Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


Fülcimpa (törölt felhasználó) # 2011.11.08. 21:22

Én sem. De aki akarja, úgy is értelmezheti.
A gyászruha-biznisz nagyon tetszik...:):):)Morbid de jó.
A kínai kontra magyar terméknél problémájánál nem a kínálat, hanem az árszint a kínos. És a társadalom jövedelmi szintje - pont az idősek többsége, akiknél utóbbi fontosabb, a minőség rovására.

Fülcimpa (törölt felhasználó) # 2011.11.08. 21:23

Bocs nem utóbbi, hanem előbbi.

Fülcimpa (törölt felhasználó) # 2011.11.08. 21:26

Asszem fáradtság jelei - szóval utóbbi mégis, tehát idősek többségénél az árszint a lényeg. Bocs mégegyszer.

Fülcimpa (törölt felhasználó) # 2011.11.08. 21:55

Hát úgy vagyok vele, hogy inkább meg se nézem:)...mármint a kínai kosztümöket.
Egyre jobb ötleteid vannak, military-biznisz, gyász-biznisz...:)
A box az elég erős vegyi anyagokból álló katyvasz, gyerekkoromból emlékszem a szagára (egyébként szerettem:))- az szerintem egészségtelen lenne.

Fülcimpa (törölt felhasználó) # 2011.11.08. 22:15

A varrás jó ötlet. Akár erre a tevékenységre alapuló szociális szövetkezet létrehozása. De ebben nem vagyok annyira képben, Spicivas jártasabb a szociális szövetkezetek terén (is:)).

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.08. 22:17

Icike42!

Ez a csalás történet már megjárta egyszer a médiát. Boldog, boldogtalan tudott róla, hogy hamisak az igazolások. A melósok is. Azzal védekeztek a vezetők, hogy csak így tudnak munkalehetőséget szerezni.Olyan ez mint a mozgássérült igazolvány. Dehogynem tudja az illető, hogy nem járna neki. Néha megbuknak vele. De megreszkírozzák mégis. Talán ha el lehetne kobozni a kocsit mint a csempészetnél, kevesebb ilyen kártyát látnák folyamatosan. Itt Pesten a belvárosban minden második-harmadik autón kinn van. Inkább az az érdekes, hogy miért most jön elő megint mindenhol a rokkantság kérdése? Nem szeretem a kampányokat, nagyon nem. A varrónőknél had hitetlenkedjek. Tavaly pesti varrónőkkel számolgattuk egy varroda működtetését. Hát a bruttó 100 is csak ügyeskedéssel jöhetett volna össze. Nekem az általad irt olyan meseszerű. Mint ahogy az elképzelt működési mód is. Annyi ruhát kell megvarrni ennyiért meg a járulékokért, hogy naponta kétszer fordul a kamion a varrónőnél. Egy kis nagyon bedolgozott luxuscégnél talán egy két ember lehet. De tömegméretben ez sem működik.

Fülcimpa (törölt felhasználó) # 2011.11.08. 22:28

Kiegészítő jövedelemként gondoltam, persze. Meg más a vállalkozás és más egy támogatott szervezet - nem?...

Fülcimpa (törölt felhasználó) # 2011.11.08. 22:50

Icike!
Szeretsz írni és jól írsz. Továbbá részletesen és precízen utána nézel mindennek. Tematikus oldalakra cikkek írása-szerkesztése, vagy infók gyűjtése, ilyesmi - neked nagyon menne.

Túlélő # 2011.11.09. 04:39

ókút
Nagyon szépen köszönöm a Dr nevét.Megkeresem a Kórház honlapján mikor rendel.Itt ahol élek,a közeli városban van egy kórház.Oda kell járni.Két alkalommal itt műtöték a térdeimet,első alkalommal 5hónapig a jobb lábam lebénult,második alkalommal intenzív,mert ujra kellett éleszteni. Egy műtét a Sportkórházban,és láss csodát,ott minden ment gond nélkül,már délután sétáltam.Szóval inkább utazom 2 órát,de ide nem megyek./ez is 40 perc busszal/Köszönöm szépen:)

Fülcimpa (törölt felhasználó) # 2011.11.09. 05:38

Icike!
Nem gépírásra gondoltam, portáloknak, olyan témára épített oldalaknak írni cikkeket, vagy anyagot gyűjteni szerkesztőként, amely témákban jártas vagy. Ez nagyon ülne neked szerintem.

