Versenytilalom

M.Katalin # 2025.03.05. 06:35

Azzal a kéréssel fordulnék Önökhöz, hogy a szerződésemben van egy versenytilalmi kitétel. Mikor aláírtam a szerződést természetesen végig olvastam a szerződésem, és a kitételben az szerepel, hogy a Munkáltató versenytársánál nem helyezkedhetek el 6 hónapig. A versenytilalom ellenértéke 3 havi alapbér. A tilalom megszegése esetén kötbért kellene fizetnem ami 6 havi bruttó bér.
Felmondtam, ennek oka pedig az, hogy nem volt jó a légkör. Ezt közöltem is velük, és jelenleg a felmondási időmet töltöm.
Mikor aláírtam szerződést, akkor tájékozódtam és a versenytárs fogalma igen tág fogalom. Cégek nincsenek felsorolva, és az hogy kinek mit jelent a versenytárs és az mitől az, szintén nincs megfogalmazva. Nem tervezem egyelőre hogy dolgozzak, viszont most betámadtak ezzel a kitétellel és egyszerűen nem hiszik el, hogy nem megyek el máshova dolgozni. Közöltem velük, hogy a szerződésemben nincsenek cégek és mondtak két cégnevet, de mondtam nekik, hogy oda nem megyek.
A kérdésem ez lenne, hogy tudnám magam védeni ha elmérgesedne ez a helyzet? Így is alig várom, hogy eljöjjek, a 3 havi alapbérre se tartok igényt és csak minél megszabaduljak arról a helyről.
Válaszukat előre is köszönöm!

Szomorú örökös # 2025.03.05. 07:11

M.Katalin

a szerződésemben van egy versenytilalmi kitétel. Mikor aláírtam a szerződést természetesen végig olvastam a szerződésem, és a kitételben az szerepel, hogy a Munkáltató versenytársánál nem helyezkedhetek el 6 hónapig. A versenytilalom ellenértéke 3 havi alapbér. A tilalom megszegése esetén kötbért kellene fizetnem ami 6 havi bruttó bér.

Tartsd magad ehhez és akkor nagy baj nem lehet!

entropia # 2025.03.05. 07:18

A 3 havi alapbért ne hagyd ott nekik. Ne felejtsd el, hogy ez a nyugdíjalapodat is növeli. Kérd tőlük hivatalosan azoknak a cégeknek a nevét, amelyeket ők versenytársnak tekintenek, figyelembe véve a munkaszerződés megfelelő pontját. Ez növeli a mozgásteredet.

eulimen # 2025.03.05. 08:27

egyszerűen nem hiszik el, hogy nem megyek el máshova dolgozni.
Akkor biztosan az is a szerződésedben van, hogy mikor, milyen módon igazolva juthatsz hozzá a kompenzációhoz.
Ha nem hiszik el, valószínűleg igazolnod is kell; az el nem helyezkedést a legkönnyebben TAJ jogviszony igazolással, álláskeresőként való regisztrációdsal fogod tudni igazolni.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.03.05. 08:47

Ti megértettétek, mi a problémája? Jó nektek. Én már a "betámadtak"-ot sem értettem.

eulimen # 2025.03.05. 10:25

@KBS
"betámadtak" = "felhívták a figyelmem a munkaszerződésünk azon pontjára, amely szerint..."
Szerintem az a kérdező problémája, hogy attól fél, hiába lesz jog- és szeerződéskövető, nemhogy a háromhavi kompenzációt nem kapja meg, hanem valami mondvacsinált ürüggyel a 6 havi kötbérrel is le akarják majd húzni.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.03.05. 10:39

Nem értem. A versenykorlátozó kikötés ellenszolgáltatását a munkaviszony megszűnésekor, a többi járandósággal együtt kell kifizetni. Ha nem fizetnek, hatálytalan a kikötés.

