Gürizés minimálbérért


Legislator # 2008.08.07. 10:46

Somló Tamásról talán csak annyit, hogy ő Somló Bódog (német nyelvterületen: Felix von Somló néven ismert jogelmélettudósunk) unokája. Somló Bódogban azt becsülöm (művein túl), hogy a trianoni békediktátum miatt főbe lőtte magát a házsongárdi temetőben (ahogyan azt talán Samu professzor elbeszéléséből ismerhetitek). Az LGT-t azonban többen ismerik Magyarországon, mint Somló Bódogot, akinek immár auditorium is viseli nevét a szeretett karon. Persze, az emberek előbb fogják ismerni a sog. "hírességeket" (azt a kutyaszerű szót nem használom rájuk), mint Magyaryt, vagy Récsit (akit nem tudom, hány joghallgató vagy végzett jogász ismer egyáltalán?)

lakatosmrk: Nem felelhetek, de az érintett sem sértődne meg, ha azt írnám, hogy nem jársz messze az igazságtól:-))).


Sunshine after the rain.

Egyjogász # 2008.08.07. 08:59

Dr. Győzike?
(Persze miért is ne, legalább meglenne pár évre való téma a bulvárlapoknak...)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.07. 08:53

Ábrahám Attila, mégsem folyt a csapból mindíg, hogy ő jogra jár.

Egy pimf olimpiami bajnok? Miért lenne ő hír? Majd ha pucéran szerepel a címlapon, plasztikai műtéttel megnagyobbíttatja a farkát, vagy legalább vesz egy zebrát Kenyában...

:)

Egyjogász # 2008.08.07. 08:32

Na egy példa arra, amiről beszélgetünk:

Az egyik kertv celebeket felvonultató táncműsorának ismertetőjéből: Somló Tamás zenész, bohóc,néhány éve a jogtudományok doktora.

Egyébként nemrég hallottam Somlót a rádióban nyilatkozni (azt egyébként becsülöm benne, hogy 60 éves korára, vélhetően nem anyagi okokból belevágott valami teljesen újba), előadta, hogy ügyvédjelöltként helyezkedett el, és a kollégái (már mint zenész kollégái) érdekeit akarja védeni szerzői jogi ügyekben.

Ha a Somló nem "az LGT-s Somló" lenne, érdekelne valakit hogy elvégezte a jogot? (Nekem több olyan évfolyamtársam is volt, aki már akkor 50-60 éves volt, róluk nem hallottam a TV-ben, hogy ezt valami nagy szenzációként tálalták volna.)

De egyébként is, ha nem lenne TV-s, zenész, stb., érdekelne valakit, hogy a Csisztu, az énekes Völgyesi, stb, stb. elvégezte a jogot?

És szerintem ez az adott celeb-en múli, mert nekem pl. évfolyamtársam volt az olimpiai bajnok Ábrahám Attila, mégsem folyt a csapból mindíg, hogy ő jogra jár.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.07. 06:59

De mi az, hogy a comboddal? Eufémizmus vagy valami új figura?

guba # 2008.08.07. 06:06

A nagymama bölcsessége lehet, hogy egy kicsit megfakult már, a barátnőd nagyon szép jövő elé néz.:)

A "sztárügyvédet" már lenyeltük, de ez a "celebjogász" nekem valahogy megakad a torkomon. Ez fülsértő! Meg ez a sok kilúgozott agyú konzumidióta, akik a kereskedelmi tévék fogyasztói, onnan veszik fel az új szlengeket, és affektálva puffogtatják őket ha kell, ha nem.

Charlotte... # 2008.08.06. 21:01

Üdv! Szeretnék bekapcsolódni a beszélgetésbe! Ma este kezdtem el olvasni a hozzászólásokat, és érdekel a téma.
Joghallgató vagyok, és bár még nincs saját tapasztalatom az elhelyezkedés terén,nyitott szemmel járok. Látom azt,hogyha van egy jogi diplomád, és elég jól beszélsz nyelveket (értem ezalatt a minimum egy felső- és egy középfokú, és az egyik persze az angol..),akkor nyitott kapuk várnak a nagy cégek előtt. Ez utopisztikus lenne? Lehet, hogy a közgázosok példájából indulok ki, mert ők átélik a "mindenki utánam kapkod" érzést :) Vagy talán onnan,hogy én egyáltalán nem akarok ügyvéd lenni. Viszont szeretem ezt tanulni és ezt csinálni,de nem ez az egyetlen út a megfelelő álláshoz.

a másik dolog.Jogász "médiasztárok" (miután nem mondhatjuk azt,h ripacsok..)?
"Ne a comboddal keresd meg azt a pénz,amit az eszeddel is megkereshetsz!"
Okos és gyönyörű joghallgató barátnőm nagymamája bölcsessége. Ez nagyon nagy igazság.

lakatosmrk # 2008.08.06. 18:49

Legislator,

V. G. (énekesnő?)

(elég kevés elemet számlál a jogász és énekesnő halmazok metszete...)

