Gürizés minimálbérért


Kacsa1111 # 2008.10.13. 16:11

OFF

ezt mire érted?

ON


Kacsa11

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.13. 07:20

Egyrészt igen, másrészt nem ugyanaz a két anyaga metódusban, mélységben és szélességben sem. No, meg a szakvizsga sokkal gyakorlatiasabb is, ha másért nem, akkor az írásbeli része miatt.

OFF
Van egy régi szabály: az ember lehetőleg ne nagyon kritizáljon olyasmit, amit csak hallomásból ismer. Vagy még hallomásból se.)
ON

Impossible # 2008.10.12. 23:13

Hát ja, érdemes lenne talán azon is elgondolkodni, hogy mi értelme van az egyetemnek, ha utána ugyanabból szakvizsga van, vagy mi értelme van a szakvizsgának, ha előtte ott volt az egyetem ugyanazokból a tárgyakból. Ismétlés a tudás atyja?

Legislator # 2008.10.12. 09:17

Köszi, én is megvagyok vele, így legalább együtt van a háromrészes monstruózus hozzászólásom, ugye, kérem
:-). Bandeeraz-t meg csak "megtaláljuk":-), szerintem az ő hozzászólása is tanulságos. Főszerkesztő Uraméknak meg megírom, hogy saját hatáskörben megoldottuk a kérdést.


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2008.10.12. 07:53

OFF

Kedves Legislator,

amondó vagyok, hogy akkor mindenki a magáét...:)

én már átmásoltam az enyémet.

ON


Kacsa11

Legislator # 2008.10.12. 07:40

Kedves Kacsa,

Nekem semmi kifogásom ellene. Bandeeraz-t meg megkérdezzük.


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2008.10.11. 22:02

OFF

Kedves Legislator,

nem nagyon akar működni ez a bemásolásos dolog...éppen ezért asszem nyugodtan kérhetem a 8 pontban kifejtett vesszőparipám bemásolását ebbe a topic-ba is...semmi nem fog történni:)

egyébként lehet, hogy manuálisan egy "ctrlC-ctrlV"-vel bemásolom az összes általad igényeld másolást, ha nincs ellen kifogásod...természetesen feltüntetném, hogy kitől és honnan származnak...

ON


Kacsa11

Legislator # 2008.10.11. 12:03

Kacsa, csak azt ne:-)))


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2008.10.11. 11:05

a záróvizsga meg egy nagy kollokvium...

és ezzel elékeztünk a vesszőparipámhoz...

:)))


Kacsa11

Egyjogász # 2008.10.11. 11:02

A korábbi (talán 1991 előtti?) szakvizsgarendszer (ügyvédi-jogtanácsosi és bírói-ügyészi) szerintem sem volt megfelelő, de talán fel lehetne osztani úgy a szakvizsgát, hogy a jelenlegi temetikát követve lehetne pl. közigazgatási jogi szakvizsga, ill. szakjogász amellyel alapvetően a közigazgatásban lehetne dolgozni, büntető szakjogász (ügyész, büntetőbíró, ezzel foglalkozó ügyvéd), és polgári szakjogász (polgári bíró, közjegyző, jogtanácsos, ezzel foglalkozó ügyvéd).

Egy jogtanácsosnak pedig nem kellene pl. büntetőjogból szakvizsgáznia (amellyel a gyakorlatban egy percet sem foglalkozott, a jogtanácsosi tvr. ennek lehetőségét kifejezetten kizárja), hanem külön-külön vizsgák keretében polgári jogból, eljárásjogból és gazdasági jogból, az eddiginél lényegesen részletesebben, gyakorlatiasabban. (Azaz pl. ne olyan legyen egy polgári jogi szakvizsga, mint egy egyetemi záróvizsga.)

Kacsa1111 # 2008.10.11. 06:48

Kedves Egyjogász,

egyetértek, hogy a szakviszga az legyen szakvizsga...
a krumplileves meg krumplileves...:)))

ha meg ügyészből később ügyvédként munkaügyekkel akar foglalkozni, akkor tessék neki futni annak a SZAKvizsgának...is...(Hofi után szabadon...:) )

de annak ellenére, hogy az elmélettel mélységesen egyetértek, azt meg kell jegyeznem, hogy az orvosokhoz hasonló szakosodás sehol a világon nem alakult ki teljességgel, illetve azt, hogy a magyar piac túl pici ahhoz, hogy egy ügyvéd - kivételektől eltekintve - csak büntetőből, vagy munkaügyekből meg tudjon élni...
az egyszeri ügyvéd rá kényszerülne, hogy letegyen min. 2-3 SZAKvizsgát, és ezzel megint ott vagyunk, ahol a part szakad...

persze ez csak vizionálás...egy ügyész vagy egy bíró egyszerűbb helyzetben van ebben az esetben.

