szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


drapansz # 2010.04.16. 17:29

Köszi dr. Attika a gyors válaszért!
Eddig én is eljutottam, de nem volt számomra épkézláb megoldás... :)

akkor a következő kérdésem, h van-e valakinek a Mecanarte ügyről magyar nyelvű kivonata?
A 76. és 78. tételek még mindig nyitott kérdések számomra...

jogaszleany # 2010.04.16. 21:03

Hello,

nekem van anyagom a 76 és 78. tételekhez, 2-3 oldalas összefoglalás. Egy már szakvizsgázott ismerősöm küldte át, még nem néztem meg (pedig ideje lenne, pénteken megyek).

Ha adsz egy email-címet, átküldöm.

piczur # 2010.04.17. 13:28

drapansz!

Pár mondatban a lényege megvan, ha adsz egy mailcímet átküldöm..

piczur # 2010.04.17. 13:28

(a Mecanarte-ügy)

lillee # 2010.04.17. 17:14

Piczur! Ennyi van nekem róla!

A „Mecanarte” ügyben 1991.06.27-én hozott ítélet 19. pontja.
E cikknek megfelelően a behozatali vámok vagy a kiviteli vámok nem kerülnek utólagos könyvelésbe vételre, ha négy feltétel együttesen teljesül:

• a könyvelésbe vétel mellőzése a vámhatóságok hibájából ered;
• ezt a hibát a kötelezett nem észlelhette;
• a kötelezett a vámáru-nyilatkozatra vonatkozó hatályos jogszabályokban megállapított összes rendelkezést teljesítette;
• a kötelezett jóhiszeműen járt el.

Reeka # 2010.04.17. 18:35

Sziasztok!
Mivel nekem sokat segített a felkészülésnél a fórum, leírom a kérdéseket, amiket nekem tettek fel.
OIT-ben voltam (fsz.1.): két alkotmánybírósági hölgy és egy ügyvéd (EU) volt a vizsgáztató.
Kérdések:
Munka: hogy jön létre a közigazgatási jogviszony (azt várta, hogy esküvel), munkaviszony alanyai, munkavállaló kárfelelőssége, munkaadó kárfelelőssége, egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai, részletesen a terhességi-gyermekágyi segély, szülési szabadság. Közig-alkotmány: társadalmi szervezetek (lényeg, hogy kik lehetnek a tagok és az ügykezelő szerv), AB eljárások (részletesen az utólagos normakontroll), Ket kérelemre indítható eljárások, aztán összehasonlítani a fellebbezést és a bírósági felülvizsgálatot,
EU: Cassis de Dijon eset, áruk szabad mozgásának tartalma, korlátai, EU állampolgársági jogok, OLAF minden.
Nagyon kedvesek voltak, de nem volt túl nehéz. Állandóan félbeszakítottak, mikor valamit részletesen elkezdtem volna boncolgatni. :)
Sok sikert mindenkinek!!

drapansz # 2010.04.17. 19:33

piczur!

ide jöhet a pár mondat:
drapansz@gmail.com

köszi!!!

A 78-as tétel megvan, de a 76.-ról még mindig nincs semmim...

szakvizsgázó # 2010.04.18. 13:00

Sziasztok! Ezeket a tételeket esteleg feltehetnétek a jog.webatu.com-ra.
Más... jövő héten kezdek erre a vegyes részre készülni. Ez az utolsó!:) Ki miből tanul/tanult az egyes részekre? Munkajogból és közigből gondolom elég a törvény. Alkotmányból jó a novissimás könyv?
EU-ból sokan írtátok ezt a dialog campusos könyvet, és a hatályos dolgokat honnan szedtétek le?
Köszi előre is a válaszokat!

drapansz # 2010.04.18. 15:39

szakvizsgázó!

De jó neked, én még csak most kezdem, ez lesz az első vizsgám...
Munkajogból és TB-ből csak a törvényt tanulom, mert nincs könyvem.
Alk. és közigből a Dialog Campusos (Chronowski-Rózsás) szakvizsga könyvet + a hatályos Ket-et, illetve 1-2 dolgot (ABh-kat) plusszban, ami a tételsorban van, de a könyvben nincs, mert 2007-es kiadásom van csak...
A novissimás könyvet nem ismerem.

EU-ból szintén Dialog Campusos könyvet, sztem ez nagyon jó, tömény, de elég is, plussz a 76. tételtől úgy kellett összekapírgálnom, mert csak 2009-es kiadásom van. A Lisszaboni Szerződés-nek a neten is utána lehet keresni.

drapansz # 2010.04.18. 15:42

Meg van valakinek a 6. gyülekezési jog tételhez a BH 2008. év 2. számból a Bukta és a Fundamentum 2007/1. számból az Oya Ataman jogesetek elektronikus formában?
Szükgégem lenne rá. Vagy menjek el könyvtárba???

noree # 2010.04.19. 09:55

sziasztok!

