szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


lina.toth # 2016.04.19. 14:08

Kedves Fórumozók!

Megköszönöm, ha a tegnapi, írásbeli alkotmány-közig kérdésemhez valaki hozzá tud szólni:

A Kormány rendeletet alkot a Médiatanács eljárási díjairól.
A kihirdetést követő héten, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is rendeletet hoz, ugyanebben a tárgykörben. A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény kimondja, hogy:
"Felhatalmazást kap a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elnöke, hogy a műsorszám kategóriába sorolásával és a közlemények besorolásával kapcsolatos hatósági eljárás igazgatási szolgáltatási díját, a Hatóság és a Médiatanács eljárásainak díjai megfizetésének módját és feltételeit, valamint a díjak mértékét és a díjképzés szabályait rendeletben megállapítsa".

A NMHH rendelete 2013. július 1-én lép hatályba, és kimondja, hogy a díjakra vonatkozó rendelkezései 2013. január 1-től alkalmazandóak. Ezen rendelkezések, a jelenleg hatályban lévő szabályozástól eltérően 10 százalékkal alacsonyabb díjakat állapítanak meg, illetve a banki átutalás mellett lehetővé teszik az elektronikus fizetés lehetőségét is, POS terminálon.

Elemezze alkotmányossági szempontból a két rendeletet!

CocoChanel # 2016.04.17. 15:58

Sziasztok!

Sikeres vizsga után eladóvá váltak szakvizsga könyveim.

  • Dr. Jeney Petra -Dr. Kende Tamás - Dr. Lövenberg Viktória Novissima kiadó Bp, 2015.

(352 oldalból az első 77 oldal van szövegkiemelőzve, vagy aláhúzva.) 3300Ft

  • Cronowski Nóra: Alkotmányjog, Dialóg Campus 2013. negyedik, jelentősen átdolgozott kiadás(szövegkiemelő és aláhúzás van benne, helyenként megjegyzés) 3000Ft
  • Rózsás Eszter Közigazgatási jog Dialóg Campus 2015. (szövegkiemelés és aláhúzás, helyenként megjegyzések vannak benne) 3000Ft
  • Dialóg Campus: Az Európai Unió joga, 2015. februári megjelenés (szövegkiemelés, aláhúzás és megjegyzések vannak benne) 3000Ft

Mindegyik könyvet újonnan vettem.
Akit érdekel, emailben keressen: niki.lovas@gmail.com

bianetta20150301 # 2016.04.15. 08:18

Sziasztok!
Szakvizsga anyagok után érdeklődhettek.
Szakvizsga könyv,diák, pppt-k.

skierboy # 2016.04.13. 14:28

Sziasztok!

Ma voltam vizsgázni.

Az alábbi kérdésekre emlékszem.

Alk-közig:

Kormány létrejötte? Miniszterelnököt pontosan hogyan választják (én azt válaszoltam, hogy a köztársasági elnök azt nevezi ki miniszterelnöknek, akit az országgyűlés többsége támogat. A válasz helytelen, mert azt a mondatot kellett volna mondani, hogy a köztársasági elnök azt nevezi ki miniszterelnöknek, akit alkalmasnak tart a kormányalakításra. Itt érezni lehetett, hogy ez nagyon jelentős tévedés volt a részemről...)?
A kormány megbízatásának megszűnése?
A fővárosi és megyei korményhivatalokról általában?
Feladataik? Milyen hivatal éledt újjá 1984 után (járási hiavtalok)?
A hatóság döntései (itt külön kiemelték, hogy hiányolták a döntések felsorolása közül az egyezség jóváhagyását)? A határozatok fajtái? A határozatok és végzések közötti különbségek?
Mi az a hatósági szerződés? Ha nem teljesítik, mit tehet a hatóság, és mit az ügyfél?

EU

Parlament- megválasztás és hatáskörök? Képviselők száma (751 helyett 754-et mondtam, nagyon rázták a fejüket)?
A parlament elnöksége- hogyan választják? Hány alelnök van? Hány évre választják az elnököt/ alelnököket?
A parlamenti pártok mibe tömörülnek (kifejezetten nem fogadták el a frakciókat, hanem a képviselőcsoport lett volna a jó válasz)? A képviselőcsoportok alakításának feltételei?
A parlament székhelye? Melyik szerv mit csinál Strasbourgban, Brüsszelben és Luxembourgban?