Elméleti szinten teljesen osztom a véleményedet, csak én még nem tudom, hogyan lehetne kivitelezni...


Kacsa11

Egyjogász # 2008.10.11. 06:13

A szakjogászinak szerintem akkor lenne gyakorlati értelme, ha valamilyen formában összekapcsolnák a szakvizsgával, és a szakvizsga a jogászoknál is tényleg SZAK vizsga lenne.

Jelenleg ugyanis - a szép szavak ellenére - a szakvizsgán egy jogász abból vizsgázik le ismét, amiből három (vagy több) évvel korábban egyszer már záróvizsgázott és doktorátust szerzett belőle.

Ilyen szerintem egyetlen más végzettségnél nincs.

Nekem az orvosi szakvizsga lenne a minta, ahol az orvos pont úgy megszerzi az általános orvosi végzettséget, mint a jogász a jogászit, de utána szakorvosként nem újra abból a teljes anyagból kell vizsgáznia a szakvizsgán, amit az egyetemen már megtett, hanem abból a szakterületből, amelyre szakosodott (szemész szakorvos, sebész, stb.)

Ebből adódóan ha valakinek a füle fáj, az nem fog ortopédushoz menni (pedig mindkettő orvos), de egy ortopédusnak nem is hánytorgatják fel, ha nem ír gyógyszert a fülfájásra.

Jogászéknál ez nem így működik, ha én pl. azt mondom valakinek, hogy pl. a büntetőjoggal a gyakorlatban nem foglalkozom, így nem adnék büntetőügyben tanácsot, akkor az a válasz, hogy "há mér, te nem jogász vagy, akkor tudnod kéne..."

De ez a másik oldalról is működik, a múltkor pl. egy munkaügyi perben egy 50 körüli ügyvéd előadta nekem, hogy hát ő tulajdonképpen 20 évig ügyész volt, és ez az első munkaügyi pere....

De elvállalta....

Ez kb.olyan, mint ha egy 50 éves, világéletében körzeti orvosként dolgozó doktor bácsi, egyszer csak előkapná a szikét, és elkezdene agyat műteni....

Impossible # 2008.10.09. 21:53

Azért van, hogy az egyetemek elmondhassák magukról, "mi még ilyet is csinálunk, hurrádejók vagyunk! Gyakorlati szakembereket képzünk elméletileg." lol

Kacsa1111 # 2008.10.09. 19:43

Kedves Egyjogász,

amit a szakjogászképzésről írtál (jó ha van de minek?) talált.

OFF
csak nem írták állították vissza, mi?;)
ON

Kedves reménytelenség,

remélem csak számomra értelmetlen, amiket írsz...

Kedves bandeeraz,

LOL:)

Kedves Impossible,

1)
az attól függ, hogy mit akarsz vele kezdeni:)
két embert ismerek, akik előre elhatározták, hogy diplomáciai pályára mennek, el is érték, de nincs nekik ilyesfajta képzettségük...

2)
versenyszférában, ahol sok a nulla végösszegben (még akkor is, amikor EUR-ról van szó), ott megnézik tényleg értesz-e hozzá...
ettől még lehet előny, ha valakinek a valakije vagy az adott területen, de csak azért a valakiért nem fognak alkalmazni...

Kedves Legislator,

tényleg létezik ilyen képzés (közgázon ha jól tévedek, illetve ha jól emléxem pont Impossible linkelt be nem rég az Andrássyról is egy ilyen képzés leírását)
de sokat nem tudok róluk...


Kacsa11

Legislator # 2008.10.09. 10:23

Az valami parasztvakítás?


Sunshine after the rain.

Impossible # 2008.10.08. 20:05

És ki mit szól a másoddiplomát nyújtó külügyi képzéshez? Annak lenne vajon értelme?

Avita # 2008.10.08. 13:55

Ja, álomvilágban élek, az adóhivatalnál álmodom... :))
még csak nem is "színes tintákkal", mert a kék is elfogy ilyenkorra, uis irodaszert csak januárban osztanak... :D

A szakjogászit nem is fényezésképp, sem reklamálásból említettem, mármint tudom, hogy máshol sem eredményez feltétlenül kézzelfogható előnyöket. Merő érdeklődésből, ill. a reménybeli "névjegyre" gondolva csináltam meg, de ez végül is mindegy. Az biztos, hogy nem olyan szintű, mintha mondjuk PSZF-t, vagy közgázt végezne az ember. Csak arra próbáltam rámutatni, hogy a Cég aztán senkinek semmi ilyesmit ki nem fizet, sőt, sokan vannak, akik II. besorolásúként nekifogtak a továbbtanulásnak abban a reményben, hogy ha végeznek, akkor előresorolják őket, de ez sem történt meg..

