Ügyész / ügyvéd

Impossible # 2011.07.12. 16:08

"jó pár éve voltam olyan interjún, melyen legültettek egy szabad gép elé, jogtárral, szótárral, internettel, kezembe nyomtak egy aktát, és adtak pár órát, hogy virítsak valamit. hogy mit kellett virítani, az is csaz az aktából derült ki..."

Milyen kár, hogy erre senki sem tanítja meg a leendő jogászokat. Számonkérni persze ettől még jó poén.

ujhus:) # 2011.07.12. 15:54

Pöszke!

Érdekelne, mit válaszoltál arra, hogy miért szeretnél ügyész lenni? Persze, ha nem indiszkrét a kérdés...
Köszi!

the_red_owl # 2011.07.12. 08:53

Kedves Fórumozók!

Ügyészségi meghallgatásra hívtak (e hét csütörtökre): tudnátok némi információval szolgálni arról, kb. mennyi az átfutási idő s "végső" döntésig? Köszi!

Rexor # 2011.07.11. 13:44

Attila: az alapvető kérdésem az, hogy mi a túrónak fizette ki a szállítmányozó a pótvámot?

Kacsa1111 # 2011.07.11. 13:13

Kedves kbs,

ismét csak említeném, hogy az idegennyelven történő interjúztatás szükségessége a melótól függ, amire alkalmaznának.

abban egyetértek veled, hogy a tételes jogi tudást sem feltétlenül haszontalan számon kérni, de inkább értek egyet Dr.Attikával atekintetben, hogy nem a Ptk. bizonyos passzusainak visszaböfögtetése az üdvözítő megoldás. jó pár éve voltam olyan interjún, melyen legültettek egy szabad gép elé, jogtárral, szótárral, internettel, kezembe nyomtak egy aktát, és adtak pár órát, hogy virítsak valamit. hogy mit kellett virítani, az is csaz az aktából derült ki...:)

Kacsa11

Dr.Attika # 2011.07.11. 11:25

Igazad van Guba!
Teszteljünk. Holnapi per tárgya. Szállítmányozó perli a belföldi céget, hogy fizessen meg x százezer forintot, mert a szállítmányozási feladatai körében egy szlovén vámügynökséget megbízott, hogy közvetett vámjogi képviselőként járjon el. A közvetett vámjogi képviselő eljárt, de nem szakszerűen, ezért x millió pótvámot vetett ki a szlovén vámhatóság. A közvetett vámjogi képviselő a pótvámot nem a képviseltnek, hanem a szállítmányozónak terhlte tovább. A szállítmányozó ezen összeg megfizetésére kötelézst kéri a magyar bíróságtól.
Nagy vonalakban 5 mondatban milyen jogi érvelést terjesztené a bíróság elé alperesi ellenkérelem és védekezés gyanánt?

guba # 2011.07.11. 10:40

Aki azért egy jó színvonalon nem ismeri a jogszabályokat, az keresni sem tud, mert nem tudja, hogy mit kellene keresnie. Éppen ezért a "jogalkalmazási megoldó képesség" feltételez egy alapos jogszabályi ismeretet. Ez nyilván nem azt jelenti, minden jogszabályt ismerni kellene, vagy lehetne. "Aki minden jogszabályt megszeretne tanulni, az belefullad a jogszabályok tengerébe. A feladat: megtanulni úszni benne." A vizsgáztatók általában bőven beérik azzal, ha valaki már úszik, vagy legalább kepesztet. :)

Dr.Attika # 2011.07.11. 10:26

A jó és ügyvédi irodában eredményesen alkalmazható jogász ismérve nem az, hogy ismeri-e a hatályos jogot. Azt "seccperc" alatt meg lehet tudni különböző jogszabályi adatbázisokban. A jogalkalmazási, megoldő képessége a meghatározó.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.11. 09:23

Nem is tudom. A hatályos magyar jog ismeretét számon kérni egy ügyvédi irodai interjún talán mégis csak indokoltabb, mint az angol nyelvű társalgást forszírozni...

