Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


TamasHungarian # 2011.11.11. 08:59

Jano55!

és ez így fix tuti?

a mostani I II csop-on kívül kap rokkantsági ellátásnak nevezettet
nem jár vele utazási semmi kedvezmény,mert nem nyugdíj.

na de akkor a mostani I-II. csop. marad nyugdíjként nevezve, semmi változás ebben??

Akinek nincs felülvizsgálati időpont azt meg csak
ellenőrzés szerűen hívhatják be,ténylegesen fenn állnak-e a megállapított
egészség károsodás,ha nem megszüntetik.

azaz ki pl 2014-re van visszarendelve, annak tulképpen az ég világon semmi nem változik és rendkívüli felülvizsg. se lesz? megy ahogy eddig?

huuuuuuuuuuuuu, nem egyszerű ez, de nagyon nem!

TamasHungarian # 2011.11.11. 09:01

mert azzal saját magukat köpnék pofán

mert ezzel az egésszel most nem saját magukat köpik pofán? ezzel kvázi elismerik h egy kalap xxx ami eddig volt, mindent rosszul csináltak, de na majd most aztán jönnek (ugyan azok) a felülvizsg. főorvosok, akik megmondják a tutit és átrendezik a rokkantsági kérdést?
szal én már itt elakadok ....

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.11. 09:09

T. Fórumozók !

Túl kevés az információ most is. Amit érdemes minden fórumon terjeszteni az a rokkantak számának tudatosítása és az, hogy felelős politikusok ne dobálózzanak hasra ütés szerűen számokkal.

ókút # 2011.11.11. 09:09

hát az én szavazatomra scarabeus ne számítsanak!és
nem hiszem,hogy tőletek igen!bár biztos vannak ilyenek is.emlékszel amikor a bőszmét wittner, után szabadon,kellett megbuktatni mi mindent mondtak,ha ők jönnek a cds lemegy!nem kell más a sikerhez csak ŐK! hát itt vannak,a siker hol van?

optikus # 2011.11.11. 09:33

Amikor rokkantnyugdíjas lettem, hívtak vissza dolgozni.
Bár nem volt magas a nyugdíj összege,mégsem mentem vissza. Azért, mert akkor többiekkel toltam volna ki.
Miért? Mert a beteg ember olyan, hogy percről percre változik az állapota, és akkor reggel szólnék bocs de ma nem tudok menni oldjátok meg nélkülem a mai létszámot. Persze ez hetente többször is előfordulhat.
Na minden munkáltató ilyen munkaerőre vágyik, és természetesen a kollégák is.

kiszolgáltatott # 2011.11.11. 09:39

"Egyes kormányok úgy reagálnak a fennálló gazdasági válságra, hogy korlátozzák a fogyatékossággal élő emberek jogait, lecsökkentik a számukra nyújtandó támogatásokat és szolgáltatásokat. Ez a jogaikért aktívan küzdő sérült emberek által nagy nehezen elért társadalmi befogadás folyamatának a megállítását jelenti."Szerintem most itt ez zajlik.

kiszolgáltatott # 2011.11.11. 09:39

ppp

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.11. 09:58

Szerintem lényegében vakarózás folyik. Talán pozitívum. hogy hajlandók kivezetni a korbetöltött rokkantak külön nyilvántartását. Nincs döntés az I, II csoportukak foglalkoztathatóságáról. A III. csoport esetében is zavar van, Inkább siralmas a rehab megadása és az elképzelt kivezetése. Kidolgozatlan. Abban lehet valami, hogy a nemzetközi pénzvilágnak szól az reklám, nyammogás jön, hogy ezt hogy lehet megcsinálni.

optikus # 2011.11.11. 10:01

Mikortól akarják ezt az új rendszert bevezetni?
Január 1-től?Addig törvényt kéne alkotni felülvizsgálatokat elvégezni, háát?

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.11. 10:03

Skarabeusz !

Tíz éve ezek a kimenetelek vannak felsorolva a szakmai anyagokban. Ezeket eladni elég unalmas. Sőt saját ötletként meg pláne. Nézd meg a 98-as világbanki tanulmányt ott vannak. Szóval idegen tollakkal ékeskedés....nem megváltó. :)

kiszolgáltatott # 2011.11.11. 10:17

Mégha a nemzetközi pénzvilágnak is szól, a betegek bőrét viszik a vásárra.Mert átgondolatlan dolgok halmaza,amit már azonnal bevezetnének?

kisvirag56 # 2011.11.11. 11:30

Bocsika, hogy beleszólok a nagyérdemű közönség eszmecseréjébe, de a lényeget itt - az, hogy:

  • A rokkantnyugdij munkaviszony által, és járulékbefizetés által SZERZETT JOG,- mig a járadék SZOCIÁLIS ELLÁTÁS.

