szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


kondidori # 2010.03.31. 11:30

Szia VMVM!

Igazából a két könyv ugyanazt dolgozza fel, csak a dialógnál az ab határozatokat kicsit részletesebben veszi. Én a Novissimásból tanultam, nálam bőven elég volt. (Mondjuk egy ab határozatot sem kérdeztek, hál istennek olyan bizottságnál voltam akik nem az elméleti fasszságokra voltak kíváncsiak, hanem olyan kérdéseket tettek fel, amivel ügyvédbojtárként találkozhattam)

Amelie27 # 2010.03.31. 11:49

Nekem a dialógos jobban tetszett, szinte minden ABH benne volt, meg valahogy átláthatóbb - nekem legalábbis.

VMVM # 2010.03.31. 13:04

Köszönöm a válaszokat, ez esetben inkább megveszem a dialógosat, nem rugózom a másik megszerzésén :)

Amúgy aki majd szeptember körül megy C-ből az jól jár vele ( a novi-val ) a kiadónál azt mondták kb. akkora lesz kész a hatályos.

üdv

Pampi # 2010.03.31. 17:35

Sziasztok!

Új fórumozóként kérdezem, hogy Ti miből tanuljátok az EU-t? Nekem van egy kifestett (más által) Dialóg Campus meg egy régebbi kidolgozott tételsor, de most a Lisszaboni Szerződéssel kapcs. felementem az euvonal honlapra és majdnem dobtam egy hátast!

Másik: jön-e vki írásbelizni/szóbelizni 12/15-én?

Kondidori! Mi ismerjük egymást, egy csoportban voltunk záróvozsgán az egyetemen.

Ha tudtok vmi tuti tippet, mnagyon köszi! Jó tanulást!

kondidori # 2010.03.31. 18:14

Szia Pampi!

Jó kis nick mögé rejted magad, így gyakorlatilag bármelyik csaj lehetsz a 12 közül. A Tomiból azért nem nézem ki ezt nevet. :))

Sajna a kidolgozottakkal mind igy jársz EU-ból. Én már többször irtam, hogy az Szegedi Ü.Kamara kéthasábosát használtam, de azt is hatályosítani kéne a Lissz. Szerződés miatt.

Már más is belinkelte, de azért beirom:
http://europa.eu/…index_hu.htm

Itt is lehet okosságokat találni.

Thetys # 2010.03.31. 19:36

Szia Pampi! Én is 12/15 vagyok. EU-ból kaptam egy kidolgozást, amit neten én nem leltem fel. 2008-as, és a végéhez írtak még 10 oldalt az újítások miatt. Lisszabonról van egy 5 oldalas összefoglalásom, majd azt hozzá nézem.
jog.webatu.hu -n jártál már?
Hogy állsz? Miből írsz?

szoja # 2010.04.01. 12:36

Sziasztok!

Hidd el Piczur, én is pont ezek (pénz, idő. energia, nameg az összes szabadság) miatt tartok attól, hogy megvágnak. A stresszről nem is beszélve.

Ahogy így olvasgatlak "benneteket" sajnos úgy látom több a rossz tapasztalat, mint a jó.
Vajon mire jó ez? Tényleg a pénre hajtanak vagy erőfitogtatás?! Bármelyik is legyen, csak gratulálni tudok.

Én most munkázok, de sajnos elég gyatrán megy. Segítsetek légyszi abban, hogy mit vigyek be írásbelire (munkából írok)?
Nincsenek meg valakinek esetleg összegyűjtve az eddigi munka írásbeli feladatok?
Hogy lehet egyáltalán az írásbelire külön készülni? Merthogy jogesetgyűjteményt böngészni nemigen van ideje az embernek. Vagy tévedek? :)

Na vissza kéne térni tanulni...

kondidori # 2010.04.01. 12:41

Szia Szoja!

A www.jog.webatu.hu-n van egy-két munkajogos feladat. Hiába kér a honlap mindenkit, hogy küldje meg a saját írásbelijét, elég lassan csordogálnak a feladatok.