Ha egyre gondolunk, kedvelem én is, még előző félévben kölcsönadtam neki a wittgensteintől a Tractatust és még nem hozta vissza :)
Jogi angolra jártunk a PPKE-re.

Legislator # 2008.08.06. 12:45

Mondasz valamit. De ki figyel erre, és ez a szörnyű. Mindenki tudja, hogy egy-két kivételtől eltekintve ezeket a hírességeket nem a jogi szakértelmük miatt "szeretjük", bár nekem van olyan énekesnő ismerősöm, aki, amikor még nem volt "celeb" (erről a szóról mindig azt hittem, hogy a hírességek kutyáit hívják így összefoglalóan), joghallgatóként nagyon is intelligens volt. Nekem mindig Kósa L. Adolf jut eszembe (van, ki e nevet még ösmeri?), aki (celeb és)ügyvéd, és egyszer nem műsort próbált meg vezetni, hanem kamerán keresztül jogi tanácsot adni. A harmadik mondata után nem tudtam, hogy sírjak-é, avagy nevessek, annyi sületlenséget beszélt össze (meg vissza).


Sunshine after the rain.

Egyjogász # 2008.08.06. 12:33

Az, hogy bizonyos arcok a médiában - nem jogászi tevékenységükkel összefüggő műsorokban, riportokban - folyamatosan elejtik, hogy ők ügyvédként, jelöltként, stb. dolgoznak, egy picit nem ütközik az ügyvédi reklám tilalmába?

Érdekes, arra a kertv-k kínosan ügyelnek, hogy a nem fizetett műsorokban a márkajelzéseket kitakarják, de az megengedett, hogy egy, alapvetően nem jogászként celebbé vált "celeb" ügyvédi tevékenységét így promotálja?

Legislator # 2008.08.06. 12:21

Jó, költői kérdés...:-)))


Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.08.06. 12:20

Shiiva 2008 08 01.: Celebjogászhoz:
Shiiva, talán csak nem a híres zenei műsorvezetőnő?


Sunshine after the rain.

moby # 2008.08.05. 11:49

Sajnos, az egyetemek-főiskolák jó része kezd diplomagyárrá válni, a jelenlegi felvételi rendszer pedig siralmas. Tudom, el is kell végezni majd, de akkor is... Engem például az anno letett szimpla jeles érettségivel (ami azért még mindig nehezebb volt, mint ez a mostani lebutított) meg a nyelvvizsgás pluszpontokkal felvettek volna a SOTE orvosi karára (pedig egyáltalán nem értek sem a kémiához, sem a biológiához), a jogra, pontosabban a jogi karok többségének nappali, fizetős képzésére pedig egy 2,3-es érettségi átlaggal be lehet kerülni. Be is kerül mindenki, akinek akármilyen vidéki szakközépiskolai érettségije van, ha van a szüleinek félévi 150-200 ezer Ft körüli pénze. De jelenleg ugyanez a helyzet a legtöbb más szak esetében is. Eközben pedig vannak hivatásos kesergők, akiknek az a bajuk, hogy milyen sokan kimaradnak a felsőoktatásból. (Én meg nem találok egy olyan villanyszerelőt, aki egy 4-5 ezer Ft-os félórás munkáért hajlandó lenne két héten belül kijönni.)

bandeeraz # 2008.08.04. 11:49

Igen, ha jól tudom csak öt százaléknak nem sikerült a felvételi. De ők is vigasztalódhatnak a pótfelvételin:))))

Eweol # 2008.08.04. 11:47

én nem csodálkoznék azon, hogy diplomás egyének középfokú végzettségnek megfelelö munkakört töltenek be, ez is annak a következménye, hogy az utóbbi években-évtizedben szinte minden fiatal hozzájuthatott egy diplomához, ha akart.
Érdemes kicsit áttekinteni a 2008-as felvételi statisztikát is, gyakorlatilag majdnem mindenkit felvettek.

guba # 2008.08.04. 05:04

Reménytelenség!
Reménytelenül semmihez sem érdemes hozzáállni. Először meg kellene változtatnod a becenevedet, pl "Nyerőemberré".

