szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


BKatica # 2016.03.07. 12:29

Sziasztok!
Én múlt pénteken voltam szóbelizni C részből.
Az írásbeli feladatom a következő volt:
Rendes felmondással felmondanak az mvó-nak.a felmondási idő felére végleg felmenti a mvégzés alól es ki is fizetnek neki minden bért.A felmentési idő egy reszében beteg lesz es táppénzben részesül.Ezt megtudja az mttó es telefonon felszólítja, hogy fizesse vissza az erre az időre járó távolléti díjat.Az mvó nem hajlandó.A munkaügyi előadó a vég jogászához fordul segítségért. A feladat adjon cég jogászaként felvilágosítást.
Én az Mt. 70. (4) bekezdest írtam le, hogy ez alapján nem követelhető vissza, és írtam a fizetési felszólításról, annak írásban kell megtörténnie.Itt még röviden kifejtettem az alaki kötöttséget, hogy ez alapján érvénytelen a fizetési felszólítás.

Ezt a megoldást elfogadták, semmit sem kérdeztek hozzá.

A szóbeli vizsgán munkajogból kérdések: érvénytelenség, kttv. hivatásetikai alapelvek, etikai eljárás, együttalkalmazás tilalma, összeférhetetlenség. Tb: térítésmentes eü. ellátások. Közig, alkotmány: Ket alapelveit felsorolni, a törvényeség alapelvét kifejteni. Melyik alapelv az, ami az Alaptörvényből ered. Itt a tisztességes eljáráshoz való jogról kellett beszélni. Kérdés róla: hol jelenik meg ez a jog a határozatokban. Itt azt válaszoltam, hogy a rendelkező részben a jogorvoslatról való tájékoztatásban és az indokolásban a hatáskör, illetékesség milyen jogszabályon alapul illetve, hogy milyen jogszabályhelyre alapozva hozzuk meg a döntést.(elfogadták a választ :)) Itt még volt kérdés az önk. képviselő testület és az OGY kapcsolata, alapjogok korlátozása, mikor lépett hatályba az alaptörvény. Eu: diplomák-képesítések elismerése, EU tanácsadó szervei (hány fő, hol található, kik a tagjai, összetétel, feladatai, hány elnök és alelnök van, hány évre választják, és példák a régiók biztosságához, hogy lehet-e tagja pl. Tarlós), elsődleges jogforrásokat felsorolni csoportosítva, alapítószerződések sorrendben, mikor írták alá őket, milyen intézményeket vezettek be, csatlakozó államok ki-mikor (hát ez nem ment, ezért megkérdezte, hogy, ki csatlakozott utoljára), EU intézmény alkalmazottja általi kárfelelősséghez 2 jogesetet mondjak (hát én könyvől tanultam és ott nem volt, így mélyen hallgattam).

Nekem sikerült, a vizsgáztatók nagyon segítőkészek és kedvesek voltak!
Sok sikert Mindenkinek!!

zsazsik # 2016.03.04. 11:12

Sziasztok!

Írásbelihez iratmintákat tudnátok küldeni a közös email címre???

Kereset, 1.fokú, 2. fokú, felülvizsgálat, minden, ami van munkajogból.

Ahogy olvasom sokak számára segítség lenne, majd megháláljuk :-)

Köszönöm!

drfr # 2016.03.04. 07:48

Sziasztok!

Munkajog és társadalombiztosítási jogból megyek írásbelizni. Kérem segítsetek, miből készültök írásbelire?

Köszönöm

kiss.nora # 2016.03.01. 09:57

Sziasztok!

Közig-alkotmányból megyek hamarosan írásbelizni...az lenne a kérdésem, hogy elérhető valahol esetleg az a jogesetsor, amiből majd húzni kell egyet?

Nóri

kittyna21 # 2016.02.28. 17:15

KERESEM A KÖVETKEZŐ KÖNYVET: Ember Alex Frigyes, Hajdú József, Kun Attila, Lajkó Dóra, Rózs Molnár Krisztina, Waldmann Gábor: MUNKAJOG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOG Dialóg Campus Kiadó, 2013

akinek megvan és megválna tőle jelezze: kacski21@freemail.hu

HÜPI # 2016.02.26. 20:20

Sziasztok, valaki megküldené nekem a TB ATES jegyzetet SOS?

dettikex@gmail.com

Nagyon nagy segítség lenne. :-)

Köszönöm Detti

gferenc # 2016.02.24. 15:37

Üdv!

Kéne egy kis SOS segítség.

EU-ból a Novissima vagy a Dialóg könyv a jobb, és miért?