Thetys # 2010.04.01. 13:22

Sziasztok! Én mindig bénázok ezen a webatu-n, de azt hiszem sikerült a munkajog írásbelit feltölteni.

kondidori # 2010.04.01. 15:08

Kedves Thetys!

Köszönjük a feladatsort. Már át is sorolták a honlapon a többi feladat mellé.

DR_FAKTOR # 2010.04.01. 19:01

Sziasztok!

Ma voltam C-ből sz LB-n az első emelet 130. szobában és szuper rendesek voltak. A bizottság elnöke Dr.Mészárosné Dr. Szabó Zsuzsanna LB bíró volt, aki munkából kérdezgetett. Én nem munkából írtam, így utolsó voltam és amikor kérdezték, hogy mivel szeretnék kezdeni, akkor a munkát választottam.

Munkából kérdezték a rendkívüli felmondást, a munkáltatói jogellenes munkaviszony megszüntetést (itt azt, hogy mit érvényesíthetek - 2-12 havi átlagkeresetet, elmaradt munkabért, kárt stb.), valamint a rendes felmondás szabályait, továbbá a kirendelést.

Közig, alkotmányból nem mindenre emlékszem, de tuti, hogy részletesen kérdezték az Alkotmánybíróságot és a különböző eljárásokat (főleg előzetes normakontrollt). (Itt megkérdezték azt is, hogy ha a President visszaküldi az OGY-nak a törvényt újramegfontolni, akkor utána lehetősége van arra is, hogy ha az OGY semmin nem változtat, akkor az AB-hez is elküldje a törvényt. Én erre azt mondtam, hogy szerintem mindkettőre lehetősége van, de valójában, ha az egyiket kimerítette, akkor a másikat már nem teheti meg. Tehát, vagy visszaküldi az OGY-nek, vagy az AB-től kért előzetes normakontrollt.) Önkormányzati jogból kérdezték az önkormányzatok vagyonát és bevételeit, valamit nem várt kérdésként azt, hogy mi van, ha az Önkormányzat csődbe megy (biztos kirendelése+adósságrendezés - na nem túl részletesen, csak hogy egyáltalán van-e fogalmam erről+ azt azért kellett tudni, hogy az állam nem fog helytállni az Önki. helyett).

EU-ból az előzetes döntéshozatalnál azt kérdezték, hogy ha bíró vagyok, mit teszek (felfüggesztem az eljárást stb.) és hogy néz ki a végzésem, továbbá, hogy mik a fő szabályai annak, amikor kötelező előzetes döntéshozatalra utalni az ügyet és ez hogy néz ki Magyarországon.

Ezekre emlékszem, ennél több minden volt, főleg munkából, de semmi olyan, amit soha nem láttam, vagy se kép, se hang. Nagyon rendes bizottság volt. Négyen voltunk, az első lány 5-5-4, a második fiú 4-3-3, az előttem lévő srácot nem tudom, de neki is sikerült. Én 5-4-5-öt kaptam, de tényleg segítőkészek, korrektek voltak, szóval aki ehhez a bizottsághoz kerül, annak már most mondom, hogy az I. 130. az LB-n jó bizottság. (Még egy eszembe jutott, TB-ből kérdezték tőlem, hogy ki a biztosított, amire azért őszintén szólva nem számítottam, szóval nagy vonalakban ilyeneket is érdemes átnézni, mint a foglalkoztató fogalma, biztosított fogalma stb.). De nem az a lényeg, hogy elemről-elemre fel tudd sorolni, hanem, hogy képben legyél.