Gondolj bele mi lehet elszomorítóbb attól, mint amikor egy reménytelen üggyel küszködik egy reménytelen ügyvéd?

kismókus # 2008.08.03. 20:09

Egyjogász:

Miért akarsz mindenáron jelölt lenni, a közigazgatásban is jól el lehet helyezkedni jogászként, néha jogi előadókat is keresnek, stb.

Azért nem kell úgy fényezni azt a közigazgatást...
Szakmailag zsákutca is lehet: többdiplomás emberekről tudok, akik középfokú végzettségnek megfelelő munkakört vagy annak részeit látják el, pl. fénymásolgatnak, scribálnak stb. nap-mint-nap.
Megélhetésnek persze nem rossz...egy darabig...

reménytelenség # 2008.08.03. 18:51

kössz guba! majd még fontolóra veszem a tanácsodat!

Egyjogász # 2008.08.03. 06:05

reménytelenség,
a jogászok társadalmi megítélése, szakmai-elhelyezkedési lehetőségei - én is többször írtam erről - valóban sokat romlott az elmúlt 10-15 évben, de azért a helyzet nem ennyire reménytelen, ahogy lefested.

Ha eleve nem hiszed el, hgy sikerülhet, nem is fog sikerülni.

Miért akarsz mindenáron jelölt lenni, a közigazgatásban is jól el lehet helyezkedni jogászként, néha jogi előadókat is keresnek, stb.

guba # 2008.08.03. 05:05

Szerintem, el se kezdd!

reménytelenség # 2008.08.02. 19:17

olyan nincs,hogy sehogyan se legyen

reménytelenség # 2008.08.02. 19:11

lewho jól rátapintott egy lényeges dologra.én itt vidéken megkérdeztem néhány ügyvédet,akik röhögve néztek rám,és azt mondták:eszükben sincs jogászt felvenni.pláne nem engem csóró gyereket.van néhány forgalmasabb iroda/kb 10000-20000-30000ezres kisvárosban ,ahová esetleg lenne értelme gyakorlatra menni,de ide is legfeljebb csak az iskolaigazgató fiát veszik fel.az ügyeit hülye lenne kiadni,ill megismertetni egy jövőbeli még csóró konkurenssel.amúgy az a néhány ügyvéd is arra törekszik,hogy saját gyermekét ültesse maga mellé.az egyetlen lehetőség,ha fölmegyek pesre.-gyakorlatért+pénzt költeni.nem igazán hiszek az ilyen magyar népmesékben,hogy pesten jól megfizetnének.-átlagos képességel.+család mellett? -így majd elkezdem a pályámat-mint lyukas zoknis vidéki ügyvéd-aztán megszerzem a tapasztalatot a saját,de elsősorban az ügyfél kárán...

Egyjogász # 2008.08.02. 09:27

Az ügyvédi irodák többségében azért inkább a minimálbér és 100 (egyszáz) ezer közé lődd be a jelölti fizetést (bruttóban).

És akkor azokról az esetekről (igen sokról hallottam, közvetlenül az érintett-től) amikor a fizetés "csak tapasztalat", vagy a "jelölti munka befektetés" nem is beszélek.

Az utóbbi azt jelenti, hogy a jelölt tekintse hosszú távú befektetésnek, hogy az adott irodában dolgozhat, megszerezheti a szakvizsgához a gyakorlati időt, és az ügyvéd szemrebbenés nélkül megkérdezte, hogy ez mennyit ér meg neki. De hallottam olyan esetről is, amikor az ügyvéd közölte a jelölttel, hogy küldje be a szüleit, mert ilyen kérdésben felnőttekkel szeret tárgyalni.

(Gondolom most majd jön néhány beírás a 300-400 ezres kezdő jelölti fizetésekről, biztos ilyen is van, elhiszem, de a tapasztalatom az, hogy nem ez a jellemző, aki meg megfogja az Isten lábát, annak gratula.)

lewho # 2008.08.02. 05:31

Ugye fővárosi jelölti fizetésről van szó?:)

bandeeraz # 2008.08.01. 20:48

a több azt jelenti, hogy több mint egyszer száz:)) nettóban nagy szám, bruttóban sztem ez a reális.