Munka

A jogosulatlanul felvett nyugellátás visszakövetelése- határideje? Pontosan kitől, milyen esetben követelhető vissza 90 napon belül (akit írásban köteleztek erre), és kitől 90 napon túl (akinek a jogalap nélküli felvétel felróható), és ennek vonatkozásában mire vonatkozik az 5 év?

Felmondás - rendes és azonnali? Összehasonlítás, különbségek, határidők, felmondási tilalmak/ korlátok? A felmondási idő?
Jogeset: munkáltató felmond a munkavállalónak, a felmondást az asztalán hagyja, de a munkavállaló nem veszi át? Hogyan alakul a felmondás közlése? Milyen kézbesítési vélelem érvényesülhet?
A végielégítés?

1 órás volt egy-egy vizsga.
A közig nem sikerült, a többi igen. Az értékelésnél finoman jelezték, hogy mivel a közig a fentiek szerint NAGYON félrement, és ott alapvető dolgokkal nem vagyok tisztában, ezért... hát... ezt a többinél is alapul vették.

Hajrá!

HZsuzsi # 2016.04.11. 07:47

Nincs tételhúzás.
A Bizottság előtt vannak a tételsorok. Azokat megnézik. Van, aki az alapján kérdez.
Viszont vannak olyan kérdések is - főleg gyakorlati jellegűek - amelyek nem konkrétan a tételsorhoz igazodnak. Természetesen a tananyaghoz tartoznak, de másként közelítik meg a kérdést, nem pont úgy, ahogy a tételsorban szerepel.
Tapasztalatom szerint a tételsor segít a tanulásban, irányadó a felkészülésben és abban, hogy mi az elsajátítandó anyag, de el kell tőle valamennyire vonatkoztatni.

Jó tanulást!

Zsazsy86 # 2016.04.11. 06:53

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy szóbelin tételt kell húzni, vagy kérdezgetnek?

Előre is köszönöm szépen a segítséget!

Impossible # 2016.04.10. 22:43

Két észrevételem lenne. 1.) a tankönyves hirdetéseknek eladásra lehetne nyitni egy önálló topic-ot, 2.) kidolgozott tételek eladására ugyancsak lehetne önálló topic, bár nem értem, miért ne lehetne ezeket ingyé megosztani másokkal is (általában semmit sem érnek, de ha mégis, minek kell ebből is hasznot húzni?!)

bubukutya # 2016.04.09. 16:20

Sziasztok!

Tud vki segíteni, hogy közig/alkotmányból hol lelhetőek fel az írásbelin előforduló kérdések?

jogaszka80 # 2016.04.06. 12:44

Kidolgozott tételsor jutányos áron eladó

Thomy # 2016.04.06. 12:11

Amin lehet érdeklődni C hatályos anyaggal kapcsolatban: nagytamaska@hotmail.com

Thomy # 2016.04.06. 12:09

Kedves Vizsgára Készülők!

Van hatályos, kidolgozott anyagom C részből,jól tanulható és mindent tartalmaz ami szükséges, akit érdekel jelezze, megegyezünk az árban!

DNSM # 2016.04.06. 10:37

Sziasztok!

Gondoltam megosztom veletek a múlt hét pénteki vizsgakérdéseimet, mert a felkészülési időszakban én is sokat olvasgattam mások tapasztalatait és hiszem, hogy a kérdések segítenek a témák feldolgozásában/súlyozásában. A vizsga alapvetően "gyakorlati" volt, mert mindegyik részt gyakorlati példákon át kérdeztek ki. Engem eléggé kikérdeztek mindhárom témakörből, de volt olyan a csoportban, aki viszonylag kevés kérdéssel megúszta.

