Gürizés minimálbérért


Avita # 2008.10.07. 11:47

Kedves Reménytelenség,

ezúton kikérem magamnak a kollégáim nevében éppúgy, mint a sajátomban a "középszintű apehos s...nyaló"-t.

Hidd el, az égegyadta világon senkinek nem kell nyalni ahhoz, hogy az APEH-ba felvegyenek, ha meg már benn is vagy, illúzió azt gondolni, hogy bármilyen tanulást kifizetnének.
Adó szakjogászit úgy jártam végig, hogy fizetés nélküli szabival mentem az előadásokra és utóbb sem kaptam emiatt (ti. másoddiploma) több fizetést.

Impossible # 2008.10.06. 22:00

Kacsa,

És meg is neveznél néhány (de nekem elég 1 is) olyan területet, ahol nem számít, kinek a kije vagy? :D Árad belőled az optimizmus, ez tetszik, csak még hiányolok valami konkrétumot. :D

Impossible # 2008.10.06. 21:50

melange,

"Túlképzés csak rossz jogászokból van." - idézet egy jogon tanító professzortól. Először ismerd meg, milyen ez a dolog, be lehet nézni egyetemekre előadásokra, beszélgethetsz hallgatókkal, tanárokkal (főleg tanárokkal kellene, mert a diákok saját magukkal szemben sokszor rendkívül elfogultak :D ). Tájákozódj, és ha az a benyomásod, hogy tetszik a dolog, sőt, ez a szíved vágya, az álmaid netovábbja, csak akkor menj jogra. Ha nem így van, akkor tökéletes időpazarlás és mazohizmus. Gondold át, milyen képességekkel rendelkezel, és hogy ilyen képességekkel rendelkező emberre hol van szükség, hol tudnád leginkább megmutatni az adottságaidat, hol tudnád azoknak leginkább hasznát venni. Személyes véleményem, hogy jogásznak menni nem sok értelme van, ha van hozzá affinitásod, csinálj valami mást, jogásznak azok menjenek, akik arra születtek (értsd: ezirányú képességeik vannak), ÉS bele vannak buzulva a jogba. A többiek számára időpocsékolás és szenvedés.

reménytelenség # 2008.10.01. 21:02

bár már azt mondják,hogy egy rendészeti szakközépben magasabb a színvonal mint azon a néhány ezer jogi karon...nehezebb is bejutni.

reménytelenség # 2008.10.01. 20:49

+tanulni,és még térítenek is!azért elég felháborító,hogy egy harminc-akárhányéves ember,aki két évvel nyugdíjazása előtt végezte el a jogot -elmegy nyugdíjba,és szerintem hozzám,meg az áldozatvállalásaimhoz képest ennyi pénzt visz haza,mikor a rendőrségnek szinte semmi hasznot nem hozott.+most nyugdíj mellett elveszi előlem a jogi munkát is.gondolom kap ezért az egy év jogi munkáért vagy fél milliót,vagy ehhez közelit,mert jogászként nyugdíjazták...

reménytelenség # 2008.10.01. 20:42

én rendőr-járőr pályakezdésre gondoltam.ugyanis ha szeret tanulni akkor legalább már bent van,és még ki is taníttattják.a szomszédom is járőrként kezdte az unokatesóm meg titkárnőként.ma ők kb 300000körül keresnek.+had ne mondjam...ja és kitaníttatták őket.ez nem húsz éve történt hanem most!aki meg elvégzi nagy áldozatok árán,az meg nem kap munkát.-mondván,hogy minek tanultál annyit.?ma már nem igazán létezik az,hogy kivülről keresnek jogászt.-szerintem.és ez egy nagy baj -szintén-szerintem.járőrként kell kezdeni aztán nyalni,nyalni,nyalni,

Kacsa11 # 2008.10.01. 19:11

Kedves Legislator,

kbs-nek mélyreható gyakorlata van ebben...

Kedves kbs,

biztosíthatlak, hogy akárhányat is tudsz vagy vélsz tudni, egyiknek sem vagyok sem rokona sem ismerőse...

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.10.01. 18:09

Valaki, szintén jogász, Béla földije, de nem a szakmában dolgozik, szintén elmondta, ha ma lenne fiatal, akkor legfeljebb traktoros lehetne.

reménytelenség # 2008.10.01. 16:58

kacsa.még valamire emlékszem,anno a felvételimből."szükség törvényt bont".

Eweol # 2008.10.01. 16:51

Ha már semmi sem garancia akkor minek van értelme..

Ha csak a garancia miatt akarsz bármit is tanulni: a következő években(-tizedekben) pl. orvoshiány lesz, még ha talán nem is minden szakterületen.
Jogászhiány egyelőre nem várható. 2-3 felsőfokú nyv-val Bp-en kívűl szinte bárhol könnyen "túlképzett" leszel, számos olyan jogi munkakör van, ahol tényleges idegennyelvismeretre nincs szükség. Ha nemzetközi munkakörnyezetet céloznál meg, akkor természetesen feltétel, de ezekből az álláshelyekből van kevesebb. Közig. álláshírdetésekben is gyakran szerepel pl. középfokú angol v. német stb. pedig valójában semmi szükség rá a tényleges munkavégzéskor.