Köszi,
Feri

Brigi29 # 2016.02.22. 07:01

Sziasztok!
A lentebb írt könyveimet eladtam.

zsazsik # 2016.02.20. 12:14

Sziasztok!

Munkajog írásbeli beadvány készítésével kapcsolatban írnátok pár sort, hogy mire lehet számítani?

Köszönöm!

anemon # 2016.02.16. 09:26

Sziasztok! S.o.s. keresek b részhez jegyzetet, cserebe fel tudom ajanlani c resz eu jegyzetem és közig, munka, tb konyveim.
asalamon789@gmail.com

Brigi29 # 2016.02.15. 09:22

Sziasztok!

Eladóvá váltak az alábbi könyvek:
Dialóg Campus Alkotmányjog (2013)
Dialóg Campus Közigazgatási jog (2015)
Dialóg Campus Európai Unió joga (2015)
Munkajog/Tb Ates jegyzet
A jogszabályok is ki vannak nyomtatva, egy-kettő, ami hosszabb volt, az kis betűmérettel van, illetve a Ket-et nem nyomtattam ki, mivel azt könyvből tanultam.
Csináltam egy ellenőrző kérdéssort, ami lefedi az egész köziges könyvet,azt is tudom küldeni.
A könyvben azokat a részeket, amelyek nem hatályosak áthúztam, illetve átírtam.
Egyben tudok mindent küldeni, a könyvek eléggé ki vannak húzva. A jogszabályokban is szövegkiemelővel ki lett húzva a lényeg, de beleírva nincs.
A könyvek, a jogszabályok, postaköltséggel együtt 10.000 Ft. Akit érdekel írjon.

Brigi29 # 2016.02.15. 09:11

Sziasztok!

Múlt héten voltam a C részből szakvizsgázni. Az írásbelinél az alábbi jogesetet húztam:
Egy kőműves nem hordja a fejvédőjét, amelyről a munkáltatója tud, ezt eltűri. Balesetet szenved, megállapítják, hogy üzemi baleset, ezt követően baleseti egészségügyi szolgáltatásban, illetve baleseti táppénzben részesül. Ezután a társadalombiztosítási szerv fizetési meghagyást bocsát ki és a munkáltatótól követeli vissza a nyújtott ellátást. A munkáltató határidőn belül keresettel él, mivel állítása szerint a munkavállaló szabálytalan munkavégzése következtében került sor a balesetre, illetve a kártérítési eljárásban a bíróság kármegosztást alkalmazott. Hozzon ítéletet! A megoldásban azt írtam le, hogy az Eb tv. 67.§-a szerint: A foglalkoztató köteles megtéríteni az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedések miatt felmerült egészségbiztosítási ellátást, ha a baleset vagy megbetegedés annak a következménye, hogy ő vagy megbízottja a reá nézve kötelező munkavédelmi szabályokban foglalt kötelezettségének nem tett eleget, illetőleg ha ő vagy alkalmazottja (tagja) a balesetet szándékosan idézte elő. Az , hogy kármegosztást alkalmazott a bíróság, nem befolyásolja a megtérítés mértékét, a foglalkoztatónak az egészet meg kell téríteni. Az írásbeliről nem is kérdeztek, meg voltak elégedve azzal, amit írtam.
A szóbelinél sok apró kérdést kaptam:
Munka/tb: tanulmányi szerződés, lehet-e általános iskolai tanulmányokra tanulmányi szerződést kötni (nem), készenléti munkakör sajátosságai, példa készenléti jellegű munkakörre (biztonsági őr), öregségi nyugdíj, nők korkedvezményes nyugdíja, azonnali hatályú felmondás,
Eu: állam kártérítési felelőssége, Köbler ügy, mely szervnek kell döntenie a kvótákról a migráció kapcsán (Eu-i Tanács), ha hoz egy döntést egy állami szerv és nincs összhangban az eu jogszabállyal, kell-e kártérítést fizetni, mi a különbség az európai tanács és a miniszterek tanácsa között
Alkotmány/közig: alkotmányjogi panasz (ki nyújthatja be, határidők), ab hatáskörébe tartozó ügyek, hogyan lehet feloszlatni az alaptörvény ellenesen működő képviselő testületet, saját hatáskörben végzett döntés felülvizsgálat, módosítás, visszavonás, önkormányzat vagyona, forgalomképtelen, korlátozottan forgalomképes vagyonba mi tartozik, rendeletbe kell-e foglalni a korlátozottan forgalomképtelen vagyon (nem)

drViri # 2016.02.14. 18:08

Sziasztok!
Sikeres vizsgázóktól szeretném megkérdezni, mennyi idő alatt sikerült felkészülni? Van, aki kisgyerek mellett tanult? 1 éves kislányom mellett napi max. 6-8 órát tudok tanulásra fordítani, 1 hónapot szántam erre a vizsgára. Elegendő lehet? Köszi a tapasztalatokat!

