szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


kondidori # 2010.04.07. 10:33

bizzard, a tételek szarok vagy a kidolgozás?

blizzard # 2010.04.07. 11:04

Mármint a C1-nél? A kidolgozás. Nem is maga a tartalom, hanem az egész összefolyik, fárasztó belőle olvasni.

szoja # 2010.04.07. 12:53

Bárhogy is, én is a kéthasábosat tanulom eu-ból, nincs másra idő.
Így is rengeteg a három rész anyaga, örülök, ha ezt meg tudom tanulni.

kondidori # 2010.04.07. 21:59

Bizzard, nem a c-1-nél, hanem az eu aktualitásoknál. A tételek szarok vagy az általad említett kidolgozás?

lillee # 2010.04.07. 22:07

Szia Arvanzs!
A szerződések szerkezeténél a Lisszaboni Szerződés olyan módosításokat tett, amellyel azok az eddigi értelemben megszüntek... vagyis módosítja az Európai Közösséget, valamint az Európai Uniót létrehozó Szerződést is, nemcsak nevében: "Szerződés az Európai Unió működéséről", hanem megszűnik a három pillér is azzal, hogy a II. és III. pillér is jogi személlyé válik, ezáltal "összeolvad", és egységes lesz. (Merthogy az I. pillér eddig is jogi személy volt!)
Az egységgel tehát már nem tudunk II. III. pillérről beszélni, amelyeket az eddigi szerződések érintettek.

Thetys # 2010.04.09. 14:03

Sziasztok!Aki Ket.ből ír, raktam fel webatura 100 oldal iratmintát.
Szerintem is szar a kiegészítés, de legalább vm össze van szedve, és jobb esetben tudunk 2-3 mondatot mondani a témáról. De tényleg... 70 után nagyon gáz az EU tételsor...Én 4 napig próbáltam magamba szívni, de nem ment, most már muszáj a többivel foglalkoznom.

arvanzs # 2010.04.09. 16:24

Sziasztok!

Köszi Lillee, valószínűleg erre akart kijukadni de ehhez nem adott támpontot, ezt egyébként honnan tanultad, jegyzet, könyv, C1 aktualitások?? Hétvégén kezdem én is az újra tanulást, jó lenne úgy neki ülni az EU-hoz, hogy immáron átlássam :( Szóval akkor mindenki kéthasábos + kigészítő aktualitások (ami a szegedi jegyztótből kimaradt) a Webatu-ról???
Köszi előre is, és nem akartam senkit megijeszteni, továbbra is csak annyit tudok mondani, hogy vizsgáztatófüggő a jegyed!!!

arvanzs # 2010.04.09. 16:25

...bocsi nehogy ennyire gázosnak nézzetek a kijukadni természetesen, kilyukadni :)))))

lillee # 2010.04.10. 14:04

Szia arvanzs, :))))) nna szerintem ne magyarázd, mert egyre rosszabb! :))))))Igy többször olvasva már teljesen más értelmet kap!

Ment egy email! 4U!

lepti # 2010.04.10. 20:08

Szia Arvanzs!

Mikorra kaptál időpontot? (én ápr.29) Én jövő héten kezdem el tanulni, úgy gondoltam, hogy a bővítettet tanulom, azt már olvastam kétszer. A Dialóg-os könyv tényleg jó, láttam egy srácnál, amikor vizsgátunk, de én már nem akarok újat kezdeni, meg egyébként is 5e ft. Kihoztam még a könyvtárból a Várnay könyvet esetleg abba bele nézek.

Thetys # 2010.04.12. 12:21

Sziasztok!
Leírom az írásbelit, amgí friss az élmény:
113. feladat
Az alperes tanulmányi szerződést kötött a felperesi munkáltatóval, amelyben kötelezte magát, hogy esti tagozaton négy éves egyetemi képzésen vegyen részt, amelynek költségét a felperes fedezi. Ezt követően négy éven keresztül a munkaviszonyát a felperessel fenntartja.
A felperes az alperes munkaviszonyát létszámcsökkentésre hivatkozással, a tanulmányi idő második évében rendes felmondással megszüntette, és felszólította az alperest, hogy a már megfizetett tanulmányi költségeket térítse meg, figyelemmel arra, hogy a munkaviszonya megszünt, és így a szerződés célja meghiúsult. Alperes a költségek megfizetésére nem volt hajlandó.
Felperes keresetet nyújtott be az illetékes munkaügyi bírósághoz, amelyben kérte, hogy a bíróság kötelezze az alperest a tanulmányi költség megtérítésére. Az alperes a kereset elutasítást kérte.
Feladat: hozzon ítéletet!