TamasHungarian # 2011.11.09. 07:09

Komolyan mondom, hogy ebben az országban semmi nem úgy működik, ahogy a logika diktálná és itt ez egy óriási gond, megalázó 27E Ft-ért örvendeznek, 90 km távolságból utaztatva a munkavállalót??? Hát, ez mindennek a teteje:-(

Ez még meglep téged? Én attól a bizonyos közmunbkától is a falnak megyek, mert ha egyszer kijelentik, hogy na majd adunk nekik munkát, akkor adjanak már mellé olyan fizetést is, mint más cég adna egy olyan munkáért. Szal egy teljes zsákutca ez.

A másik ami kiakaszt, hogy olvasok mindig árokásáról meg gereblyézésről meg most éppen a varrásról meg tudom is én még miről, na de kérem, és arra senki nem gondolt, hogy mondjuk 3 diplomával is menjen el árkot ásni valaki, aki életében nem végzett fizikai munkát, és a legkisebb beképzeltség nélkül állítom, hogy igenis megalázó. Gondoljunk bele abba, hogy XY pl csak egy középiskolai tanár volt, kirúgták, aztán mehet árkot ásni és az egész iskola körbe fogja röhögni szerencsétlent. Lesz a diákoknak jó pletykatéma, na meg a kollegáknak is.

Lényeg h el kéne gondolkodni itt az egzisztenciális és emberi méltóságbeli kérdéseken is, és nem csak hajtogatni fogyatékos arccal, h "adunk nekik munkát, mégpedig közmunkát".
Nincs igazam?

Ezt most azért írom, mert akik kiesnek a rokkantsági rendszerből, és hirtelen egészségesek lesznek, majd pont ebben a helyzetben fogják találni magukat. Az pedig egy újabb jó kérdés, hogy hiába lesz papíron egészséges, ha továbbra se képes dolgozni menni. Akkor mi van? Megvonnak tőle mindent amiért ilyen renittens és antiszociális? Csak mert ez is teljesen törvényszerű következmény sztem. Vagy akkor ez majd egy újabb rokkantosítási igény-hullám lesz ??

Huu de nagy a káosz !!!
De most mintha leálltak volna a témával. Mi van jelenleg a lágerek építésével pl?

jácintka # 2011.11.09. 07:25

TamasHungarian!
Megalázó , ha valaki fizikai munkát végez?
Mert van 3 diplomája amit nemtudott volna elvégezni ha mások nem dolgoznak addig amig ő tanult!
Ha nem talál három diplomával munkát akkor azt kell csinálni mi van !

fülcimpa !
Köszönöm válaszodat ,de ez nem rehabilitáció!
Az a rehabilitáció mi m nyugaton történik ha valalaki betegség vagy blesetből kifolyolag rokkant lesz.
Itt nem ez történik.Egy már amúgy is beteg embert tesznek még betegebbé,a következményeit a sttisztikák fogják mutatni.
A % számitás ugy hogy van egy nagy kalap sz@r. . Aki ezt annk idején kitalálta tudta miért kell így.
Sokan vannak járadékon akik a családjuk nélkül éhen halnának vagy hajléktalnok lennének

jácintka # 2011.11.09. 07:27

A doctort nem lehetne vissza hivni?

TamasHungarian # 2011.11.09. 07:28

Emberség kapcsán jut még az eszembe, hogy aki egyetem után kapásból rokkantosítva lett (de teljesen), munkát soha nem végzett és így lett 40-45 éves, na most komolyan gondolják, hogy így minden előzmény nélkül kirakják a munkaerő piacra, a farkastörvények közé?
Csak mert bizony van ám ilyen, nem is egy!