Alk/közig:

  1. Szomszéd néni kórházba kerül, nagyon idős és már minden terhes neki;ezért nem szeretné, ha az orvosok a kezeléseket folytatnák. Mit tudna ebben az esetben tenni? Ez szerintem beugratós volt, mert bár sejtettem, hogy eutanáziához fogunk eljutni, de mivel nem szerepelt a halálos betegség a "tényállásban", így azért az eü. önrendelkezési jogtól kezdtem a feleletemet (mikor hogyan lehet beavatkozásokat végezni) és csak azután jött az eutanázia.
  2. Köztársasági elnököt megvesztegetik az állampolgársági kérelmek elbírálásánál és ő elfogadja. Mit lehet tenni, hogyan, milyen következményekkel jár, van -e a KE-nek mentelmi joga? Innen AB hatáskörei.
  3. Jegyző birtokvédelmi határozatot hoz és azt megtámadják bíróságon - itt a tanú és hatósági tanú közötti különbségeket kellett kifejteni
  4. Függő hatályú döntés: mikor, hogyan, milyen jogkövetkezményekkel jár, tartalma stb.

EU jog:
Ez külön élvezet volt az alkotmány/közig rész után, mert csak néhány kérdés volt: Ügyvédjelölt vagyok, így kérdésként azt kaptam, hogy mi lenne ha egy osztrák ügyvédi iroda foglalkoztatna. Hogyan? Milyen igazolást kell és honnan hoznom? Milyen korlátokkal kell számolnom? Esetjogként a Wilson-esetet kérdezték
Második nagy témakör: Bizottság, itt minden kellett. De ezután tovább is engedett.

Munkajog:
Itt sok kérdés volt, egyiket sem lehetett igazán részletesen kifejteni, mert amint látható volt, hogy megy, már kaptam is a következő kérdést.
Utasítási jog (kötelező és opcionális esetek, mikor térhetek el az utasítástól)
mi a különbség munkáltatói és munkavállalói felmondás között( indokolási kötelezettség, felmentési idő, felmondási idő, végkielégítéshez való jog stb.)
különösen értékeltem, amikor a sztrájkról kérdezett..:) Kellett a törvény is illetve az elégséges szolgáltatás hogyan alakul a tanársztrájknál! :)
Aztán jött a Tb-s rész: itt üzemi baleset/foglalkozási megbetegedések különbsége kellett + milyen ellátások kapcsolódhatnak hozzá, majd táppénz szabályok és hogy mikor 50%... és itt álltunk meg.

Remélem, hogy segítettek a kérdések. Mindenkinek sikeres felkészülést kívánok!

Hajrá! :)

TurkeyDinner # 2016.04.05. 17:53

Sziasztok!

Sikeres szakvizsga után eladásra kínálom az alábbi könyveket:

  • Csink-Hajas-Kurunczi-Téglásiné-Varga: Alkotmányjog második kiadás, Novissima, lezárás: 2014. augusztus 31. Szövegkiemelővel kiemelve, de jó állapotban. Ára: 2.000,- Ft
  • Hoffman-Rixer-Szilvásy: Közigazgatási jog második kiadás, Novissima, lezárás: 2013. augusztus 21. Szövegkiemelővel kiemelve, de jó állapotban. Ára: 1.800,- Ft
  • Jeney-Kende-Lövenberg: Az Európai Unió joga harmadik kiadás, Novissima, lezárás: 2014. november 30. Szövegkiemelővel kiemelve. Ára: 2.000,- Ft.

Érdeklődni: eva.horinka.dr@gmail.com címen.

Üdv: Éva

Zsazsy86 # 2016.04.05. 12:44

Sziasztok!

A jogiszakvizsga.c@gmail.com e-mail címhez tartozó jelszót megváltoztattam, mert a gmail kérte.

Tehát az új jelszó: vegyes20152

Trudi_Szeged # 2016.04.03. 14:38

Köszönöm Zsuzsi a segítséget!!

HZsuzsi # 2016.04.03. 12:14

Szia!

Tőlem nem kérdezték egyáltalán.
Alkotmányjogból többféle témát érintettünk a vizsgán idén februárban (pl. diszkrimináció, jogforrási hierarchia, stb.), de egyiknél sem volt még csak megemlítve sem AB határozat.

Ettől még van néhány olyan témakör, ahol szerintem fontos ismerni (pl. halálbüntetés, eutanázia). Én elolvastam az AB határozatokat a lényegre koncentrálva, és azokat jegyeztem meg inkább, amelyek a tétel lényegét érintették. De ott is a főbb tartalmat és AB döntéseket.