Én elutasítottam a keresetet. (Ami menetközben felmerült bennem, 1: iskolarendszerű képzés-e az esti? Valahol az indoklásban ott van, hogy a levelező az, szóval gondoltam az esti is; 2: van-e vm spec. szabály az estire - NEM Mt. 114.§ alapján a nappalira van... De ezek itt nem relevánsak).
Erre jutottam: Visszatérítési ok a 113§ (2) bek. A rendes felmondás, pláne, hogy nem a munkavállaló "hibájából" történt, nem az.

DE!!! Szerintem nagyon-nagyon sok az a 3 és fél óra, amit adnak rá (Fél 10-ig adminisztráció.. akkor még bőven nem kezdünk). Én már kész voltam fél 12 előtt, és utána kezdtem kombinálni, meg módosítgatni.. szóval szerintem beleírtam egy olyan dolgot, ami kétértelmű... kezdhetem a szóbelit majd magyarázkodással. :-(((

Nagyon drukkoljatok! Csüt. megyek szóbelizni. OIT-ba.

arvanzs # 2010.04.12. 15:37

Szia Lepti!

Ápr. 28. :) Milyen bővítettet nézel? Nekem a kéthasábos van amit a múltkorában felturbóztam magamnak, mellé jegyzeteltem, internet, könyv, innen-onnan, meg a novisszimás könyvem van meg, azt gondolom, hogy újat nem érdemes előlről kezdeni tanulni. Szóval milyen bővítettből tanulsz :) Én sajna munka mellett tanulok :(

lepti # 2010.04.12. 20:25

Szia Arvanzs,

Írtam Neked emilt, majd átküldöm ezt a bővítettet.

arvanzs # 2010.04.13. 15:24

Szia Lepti!
Nem kaptam mailt, hová küldted ? Lillee is írta, hogy küldött nekem mailt de azt sem látom a mailboxomba ?

Esztus # 2010.04.14. 07:31

Szia Thetys!

Szurkolunk!
Az nem baj ha magyarázni kell az írásbelit, csak legyél magabiztos! :)

vonsch # 2010.04.14. 14:58

Sziasztok!

Thetys - szerintem nincs miért magyarázkodnod. Munkáltatói rendes felmondás nem nevezhető rendkívüli felmondási oknak a tanulmányi szerződésnél, fizethet :)

lillee # 2010.04.14. 15:07

Sziasztok, búcsúzom Tőletek!
Ma szóbeliztem... az OIT-ban.
írásbelim 5-ös lett, a mai eredményeim 5 3 3
Közig-Alkotmányból (közig) kérdést húztam...
Kivagyok, majd leírom, hogy mi volt.

piczur # 2010.04.14. 18:39

Húztál? Ez az írásbelire vonatkozott?

Egyébként gratulálok... :)talán ez a gyakoribb, nem a buktatás...

lillee # 2010.04.14. 20:29

Sziasztok!
Alvás után ismét itt, ahogy igértem! Igen a húzás az írásbelin volt.

Alk-közig: a ket hatálya alól kivettek, hány ombutsman van? (4) Kiveséztük több variációra az írásbelit, aminek a jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogok védelme volt a lényege.

Munkajog: szakszervezet, üzemi tanács (pontosan a tagok számát, ahogy a törvényben benne van) reprezentatív szakszervezetek deffiniciója aztán olyan bombázós kérdések voltak... nem emlékszem mi...

EU: Lisszaboni szerződés mit változtatott a parlamenten, mi lett a neve az együttdöntési eljárás neve... majdnem minden, ami változást hozott. (Megszünt a három pillér, egyetlen entitás lett! Nna ezt és egy csomó apró bombázó kis kérdés, amire egy szó vagy kettő volt a válasz!

Kitartás! Mindenkinek jó vizsgázást kívánok.
Sziasztok :)

noree # 2010.04.14. 21:07

Sziasztok!