(Termelő cégeknél felső vezető beosztásra nem hogy egy tesztet, hanem többnapos tesztsorozatot is végeznek esetenként.)

Pöszke # 2011.07.11. 07:44

Jogjogjog!
Az ügyészségi meghallgatáson megkérdezik azt, amit amúgy is látnak a pályázatodban. Hol végeztél? Miből írtad a szakdogát? Hol voltál gyakorlaton? Miért akarsz ügyész lenni? Csak a büntetőjogi szakág érdekel? (Engem csak az érdekelt). Egy pályázótól megkérdezték, mit gondol a protekcióról. Ezen nevetnem kellett. Kb. ennyi.

Impossible # 2011.07.10. 21:51

akik tesztet iratnak, azokat le kell kakilni :D

Naina # 2011.07.10. 18:16

Igen, épp ezt akartam írni, hogy ehhez már gyakorlatilag hozzászoktunk az egyetem alatt.:)

ujhus:) # 2011.07.10. 18:14

Kedves Naina! Igen, miután kiléptem az ajtón -szerencsére senki nem látta - sírva fakadtam. Megalázónak éreztem, elég volt öt évig...
Egyébként pedig köszönöm a bíztatást.

ujhus:) # 2011.07.10. 18:11

Impossible! Mire céloztál pontosan azzal a beírással?

Naina # 2011.07.10. 18:08

ujhus, most komoly, hogy szó szerint sírva fakadtál?
nem szabad ennyire a szívedre venni a dolgokat! úgy kell felfogni, hogy az nem a te helyed volt, de hidd el, az is megvan már valahol! ;)

Teljesen átérzem, amikor arról írsz, hogy az államvizsga után egy hónappal nincs kedved újra Ptk-t és Btk-t olvasni. Én ugyanígy vagyok ezzel. A múltkor voltam egy állásinterjún, ahol tesztet kellett kitöltenem, Ptk,Btk és Mt-t fogta át.Előző nap még próbáltam átnézni az Mt-t, mert az már igencsak feledésbe merült. Rájöttem, hogy semmi értelme ezzel a fejjel.Ahogy Immaculata írta, pihenni kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.10. 16:24

Meghallgatásra.

jogjogjog # 2011.07.10. 10:29

Helló fórumlakók!

Ügyészségi meghallgatáson mire lehet számítani?

Impossible # 2011.07.09. 00:07

"Túl öreg vagyok én már ahhoz, hogy hülyegyerekként kezeljenek. Mert így éreztem magam."

Na látod, nem ők kezeltek hülyegyerekként, hanem te érezted magad annak. :) Biztos van is alapja.... :D

Legislator # 2011.07.07. 19:22

Az angolban a három learned profession:

• a jog
  • az orvoslás
  • a teológia.

Amúgy csak harapós kedvem volt:-).

Bandeeraz: "Még anno a közgazdászokat úgy cseszegettük, hogy ők tanfolyamra járnak nem egyetemre, csak befogadták őket:)"

:-D.

Sunshine after the rain.

bandeeraz # 2011.07.07. 10:26

learned profession - ez tetszik:)

Még anno a közgazdászokat úgy cseszegettük, hogy ők tanfolyamra járnak nem egyetemre, csak befogadták őket:)

ujhus:) # 2011.07.07. 08:27

Köszönöm mindenkinek a tanácsokat!

Kacsa! Nem is vetélkedőre, vizsgára készültem, hanem egy normális, kötetlen elbeszélgetésre, ehhez képest majdnem megint leállamvizsgáztam:)Azt nem értem, hogy miért nem elég meggyőző a ráadásul jó minősítésű diplomám, miért gondolják egyesek azt, hogy nekik le kell csekkolni, hogy nem-e vettem azt a papírt... Miért nem tudnak annyi bizalmat adni, hogy ne kísérletezzenek vizsgáztatással. Túl öreg vagyok én már ahhoz, hogy hülyegyerekként kezeljenek. Mert így éreztem magam.