Lehet, hogy másnál kérdezték, de nálam egyáltalán nem.

Zs.

Trudi_Szeged # 2016.04.03. 10:00

Sziasztok!

Tudnátok segíteni, hogy az AB határozatokat milyen részletességgel szükséges tudni? Hogyan történik azok számonkérése?

Előre is köszönöm

Ritu14 # 2016.04.02. 10:37

Sziasztok!

Eladtam a teljes pakkot!

Ritu 14

mmariannka88 # 2016.04.01. 09:21

Sziasztok!

A korábban hirdetett anyagból már csak az alábbiak vannak meg:

Jakó-Mikes-Szabó: Alkotmányjog (Patrocinium Kiadó Jogi Szakvizsga Felkészítő Kötet, 2015. október 1.; aláhúzott; eredeti ára 4.200,-Ft, de odaadom 3.000,-Ft-ért)

Rózsás: Közigazgatási jog (Dialóg Campus Kiadó; 2015. március 30.; aláhúzott 5.980,-Ft, de odaadom 4.500,-Ft-ért)

Karoliny-Komanovics-Mohay-Pánovics-Szalayné: Az Európai Unió joga (Dialóg Campus Kiadó; 2015. február 1.; aláhúzott; eredeti ára 5.980,-Ft, de odaadom 4.500,-Ft-ért)

Az Európai Unióról szóló szerződés és az Európai Unió működéséről szóló szerződés (Dialóg Campus Kiadó; 2010. október 10.; egy-két helyen aláhúzott; eredeti ára 2.480,-Ft, de odaadom 2.000,-Ft-ért)

Lóránt Károly: Au Európai Unió jövője és Magyarország mozgástere (2015.; eredeti ára 2.700,-Ft és teljesen érintetlen)

Prugberger-Nádas: Európai és magyar összehasonlító kollektív munkajog (Wolters Kluwer, 2015. június 19; egy-két helyen aláhúzott; eredeti ára 3.140,-Ft és odaadom 2.500,-Ft-ért).

Aki elviszi az összeset, annak még adok egy munkajogi iratmintatárat is!

Üdv,

Mariann

Érdeklődés: mmariannka88@gmail.com
Átvétel: Budapest

Koko987 # 2016.04.01. 08:11

Kedves Ritu14!

Engem érdekelne a pakk, az emailcímem: pikacs.anita@gmail.com.

Köszi!

Ritu14 # 2016.03.31. 17:33

Sziasztok!

A mai napon levizsgáztam C részből, így szívesen továbbadom az anyagaimat, amivel szolgálni tudok:

  • Munka- és társadalombiztosítási jog (Dialog Campus) hatályosítva!
  • van EU Blutman könyvem is, illetve jegyzet, jogesetek
  • Jakó-Szabó-Mikes: Alkotmányjog (ezt teljesen újan vettem 2 hónapja, 2015. októberi lezárású, így az ára külön 3000 Ft)
  • Önkormányzatokat tv-ből tanultam.

Ha valakit érdekel az egész pakk, akkor annak az ára összesen: 5000 Ft (Ebben benne a kinyomtatott, összehalászott ABH-kal és egyéb anyagokkal)

A könyvek ki vannak emelve, de egyenes vonalat húzok és van benne rendszer.. :) pl. sárga jogszabályszöveg, jogeset más színű..stb.

És akkor az írásbeli feladatom:

X kőműves nem használja a fejfedőjét, ezt a munkáltató eltűri. Majd üzemi baleset következik be. A társadalom biztosítási szerv követeli a munkáltatótól, hogy fizesse vissza a balesettel összefüggésben kifizetett ellátásokat. A munkáltató arra hivatkozik, hogy a munkavállaló hibájából következett be a baleset és amúgy is a munkaviszonnyal összefüggő kártérítési eljárásban kármegosztásra került sor. Megoldás: a munkáltatónak kell visszafizetnie az Ebtv. 67. §-a alapján, és irreleváns a a bíróság által a kártérítési eljárásban alkalmazott kármegosztás ténye. Erre 5-öst kaptam.

mmariannka88 # 2016.03.25. 07:01

Sziasztok!