EU probléma merült fel.

Jól értem, hogy gyakorlatilag együttműködési eljárás nincs (16. tétel), Konzultációs eljárás is csak korlátozottan (már a parlament részéről), 15 - Európai Igazságügyi Hálózat - változott, még nem igazán világos, hogy hogyan... egyelőre itt tartok, ezekkel kapcsolatban Ti miket találtatok?

Amelie27 # 2010.04.19. 10:54

Drpanasz, üsd be a keresőbe a két jogeset nevét, én is ezt tettem annak idején. Úgy emlékszem, a két jogeset kb ugyanarról szól (feloszlatás), ha 1-1 mondatot tudsz róla, már nagyon jó vagy! Nehogy a könyvtárazással veszegesd az idődet, meg ABH-k indokolásával, a szakvizsgára készülésben az lehet az egyik legnagyobb hiba, ha elveszik az ember a részletekben...

Vonós # 2010.04.19. 12:02

Sziasztok!
Nem sokára megyek Közig blokkból és Tb-ről érdeklődnék, hogy van e valakinek rövidített anyaga! Nagyon megköszönném!!
Előre is köszi a tippeket!

szoja # 2010.04.19. 15:44

Sziasztok!

Ma voltam írásbelizni. A következő feladatom volt:

108. CC. munkavállalónak az alapszabadsága mértéke 28 nap. Munkáltatójának még 2006. márciusában bejelentette, hogy 2006. június 1-11-ig külföldön nyaraláson szeretne részt venni. Az Rt. a szabadságot kiadta.
Június 6-án mobiltelefonon azt üzente az Rt, hogy fontos külföldi üzletfelével június 8-án, csütörtökön 11 órakor megbeszélést tart, azon jelenjen meg. Számítanak kitűnő nyelvtudására.
CC munkára június 12-én, hétfőn reggel jelentkezett. Ekkor munkáltatója rendkívüli felmondással munkaviszonyát megszüntette. Az indoklás lényege, a munka megtagadása volt.
Szerkessze meg a keresetlevelet!

Szerintetek mi a jó megoldás?

piczur # 2010.04.19. 18:03

drapansz: ha nem késő megkeresem neked :) kell még?

szoja # 2010.04.19. 20:07

Kíváncsi lennék, h jót írtam-e. Ha megtennéd...
Köszi

évicsibe # 2010.04.20. 06:59

Sziasztok!

Május közepe-végére kapott már vki behívót?

Én azt hallottam, hogy a május 24-i héten tudunk sokan menni (mármint 2.ill 3. vizsgások) mivel 24.-e pünkösd hétfő, így azon a héten nincs írásbeli...tehát sok csak szóbelis hely van azon a héten.

nikzsuzs # 2010.04.20. 11:45

Évicsibe!

Azt hallottam, hogy egy írásbelis már kapott behívót a május 17-ie hétre.
De te azt honnan hallottad, hogy május 24-ei héten nem lesz írásbeli? Én még csak most megyek először,polgárból, és május végére kértem. Szóval nem tudom hogy működnek a dolgok. Behívót meg még nem kaptam. De nagyon remélem, hogy nem két és fél héttel lőtte küldik, mert az anyaggal hadi(fél)lábon állok.

kondidori # 2010.04.20. 12:38

Kedves Szoja!

Én három dologra térnék ki a jogellenes megszünt. miatti keresetben:

  1. csak fontos érdekből lehet megszakítani (2006-ról beszélünk)
  2. külföldön nyaralt, így nem tudott időre visszatérni (se súlyos gondatlanság, se szándékosság nem áll fenn)
  3. mobilon értesít?