Már az egész szemléletmód hibás szerintem, na de onnantól kezdve, hogy ma valaki politikai nyomásra lesz egészséges vagy marad rokkant, végül is ezen se lehet csodálkozni annyira. Csak mégis felháborító.

TamasHungarian # 2011.11.09. 07:37

Jácintka! Hamar ítélkezel! Azt sem tudhatod, hogy egyáltalán költségtérítésesen vagy mégis milyen formában végezte amit végzett, de mindjárt kijelented, hogy márpedig nem megalázó.

Gyakran látom ezt a reakciót, de írtam a konkrét példát ... Szted nem lesz közröhely tárgya a tanár úr az árok szélén kapirgálva (főleg egy kisebb városban)?
De hallottam olyat is, hogy egy volt pszichológus ment kapirgálni 2 szakvizsgával, 12 év tanulás után. Hát nyilván ős is pont a kapirgálási lehetőség miatt tanult ennyit, igazad van!

Fenntartom, hogy bizony megalázó, és ahogy említettem, itt figyelembe kellene venni emberi méltóságbeli szempontokat is. Azt meg különösen nem értem, hogy ha már kényszermunka, akkor pl egy hasonló kvalifikált emberke nem lehetne közmunkásként pl orvos ?? Ha már egyszer az a végzettsége? Szal én egyedül azt nem értem, hogy miért csak ilyen munkákban képesek gondolkodni. Van ennek egyfajta büntetés-színezete, mert valljuk meg, túl sok értelme nincs a mértéktelen út széli kapirgálásnak, csak arra jó, hogy elmondhassák, hogy lám neki lett munkája. Ja lett, persze ... gondolom ő is örül neki. Egyfajta kényszer ez, hogy mindegy mit, csak valamit dolgozzon. Elég szomorú ez a szemlélet is.

jácintka # 2011.11.09. 07:44

TamasHungarian!
Nem itélkezem!De a költségtérités közel sem fedezi a tényleges költségét pl egy orvosi egyetemet végző esetén.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.09. 07:54

Tisztelt Fórumozók !

Sokszor leírtam, és most is csak ugyanazt tudom ismételgetni. Volt egy statisztika arra nézve, hogy nálunk kiugróan magas a rokkantak száma más országokhoz képest. És országon belül is kétszeres eltérés van kelet és nyugat Magyarország között. Ehhez adódik a sok balhé - visszaélések a foglalkoztatással, de ide értendő ez a munkaképtelen, de ennyi és ennyi összegig dolgozhat felemás szabályozás, stb , stb - kialakítottak egy közvélekedést, hogy a rokkantak közt sok a csaló. Erre a politika reagált, hogy akkor felülvizsgálat. Ma már nyilvánvaló, hogy ezzel nem lehet érdemi létszámcsökkentést elérni. Egy lehetséges út a rokkantnyugdíjak felszámolása és egyfajta segélyé alakítása, amely már nem emelkedik mondjuk mint a nyugdíj. (Bár jelen helyzetben a nyugdíjak emelkedése is zavaros. A korábbi értéknövelő elképzelés feladva, jelenleg az infláció követőnél tartunk...) Én a végleges szót korántsem tartom szentírásnak, átléphető, régebben is át tudták volna lépni. Kérdés, hogy a kormányzat megelégszik-e az új belépők számának apasztásával, ebben komoly "fegyver" a riogatás. Vagy pedig akár törvényileg elcsúsztatja a kategóriákat és javadalmakat. Egy reménysugár: a kormányok a választási ciklus felénél már kevésbé szoktak felborogatni rendszereket, mert már jobban figyelnek a szavazatokra. A másik részről most ne beszéljünk. Én nem fűznék nagy reményeket, a nyilvános fórumhoz, nem ilyen helyeken történnek meg a csodatételek.
Bocs hogy hosszabb volt.

TamasHungarian # 2011.11.09. 08:02

Nem?
Úr isten ... akkor nézz utána mennyi egy félév most éppen az orvosin, aztán hátha másképp gondolod.

Na meg nekem is volt olyan másoddiploma ami 100% önköltséges volt, nyilván ez egy üzlet az egyetemnek, nem gondolod, h bármit támogatnának belőle? Az bizony keményen fedezi a képzést, hidd el!

