szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


Thetys # 2010.04.21. 11:01

Szia Gabca!
Sajnálom. :-((( Azért milyen gáz már, hogy egy 2007-es könyvet nem (sem) lehet megvenni?!?! Szívesen kölcsönadom fénymásolni. (Ha nem zavar, hogy ki van huzigálva). Majd adom tovább ismerősömnek, de ő csak május vége-júniusban megy.
írj emilt, és egyeztetünk: thetys13@gmail.com

arvanzs # 2010.04.21. 16:55

EU tanulók!

Lenne egy kérdésem az anyaggal kapcsolatban. A 3. tétel az Alkotmányozási folyamatról, az Alkotmányszerződésről szól. Kérdés, hogy ezt mennyire elképzelhető, hogy így kérhetik, mert elég tartalmas tétel, jó hosszú gyakorlatilag kivesézi a hatályba sem lépő (de amikor a jegyzet készült még úgy volt:)Alkotmányszerződést. A Lisszaboni szerződés lett végül, ami az Aktualitásoknál van tételként, na ott bőven van mit vesézni de akkor ez a tétel mennyire vehető alapul? Kell tudni azt is ami nem is lett végül hatályos??

Köszi!

szakvizsgázó # 2010.04.22. 11:14

Gabca 83: azt megkérdezhetem, hogy Te mikorra kérted az időpontot? Május vagy június? Már be voltál osztva, vagy csak tájékoztatta, hogy valamikor akkor mész?

Gabca83 # 2010.04.22. 19:45

Szakvizsgázó!

Én igazából május végére kértem időpontot, huszadika körül, ezért hívtam fel a héten, így kb 1 hónappal előtte,hátha tudnak vmit, hogy az arra a hétre kipostázottak között szerepelek-e. 2 hónapja adtam be a kérelmet. Azt mondták, hogy nem vagyok az arra a hétre kiértesítettek között, úgyhogy csúszni fog, mert vagy beférek a pünkösdi hétre, de valószínűbb, hogy csak azután, ami azt jelenti, hogy június 2-3-4, azt hiszem, így esik a szerda-csüt-péntek.(csak szóbelizek)
Ezt mondták telefonon. Hát remélem, mert a munkahelyen is így kértem a szabit, illetve remélem legkésőbb 3 héttel előtte megküldik az értesítést.

noree # 2010.04.23. 13:15

Arvanzs!

Én pl. kihagytam, Lisszaboni hatezerszer fontosabb. Több tételsor tartalmaz hatálytalan követelményt, nem csak ez. Pár szó, arról, hogy mi nem valósult meg belőle és kész, meg persze történet, de ennyi. Szerintem.

drapansz # 2010.04.23. 16:05

sőt a Lisszabonit, mivel aktuális, előszeretettel kérdezik, és sztem kevés a könyv...
Érdemes utána olvasni és megtanulni részletesebben pl. innen:
http://europa.eu/…index_hu.htm

jogaszleany # 2010.04.23. 20:28

Sziasztok,

Ma voltam C-ből az OIT fszt. 3-ban, normális bizottságnál, 4-3-4 jegyekkel sikerült, és ezzel én be is fejeztem a szakvizsgát :))

Kérdés nagyon sok volt, és elég részletes, sok jogesettel:

Munka: betegszabadság részletesen, üzemi baleset jogesettel, ellátásokkal, (munkavállaló elesik a munkahelyén, jogosan kötelezik-e a munkáltatót a táppénze + ellátásai megtérítésére), betegszabadság felülvizsgálati lehetősége, mennyi idő elteltével és hova fordulhat a munkáltató. Leltárhiányért való felelősség, ezzel kapcsolatban munkáltató kötelezettségei.

Alk-közig: népszavazást szeretnék kezdeményezni, mit tegyek? Mikor megfelelő a kérdésfeltétel, OVB eljárás, hova lehet fordulni a döntése ellen (AB-hez kifogás). Megyei jogú város önkormányzata, mik a többletfeladatai, hogyan dönt. Független Rendőri Panaszbizottság eljárása (!), mikor fordulhatok oda, mit tesz. Ket-ből hatósági tanú röviden.

EU: két jogeset, 1: áruszállítás határokon keresztül, a határon felszólítanak, hogy igazoljam az áru eredetét, + lemérik a szállított árut, jogos-e, kihez fordulhatok. A lemérésért szedett díj jogos-e (igen, ha arányos). 2: irányelv hatálya jogeseten keresztül, vertikális-horizontális. Lisszabon nem jött szóba.

Utolsó voltam, senki nem bukott, de az előttem levőknek elég rossz jegyeket osztottak, 2-es- 3-asokat. Mellettünk a fszt.1ben 2 bünticsoport volt, az egyik Zamecsnik elnökletével, ott se bukott senki se.