Az alábbi kérdéssel kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni:
Az írásbeli tárgyának megválasztásnál az adott egységként szereplő munkajog-tb elnevezést írtam a kérelmemben, naívan arra gondolva, hogy ez nyilván a munkajogot takarja (most leírva nem logikus nekem sem, mindegy). Egy kicsit elkezdtem aggódni, hogy nehogymár tb-s esetet adjanak, mert az meglehetősen kellemetlenül érintene, tekintve, hogy nem szeretnék a tárggyal közelebbről ismerkedni, mint ami a szóbelire éppen elég.
Végleg elcsesztem, vagy így kellett írni és csak munkajog van???
Köszi a válaszokat előre is,
N.

Amelie27 # 2010.04.15. 07:36

Noree, ne aggódj, az írásbeli előtt (névsorolvasáskor) még mindenkit megkérdeznek, hogy tényleg abból ír-e, amit megjelölt. Én munkajogot írtam a kérelembe, jött az értesítő: munkajog-tb írásbeli. Én is megijedtem, gyors telefon: de hát én munkajogból szeretnék írni, válasz: "ó, hát a tb-t nem azért írtuk oda" :))) "különben is az írásbeli vizsga előtt még változtathat is".
Szóval nem csesztél el semmit :)

Thetys # 2010.04.15. 16:22

Sziasztok!
Megmondom őszintén tök mindegy MENNYIT tanultok, az egész a bizottságon múlik.

OIT-ban voltam. 3 munka-alk-eu csoport volt, 1 polgár, 2 büntetős.... és egyikben sem buktattak.
Utolsó emberként kerültem sorra, és 15 percet voltam benn.
Írásbelimbe nem mentünk bele, mert "ez így tökéletes". (Pedig készültem én mindenféle "korrekcióval").
Kérdés: rendkívüli felmondás, aztán jogkövetkezmény, mi a munkáltatónál, mi a munkavállalónál, ki mit követelhet a másiktól. TB - nyugellátás jogalap nélkül történő kifizetése. Mi van ha eltelik a 90 nap, ki fizet, ki fizet ha nincs felróható munkáltató.
Következő EU. Bíróság, a bíróság eljárásai. Mondjon ügyeket, melyek az EU Bíróság előtt folytak... magyar ügyeket (5-öt mondtam), és fejtsem ki azt amelyik a kedvencem.
Alkotmány - Önkormányzat alapjogai. ENNYI!
Ket. - közig bíráskodás. ENNYI.
Mindenre tudtam válaszolni, igaz volt, hogy néhol megakadtam, de akkor rávezettek, meg hagytak "őőőő"-zni.

Ha valaki OIT fsz.1, vagy1/b, 1/c-be kerül.. az örülhet.
Az előttem lévő csajokat jobban megkérdezgették, de tőlük is főleg címszavakban, és a lényeget.

Ja, egy jótanács. Írásbeli. Tudom hülyén hangzik, de szerintem nekem el sem olvasta a hölgy, mert hogy "ő még ilyen szép írást nem látott, még a jegyzeten is". Szóval próbáljátok az ált. iskolai gyöngybetűiteket elővenni. :-)))

noree # 2010.04.15. 16:52

Hello Amelie,

Köszi a választ és a megnyugtatást :-)
Időközben e-mailen is érdeklődtem az irm-ben és egy kedves hölgy is ezt jelezte, vissza, azaz emiatt ne aggódjak, mert még akkor is választhatok. "Kicsit" azért megijedtem tegnap :-)))

drapansz # 2010.04.16. 16:40

Sziasztok!

A C/3 EU rész tételeivel kapcsolatban lennének kérdéseim:

1. a 26. tétel C-348/89. számú Mecanarte ügy-ről lövésem sincs... Sehol sem találok róla épkézláb anyagot a neten és akiket eddig kérdeztem, szintén nemlegse választ adtak. Van valakinek erről az ügyről egy lényegre törő, hasznos összefoglalója???

2.a 76. tételről (a civilisztika területén született jogforrások közül a 1393/2007. EK és a 1206/2001. sz. EK rendelet rendelkezéseinek közvetlen alkalmazásáról) semmi anyagom nincs. Bár a rendeleteket megtaláltam, de rettentően hosszúak, nincs időm 1t egy tételhez ennyit hozzáolvasni...Van valakinek erről a tételről egy lényegre törő, hasznos összefoglalója???

3. a 78. tételhez (civilisztikai ügyekben folytatott jogsegély intézményeiről általában) szintén semmi anyagom...Van valakinek erről a tételről egy lényegre törő, hasznos összefoglalója???

Nagyon nagyon megköszönnék bármiféle segítséget!!!

Dr.Attika # 2010.04.16. 17:01