Legislatornak teljesen igaza van abban, hogy idealista vagyok. Hát, mit csináljak vele... Azt azért nem gondolnám, hogy alkalmatlan is vagyok:)

Kedves Immaculata! Nem cégekhez pályázom. Ezért nem cégekből, hanem magamból készülök fel (szakdolgozat pl. amiről eddig még mindenhol kellett beszélnem). De azt, hogy én megint nekiálljak Ptk.-t, meg Btk.-t olvasgatni, ne kívánja tőlem senki! Egy hónapja végeztem, és még ki sem pihentem. A fejem még mindig zsibog.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.07.07. 08:03

Ujhus!

Először is pihend ki magad.

Egy napra csak egy interjút vállalj be. Nem is tudsz megfelően megjelenni ha egyik helyről a másikba esel be.

Fontos, hogy felkészülj abból a területből, abból a cégből ahová mész. Nézz utána a cégnek, szeretik, ha felkészült vagy és látják, hogy ez nem egy 120. megpályázott hely, hanem te konkrétan hozzájuk szeretnél menni.

A neten annyi jó felkészítő tanács van, mit kérdezhetnek, mit célszerű válaszolni.

A jogászi pályára pedig edzened kell magad. Az ügyfelek is kérdezni fognak, nem kétszer, tízszer is el kell ismételned, hogy megértsék amit mondani akarsz.

Amit pedig elvárnak tőled:

• határozott légy,
  • céltudatos,
  • türelmes
  • figyelmes
  • kitartó
  • önálló
  • legyen saját egyéniség,
  • és ami a legfontosabb, minden körülmények között tudj válaszolni. A jogászi pálya már csak ilyen, hirtelen, váratlan fordulatok, amikre nem is lehet felkészülni, mégis meg kell oldanod abban az élethelyzetben. A többit majd mások. :)
cat981 # 2011.07.07. 07:59

jójó, úgyértettem hogy nem lesz sikeres ügyvéd pl... Nyilván azért el lehet lenni állami hivatalokba jogi végzettséggel, ahogy Leg is éppen írja, nem kell annyira "talpraesettnek" lenni - és itt most nem Leg munkáját és érdemeit akarom ezzel csorbítani, sőt..., hanem hogy más a filozófia a közigben és a versenyszférában.

"a műszakiak a római korban lehettek rabszolgák is, de jogász csak szabad és gazdag ember volt"

Igen Leg, de azóta már fordult oda-vissza párszor a világ és ma abban a fázisban vagyunk hogy a jogászok jó része is rabszolga.

"azért a jog a három learned profession egyike, nem valaminő aljas mesterség"
Ezzel pláne nem értek egyet, de erről ne bezéljünk, mert megint csúnyán összeveszünk :), amikor egyikünk sem akarja a másikat bántani.

Legislator # 2011.07.07. 07:58

Kedves Kacsa,

Az első mindig nehéz:-D, aztán ha ügyes az ember, beszél helyette a CV, meg az eredmények. Nekem lett már úgyis állásom, hogy:

• Bocsánat, Legislator vagyok, az X egyetemen végeztem, most járok ide az Y-ra, nincs itt valami betöltetlen állás (szellemi munka)? Egy hónap múlva ott dolgoztam:-P.

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2011.07.07. 07:36

Kedves Legislator,

kicsit megváltozott sajnos a helyzett az elmúlt kétezer évben...:)

Kedves cat981,

ettől még nem alkalmatlan a pályára. az ügyvédnek nem az a dolga, hogy rizsázzon.
de hogy nehezen fog állást találni, mert rohadtul nem fogja tudni meggyőzően előadni magát, az tuti...

Kacsa11