Sztem figyelembe vették, hogy utolsó vizsgám, ugyanolyan jegyeket kaptam, mint az elsőn (polgári), pedig kb. tizedannyi lehetett ebből a tudásom… de biztos sokat számít a bizottság is.

évicsibe # 2010.04.24. 07:25

Sziasztok,
Kis infó az időpontokról:
május 19.-re én kedden megkaptam a behívómat, egy barátnőm pedig május 27-re. Uh szerintem, aki még nem kapott, az már csak júniusban megy...

hunfrakk # 2010.04.24. 17:28

Független Rendőri Panaszbizottság eljárását tudtad?

Impossible # 2010.04.24. 18:03

Jó ég, én már attól elfáradtam, hogy elolvastam a feltett kérdéseket. :D A nem-jogászok szerintem el sem tudják képzelni, hogy ennyi mindent tudni kell, el se hinnék. Ez a szakvizsga dolog még azokban az időkben lehetett értelmes, amikor nem kellett félig polihisztornak lenni a teljesítéséhez. :D

jogaszleany # 2010.04.25. 05:53

hunfrakk: Független Rendőri Panaszbizottság - vágtam egy grimaszt, mire a vizsgáztató meglepetten nézett rám, és mondta, hogy "28-as tétel, tudja..."

Csak halványan rémlett, úgyhogy próbáltam arról beszélni, hogy független, meg hogy panaszt lehet hozzá benyújtani :) de ennél több nem nagyon ment.

fantasmagora # 2010.04.26. 05:43

Sziasztok!
én holnap után megyek. ez lesz a második vizsgám, de harmad annyit sem tudok, mint büntire.
TB-ből van nagyon jó összefoglaló a neten, ha kitisztul a fejem, megírom, hogy hol.
EU-ból a dialóg könyv elég elnagyolt, de 2009-es és csak 360oldal. utolsó tételek nem egyeznek.
a szegedi kéthasábosnak van kiegészítése: "ami a szegedi kéthasábosból kimaradt" címmel keressétek a neten.

Kitartást mindenkinek.
ha végeztem, leírom a kérdéseket.

évicsibe # 2010.04.28. 07:09

Sziasztok, a nagyon jónak titulált "Tb minimum 2010" anyagot illetően kérdezném azoktól, akik már voltak ebből a gyönyörből, hogy ez a vizsgára elég? Csak azért kérdezem, mert a Novissimás könyvtől és Tb jogszabályoktól idegropit kapok, ha azt mind elolvasom...

Esztus # 2010.04.28. 13:16

Sziasztok!

Megkaptam az időpontot az alkotmány-közig. pótvizsgára, június 4. :)

Van valakinek első 28 tételhez normális (tömör de lényegre törő:)) anyaga?

Jó, jó, tudom vegyem csak elő szépen a könyvet... :)

Hogy ment a héten vizsgázóknak?

Esztus

vonsch # 2010.04.28. 16:30

Sziasztok!

Én ma voltam, bizottságnak köszönhetően átmentem :)

Ennek következtében a kinyomtatott anyagaim átadók. Nincs 28-as betűvel nyomtatva és nem küldök mintát :) Ha kell egészben vihetitek, ha senkinek nem kell megy a szelektívbe. Azért sajnálnám a fákat, kb. fél méter papírhalmazról beszélünk - kihúzva mielőtt valaki kérdezi.

TB minimum elegendő.

Alkotmyánból azt hiszem nincs jobb a könyvnél.

Kitartás.

lillee # 2010.04.28. 18:44

Kedves Petrence :)... vagy ki is vagy! :))
Itt tudok írni, mert valamiért a levelezőm akadozik!

Sajnos már nem emlékszem pontosan... :(

Azt tudom, hogy az volt a lényeg, hogy a jóhiszemüen szerzett és gyakorolt jogokra tekintettel nem lehetett a II. fokú szervnek megsemmisíteni az I. fok határozatát...
Valami bevásárlóközpont építéséről volt szó, lemondott mindenki a fellebbezési jogáról, és jogerő után fél évvel jelentkezett valami zöldszervezet, hogy nem jó az építkezés valamiért. Az I. fok persze szakhatósági eljárás alapján hozta meg határozatát...
tehát a lényeg a jóhiszemüen szerzett és gyakorolt jog védelme! :)
Remélem segítettem! Valahol a neten is megtalálható ez a példa :)

szakvizsgázó # 2010.04.28. 19:44

Sziasztok!
Olyan anyagot amit Esztus kér, én is megköszönnék!:)

Gabca83 # 2010.04.29. 07:10

Sziasztok!

Ma kaptam meg június 3-ra az időpontot!

És még lenne egy kérdésem: EU-ból elég a dialógos könyv, plussz a Lisszaboni szerződéshez leszedett anyag az euvonalról, vagy szerintetek más témához is kell még anyagot keresni?

