Munkaviszony megszűntetése


Szapparot # 2009.11.09. 16:40

Köszönöm a segítséged, Nandy!

Szangi # 2009.11.09. 13:41

Tisztelt Fórumozók

Nekem más jellegű problémám adódott a munkaviszony megszüntetését követően. Idén ez volt a második munkahelyem, amellyel megszűnt a munkaviszonyom, és ide csak egy hétre jelentettek be, azt is nagy-nehezen.
Elég hanyagul zajlott, ugyanis az előző munkahelyi papírjaimat nem is kérték számon. Elbocsátásomkor az Adatlapomat (2009-es), az előző munkáltató által kiállított (első) Adatlap nélkül készítették el. Hanyagságukra róható, hogy a TB könyvemet se töltötték ki (pedig azt a munkaviszony kezdetének első 3 napján belül kellett volna).
Bennem mindez csak a meglepetés erejének letelte után realizálódott (3 nap). Az a kérdésem, hogy elegendő-e elküldenem az első Adatlapomat, valamint a TB könyvemet az illetékes könyvelőnek? Gondolom kötelességük mindezeket pótolni, és nem származnak belőle egyéb kellemetlenségeim, (remélem).
Előre is köszönöm a segítséget.

nandy # 2009.11.08. 11:54

A táppénzes időszak alatt felmondási védelem alatt állsz. Ha úgy gondolod, hogy te mondanál fel, mert nem bírod a munkát, akkor a felmondási idő szépen leketyeg a táppénz ideje alatt, nem kell ledolgozni.

Szapparot # 2009.11.08. 11:36

Elfelejtettem mondani, hogy közalkalmazotti munkaviszonyom van.

Szapparot # 2009.11.08. 11:34

Kedves Fórumozók!

Hasonló problémám van mint, EAndreának.

Betegség miatt szeretnék felmondani.
Pár hete kórházba kerültem a szívemmel, ez pedig a stresszes környezet miatt alakulhatott ki.
El szeretném hagyni a munkahelyem, és nem tudom, hogy ennek mi a pontos menete? Milyen papír, milyen igazolás kell? Lehetek-e egyszerűen táppénzen a felmondási idő végéig (vagy ennél bonyolultabb a folyamat)?
Ha papír kell hozzá, és bizonyos munkakörre alkalmatlanná nyilvánítanak, lehet, hogy hátrányom lesz később, mert nem vállalhatok ilyesmi munkát.
Én pedig úgy gondolom ez csak ideiglenes probléma, szükségem van egy fél év pihenésre, és újra munkába állnék, de inkább máshol.

Elénzést a naív kérdésért, nem igazán vagyok tájékozott ebben a témában.

Köszönöm a segítséget!

nandy # 2009.11.07. 22:30

Cube: a munkavállaló nem köteles indokolni a rendes felmondását. A ki nem fizetett munkabér miatt munkaügyi pert lehet indítani.

nandy # 2009.11.07. 22:28

Eandrea:

Fontos tudni, hogy az orvos a keresőképtelenséget - általában - a munkakör tudatában bírálja el. Tehát ha az eredeti munkaköröd pl. rakodó, és térdproblémák miatt az orvos keresőképtelennek - munkaképtelennek - niylvánít, akktó még alkalmas lehetsz pl. irodai munkára.

Egyébként nem vagy köteles elfogadni más munkakört, mint ami a szerződésedben szerepel. De a mostani helyzetben én úgy gondolom, meg kell fontolni, hogy felmondjanak-e vagy inkább vállalom a másik munkakört...

CUBE # 2009.11.07. 19:35

Tisztelt Kovács Béla!

Felmondtam a munkahelyemen, rendes felmondással. Az okom az volt, hogy nem kaptam meg a szerződés szerinti fizetésemet. És olyan kérdésem lenne, hogy milyen jogorvoslatot várhatok attól, ha én beperelem a céget. Szerződésem van, be is voltam jelentve, de óra nyilvántartó, jelenlétív meg hasonlókkal sajnos nem tudom bizonyítani, hogy minden nap dolgoztam vagy jelen voltam. A kollégáktól meg nem hinném, hogy számomra kedvező vallomást tennének a munkáltatóval szemben. De ez csak az alap szál, ami ennél többre bomlik szét, egyelőre csak erre az egyszerűbb verziónak megoldási lehetőségei érdekelnének. És persze, hogy mire számíthatok még, amire oda kellene figyeljek.

Előre is köszönöm!

eandrea # 2009.11.07. 13:06

Lenne egy kérdésem.
Ha orvosilag vagyok alkalmatlan a munkavégzésre és a munkáltató ajánl nekem egy másik poziciót, köteles vagyok-e elfogadni? És ilyen esetben jár-e nekem a végkielégítés ha nem fogadom el?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.07. 10:55

Ez még messziről, hunyorítva sem rendes felmondási ok.
A közös megegyezésen meg nincs mit indokolni.

fgk77 # 2009.11.06. 22:04

Az Mt. rendkívüli felmondást tartalmazó szabályával kapcsolatban lenne kérdésem, pontosítva a 96§(1)b. ponttal kapcsolatban:
"96. § (1) A munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

  1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Ettől érvényesen eltérni nem lehet."