De nem is ez a lényegi kérdés, most itt elkanyarodtunk, hanem hogy miért van ez a felfogás, hogy ha már nem talál munkát vagy ugye rokkant volt de "egészséges lett", akkor bármit kötelező neki elvállalnia, meg leírtam már az előbb a gondomat ezzel.

Tudok konkrét példát is neked:
sok iskolában jogszabályi feltétel az iskolapszichológus alkalmazása és mégis a legtöbb kijelenti, hogy náluk azért nincs, mert nem jut rá keret. Na tessék, íme egy lehetőség. Akkor vajon az állás nélkül maradt, magasan képzett pszichológust pl miért is nem lehet közmunkásként egy ilyen állásban elhelyezni? Látod, én ezt nem értem.

Ha jól tudom, még nem is olyan rég ez úgy volt, hogy csak az egyel alatta levő iskolai végzettségnek megfelelő szintű munkát volt köteles elfogadni valaki, mert akkor még valamennyivel józanabbul gondolkodtak. Csak aztán jött a nagy megújulás.

És nem azért van, mert lenézem a fizikai munkát! Akár meg is fordíthatjuk a dolgot, és egy örök életében fizikai munkás ember szerinted jó lenne pl egy jogászi pályán? Elvégre azt hallottam, hogy egyelőre nem tudják, miből finanszírozzák az új ügyész-státuszokat. Hát íme ... itt a lehetőség!!

TamasHungarian # 2011.11.09. 08:07

Volt egy statisztika arra nézve, hogy nálunk kiugróan magas a rokkantak száma más országokhoz képest.

Igen, és ezt a fantasztikus statisztikájukat meg ezerszer megcáfolták már (ugye öregségit elértek is maradtak benne és stb).
Úgyhogy ez valóban csak a nép etetésére meg hangulatkeltésre jó, de koránt sem tükrözi a reális helyzetet.

Igazad van, nem is az eredményesség miatt írtam ide a fórumra, ez csak egy véleménynyilvánítás.
Bár ki tudja, éppen kik olvassák ....

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.09. 08:12

Icike42 !

A szociális szövetkezeteknél az indulást szokta megsegíteni az állam. Amikor a mienk indult, mi is nézegettük a lehetőségeket. A varrodát akkor vetettük el. Varrónő rengeteg lett volna, számlaképes munka kevés. Fekete varrodát meg nem akarnák működtetni.... De bármilyen ötletet nézzünk én megfordítanám a logikai sort, ne azzal kezdjük, hogy miért nem lesz jó, hanem hogy lehet jól csinálni. Itt van ez a nyomorult rehabilitáció. Elvileg semmi baj vele, de a gyakorlatban tele van problémákkal. Vannak rehabilitációs otthonok amik valahogyan megpróbálják a lehetetlent, újraszervezni vagy megszervezni emberek életét. De több külső rehabilitáció kéne és szélesebb körben elterjeszteni a társadalmi felelősségvállalás fogalmát. Amíg nincs elfogadó közeg, és valós akarat a változásra addig csak kilódunk. Ha tudjuk, hogy valami már nem megy akkor át kell gondolni mi megy még. És azt valóban akarni. A segítő helyettünk hiába akarja. És hát csatolva egy másik témát mert csinálnom kell a többi feladatom. Évek óta tudjuk, hogy sok diplomából túlképzés van. Ennek ellenére ontják a képzőhelyek ezeket a diplomásokat. Nekik csak a hallgatói normatíva számít. Tudja a diák is, hogy négyből csak egynek lesz munkája. Akkor szerintem nem biztos, hogy az államnak kell gondoskodnia az ő "diplomáshoz méltó" életéről.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.09. 08:18

TamásHungarian !

A rendesen elkészített táblázatok szerint is magasabb a rokkantak száma - nyugdíj elöttieké- mint más országokban. Az már a propaganda része hogy ezt megfejelik a korhatárt betöltöttekkel.