Összegezve, NAGYON SOK SZERENCSÉT ÉS NAGYON DRUKKOLOK MINDEKINEK!!!!!!

lillee # 2010.04.01. 20:37

Szia Kedves DR_Faktor!
Hááát nagyon ránk fért már egy kis lélekemelő és nagyon köszönjük, hogy beírtad ide a tapasztalataid...
Izgultál a "tömeg láttán" mikor bementél? Voltak vagy hárman... Mert ha a körülményekhez képest "normálisak" akkor az sokat számít szerintem abban, hogy egyáltalán valami eszedbe jusson... sajnos most itt az előző sorozatban sok sorstársunk "megalázása" volt a jellemző, ... és én ezt őszintén szólva nem is értem...
Gratulálok Neked, bízom benne, mi is vesszük majd az akadályokat. :)

szoja # 2010.04.02. 06:01

Gratula Dr. Faktor!

Végre egy olyan ember, aki sikerről számol be.

Ki vizsgázik jövő héten?

Pampi # 2010.04.02. 08:21

Sziasztok!

Nekem ez a kéthasábos nincs meg, marad a Dialóg Campus + internetről ez-az a Lisszaboni szerződésről. Aztán meglátjuk...

Thetys! Akkor találkozunk, majd kiírom magamra a nickemet nagy betűkkel!

És tényleg, mit vigyünk be? Én azt gondoltam, veszek egy Novissima-s Mt-t, abban benne vannak az MK- k a végén, meg a Ktv., Kjt. kinyomtatva. Van egy brutálvastag munkajogi jogesettáram, ehet hogy lefénymásolok belőle ezt-azt, és azt is becsempészem.

Kondidori! Nem, nem Tomi! :-)

kondidori # 2010.04.02. 09:29

Pampi!

A www.jog.webatu.hu-n fenn van a kéthasábos, meg a tételsor végi borzalomhoz is van egy kidolgozás.

Pampi= Bea v. Ildi v. Eszti v. Rita? Gondolom nem a 2. csoport tagja voltál mert, akkor azt írtad volna.

Nálunk lazán bevittek mindent munkajogra, könyvet, a sárga nagy kommentárt, törvényt, mk-kat, példatárt,iratmintát. Volt aki egy kis böröndnyi cuccot hozott.

Lujzikó # 2010.04.02. 09:51

Sziasztok!

Bünti és a vegyes szakvizsgához lennének eladó könyveim.

Novissima kiadó könyvei:
eredeti ár eladási ár
Európai közösségi jog 3300,- 2000,-
Munkajog 3500,- 2500,-
Alkotmányjog 3500,- 2500,-
Társadalombiztosítási jog 2300,- 1500,-

Dialóg Campus kiadó könyvei:
eredeti ár eladási ár

Büntetőjog II. 5980,- 4500,-
Büntetés-végrehajtás 4960,- 3500,-

Ha valakit érdekelnek a könyvek, hívjon bátran, tel 06-30-231-76-86

Én ezekből készültem a szakvizsgára, és nekem célravezetőek, és tömörek voltak. Én is töltöttem le jegyzeteket az internetről, de azokról az a tapasztalatom, hogy tele vannak hibával


Sziasztok!

Polgári jogi szakvizsga könyvek (kiadó: Novissima) eladók!

polgári eljárásjog I-II. kötet
családjog
Polgárijog I-II. kötet
bíró

Thetys # 2010.04.02. 13:15

Pampi hozd el a brutál vastag cuccot! Majd azt mondjuk 20-as betűmérettel nyomtatott törvény :-)))
Gratulálok én is Dr. Faktor.. kellenek ám a jóhírek!!!

blizzard # 2010.04.06. 08:32

Sziasztok, lenne 3 kérdésem, nemsokára megyek vizsgázni.

