Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


kázmér58 # 2011.11.14. 12:51

hella78
köszi. Csak azért kérdezem mert van egy szomszédom. 2002 ben Azt írták rákos műtét után hogy felülvizsgálat nem szükséges.Erre kapott júliusban egy értesítőt, hogy októberbe várják felülvizsgálatra. Igaz 5 percig volt bent. Két hét után kapta meg a papírt hogy maradt az állapota. Felülvizsgálat nem szükséges.

horgászapácban (törölt felhasználó) # 2011.11.14. 12:52

Most megtaláltam a 2010-es teljes évet, akkor 92000 soros felülvizsgálat volt, kb. 10-ből 1 fő lett rehab. járadékra alkalmas. Fontos tudni, hogy csak azt javasolják rehab. járadékra, aki komplex rehabilitációra alkalmas.

Túlélő # 2011.11.14. 12:56

mit takar a komplex rehab?volt már valaki ilyenen?hol csinálják?

hella78 # 2011.11.14. 12:57

kázmér58!

Szerintem szúrópróbaszerűen hívták őt be!
Ilyenek eddig is voltak, mármint alkalmanként 1-1 véglegest azért elővettek különböző okok miatt: Vannak olyan rokkantak,akiket feljelentenek "jóakarók",h. nem is rokkant. Sokszor csak irigységből. Ezeket minden esetben kivizsgálták. Az is lehet,h. valami balhé volt a régi felülvizsgáló orvosával. Tudod, sokan lebuktak a vizsgálóorvosok közül. Azoknak a betegeit is mind visszarendelték.

horgászapácban (törölt felhasználó) # 2011.11.14. 13:05

Ezzel az A B C D E csoportosítással különösebben nem kell foglalkozni, csak az elnevezés más, megegyezik az eddigi 40% alatti, 40-49%, III. II. I. csoportokkal.

kiszolgáltatott # 2011.11.14. 13:19

Túlélő! a komlex rehabról:http://www.orszi.hu/index.php?…
Én is ebben részesülök.Ez a gyakorlatban annyit jelent,hogy ha állandó orvosi kezelések,és problémák vannak,akkor úgy sem tudtak semmilyen munkát ajánlani.
Én egy pszichológussal is beszélgettem,mert behívtak hozzá,aki aztán megállapította,hogy ő nekem nem tud sokmindent mondani,mert a betegségekhez nem ért,csak foglalkozásügyileg pszichológus.És hát ha akarom szívesen beszélgethet még velem,de inkább fordujak szakorvoshoz.(Persze azt is teszem folyamatosan)

kiszolgáltatott # 2011.11.14. 13:25

Ez persze a jelenlegi komlex rehab.Az új rehab mit fog takarni nem tudni.

horgászapácban (törölt felhasználó) # 2011.11.14. 13:26

Leírom a legutóbbi, 2008-as szakvéleményem végén mi szerepel:
Orvosi rehabilitáció: Részben történt meg.
Javasolt további szakorvosi rehabilitációja.
Komplex rehabilitációja decompensalt állapota miatt jelenleg nem jön szóba.
Felülvizsgálata szükséges: 2011.szeptember

Nem tudom, mit jelent a komplex rehabilitáció, de nagyon kis különbség lehet közte, és az 50% alá történő visszaminősítés között.

kázmér58 # 2011.11.14. 13:39

hella78

Az lehet. De az a Professzor aki műtötte, mikor megtudta hogy a betegét visszahívják személyesen hívta fel a bizottságot és elküldte őket a ......ba.

hella78 # 2011.11.14. 13:46

scarabeus!

Azt vettem észre, de ez csak egy személyes észrevétel,hogy ha be is hívnak véglegest rendkívülire,csak azt nézik meg,hogy az a betegség,amivel végleges lett, valóban fennáll-e. És ha fennáll,akkor automatikusan marad a végleges státusz,mert jogilag nem nyúlhatnak hozzá. Tehát szerintem csak akkor piszkálhatnak bele,ha az a betegség valakinél NEM létezik,amivel végleges lett. Az meg jogos,hogy olyantól megvonják, DE mivel a végleges státuszt régen is alaposan megfontolták és nem viccből adták és nincsenek is sokan véglegesítve, így nem nagyon találni ott csalót!

hella78 # 2011.11.14. 14:10

Scarabeus!!!

"Valahol írta doctor, hogy folyamatosan ellenőrzik a betegeket a beteg élet útján keresztűl, így kiszűrve a csalókat. Lehet, hogy engem is ezért dobot ki a gép, mert a beteg életutam szerint kevés voltam nekik. Gyanítom, hogy emiatt kellett mennem. Ha kell megyek többször is, csak ne vegyék el azt, ami jár!!!"

Csak,hogy kicsit nevessünk is.