A elképzeléseid még változhatnak egy-két év alatt, hacsak nem minden nap úgy ébredsz, hogy ügyvéd akarok lenni! :-)

reménytelenség # 2008.10.01. 16:50

ha már bent vagy a seggnyaló rendszerben,akkor már csak nya... kell.így van csak esélyed némi pénzre.kivéve ha a papa,vagy a mama,vagy te/ez a ritkább eset/,vagy mind /közel vagytok a tűzhöz.az teljesen más tészta.úgyvan itt minden mint ukrajnában.pénz beszél...az iskola a legkevesebb

Kacsa11 # 2008.10.01. 16:46

Kedves reménytelenség,

akkor jelentkeznék rendőrnek, ha már pizzafutárnak sem vesznek fel...
de lehet, hogy még akkor sem.

Kacsa11 # 2008.10.01. 16:44

Kedves melange,

szakjogászképzés helyett LLM-ben gondolkodjál, ha tényleg jól tudod a 2 nyelvet (legalább angol az egyik, és német vagy francia a másik) valamint külföldi ösztöndíjakban

Legislatorral mélységesen egyetértek: a tehetséget és rátermettséget nem adják sem a nyelvvizsgával, sem a diplomával...

Kedves Mohos doktor,

csatlakozom kbs-hez és Egyjogászhoz:
az én szüleim (rokonságom) is senkik a jogi karrierem szempontjából...
bizonyos területeken meg nem is számít, hogy kinek a kije vagy, mert túl sok forog kockán ahhoz, hogy a havernak jópofizzanak...
de tény, hogy bizonyos területken katalizálhatja a karriert...:)

reménytelenség # 2008.10.01. 16:38
mennyél inkább rendőrnek,vagy apeh közép színtü segg---
  • -nak.szerintem sokkal nagyobb az esély rá,hogy nem leszel egy idegi selejt,munkanélküli.végzett jogászként túlképzett leszel,ill rettegni fognak tőled a munkaadók.pláne vidéken
Legislator # 2008.10.01. 13:32

:-)))


Sunshine after the rain.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.10.01. 13:05

Akkor inkább elmesélek egy történetet:
XY elment az alma materébe, és a hallgatóknak az alábbiakat mesélte:
A könyvtárban tudtam a legjobban aludni, csak a tanulótársam zavart.
Ő ma a helyettesem.
A neveket nem írom le, nem magyar a példa, de közismert.

Legislator # 2008.10.01. 12:59

Ha öt nyelvet tudna is felsőfokon, akkor sem garantálhatja Önnek senki, hogy öt év múlva lesz (jogi) állása. Erre senki nem tud garanciát vállalni, az élete Önön múlik, nem a diplomáin, vagy a nyelvvizsgáin. Biztos halotta a példát, hogy valaki két diplomával és három nyelvvizsgával is lehet "Mitadhatok" valamelyik gyorsétteremben. Az életrevalóságot nem a diplomával adják.


Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.01. 12:51

Nézd, Mohos doktor; ami az én szüleimet illeti, édesapám már "alsóbb társadalmi szinten van" (néhány éve eltemmettük, Isten nyugosztalja), édesanyám pedig falusi nyugdíjas (nyolc általánosa van - abból kettő estin). Mégis kaptam állást a jogi pályán.
Szóval azért annyira nem fekete az a kép.

melange # 2008.10.01. 12:49

Nyílván nem kívánok leragadni 2 nyelvnél, jelenleg 3-at csiszolgatok, de egyre-inkább kiábrándulok az egész rendszerből. Ha már semmi sem garancia akkor minek van értelme..
Üdv

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.10.01. 12:42

Tanulni bárminek lehet, de ha nem kap állást az említett feltétel hiánya miatt...

Egyjogász # 2008.10.01. 12:27

Azért abban nagyon bízom, hogy talán még/már nem tartunk ott, hogy csak az tanulhat (akár jogásznak, akár bármi másnak) akinek "a szülei megfelelő társadalmi szinten vannak."

Eweol # 2008.10.01. 12:19

Felesleges ilyen korán már a szakjogászi képzésen gondolkodni, az elképzelések még változhatnak, a szakjogász-papír és a két felsőfokú nyv. sem garancia semmire.

Legislator # 2008.10.01. 12:17

Attól függ, hova kerül. A szakjogászi nem egy nagy dolog, attól ne féljen, munka mellett is könnyen végezhető, és általában anélkül is lehet nagy név egy szakterületen.


Sunshine after the rain.

Anstalt # 2008.10.01. 12:15

Kedves Melange,

most hogy mérlegeled ezeket a dolgokat, ne 7 évben gondolkozz. Az alapképzés 5 év, utána ha szakjogászit akarsz csinálni, akkor azt már munka mellett fogod tenni.

melange # 2008.10.01. 12:04

Az elhivatottsággal semmi probléma :)
A fő gondom a 7 év és nem szeretnék azzal szembesülni hogy felesleges volt..
Köszönöm a választ