M.Katalin # 2025.03.05. 11:58

Köszönöm a hozzászólásokat. A szerződésemben nincs leírva, hogy a versenytilalmi kikötés betartása vagy esetleges megszegését milyen módon kell nekem, vagy a Munkáltatónak bizonyítania.
Valóban az a problémám, hogy én tisztességesen, felnőtt ember módjára szeretnék távozni. Nem célom megszegni a versenytilalmi kikötést, bár mivel ahogy írtam se cégnevek nincsenek a szerződésemben, se az, hogy a Munkáltatónak mit jelent a versenytárs kifejezés így számomra ez egy megfoghatatlan dolog.
És igen, arról nem volt szó, hogy Ők fizetnek nekem 3 havi bért, csak arról, hogy 6 havi bért kell nekem fizetnem. Ez a beszélgetés úgy hangzott el, ami kissé fenyegető volt, és kb mintha azt várnák el, hogy én sehova ne menjek dolgozni 6 hónapig, amíg tart ez a versenytilalom.
Szóval semmi konkrétum nincs a szerződésemben, csak a versenytilalmi kikötésnél annyi, amennyit az első hozzászólásomban írtam. Azért írtam ide a fórumba mert már máskor is hasznos segítséget kaptam és bízok benne, hogy jó tanácsokat kapok, hogy biztosabb legyek abban, hogy nem lesz semmilyen következménye ha elmegyek.

drbzs # 2025.03.05. 12:54

M.Katalin

Egyetértve KBS-el, a munkaviszony megszűnésekor a munkáltató köteles a munkavállaló járandóságait kifizetni (ide, amennyiben nem létesítesz 6 hónapon belül új jogviszonyt, beletartozik a 3 havi versenytilalmi megállapodás ellenértéke is) és a munkaviszonyra vonatkozó igazolásokat kiadni.
A versenytilalmi kötelezettség teljesítéséért a munkáltató köteles ellenértéket fizetni, ez nem választás/hasraütés kérdése, hiszen ez egy kétoldalú megállapodás: Te vállalod, hogy meghatározott időn belül nem helyezkedsz el a versenytársnál, míg a munkáltató mindezért ellenértéket köteles fizetni, hogy a megélhetés költségét legalább részben biztosítsa arra az időtartamra, amíg az elhelyezkedési korlátozás vagy a tilalom fennáll.
Amikor letelik a felmondási időd és megkapod a Téged megillető járandóságokat, nézd meg, hogy megkaptad-e a versenytilalmi megállapodás ellenértékét is. Ha nem, akkor írj egy felszólító levelet a munkáltatónak, hogy 8 napon belül utalja át a számládra a szerződésben rögzített versenytilalmi megállapodás 3 havi ellenértékét, ellenkező esetben jogi úton fogod érvényesíteni az igényedet, melynek teljes költsége is a munkáltatót fogja terhelni.

drbzs # 2025.03.05. 13:04

Jav:
Az első mondat zárójeles részéből törölném az "amennyiben nem létesítesz 6 hónapon belül új jogviszonyt" fordulatot, hiszen ettől függetlenül meg kell kapnod a 3 havi ellenértéket a munkaviszony megszűnésekor.
Ha megszeged 6 hónapon belül e kötelezettséget, akkor merülhet csak fel az az eset, hogy esetleg a munkáltató visszaköveteli a Neked kifizetett ellenértéket (plusz ilyen esetben kötbér fizetési kötelezettséged is lenne).

oligaliga # 2025.03.05. 13:42

M. Katakin

A kezdő bejegyzésedben azt írtad, hogy „A versenytilalom ellenértéke 3 havi alapbér.
A 11:58-kor megjelent bejegyzésedben azt írtad, hogy „És igen, arról nem volt szó, hogy Ők fizetnek nekem 3 havi bért, csak arról, hogy 6 havi bért kell nekem fizetnem.

Ha az első állításod igaz, és az írásba foglalt versenytilalmi megállapodásban szerepel, hogy a versenytilalom ellenértéke a 3 havi alapbér, akkor azt az utolsó munkabéreddel együtt kell kifizetniük. Ebben az esetben a 6 hónapon belül nem helyezkedhetsz el versenytársnál.

Ha a második állításod igaz, és és az írásba foglalt versenytilalmi megállapodásban nem szerepel, hogy a versenytilalom ellenértéke a 3 havi alapbér, akkor a megállapodás semmis, nem kell betartanod. Akár már másnap elhelyezkedhetsz a versenytársnál, a mostani munkáltatód meg el fog hasalni a bíróság előtt, ha beperel.

Ha a cég nem akarja megmondani, hogy kit minősít versenytársnak, akkor abból kell kiindulni, hogy mit csinál elsősorban a céged most: építési vállalkozás, ruhakereskedelem, könyvelés, stb. Ha olyan céghez mész, ami ezt nem csinálja, akkor nem vagy veszélyben. Fontos, hogy nem elég, ha a cégjegyzék szerinti tevékenységi körök között szerepel valami, azt a munkáltatódnak konkrétan csinálni is kell: nem elég, ha a könyvelő cég tevékenységi körei között szerepel az épületüzemeltetés, azt valóban végezni is kell.