Biztos az volt a gyanús,hogy túl beteg vagy!
Túl sokszor jártál orvoshoz és sokszor voltál kórházban! Sokba kerül az ellátásod az államnak! Mert a mai világban nem megengedett ám a sok betegség!
:)))))

Remélem érted az iróniát!
:)

ókút # 2011.11.14. 14:13

hella 78

nekem tavaly volt egy csigolyatörésem,elküldtek
mr.vizsgálatra,valamelyik csigolya mellett találtak
valamit,azt írták lehet,hogy metastasis,mondtam a sebésznek,nem 5 év kezelés után a gyógyulás,mire azt
mondta,sajnos nem 8 év.valamikor módosult.

hella78 # 2011.11.14. 14:15

scarabeus!

Épp most akartam írni ugyanezt!!!
Örülök,hogy Te is így látod!

A csalók már rég megúszták!!!!
Rengeteget ismerek,akik már rendes nyugdíjasok lettek pár éve és semmi bajuk! Viszont nem nagyon ismerek olyan még aktívkorú rokkantat,aki ne lenne beteg!
Mindez csak megtévesztés!
A nem rokkant, egészséges dolgozókat uszítják folyamatosan a rokkantak ellen! Gusztustalannak tartom,amikor beteg embereket használnak fel erre a célra! Mert az egészségesek nagy része teljesen egyetért a kormánnyal!
Felháborító!

TamasHungarian # 2011.11.14. 14:21

Azt a bizonyos betegéletutat kik láthatják szerintetek ??

ugribugri # 2011.11.14. 14:23

amugy látom jól elvagytok, az előbb pedig már töröltem a hozászolásomat a 62 éviekkel kapcsolatban ,addig amíg ti is ordibáltok hogy itt a csaló hol a csaló tényleg kezd egy olyan érzésem lenni hogy meg is érdemeljük hogy csalóknak nézzenek és a szakadékba lökjenek bennünket,mert ha mi is keresgélünk ahelyett hogy összefognánk...

hella78 # 2011.11.14. 14:25

ókút!

Jaj, az 5 évvel a rákosokra gondoltam,h. 5 év a gyógyulási idő és csak egy példát ragadtam ki,mert sok más betegség is van,amiből az emberek "csodálatosan" gyógyulnak 1-2 év rokkantság alatt, van ahol természetesen nem 5 év,hanem több, sőt valahol soha nem lesznek egészségesek.
Nem is értem,hogy mi alapján adnak a rá következő felülvizsgálaton, ugyanarra a betegségre jóval kevesebb százalékot.

Sajnos a mai rendszer már 2008 óta másképp számol,amivel a probléma az,hogy nem igazságos!
Inkább ezeket kellene átírnia a fidesznek, az ország összes főorvosát bevonva és kialakítani végre egy igazságos rendszert és időt hagyni a betegeknek arra,hogy egy betegségből rendesen ki tudjanak gyógyulni,akiknek meg az állapota nem javul, azokat meg békén hagyni vagy valami "államileg" garantált könnyű munkát felajánlani,amit otthon is végezhetnének.

Át lehetne ezt a mai rendszert másképp is alakítani,ami szintén hona hasznot az államnak és a betegeknek is humánusabb lenne. Csak egyszerűbb 1 hét alatt meghozni egy jogszabályt,mint 1 teljes évet dolgozni egy emberibb tervezeten. De sajnos inkább a rokkantnak kell dolgoznia, nem a politikusnak!

kiszolgáltatott # 2011.11.14. 14:31

Meghallgattam a Soltész -tájékoztatást,párszor felment a vérnyomásom rajta:900 ezer, meg bezzeg szlovákiában, meg Önök is tudják mi volt Egerben.
Dr Hegeüs véleménye a végén jó.A kormányzat is tudja,hogy ennek rövid távon nincs semmilyen megtakarítási eredménye.Meg azt sejtette,hogy az új belépőknél leht az új rendszert kezdeni.Bár én őket is sajnálom,ha ez továbbra is így megy.

kraxi80 # 2011.11.14. 14:34

Kedves Hella78!

Lehet,hogy azért,mert nincs szolgálati időm,de akkor most miért adtak ugyanazon a jogcímen! A járadékomat augusztus óta nem kapom!
kraxi80

éhes # 2011.11.14. 14:44

Kázmér58!
Erre én is kiváncsi lennék.Változatlanul hiteles amit irsz.Örülök,hogy kommentelsz.Nejemmel vagyunk bajban,mart 56 és fél éves,jövőre tölti az 57-et,és itt vannak a kérdőjelek.Neki az van irva,hogy felülvizsgálata csak állapot rosszabodása esetén szükséges.( 55%,előtte pedig 67% volt,csak 2009-ben az új szabályok miatt "véglegesitették igy. 67% az időszakos volt 2006-ban.Kiváncsian várom,hogy ez hogy értendő.Én pedig decemberben töltöm az 57-et,szintén csak rosszabodás esetén van felülvizsgálat.2006-ban 67%-ra vettek "véglegesnek.kösz'bárkinek

hella78 # 2011.11.14. 14:48

kraxi80!

De hogy is lehetne elég szolgálati időd,amikor mindig le voltál százalékolva,amióta felnőtt lettél?