A szerzett jogokhoz alkotmányos garanciák füződnek, a törvény garantálja, hogy bármilyen párt és a mindenkori hatalmon lévő kormány minden körülmények között biztositja a kifizetést.

Olyan ez, mint egy generációk közötti szerződés. Amikor, a mi még munkaképesek voltunk, a mi befizetett járulékainkból fizették ki az előző generációk számára (pl. szüleinkkel azonos korú) nyugdijasoknak a nyugdiját.

Most mi ("Ratkó-korszak gyermekei") következnék - azaz a jelenleg aktiv dolgozók járulékából kellene hogy kifizessék a mi nyugdijainkat.

Amit nekünk nem "ex hasilusz" számolnak ki, hanem a meglévő munkaviszonyban töltött idő, és az elért kereset után befizetett járulékok alapján.

A nyugdijjárulék a TB-kasszába folyik be, az aktiv dolgozók befizetik - és a passziv nyugdijasok megkapják. Ez egy generációs körforgás.
A jelenlegi probléma valódi oka az, hogy kevesebb járulék folyik be a TB-kasszába, mint amennyit ki kell fizetni, igy ezért a hiányt az államnak kell a költségvetésből pótolnia.
A TB kassza hiányának két pólusu oka lehet:
a.) alacsony a foglalkoztatottak aránya (és a bérek után befizetett járulékok)
b.) sok a nyugdijas (magasabb életkor) + ( magasak a nyugdijak(?!)

Ezt a problémát kétféleképp lehet megoldani:
a.) foglalkoztatottak arányát növelni
b.) nyugdijasok számát csökkenteni.

Arról már viszont senki nem beszél, hogy ha egy jól kereső dolgozó mondjuk fizeti 40 évig a Tb járulékát, és utána 5 évig nyugdijasként még szerényen eléldegél, de meghal, az ő befizetett járulékának és a neki kifizetett nyugdij közötti többlet hová lesz?
Hogy lehet az, hogy ilyen magyarországi halálozási rátával, és statisztikai adatokkal ekkora a Tb kassza hiánya? Ez csak egy gondolat - de érdemes rajta kicsit rágódni.

Érdemes megvizsgálni, hogy mit is nyer az állam azzal, ha szociális ellátássá átalakitja a rokkantellátást?

Nos: a szerzett jogot minden körülmények között biztositani kell. A szociális ellátás - szociális körülményektől függő ellátás - nem a Tb alapból, hanem a költségvetésből fedezik. (befolyt adókból). Ha költségvetési hiány van,/gazdasági válság van, akkor a szociális ellátottak körét, az ellátások összegét változtatni lehet, mert ez már nem befizetés és munkaidő kérdése, hanem humánpolitika.

Mihez is mérik a szocális ellátások összegét? A mindenkori öregségi nyugdijminimumhoz, amit (5 éve nem emeltek!) Ez a jelenlegi "etalon" még mindig csak 28.500 forint. Ehhez mérik a gázártámogatást, a közgyógyellátást, stb. Akinek az öregségi nyugdijminimum kétszerese, (egyedülálló esetén 2,5 szöröse) fölött 1 forinttal felette van a jövedelme -már nem jár támogatás neki. Mivel a nyugdijakat évente mindig néhány %-kal emelik,(indexálják) egyre többen potyognak ki a szociális ellátásokból. Azt hogy mennyi a felső plafon - mindig ők mondják meg, és mindig az ország gazdasági helyzetéhez igazodik.
Bocsi, de ez kikivánkozott belőlem.

kiszolgáltatott # 2011.11.11. 11:35

És ilyenkor mindig az jut eszembe,hogy az öregségi nyugdíjminimum valahányszorosában kéne maximalizálni a képviselői juttatásokat is.Bocsi én is.

kiszolgáltatott # 2011.11.11. 11:45

Az ATV fórumban is erről volt szó,megint meghallgattam.Ott is zavaros volt a kép.Pl. a műsorvezető azt mondta,hogy a fix összeg(57 e.Ft) a rehab járadékra vonatkozik,azokra akik valamit még dolgoznak is. A tervezetből szerintem meg úgy néz ki,hogy a munka meg a rehab járadék éppenhogy kizárja egymást.

jácintka # 2011.11.11. 11:49

Lehet , hogy én emlékszem rosszul ,de még valamikor az év elején 800000 rokkantról írtak most hogy lett 900000 ezer?

jácintka # 2011.11.11. 11:52

kisvirag56!
Én 2000 januártól lettem rokknant mjd ihletet kapoot az OSZI- ORSZI és hirtelen elkezdtem gyógyulni - szerintük.
Igy lettem 50 % os .
Úgy mellesleg nekem már 1999 december 31 ig volt és van 30 év munkaaviszonyom amit tisztességesen le is dolgoztam !

ugribugri # 2011.11.11. 11:56

jácintka: ilyen gazdasági menedzselésbe belerokkannak az emberek :)miért veszel egyáltalán figyelembe ilyen számot...ideje volna ha az emberek észre térnének és a politikusoktól is megkövetelnék az egyenes beszédet..a gyomrom kifordul mikor a magyar nyelvet kicifrázzák ,kikéne bátran mondani mikor egy politikus nem bontja ki az igazságot ..hogy nyíltan és nyilvánvalóan hazudik ,amikor ilyen szövegekre csak mosolygunk ahelyett hogy rajuk üvöltenénk addig ne is rinyáljunk semmit.....