TamasHungarian # 2011.11.09. 08:31

Évek óta tudjuk, hogy sok diplomából túlképzés van. Ennek ellenére ontják a képzőhelyek ezeket a diplomásokat. Nekik csak a hallgatói normatíva számít. Tudja a diák is, hogy négyből csak egynek lesz munkája. Akkor szerintem nem biztos, hogy az államnak kell gondoskodnia az ő "diplomáshoz méltó" életéről.

Spicivas! Nem nekem szántad, ne haragudj, ha beleszólok.
Ahogyan a DÖK elnöke fogalmazott, ez valahogy úgy van, hogy azért nehogy azt gondolja már bárki, hogy aki készült éveken át mondjuk a jogász pályára vagy a történelem-angol szakra, az majd hirtelen matek-biológia szakra vagy építőmérnökire fog menni, csak mert éppen az piacképesebb és abból van hiány.

Szóval ez az elmélet is csak úgy félig-meddig igaz, mindenesetre azért nehogy eldöntsék már fent, hogy az illetőnek "mi fekszik". Na aztán az lesz csak az igazi pénzkidobás (!!!), mert nyilván ezek többsége szépen kibukik, hiszen pl. nem műszaki meg nem természettudományi beállítottságú, és annyi, akkor fizette az állam mondjuk 2 év képzését, aztán meg jön a nagy semmi, és visszakerülünk oda, ahonnan indultunk :) Csak éppen elveszett 2 év.
Szal ez se működik, de nagyon nem! Zsákutca szintén!

Mellesleg semmiféle "ilyen-olyan méltó" életről nincs szó, csupán maradjunk a realitás talaján, és kapja mindenki a végzettségének megfelelő munkát. Ennyi (mellesleg a "normalitás" definíciójának egyik alaptétele pont ez). Írtam az előbb az ellenpéldát, az gondolom mindenkinek furcsa. Pedig sok állástalan kőműves vagy varrónő van és most hoznak létre új ügyészi státuszokat, hát kérem szépen, itt a megoldás! Közmunkásként 40 ezerért akkor fordítva is kell működnie a rendszernek, nem? Miért csak az egyik irányba igaz? Ha már egyszer megszűntették ezeket a határokat és amolyan minden mindegy módon megy a levesbe mindenki, akkor a kőműves is jó lesz sebésznek sztem ezen elv szerint ...

TamasHungarian # 2011.11.09. 08:34

Fizettség az más tészta, ott lehet megalázó ha napi nyolc óra kemény fizikai munkáért kiszúrják a szemét 40-50 ezer forinttal.

De ez meg mégis hogy lehetséges már megint? ha napi 8 óra kemény fizikai munka, akkor miért nem kap ennek megfelelő, normális díjazást? Egy újabb bukfenc ...
Hát most akkor vagy dolgozik vagy nem dolgozik, de meg igen, akkor mi ez a 40 ezer? Miért nem 180 pl, ahogy az mondjuk minimálisan elvárható lenne?

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.09. 08:53

Mari55!

Attól még csípheti a szemüket, hogy magas a rokkant ellátások aránya és száma, hogy egy másik szám is magas. Egy érdek az öné. hogy kezdjék a másikon azt is megtették, mondjuk, rosszul. Rossznak tartom a minimálbér alá vitt közmunkát. Meg úgy általában a közmunkát, ha kell útkapirgáló bízzák az útkapirgáló cégre. A két világháború között már befürödtünk ezzel, a gazdasági szektor nyomására le kellett állítani az akkori ínségfoglalkoztatást.
Na egyenlőre tényleg lépnem kell. Jó napot mindenkinek.

kiszolgáltatott # 2011.11.09. 08:57
Ezek is hiteles statisztikai adatok: Nálunk a munkaképes korú lakosság: 6 416 900 fő (2011.márc. KSH adat) 20-65 éves rokkant : 346409 fő---
ez 5 %mindenkit összeadva ( eü.járadékos,rehabos rokkant) kb 500 000- ez is csak 8% Ha az 57 év alattiakat nézem minden „fajtából” 257 119 fő van----
ez 4 %