Egyébként van 2007.307 BH ami nagyjából ugyanez az eset.
(Az Mt. 102. §-a szerint a munkáltató köteles a munkát úgy megszervezni, hogy a munkavállaló a munkaviszonyból eredő jogait gyakorolhassa, kötelezettségeit teljesíteni tudja. Ebből következően a munkáltató és a munkavállaló a jóhiszeműség és tisztesség követelményeinek megfelelően kölcsönösen együttműködve köteles eljárni [Mt. 3. § (1) bekezdés]. A következetes ítélkezési gyakorlat szerint a munkaviszonyban álló egyik fél jogával a másik fél érdekeit figyelembe véve úgy élhet, hogy azzal a másiknak indokolatlanul hátrányt ne okozzon, a saját korábbi magatartásával való szembekerülést mellőzze. Az ennek nem megfelelő joggyakorlás meg nem engedett és a törvény védelmében nem részesül.
A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapítható volt, hogy B. T.-né munkavezető közölte a felperessel, miszerint a határidős munkára figyelemmel a korábban engedélyezettek ellenére nem engedi el szabadságra. Ezt támasztotta alá a műszakvezető, valamint B. J. munkatárs tanúvallomása is. A munkavállaló ennek ellenére nem jelent meg munkahelyén és szabadságát vette igénybe.
A bíróságok nem értékelték, hogy a felperes éves szabadságának 1/4 részével szabadon rendelkezik, a munkáltató kizárólag rendkívül indokolt esetben vonhatja vissza a már engedélyezett szabadságot. Ebben a körben a bíróságok bizonyítási eljárást nem folytattak le.
A megismételt eljárás során elsődlegesen tisztázni kell, hogy a felperes a perbeli évben vett-e már igénybe szabadságot, vagy a jogszabály alapján megállapított negyedrésszel még szabadon rendelkezhetett. Meg kell állapítani, hogy az alperes által vállalt építési munka volumene, valamint a teljesítési határidő hogyan alakult, illetve vizsgálni kell, hogy a felperes távollétében milyen módon történt meg helyettesítése, bármilyen hátrány érte-e a munkáltatót, illetve a felperes rendelkezett-e olyan speciális képzettséggel, vagy szakismerettel, amely ezen rövid idő alatt is a munkavégzését feltétlenül szükségessé tette. A körülmények értékelése során nem elhanyagolható az sem, hogy a felperes csupán öt nap szabadság engedélyezését kérte, amellyel a munkáltató jóval (hónapokkal) előre számolhatott. Mindezen bizonyítás lefolytatása után lehet megállapítani az alperesi magatartás tükrében, hogy a felperes kötelezettségszegése megvalósította-e az Mt. 96. §-ának (1) bekezdésében foglaltakat.)

De igazából nem vagyok túl nagy spiler munkajogban, csak azért írtam mert látom senki se reagál a kérdésedre.

Gabca83 # 2010.04.20. 14:48

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Én is május végére, illetve június elejére kapok időpontot (tegnap mondták ezt telefonon, én március közepén adtam be a jelentkezést) ebből a részből, és olvastam, hogy szoktak lenni eladó használt szakvizsga könyvek, de új hirdetést most nem láttam.

Tudnátok segíteni abban, hogy van- e valakinek eladó Novissimás vagy Dialógos Alkotmány könyv?
Nagyon fontos lenne, mert már nincs túl sok időm a vizsgáig, illetve máshonnan meg sem lehet szerezni.
Azt nem tudom, melyik a használhatóbb közülük.
Ha csak kölcsönbe lenne, az sem gond (lefénymásolom és visszaadom).
Ugyanis a Novissima kiadónál azt mondták, új kiadás talán májusban vagy júniusban lesz, az már késő, és a Dialógosat sem lehet kapni.
Egyébként a Dialógos Eu-s könyv jó, már beleolvastam.

Előre is köszönök minden infót.

Thetys # 2010.04.20. 15:56

Szia Gabca! Én Alkotmányból a Dialóg Campus-os könyvből tanultam. Neten rendeltem, és 3 nap alatt kihozták, de személyesen is át lehet venni. Az e-mailemre pár órán belül válaszoltak.
Az a nagy baj vele, hogy 2007-es, tehát a Ket. abszolút felejtős(azt törvényből), + külföldiek beutazása, menekültek új szabályozás van, Rendőrség meg nincs benne. De ennek a háromnak a kidolgozása fenn van a webatun. Amúgy az összes biz-basz AB hat. össze van szedve.
http://jogikonyvek.com/ -on belül, balra Jogi szakvizsga könyvek - kikeresed Alkotmányjog és közigazgatási jog. Az van kiírva a cím mellé, hogy jelenleg nem kapható, DE kapható. (Nem hiszem, hogy csak engem tiszteltek meg vele) :-)

Gabca83 # 2010.04.20. 18:58

Szia Thetys!

Ok, megpróbálom, csak kb 2 hete hívtam fel a kiadót, és azt mondta a hölgy, hogy nem lehet kapni, és nem is tudja, hogy mikor lesz ismét kiadva.
Hátha megy rendelés útján az általad megadott címről, ha mégsem, ismét írok:)
Köszi a többi tippet is, azt én is hallottam, hogy a Ket. nem jó, de elég lesz az nekem törvényből is:)

szoja # 2010.04.21. 07:19

Köszöünöm Kondidori, nagyjából ezeket írtam én is, meglátjuk mit szólnak hozzá....

kondidori # 2010.04.21. 08:35

Kedves Szoja!

Szívesen. Majd írd meg, mit szóltak hozzá, mert most már igazán érdekel.

Gabca83 # 2010.04.21. 09:39

Szia Thetys!

Megnéztem az általad írt jogikonyvek.com honlapot, de mielőtt rendelést küldtem volna el, felhívtam az ott megadott kapcsolattartót, és sajna ő is azt mondta, már nincs meg nekik sem a könyv, és a kiadó őket is úgy tájékoztatta, nem tudják, mikor lesz.

Szóval, aki tud eladó, vagy fénymásolás erejéig kölcsönbe adható könyvet Alkotmányból, légyszi írjon:)

Köszi!