Zsizsik88 # 2016.02.10. 11:44

Sziasztok!

Ha van köztetek olyan sikeres vizsgázó, aki a teljes hatályosított "C" rész vizsgaanyagától (kidolgozott tételek, könyvek, kigyűjtött kérdések és BH-k...) megválna, az jelezze, mert érdekel.

Köszönöm!

Grabowsky # 2016.02.08. 17:15

Üdv,

Novissima: Az Európai Unió Joga c. könyv harmadik kiadás, 2015. új állapotban (kb. 3 hete vettem) eladóvá vált, és áron alul megválnék tőle.

Érdeklődni itt lehet: gabaly01@gmail.com

Koko987 # 2016.02.08. 12:19

Sziasztok!

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy mikor jelentkeztek írásbelire kb. mikori időpontok vannak fent? Azt tudom hogy 30 napon túlira kell, de arra szokott lenni hely?

Mert én a szakvizsga előkészítővel május 11.-én végzek és ugye június 30-ig vannak vizsgák. Szerintetek találok még helyet június második felére?

Köszi szépen.

DoktOrsi # 2016.02.08. 10:33

Sziasztok,

olvasom itt sok helyen a híres ATES jegyzetet, elmeséli nekem valaki, hogy ez micsoda?

A gmail-es fiókban megtaláltam a sok feltöltött anyagot, és lehet nekem van nagyon hétfő, de melyik/melyek itt az említett szuper jegyzet?

Köszönöm előre is.

HoValEsz # 2016.02.04. 15:11

Sziasztok,

mivel rengeteget segített az itt megosztott infó (ez úton is köszi), ezért én is megosztom a kapott kérdéseket.

2016.02.01-én voltam írásbelin munkajogból, az itt már megosztott Delirium italboltos jogeset volt: A munkavállaló az italboltban dolgozik, készpénzben kapja a 100.000 forintos fizetését, amit tárgyhó 10-ig kell kifizetni ami vasárnapra esik. Tárgyhó 7-től (csütörtök) a munkavállaló 2 hetes szabadságon van. Tárgyhó 6-án ezért kéri, hogy fizessék ki a munkabérét. Adnak 60 ezret kp-ban, a főnöke pedig azt mondja, hogy 30 ezer forint értékben a boltból vihet amit akar. A munkavállaló nem visz semmit a boltból. Elszámolást sose kapott. A munkavállaló visszatér a szabiról és kéri az elmaradt bérét, amire a munkáltató azt mondja, hogy már kifizette. A munkavállaló bírósághoz fordul. "Hozzon ítéletet"

A válaszom jó volt: Mt. 155.§ 157.§ 158.§ 159.§ + 6.§ (2) + 160.§ 166.§ (1) 167.§ (1) 169.§ (1)

Szóbeli a Kúrián:
Munkajog: leltárfelelősség, kártérítés, azonnali hatályú felmondás
Tb: anyasági ellátások, mikor kezdhet el újra dolgozni a kifizetések mellett
EU: versenyjog, milyen jogkövetkezménye van a versenyjogi tilalom megsértésének (semmis megállapodás), Denferre-ügy
Közig: határolja el a területi államigazgatási feladatokat a helyi önkormányzat helyi közügyek körében gyakorolt hatósági feladataitól, ki hozhat határozatot az önkormányzat esetében, milyen fórumrendszer működik
alkjog: miniszteri rendelet, alkothat-e jogszabályt a MEH (igen, önálló szabályozó szerv, rendeletet), önkormányzati rendelet, szenzitív adatok kezelése

Kedvesek voltak, nem akartak feleslegesen stresszeltetni, de azért bekérdeztek. 4-5-5-t kaptam.
Sok sikert!

Zsimi054 # 2016.02.01. 18:07

Sziasztok.

Eladóvá váltak a következő szakvizsga felkészítő könyveim:

Dialóg Campus: Jogi szakvizsga segédkönyvek, Az Európai Unió joga, 2015. február 1-jei lezárású

Dialóg Campus: Jogi szakvizsga segédkönyvek, Közigazgatási jog 2015. március hó 30. lezárású

Novissima: Az Európai Unió joga 2014. november 30-ai lezárású

Complex: Büntető eljárásjogi és büntetés-végrehajtási jogi iratmintatár 2007.

A könyvek elég rendesen ki vannak színezve, és alá vannak húzogatva, meg itt-ott jegyzetelések is vannak bennük, mivel ezekből készültem fel - elég alaposan - a szakvizsgára.