Régóta állok a Cégnél munkaviszonyba (10 éve)Az elmúlt hónapokban, közvetlen felettesemtől szakmai támogatást nem kapok, kérdéseim számos esetben megválaszolatlanok. Személyeskedő megjegyzések,(ezekből van mely írásban történt), volt rá példa, hogy hangvételüket provokálónak ítéltem meg (elsősorban mikor a csoportomba tartozó kollegákat negatív színben tűntette fel vagy minősítette úgy, hogy az nem volt megalapozott)
Munkámhoz nem érzem, hogy megkapnám a kellő támogatást, a velem dolgozó kollegákról alkotott pozitív értékelésemet figyelembe sem veszi, még másik – hasonló beosztásban lévő kollega esetében, aki más csoportjába dolgozik – még visszamenőleges kedvezményeket is alkalmazott. 3 hónappal ezelőtt egy új terület irányítását is feladatként kaptam meg, szóban kértem, hogy a munkaköri leírásomban ezt tüntessük fel, majd ezt írásban is megtettem... válasz nem érkezett. (Azonban a munkaköri leírás hiánya/ módosításának elmaradása nem jelent semmit, hiszen az nem kötelező eleme a munkaszerződésnek) A köztünk lévő probléma felsőbb szinten is ismert.

Mit tehetek? Mennyire szubjektív megítélés alá esnek a fentiek? A munkámat nagyon sokan ismerik és elismerik, nagyon szeretem azt, amit csinálok, azonban nem szeretném a dolgot egyszerűen a szőnyeg alá söpörve, rendes felmondással élni. Rendkívüli felmondása nem tudom, hogy a leírtak jogos alapot adnak-e? Közös megegyezésnél, a fentiekre hivatkozhatok, mint érvekre?

nandy # 2009.11.06. 12:48

Kedves Évike!

Örülök, hogy segíthettem egy szakmabelinek :)) Tényleg elkeserítő, hogy mennyi embert próbálnak átverni nap mint nap, sokszor sikerrel. Sajnos a munkajog és a TB, nyugdíj egyébként is speciális terület, nehéz eligazodni a jogszabályok között. Évek óta emlegetik, hogy az iskolákban alapfokú jogi ismereteket oktatnának, de úgy látszik, nem lesz belőle semmi. Kár, mert akkor talán kevesebb embert lehetne átverni. Legalább munkajogból tarthatnának pár órás előadást, hogy mindenki tudja, mihez van joga...

nandy # 2009.11.06. 12:40

.

nandy # 2009.11.06. 12:39

Valaki javítson már ki ha tévednék, de úgy tudom, ha a munkavállaló szünteti meg rendkívüli felmondással a munkaviszonyát, akkor nincs a 90 napos ,,várakozási idő" a Munkaügyi Központban…

Írtuk ezt mi bárhol is??? Én ezt írtam, nem szorul különösebb magyarázatra:

Csa a munkáltató rendkívüli felmondása, és a munkavállaló rendes felmondása esetén van a 90 napos várakozási idő…

Ius Strictum # 2009.11.06. 12:15

Tisztelt Kovács Béla!

Köszönöm válaszát. Mivel fogalmam sincs a jogról, így csakis a józan paraszti eszemre támaszkodhatok.
Ezért is bátorkodtam itt kérdezni.

Üdvözlettel: egy tudatlan

gévike # 2009.11.06. 11:59

Kedves Nandy!
Örülök, hogy regisztráltam ezem az oldalon, ha másért nem is, már az megérte, hogy ráébredtem vannak olyan emberek is akik odafigyelnek mások problémáira és megpróbálnak segíteni amennyire lehet.Képzeld el hogy én 38 éven át pénzügyi és számviteli vonalon dolgoztam, és mégis tanácstalan vagyok, mit mondjanak azok a vidéki emberek, akik abszolút járatlanok ezekben a dolgokban, és a munkáltatók teljes mértékben kihasználják a tudatlanságukat a jogaikról és a nagymértékű munkanélküliségi helyzettel. Köszönöm a tanácsodat, valószínű élni fogok a lehetőségeimmel,csak ez nem olyan egyszerű egy olyan embernek, aki soha nem volt táppénzen, és hozzá van szokva hosszú évek óta hogy nap mint nap munkába indul és végzi a dolgát. Ma már ilyenekre nincs szükség ahogy látom.
Mégegyszer köszike és Örülök hogy találkozkoztunk ha csak pár levél erejéig is.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.06. 11:46

Jól tudod, de a józan paraszt ésszel különösebb tudás nélkül is ez következik.