Én is 19 éves korom óta vagyok rokkant,akkor nekem is megvolt a szolgálati időm ahhoz,hogy az akkori szabályok szerint leszázalékoljanak. Betegként születtem.
Ha most megvonnák az ellátásomat és rehab-ra küldenének,akkor én se kapnék semmit se,mert nincs elég évem a mai jogszabályokhoz.
Ebben mi az igazságosság? NULLA, SEMMI!!!!
Ha valaki korábban fiatalon beteg lett vagy betegnek született,azt ha kiírják a renszerből és rehab-ra küldik, márpedig TE élő példa vagy rá,hogy 12 éven át 100%-os rokkant voltál, most meg csak 51%-ot kaptál és nem vagy jogosult a rehab ellátásra,mert nincs elég ledolgozott éved! Az eszem megáll! Honnan lenne egy világ életében beteg embernek elég szolgálati ideje,aki a kezdetektől rokkant???

Sajnos rengeteg ilyen esetről hallottam.
Ez már az embertelenség netovábbja!!!

Mivel ez egy jogi fórum, erre szívesen vennénk itt a fórumon jogi tanácsot!

ugribugri # 2011.11.14. 14:54

scarabeus: igen volt öregapám is volt de az már a történelem ha azon csámcsogunk nem jutunk semmire, evvel kapcsolatban nekik volt igazuk mert ha akkor én is elmentem volna,de nem mentem ,akkor ma minimum 140 ezres rokkant nyugdíjam volna ,mégsem azon siránkozom hogy mégis dolgozni akartam és sikerült a nyugdíjamat leamortizálni,ezért van éppen abból is elegem amikor a szocializmust szidjak mindig ,az tartott 40 évig és tényleg romokból épült fel az ország ebből az új demokraciabol 22 év alatt sikerült romot csinálni úgy hogy ideje volna pl. az ilyen matolcsi vudu politikusokat a 3.14csába küldeni és elegem van a múltra való hivatkozásra és avval kéne törődni hogy a holnappal mi lesz és azért mit lehetne tenni ,nem pedig nagyokat álmodni kell nagyokat...amik alapból hülyeségek és azokat fényezni ,bocs ha hosszu voltam de...../ez mar nem türne nyomtatott szöveget :)/

ervin2 # 2011.11.14. 14:55

Hello!

Most voltam a munkaügyi központban,és ott közölték velem,hogy jövőre megszűnik a rehabilitációs járadék.Nekem pont lejár a 3 évem és azt szeretném tudni,mi lesz helyette? Én 50%.os vagyok,mert a testembe shunt van beültetve és mellette epilepsziás is vagyok.Ennek ellenére nagy akaraterővel rendelkezem,és meg akarom mutatni,hogy a saját lábamon képes vagyok megállni.De sajnos a rehabtól függ a munkahelyem is,mert csak addig alkalmaznak,amíg támogatást kapnak utánam.Szóval van rá esély,hogy valamit kapok jövőre is?

ugribugri # 2011.11.14. 14:59

ui: es tedd még hozza hogy miattuk ment tonkre az orszag termeszetesen nem az esztelen privatizalason ,karpotlason ....

hella78 # 2011.11.14. 15:32

qqqq!

Nem csak a gátakon akarják őket/minket elhelyezni,hanem a közszférában is. Annak majd kitalálnak valami ülőmunkát. Aminek szintén semmi értelme. Mármint azért nincs,mert akkor mi lesz? Akkor meg az egészségeseket fogják helyette kirúgni? Vagy az is marad és mellette pluszban a betegeket rángatják?
Ahogy észrevettem, inkább az utübbi.

Van erre egy élő példám. Ahol lakom (kis falu), itt azon a helyen,ahol főznek az óvodásoknak, iskolásoknak, idősek otthonának, tehát ahol van ez a konyha, most felvettek 4 órában pár segélyest, persze nem kap több pénzt,mint a segélye,mert csak 4 óra

( ezzel is trükköznek, eddig egy évben 2 hónapot kellett dolgozniuk 8 órában, erre kaptak 2 hónapig 48 ezret ,a többi hónapban a 27 ezret, MOST inkább 2-szer 2 hónapig 4 óra, amire annyi pénzt kap,ami a segélye, tehát SEMMI pluszt, szóval elvettek tőlük 2 fél hónapot, szóval az állam megtalálta a kiskaput
Tehát a közmunkáért plusz pénzt nem kapnak,csak a jól keresőek munkáját könnyítik meg. Akkor hogy van ez???? )

tehát azt a azt dolgozza le,de az eddigi Konyhás nénik karba tett kézzel, nevetve nézik,ahogy a segélyesek ténykednek. Az egészséges dolgozók déletőtt semmit nem csinálnak, a beteg vagy segélyes dolgozik, de a rendes fizetést a hivatalosan felvett dolgozók kapják.

hitetlen? # 2011.11.14. 15:37

Méztem az M2-ben a kabarában hátha a kérdésekben lesz a sorsunkról szó.

Hát a válaszok azok nem igazi válaszok semmire nem adnak érthető választ csak a vádaskodások vannak tőlük ne várjunk jót :(