt az utolsó munkabéreddel együtt kell kifizetniük. Ebben az esetben a 6 hónapon belül nem helyezkedhetsz el versenytársnál.
Ha a második állításod igaz, és és az írásba foglalt versenytilalmi megállapodásban nem szerepel, hogy a versenytilalom ellenértéke a 3 havi alapbér, akkor a megállapodás semmis, nem kell betartanod. Akár már másnap elhelyezkedhetsz a versenytársnál, a mostani munkáltatód meg el fog hasalni a bíróság előtt, ha beperel.
Ha a cég nem akarja megmondani, hogy kit minősít versenytársnak, akkor abból kell kiindulni, hogy mit csinál elsősorban a céged most: építési vállalkozás, ruhakereskedelem, könyvelés, stb. Ha olyan céghez mész, ami ezt nem csinálja, akkor nem vagy veszélyben. Fontos, hogy nem elég, ha a cégjegyzék szerinti tevékenységi körök között szerepel valami, azt a munkáltatódnak konkrétan csinálni is kell: nem elég, ha a könyvelő cég tevékenységi körei között szerepel az épületüzemeltetés, azt valóban végezni is kell.
Köszönöm az eddigi támogatást. Ma azt mondták, hogy fognak adni egy listát, amin szerepelni fognak a cégnek.
Ez így utólag, azaz aláírt szerződésemben nem szerepel, jogilag helyes? Arra gondolok, hogy se szerződés aláírásakor, se a munkaviszonyom alatt erről nem kaptam tájékoztatást, csak felmondáskor.
A másik kérdésem az lenne, hogy ha elmegyek dolgozni a 6 hónapban egy olyan céghez, aki nem szerepelt ezen a listán akkor gondolom semmi munkaügyi problémát nem csinálok.
Nekem a versenytárs fogalma még mindig nem egyértelmű. Elegendő csak a tevékenységi kör azonossága? Nem számít se a cégben foglalkoztatottak száma, éves árbevétele? Pl egy sarki élelmiszerbolt nem lehet versenytársa egy multi élelmiszer hálózatnak.
„Pl egy sarki élelmiszerbolt nem lehet versenytársa egy multi élelmiszer hálózatnak.”
Már hogyne lennének versenytársak? Ugyanazt a gazdasági tevékenységet végzik, ugyanannak a célközönségnek... Ne onnan közelítsd meg, hogy a sarki kisbolt nem fogja überelni bevételben és profitban a hipermarketet - de egy odapottyantott kiskereskedelmi üzlet a lenyomott nyitóakciós áraival ugye k tudja nyírni a sarki kisboltot?
Hogyne, hiszen... versenytárs!
Ezt mondjuk akkor kellett volna megkérdezned, amikor először láttad ezt a kitételt (tudjuk, akkor rózsaszín felhőben voltál, nem gondoltál erre)
@M.Katalin
Valószínűleg ez a kitétel került a munkaszerződésbe:
Mt. 228. § (1) "A felek megállapodása alapján a munkavállaló – legfeljebb a munkaviszony megszűnését követő két évig – nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekét sértené vagy veszélyeztetné."
Ha jogászkodni szeretnénk (én ezt szigorúan kibicként teszem), akkor törvényi szinten nem találjuk meg a "versenytárs" fogalmát. A Tptv. felhatalmazására alkotott 306/2022. kormányrendelet ezeket a meghatározásokat tartalmazza:
1.§ (1) "E rendelet alkalmazásában
6.potenciális versenytárs: olyan vállalkozás, amely a vertikális megállapodás hiányában, valós alapokon és nem pusztán elméleti lehetőségként, valószínűsíthetően rövid időn belül elvégezné az érintett piacra lépéshez szükséges további beruházásokat vagy vállalná a más, szükséges váltási költségeket;
10.tényleges versenytárs: ugyanazon érintett piacon tevékenységet folytató vállalkozás
12.versenytárs: a tényleges vagy a potenciális versenytárs"
M.Katalin
„Ma azt mondták, hogy fognak adni egy listát, amin szerepelni fognak a cégnek.
Ez így utólag, azaz aláírt szerződésemben nem szerepel, jogilag helyes?”
Azért nem lehet erre sem igent, sem nemet mondani, mert ki tudja, hány „versenytárs” kerül elő a semmiből addig, amíg egyszer csak felmondasz, azaz azok a szerződésed aláírásakor lehet még nem is léteztek, de mégis mikor távozol, akkor már ugyanazt a tevékenységet végzik és bizony konkurenciának számítanak.
Szerintem van még egy olyan szempont is, hogy milyen munkakörben dolgozott a régi cégnél és milyenben fog az újnál. Mert, ha a két munkakör jelentősen különbözik, akkor a tiltás szükségtelenül korlátozó.
@nanemaa
A távozó dolgozó teljesen más munkakörben is segítheti a versenytárs működését. Nem feltétlenül a munkakörével, hanem a buksiban tárolt információkkal.
Azaz, sérti a volt munkáltató gazdasági érdekeit.
(természtesen @nanemaa helyett >>> úgy értettem , hogy @entropia)
A munkakör nem számít. Most mondd már hogy tervezőmérnök volt, a versenytársnál meg ügyvezető lesz.
Vagy akár fordítva.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02