  1. Alkotmányjogból az AB határozatokat mennyire, milyen mélységben kérdezik? Melyeknek van kiemelt súlya? Számszerűen kell-e tudni őket?
  2. EU jogból ugyanez a kérdésem a jogesetekre. Párat tudok fejből (pl. van Gend en Loos, Dassonville, Cartesion Bt), de a többség folyamatosan kimegy a fejemből. Melyeknek van súlya, melyeket kérdezik gyakrabban?
  3. Az EU jog anyag leszámítva a sok jogesetet, eléggé tűrhető úgy a 70 körüli tételig, de utána teljesen szétmegy az egész. Ezeket az elfogatóparancs és társai tételeket, meg amik a kiegészítőben vannak, mennyire szokták kérdezni? Mert szvsz ezeket nagyon nehéz megtanulni.
blizzard # 2010.04.06. 08:33

Egyébként Közig jogból én az építésjog.hu oldalon találtam egy nagyon jó jegyzetet, lehetett belőle tanulni, és viszonylag friss. Munkából a magyarország.hu jött be nálam, a C1-es valami borzalom volt, összefolyt az egész. EU-ból nekem is a szegedi, de sajnos nem teljesen friss, a Lisszaboni szerződést külön elolvastam.

arvanzs # 2010.04.06. 11:01

Sziasztok!

Újra itt a fórumon...sajnos EU-ból újra neki kell futnom és már kevesebb bizodalommal állok a kéthasábós EU jegyzethez mert elsőre abból tanultam, internettel kiegészítve, más jegyzetekkel megspékelve és kevésnek bizonyult.Van ötletetek, mi a legösszeszedettebb és nem szétfolyós, aktuális EU anyag?? Az új tételek hol találhatóak meg kimerítően összeszedve?

Köszönöm!

lillee # 2010.04.06. 15:50

Szia!
Dialóg 2009-es kiadásom van! Szerintem nagyon jó, minden benne van, a jogesetek is! Jó tanulást!

blizzard # 2010.04.06. 16:30

arvanzs... mit kérdeztek? Én is abból tanultam, nehogy már ne legyen elég. Amikor jártam előkészítőre, ott se mondtak többet semmivel.

arvanzs # 2010.04.07. 09:20

Szia Blizzard!

Egy EU szakjogász ügyvéd pasi volt bent, eleve úgy állt mindenhez mintha EU szakjogász lennék, csakis gyakorlati kérdéseket tett fel és hangoztatta, hogy azért vagyunk jogi szakvizsgán, hogy gyakorlati kérdéseket boncolgassunk! Aktuális résszel kezdett (Lisszaboni szerz.), még örültem is mert sokat böngésztem utána a neten de ha nincs konkrétan meg, hogy mi a várt tananyag akkor tényleg EU szakjogászkodni szükséges napi szinten :(
A kérdés amit feltett a mai napig nem világ előttem: Hogyan változtatta meg a szerződések szerkezetét ? Véleményem szerint nem egy egyértelmű kérdés és nem nagyon kívánt terelni a helyes gondolatmenet felé! Elmondtam neki mindent amit alapvetően tudni szükséges a Lisszaboni szerz.-ről, a válasz az volt, hogy őt nem ez érdekli.
Ezt követően EU ingatlanszerzés, konkrét jogeseten keresztül vázolta fel, ha én Spanyolországba mennék és ingatlan vennék... itt is többre volt kíváncsi, mint hogy igen tehetem, bejelentési kötelezettségem volna...stb..
Mindent joggyakorlatban kívánt tőlem hallani, soha nem foglalkoztam EU-val, sőt én az egyetemen még nem is tanultam....
Új tételek vannak kidolgozva valahol fellelhető formában??? Te a kéthasáboson túl mit tanulsz még???
Köszi előre is! Dialóg könyv hol szerezhető be? Nekem novisszimás van de nem volt nagyon használható, csak mese-mese-mátka...

blizzard # 2010.04.07. 10:21

Hallod, nagyon megijesztettél. :(

A lisszaboninál nem arra akart kilyukadni, hogy az alkotmányt elutasították a népszavazásokon, és ezt akarták felülvizsgálni? Csak tipp...

Ijesztően hangzik. Pont ebbőla szarból megbuktatni, nevetséges.

blizzard # 2010.04.07. 10:31

Egyébként van egy kiegészítő jegyzet a kéthasáboson túl fenn a bythehost oldalon, de az számomra tanulhatatlan, iszonyat szar tételek vannak benne.