M.Katalin # 2025.03.05. 17:47

Köszönöm az eddigi támogatást. Ma azt mondták, hogy fognak adni egy listát, amin szerepelni fognak a cégnek.
Ez így utólag, azaz aláírt szerződésemben nem szerepel, jogilag helyes? Arra gondolok, hogy se szerződés aláírásakor, se a munkaviszonyom alatt erről nem kaptam tájékoztatást, csak felmondáskor.
A másik kérdésem az lenne, hogy ha elmegyek dolgozni a 6 hónapban egy olyan céghez, aki nem szerepelt ezen a listán akkor gondolom semmi munkaügyi problémát nem csinálok.
Nekem a versenytárs fogalma még mindig nem egyértelmű. Elegendő csak a tevékenységi kör azonossága? Nem számít se a cégben foglalkoztatottak száma, éves árbevétele? Pl egy sarki élelmiszerbolt nem lehet versenytársa egy multi élelmiszer hálózatnak.

eulimen # 2025.03.05. 18:46

Pl egy sarki élelmiszerbolt nem lehet versenytársa egy multi élelmiszer hálózatnak.
Már hogyne lennének versenytársak? Ugyanazt a gazdasági tevékenységet végzik, ugyanannak a célközönségnek... Ne onnan közelítsd meg, hogy a sarki kisbolt nem fogja überelni bevételben és profitban a hipermarketet - de egy odapottyantott kiskereskedelmi üzlet a lenyomott nyitóakciós áraival ugye k tudja nyírni a sarki kisboltot?
Hogyne, hiszen... versenytárs!
Ezt mondjuk akkor kellett volna megkérdezned, amikor először láttad ezt a kitételt (tudjuk, akkor rózsaszín felhőben voltál, nem gondoltál erre)

eulimen # 2025.03.05. 19:04

@M.Katalin
Valószínűleg ez a kitétel került a munkaszerződésbe:
Mt. 228. § (1) "A felek megállapodása alapján a munkavállaló – legfeljebb a munkaviszony megszűnését követő két évig – nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekét sértené vagy veszélyeztetné."

Ha jogászkodni szeretnénk (én ezt szigorúan kibicként teszem), akkor törvényi szinten nem találjuk meg a "versenytárs" fogalmát. A Tptv. felhatalmazására alkotott 306/2022. kormányrendelet ezeket a meghatározásokat tartalmazza:

1.§ (1) "E rendelet alkalmazásában
6.potenciális versenytárs: olyan vállalkozás, amely a vertikális megállapodás hiányában, valós alapokon és nem pusztán elméleti lehetőségként, valószínűsíthetően rövid időn belül elvégezné az érintett piacra lépéshez szükséges további beruházásokat vagy vállalná a más, szükséges váltási költségeket;
10.tényleges versenytárs: ugyanazon érintett piacon tevékenységet folytató vállalkozás
12.versenytárs: a tényleges vagy a potenciális versenytárs"

Szomorú örökös # 2025.03.05. 19:31

M.Katalin

Ma azt mondták, hogy fognak adni egy listát, amin szerepelni fognak a cégnek.
Ez így utólag, azaz aláírt szerződésemben nem szerepel, jogilag helyes?

Azért nem lehet erre sem igent, sem nemet mondani, mert ki tudja, hány „versenytárs” kerül elő a semmiből addig, amíg egyszer csak felmondasz, azaz azok a szerződésed aláírásakor lehet még nem is léteztek, de mégis mikor távozol, akkor már ugyanazt a tevékenységet végzik és bizony konkurenciának számítanak.

entropia # 2025.03.06. 07:19

Szerintem van még egy olyan szempont is, hogy milyen munkakörben dolgozott a régi cégnél és milyenben fog az újnál. Mert, ha a két munkakör jelentősen különbözik, akkor a tiltás szükségtelenül korlátozó.

eulimen # 2025.03.06. 08:33

@nanemaa
A távozó dolgozó teljesen más munkakörben is segítheti a versenytárs működését. Nem feltétlenül a munkakörével, hanem a buksiban tárolt információkkal.
Azaz, sérti a volt munkáltató gazdasági érdekeit.

eulimen # 2025.03.06. 10:11

(természtesen @nanemaa helyett >>> úgy értettem , hogy @entropia)

Kovács_Béla_Sándor # 2025.03.06. 14:01

A munkakör nem számít. Most mondd már hogy tervezőmérnök volt, a versenytársnál meg ügyvezető lesz.
Vagy akár fordítva.