TamasHungarian # 2011.11.11. 12:06

Na de most ha a rokk. nyugdíj egy szerzett jog, akkor hogy a fenébe lehet hozzányúlni??

ayyy ekkora káoszt ...

ugribugri # 2011.11.11. 12:11

TamasHungarian miért nem érted ezt ? szerzet jog = törvény ...a 2/3 alkot törvényt és ezentúl csak adható lesz ..mit nem értesz ezen.gondolkozz 2/3-ul:)

papapító # 2011.11.11. 12:17

Tisztelt sorstársaim!
Próbáltam elemezni a híreket, elsősorban azokat, hogy mi várható 2012 januártól.
"Minden ellátott kap egy értesítő levelet arról, hogy milyen ellátási formában és milyen korosztályban van, és milyen ellátásban fog részesülni. Azok, akik a III-as csoportban vannak és rokkantsági ellátásban részesülnek, illetve rehabilitációs járulékot kapnak, felülvizsgálatra jelentkezhetnek (kb. 111 ezer fő). Ezt előreláthatólag a kormányhivatalban fogják végezni, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal területi szervezeténél."
Én ebből azt hámoztam ki: arról értesítenek, hogy januártól nem kapunk rokkantsági nyugdíjat, hanem helyette minden III. csoportú rokkantnak rehabilitációs járulékot folyósítanak, amíg felülvizsgálatát nem kéri, és ott állapíthatják meg a véglegest. (kivéve a nyugdíjkorhatárt elértek, ill. -5 évig bezárólag). Ezért fogják közölni a levélben azt is, hogy milyen korosztályba tartozunk, és milyen ellátásban részesülünk. Ha nem ez lenne a tervük, akkor miért adnak lehetőséget a rokkantsági ellátásban részesülőknek, hogy felülvizsgálatra jelentkezhetnek. Ki jelentkezne felülvizsgálatra, ha nem kötelező, mert jelenleg végleges. Csak akkor jelentkeznék én is, ha a bruttó 57.000 Ft-ot szándékoznák utalni januártól, nem a jelenlegi nyugdíj összegét. Vagy csak rémeket látok?
Ki hogy értelmezi? Nagyon érdekelne mindenki véleménye!

kisvirag56 # 2011.11.11. 12:20

A szerzett joghoz úgy lehetett hozzányúlni, hogy 2/3-os többséggel megváltoztatták az alkotmányt, amely kimondta, hogy a szerzett jog szociális ellátássá alakitható.

Ha valaki mélyen belegondol,és visszamegyünk a forrásokhoz, vagyis a nyugdij törtélmi hátterébe, - megtaláljuk létrejöttének pontos célját.

A nyugdij az iparosoknál a bizonyos "céhládákkal" kezdődött. Pontosan azért szerveződött főleg bányászoknál, hogy ha valaki balesetet szenved, vagy munka közben meghalna, első esetben sem ő,(rokkantnyugdij eredete) második esetben a családja (özvegyi nyugdij eredete.

Ez az nyugdij valódi, igazi célja, és eredete.

doli # 2011.11.11. 12:36
doli # 2011.11.11. 12:37

Na ebből kiderül mennyire védi az alkotmány minket ROKKANT NYUGGEREKET.

kisvirag56 # 2011.11.11. 12:42

Bocsi lemaradt a sor vége. Tehát első esetben sem ő, (rokkantnyugdij eredete) sem pedig a családja (özvegyi nyugdij eredete) ne maradjon ellátás nélkül.

Később aztán ezt a rendszert átvették az iparosok is. A kommunizmus idején nagyon sokáig csak a "dolgozó népnek" volt nyugdija, a parasztságnak csak később adták meg.

Néha nem árt visszanézni, honnan is indult ki az egész egyáltalán.

kiszolgáltatott # 2011.11.11. 12:43

"Az ellátás akár meg is szüntethető, ha a jogosultsági feltételek már nem állnak fenn, például a rokkantnyugdíjas rehabilitációra alkalmassá válik, vagy képes tartós munkavégzésre. "
Na hát ez az képes-e tartós munkavégzésre aki pl.a mostani rendszer szerint 50% fölött van,és már átképzésre sincs lehetősége,de aki alá lett kakkulálva is kérdéses ez a tartós munkavégzés,meg hol is?