Éppen ezért jelképes, könyvenkénti 1500,- forintos áron megválnék tőlük, nálunk csak a helyet foglalja.

Érdeklődni a dorkoocska@gmail.com email címen lehet, a könyveket tudom postázni.

Pandi87 # 2016.01.30. 09:53

Sziasztok!

Tegnap vizsgáztam.

Írásbeli alk.jog. Fent van már a jogeset korábban a fórumon (vali777 2014.03.31. 16:37)

Az Országgyűlés megalkotja az ebadóról szóló törvényt. A kutya és a kutyatulajdonos fogalmát egy később megalkotott végrehajtási rendeletben kívánja szabályozni. A törvény a kihirdetése napján hatályba lépett.
Megfelel-e a törvény az alkotmányos szabályoknak? Indokolja válaszát.

Sajnos Vali777 nem írt ki a "jó" megoldást, ami válsz tipp fent van fórumon (mely válasz teljesen logikus, és szerintem helytálló), sajnos nem megfelelő.

Én arra hegyeztem ki a válaszomat, hogy a törvényben kell szabályozni a fenti két fogalmat, ezek nélkül az egyértelműség követelménye sérül, és alkalmazhatatlan a jogszabály, nem lehet végrehajtási rendeletben szabályozni. Ezt fenntartottam a szóbelin is. Azonban ez nem jó. Igenis lehet ezeket az alapfogalmakat végrehajtási rendeletben szabályozni. A választ a hatályba léptetésre kellett volna kihegyezni, hogy nem lehet aznap hatályba léptetni, hisz nincs idő a felkészülésre, és hogy a végrehajtási rendeletet legkésőbb a tv. megjelenésével hatályba kellett volna léptetni.

Szóbeli:
Alkotmányjog / Közig: érvényesség, hatályosság, ombudsman. Más nem volt, de ezek részletesen, szőrszálhasogatóan, összezavarósan.

Munkajogos hölgy nagyon korrekt volt, ö is keveset kérdezett, nem zavart bele: munkaviszony alanyai, távolléti díj (csak az eleje), hozzátartozói nyugellátások felsorolása.

EU: EU intézmények felsorolása, Bíróság, előzetes döntéshozatali eljárás, nagyon részletesen, szőrszálhasogatóan, összezavarósan.

Sajnos én is tapasztaltam azt, amit többen írtatok, az egyik vizsgáztató rosszul tudta az anyagot. Én kiálltam az igazam mellett. Ne tegyétek!!! Hiába tudjátok, hogy tudjátok, ha látjátok, hogy a vizsgáztatónak nem tetszik, vonuljatok vissza.

Összességében nem volt egy kellemes vizsga, a jegyeim nem tükrözik a tudásomat, de nagyon szerencsés vagyok, hogy sikerült és átengedtek. Kitartást és SOK szerencsét!

Pandi87 # 2016.01.25. 13:16

Kérdéseitekre a válaszokat a közös mailon találjátok (friss ATES és GYIKok):

Közös mail:
jogiszakvizsga.c@gmail.com
jelszo: vegyes20151

mmariannka88 # 2016.01.25. 13:07

Sziasztok!

Keresem a híres-hírhedt ATES jegyzet legfrissebb verzióját! Adok érte cserébe polgár/gt/pp írásbelit, felkészülést segítő anyagokat :)
E-mail: mmariannka88@gmail.com

Emellett az e-mailcímet és a jelszót is szeretném elkérni, ami a közös kincsesbányához beenged.

Nagyon köszönöm :)

zsazsik # 2016.01.25. 09:22

Sziasztok!

Azt hallottam, hogy elvileg létezik egy olyan kérdéssor, amely tartalmazza azon kérdéseket, amelyeket leggyakrabban fel szoktak tenni az egyes részvizsgákon??

Igaz vagy hiedelem??

Ha igaz, akkor szeretném elkérni. Sőt, ha kell, pénzért felvásárolom!!!

Köszönöm!

Pandi87 # 2016.01.24. 14:49

Gittus22!

Én nem vettem a kezembe könyvet, csak ATES + törvények, sikeres vizsgát tett barátaim is így tanultak. Hogy elég e, az jövő héten (hétfő írásbeli, péntek szóbeli) kiderül. Akkor majd úgyis részletesen beszámolok. Kitartást a tanuláshoz!

Pandi87 # 2016.01.24. 14:47

Gittus22!

Én nem vettem a kezembe könyvet, csak ATES + törvények, sikeres vizsgát tett barátaim is így tanultak. Hogy elég e, az jövő héten (hétfő írásbeli, péntek szóbeli) kiderül. Akkor majd úgyis részletesen beszámolok. Kitartást a tanuláshoz!