Ius Strictum # 2009.11.06. 11:17

Pazs!

...,,nandy: köszi! közben rájöttem, hogy a munkanélküliség-biztosítás feltételeivel kevertem (az persze közös megegyezésre egyáltalán nem fizet)."...

Fizet, csak szükséges a munkáltatótól egy nyilatkozat, melyben a munkáltató kijelenti, hogy nem a munkavállaló hibájából szűnt meg a munkaviszony.

Valaki javítson már ki ha tévednék, de úgy tudom, ha a munkavállaló szünteti meg rendkívüli felmondással a munkaviszonyát, akkor nincs a 90 napos ,,várakozási idő" a Munkaügyi Központban...

Rosszul tudom?

nandy # 2009.11.06. 10:57

Kedves Évike!

Nyugdíjügyekben nem vagyok túl járatos, de a törvényből (ami 2010-től hatályos) azt olvasom ki, hogy te legkorábban 2012-ben mehetsz nyugdíjba, feltéve, hogy 40 év szolgálati idővel rendelkezel.
Ha ennél kevesebb van, de legalább 37 év, akkor csökkentett összegű nyugdíjra leszel jogosult.

Tekintve, hogy még 3 éved van a nyugdíjig, és csak 2 év szolgálati idő hiányzik, ezért szerintem az lenne a jó megoldás, ha a lehető leghosszabb ideig táppénzen maradnál (max. 1 év), aztán elmennél munkanélkülire, ez is lenne még 270 nap. Ezt követően rehab. járadékot kellene igényelni, bár ennek feltételeit nem tudom.
A táppénz összege egyébként nem számít bele a nyugdíjalapba (nem rontja le), de szolgálati idő szerezhető vele.:)

Mindenképpen azt javaslom, hogy kérd a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság segítségét (tapasztalatom szerint nagyon rendesek, legalábbis itt Bp.-en biztosan), ők az adataid ismeretében pontosabb tanáccsal tudnak szolgálni.

Ami viszont nagyon fontos: mivel legfeljebb 5 éved van az öregségi nyugdíjig, ezért ha a munkáltató rendes felmondással elküld, JÁR PLUSZ HÁROM HAVI VÉGKIELÉGÍTÉS!!

Mt. 95. § (5) A végkielégítésnek a (4) bekezdésben meghatározott mértéke háromhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a munkavállaló munkaviszonya az (1) bekezdésben meghatározott módon

  1. az öregségi nyugdíjra [87/A. § (1) bekezdés a) pont], továbbá
  2. a korkedvezményes öregségi nyugdíjra

való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg. Nem illeti meg az emelt összegű végkielégítés a munkavállalót, ha az a) vagy a b) pontban foglaltak alapján korábban már emelt összegű végkielégítésben részesült.

gévike # 2009.11.06. 09:00

Nandy:
Bocsi, azt nem tettem hozzá hogy az előrehozott nyugdíjig, mivel 1953 ban születtem és 38 év munkaviszonyom van, már gondolkodtam a csökkentett öszegű előrehozott öregségi nyugdíjra is, csak félek az nagyon kevés % lenne.

gévike # 2009.11.06. 08:43

Nagyon köszi a válszt, mivel 3 évem lenne vissza a nyugdíjig, ahol lakom esélyem sincs új munkahelyre, többen tanácsolták hogy a hosszú távú tp. nekem a jó. Ugye a rendkívüli felmondást meg kell indokolni és bizonyítani is kell?

pazs # 2009.11.06. 08:43

eandrea: nandynak igaza van, közös megegyezésre is jár a munkanélküli segély, elnézést a félretájékoztatásért. Ettől függetlenül fenntartom, hogy általában nem érdemes közös megegyezést aláírni.

nandy: köszi! közben rájöttem, hogy a munkanélküliség-biztosítás feltételeivel kevertem (az persze közös megegyezésre egyáltalán nem fizet).

nandy # 2009.11.06. 08:31

Évike:

15 nap a felmondási védelem, de ha a keresőképtelenség időtartama a 30 napot meghaladja, akkor 30 nap.
És még utána is jár a felmondási idő (ha nem rendkívülivel küldenek el).

Arra figyelj, hogy ha bármilyen papírt alá akarnak veled íratni, gondosan olvasd át! Visszadátumozott papírt pedig ne írj alá!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.06. 08:20

A munkáltatói felmondást minden esetben indokolni kell, az indoklásnak okszerűnek és valósnak kell lennie. Vita esetén a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy az indoklás valós és okszerű.

gévike # 2009.11.06. 08:15

Sziasztok!
Szerettem volna elkéretőzni a munkából előbb orvosi kezelés miatt, erre közölték velem, hogy ki vagyok rugva.Papír nincs róla, és táppénre mentem. Érdekelne, hogy a táppénz lejárta után mennyi idő mulva küldhetnek el, és meg kell e indokolniuk a felmondást?