Munkáltatói kölcsön, munkáltató felszámolása


fenyves # 2024.10.13. 18:37

Köszönjük a megnyugtató választ!

osztap # 2024.10.13. 17:44

kifejezetten nem engedi -> kifejezetten meg nem engedi

osztap # 2024.10.13. 17:41

fenyves,

Egyben követelheti-e a kölcsön összegét?
Hacsak a szerződés ezt kifejezetten nem engedi, akkor nem. És igen valószínűtlen, hogy engedné.

A szerződés szerinti időben és számlára fizesd a törlesztőrészleteket. Előbb-utóbb a felszámolóbiztos várhatóan engedményezi a kölcsönötöket valakire (követeléskezelő cég, pl.), aki meg fog keresni, igazolni fogja az engedményezést, és tájékoztat, hogy mostantól hova és kinek kell törlesztened a további részleteket. Onnantól oda kell törlesztened. Olvasgasd a Ptk. 6:193. § és utánalévőket.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

DE: Mivel a felszámoló szeretné gyorsan és maximális értéken pénzzé tenni a cég eszközeit, érdemes lehet megkeresned azzal, hogy a még fennálló tőke mondjuk 80%-át azonnal visszafizetitek, ha cserébe a maradékot elengedi. A % alku tárgya, de a kamatozástól, fennálló tőkétől és egyéb szerződéses feltételektől függően nem valószínű, hogy egy szem, egyedi jelzáloghitelért egy random követeléskezelő a tőke 70-80%-ánál többet ajánlana neki. Ha nincs pénzed, akár úgy is megérheti, hogy banktól veszel fel erre hitelt.

fenyves # 2024.10.13. 17:04

Köszönjük ezzel tisztában vagyunk.
A kérdésünk arra vonatkozott, hogy mik a lehetőségek ez esetben, milyen követelésekkel állhat elő a felszámoló. Egyben követelheti-e a kölcsön összegét?

Köszönettel,

Szomorú örökös # 2024.10.13. 16:32

fenyves

6 éve munkáltatói kölcsönből vásároltuk házunk, azonban most a munkáltató felszámolásra kerül. A szerződés rendes munkáltató kölcsön.....A cég biztos megszüntetésre kerül komoly financiális problémák miatt.....mi fog történni: egy összegben visszakövetelhetik az összeget, meg akarhatnak állapodni, engedményezhetnek 3. félnek?
Szerintem jó eséllyel az a bank viheti tovább, aki a cég bankszámláját vezette, de ez azért nem teljesen biztos.

Ilyenkor mi a teendő azon túl, hogy várom, hogy a felszámolóbiztos megkeressen?
Mivel ez egy ún. „kintlévőség” a cég részéről, nagy valószínűséggel meg fognak keresni.

fenyves # 2024.10.13. 15:22

Kedves Fórumozók,

6 éve munkáltatói kölcsönből vásároltuk házunk, azonban most a munkáltató felszámolásra kerül.
A szerződés rendes munkáltató kölcsön, amiben csak a törzsszövegében szerepel, hogy a kölcsön az adott ingatlan megvásárlására fordítható. Ugyanakkor rendes pici kamattal kaptuk, semmilyen engedmény nem történt az irányunkban (a munkáltató nem engedett el semmilyen összeget támogatás céljából).
A cég biztos megszüntetésre kerül komoly financiális problémák miatt.
Ilyenkor mi a teendő azon túl, hogy várom, hogy a felszámolóbiztos megkeressen? Illetve mi fog történni: egy összegben visszakövetelhetik az összeget, meg akarhatnak állapodni, engedményezhetnek 3. félnek? Erre vonatkozóan a szerződés nem tartalmaz semmilyen kitétet, csak a PTK 2013/ V. törvényre hivatkozik.

Előre is nagyon köszönjük bármilyen visszajelzésetek!
Köszönettel,
Fenyves