Szeretném megköszönni a fórumozóknak a segítséget a feltett kérdések és a közös e-mailcímen elérhető anyagok vonatkozásában!

Ennek megfelelően közzétenném én is a kérdéseimet a tegnapi vizsgámról (Kúria, elnök közig-munkaügyi kollégiumvezető, EU-s tag IM-ből főosztályvezető, munka-tb egy híres ügyvéd - remek, kedves és segítőkész bizottság!):
Alk-közig: bírósági szervezetrendszer és igazgatás röviden (közigkérdésre nem emlékszem, de Ket-es kérdés volt az elejéről).
EU: kötelezettségszegési eljárás, szubszidiaritás, előzetes döntéshozatali eljárás.
Munka-tb: felmondás, azonnali hatályú felmondás.

A sikeres vizsgára tekintettel szeretnék megválni az alábbi anyagoktól, amelyeket a felkészülés során használtam:

Jakó-Mikes-Szabó: Alkotmányjog (Patrocinium Kiadó Jogi Szakvizsga Felkészítő Kötet, 2015. október 1.; aláhúzott; eredeti ára 4.200,-Ft, de odaadom 3.000,-Ft-ért)

Rózsás: Közigazgatási jog (Dialóg Campus Kiadó; 2015. március 30.; aláhúzott 5.980,-Ft, de odaadom 4.500,-Ft-ért)

Karoliny-Komanovics-Mohay-Pánovics-Szalayné: Az Európai Unió joga (Dialóg Campus Kiadó; 2015. február 1.; aláhúzott; eredeti ára 5.980,-Ft, de odaadom 4.500,-Ft-ért)

Az Európai Unióról szóló szerződés és az Európai Unió működéséről szóló szerződés (Dialóg Campus Kiadó; 2010. október 10.; egy-két helyen aláhúzott; eredeti ára 2.480,-Ft, de odaadom 2.000,-Ft-ért)

Lóránt Károly: Au Európai Unió jövője és Magyarország mozgástere (2015.; eredeti ára 2.700,-Ft és teljesen érintetlen)

Prugberger-Nádas: Európai és magyar összehasonlító kollektív munkajog (Wolters Kluwer, 2015. június 19; egy-két helyen aláhúzott; eredeti ára 3.140,-Ft és odaadom 2.500,-Ft-ért).

Emellett kinyomtattam és kiegészítettem az Ates jegyzetet is, amelyet az összes kinyomtatott jogszabállyal együtt egy jelképes összegért eladnék még (5.000,-Ft - ebben benne vannak a kiegészített Ates anyagok, az összes jogszabály és a kiegészítő jegyzetek, külön felhasznált anyagok, iratmintatárok).

Átvétel: Budapest
Érdeklődés: mmariannka88@gmail.com

Üdv,

Mariann

Trudi_Szeged # 2016.03.23. 13:20

Sziasztok!

Friss fórumozó vagyok, még mindhárom rész előttem áll....
Tudtok esetleg tájékoztatást adni, hogy a közös emailcímebe, hogyan van lehetőség belépni?

Előre is köszönöm

lanersa # 2016.03.20. 12:47

Sziasztok!

Sikeres vizsgát követően eladóvá vált az Eu (dialog), az alkotmány (novmissima), és a közig (dialog)könyvem. Tavaly októberben voltam vizsgázni akkor ezek a legújabb kiadású könyvek voltak. Mivel aláhúzkodtam őket, amikor tanultam ezért a három könyv ára együtt 6 e Ft.

A könyvek átvehetőek Bp-n.

Érdeklődni a szakvizsgakonyv2016@gmail.com emailcímen lehet.

weroniku # 2016.03.13. 14:41

Sziasztok!

2016. február 19-én voltam vizsgázni a C részből.
A vizsgára kinyomtatott jogszabályokat jelképes összegért szívesen odaadnám annak, akinek szüksége van rá. B részből még vizsgáznom kell, ezért a csere is érdekel.
Spirálozott jogszabályok: Alaptörvény, Ket, Mt., Tb jogszabályok, Kttv., Ötv. Kjt.
EU-s esetjog

Szombathelyen postaköltség nélkül átvehető.

Érdeklődni: weroniku@hotmail.com
Üdv: Vera