Kedves Reménytelenség, az APEH munkaköreinek nagy részére pont jó a jogász végzettség, és hidd el, hogy bármire felvesznek. Lehet, hogy elsőre nem pont "jogász" munkakörbe, hanem mittomén adóalanyosnak vagy revizornak, de ezek a pályád szempontjából éppolyan hasznosak, ha nem jobbak, mint határozatokat és felterjesztéseket írkálni. Életre nevel... :))) Tökkomolyan mondom, szeretek itt dolgozni!

bandeeraz # 2008.10.08. 09:54

Tehát: aki ismeretség nélkül szerez jó állást, az hülye!

Legislator # 2008.10.08. 07:39

Űrjogász:-))). Zűrjogász, világűrjogász...


Sunshine after the rain.

reménytelenség # 2008.10.07. 21:57

a tények elsősorban vidékre értendőek

reménytelenség # 2008.10.07. 21:33

továbba is fenntartom azon véleményemet,hogy egy csóró-De!fantáziával rendelkező pályakezdő jogászjelölt,/JA ÉS CSAK EGY OLYAN ÁTLAGOS KÉPESSÉGÜ,NEM ŰRJOGÁSZ/először jusson be a szervezetrendszerbe.akármilyen szinten is!mert jóval nehezebb!-sőt egy csóró számára lehetetlen!lediplomázottként bejutni a hivatalba,stb.mint elvégezni az egyetemet.viszont ha már bejutott.-akkor ha igazán akaRJA,NINCS ELŐTTE AKADÁLY.MUNKA MELLETT IS LEHET TANULNI,HA A SZÜRKEÁLLOMÁNY ÁLLANDÓAN SARKALLJA.SAJNOS EZ ELÉG NAGY BAJ KEDVES KOLLEGÁIM!

reménytelenség # 2008.10.07. 20:28

kedves Avita!nem bántásként írtam amit írtam,és nem is az apeh volt főleg az amit minősíteni szerettem volna,de azért,hogy nem hagyjam szó nélkül irományodat megjegyzem,hogy te valószínüleg egy álomvilágban élsz,amikor azt mondod,hogy mindenkit felvesznek meg stb...hidd el,hogy pl én sem igazán vagyok-mint már azt mondottam-a szar meló híve,behajtás stb,tettenérés,-de mikor mindenhol zárt ajtók állnak egy csöves jogász gyerek előtt,vidéken,-hát hogy úgy mondjam elég nagyképüség volna ha válogatna.ja,-és még egy ilyennek is örülnék!mégegyszer bocsánat kedves Avita,de azért jó lenne,ha néha a fejedet kidugnád a homokból!

Egyjogász # 2008.10.07. 13:01

Egyébként, amit az APEH-ról írtál, abban igazad van, pár éve én is jelentkeztem oda, és csont nélkül (minden ismeretség és nyalás nélkül) felvettek.
Az más kérdés, hogy végül mégsem kezdtem el ott dolgozni, mert egy másik vas, amit a tűzben tartottam, jobban bejött.
Akkor én kérdeztem, hogy ide a jogászoknak kell-e adó szakjogászi, mert, ha kell, elvégzem, a válasz az volt az APEH-es hölyg részéről, hogy ha a szakvizsgája megvan, minek kellene?

Egyjogász # 2008.10.07. 12:55

Kedves Avita,

A szakjogászi megítélése máshol is hasonló, azaz az ehhez affinitást érző kollégák a szakjogászi képzést nálunk is szabadidejükben végezték, ill. ezért nálunk sem kaptak béremelést. (Ugyanis ez nem másoddiploma.)

Szerény véleményem szerint egyébként a jelenlegi jogászi képzési rendszerben a szakjogászi a "jó, ha van, de minek" kategóriájába tartozik, egy ingatlanokkal foglalkozó ügyvéd ismerősöm pl. konkrétan azért végezte el az ingatlanjogi szakjogászit (lehet, hogy más a pontos neve), mert "egy ingatlanos ügyvédnek jól mutat a névjegyén".

Rol86 # 2008.10.07. 12:05

Kedves Avita,

kérlek ne vicceljünk, hogy egy szakjogász képzést másoddiplomának kéne tekinteni.

Ezen az alapon adjunk külön diplomát egyetem közben arról is, hogy valaki letette az összes vizsgát büntető anyagi-eljárásjogból és bűntetésvégrehajtásból.