Köszi

vonsch # 2010.04.29. 08:09

A lisszaboni részhez nincs jó - csak az EU honlapja. A többit felejtsétek el, hacsak valaki nem rakott össze egy összefoglalót.

Senkit nem érdekelnek a kinyomtatott anyagaim? Minden benne, az erdőket meg sajnálom. Ha valakit érdekelne - email. Ha senkit, megy a szelektívbe hét végén.

arvanzs # 2010.04.29. 18:07

Sziasztok, csak azért írom le, hogy TI ne járjatok úgy mint én, soha nem UV-tam kétszer valamiből, azt meg álmomban sem gondoltam, hogy szakvizsgán fogok. 10 éve végeztem, nem tanultam EU-t egyetemen és a gyakorlatban sem használom, a letölthető jegyzeteket tanultam, a kéthasábosat is és mivel szerintem az nem elég, egy másik webatu-n fent lévőt is ami kb. 350 oldal és elég jó, több ismerősöm is abból tanult és volt az NEKIK elég :((
Vizsgabiztos:
LB: egyetemi tanárnő, egyetemi jegyzet alapján kérdezett. (hozzáteszem pótvizsgáztam)
Kérdés: EU Parlament döntéshozatali ejárásainak jogtörténeti kialakulása, azaz az alapszerződésektől kezdve vezessem le napjainkig, hogy hogyan alakult és változott a döntéshozatali eljárás????? Melyik alapszerződés vezette melyiket és mit hogyan változtatott benne????? Ilyet nem olvastam egyik nyamvadt jegyzetben sem, mire a végén kibökte, hogy egyetemi jegyzetet kellett volna nézni!!!!!! El sem hiszem, ennyire nem lehetek szerencsétlen!!!Szóval nem ez a jellemző, az tény de én 5-ös munka és 4-es alkotmány után kétszeresen véreztem el az EU-n, a vizsgabiztos miatt részben!!
Jó tanácsnak szántam, nem rémisztgetésnek!

szakvizsgázó # 2010.04.29. 19:23

arvanzs: nagyon sajnálom, hihetetlen, hogy milyen vizsgáztatók is vannak... én még az EU-hoz nem fogtam hozzá, de mostmár azt sem tudom, hogy miből tanuljak:(

szakvizsgázó # 2010.04.29. 20:10

Más... ami a jog.webatu-n van alkotmányból a 12,13,28. tételhez, azt úgy nézem nagyon jól van összeszedve. Ilyen jellegű tétel több nem létezik?:)

noree # 2010.04.29. 21:30

Sziasztok!

A héten voltam C-ből, LB-n, nem mondok újat, tényleg az számít, hogy kihez kerülsz, illetve talán az is, hogy hogyan kezeled az illetőt. Én is ott voltam, ahol arvanzs, a hölgy valóban egyetemi vizsga módjára kérdezte az EU-t, én dialógos könyvből tanultam és átcsusszantam nála. Szerintem nem a kérdései voltak nehezek, hanem az, ahogyan feltette azokat, mert elsőnek, de talán másodiknak sem lehetett érteni pontosan, hogy mire is kíváncsi. Szerintem nála pl. fontos volt, hogy tényleg ne hagyja magát az ember és próbáljon vele kommunikálni a témáról, eközben persze rávilágítva olyan részekre, amelyeket tud és a kérdéséhez illik. Sajnos úgy tűnik, hogy tényleg előfordul, hogy valaki egyetemi szintet vár el, de szerintem ott és akkor nem szabad engedni, amikor vizsgáztok.

szakvizsgázó # 2010.04.29. 22:06

noree: A kérdéseidet megosztanád velünk? Köszi

Babszi09 # 2010.04.30. 09:18

Sziasztok!

Új fórumozó vagyok, és rém hasznosnak találom, amiket írtatok, illetve megerősített egy csomó dologban! Remélem, majd én is tudok segíteni, ha túl leszek ezen a borzalmon.

Kérdésem:
"TB minimum 2010" hol érhető el, mert a gmailes szakvizsgás postaládában nincs megjelölve, hogy mikori verzió a legutolsó. Amúgy meg remélem, h tényleg igazatok van, és ennyi nagyjából elég a TB-re.

KET-re van valakinek vm összefoglalója az őszi átfogó módosítással, mert a Rózsás-Chronowski könyv emiatt már nem aktuális, és ha lehet, nem jogszabályból tanulnék. Egy kb. 500 oldalas aktuális könyvet találtam Patyi András szerkesztésében(Közigazgatási hatósági eljárásjog címen, szintén dialógos), dehát ennyi időm nincs...
Ja, valaki kérdezte, hogy május 24-i héten tényleg nem lesz írásbeli, és így van, a pünkösdhétfő miatt, telefonon mondták!
Gabca83!Én máj.31-én megyek írni (munkajogból),
jún.3-án szóbelizni. Sorstárs? :)